Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Soweek 

všechny recenze uživatele

Minimalistický thriller spíše než horor či drama. Krasinski skvěle volí napínavé momenty a drží Vás napnuté přesně tak dlouho, jak je třeba. Film je na můj vkus ale příliš krátký, bez titulků má necelých 80 minut a čekal bych trochu lepší rozuzlení. Výchozí situace i monstra jsou natolik zajímavá, že by si to celé zasloužilo vysokorozpočtový katastrofický prequel. Snad se ho nedočkáme v podobě nějakého céčkového hororu... ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Už dávno ma žiadny film tak nenasral. Veľmi dobrý námet zabitý totálne hlúpim scenárom: slepí mimozemšťania dokázali priletieť na Zem z ďalekého vesmíru.... nemôžeme vydať ani hláska, ale urobíme si decko.... Do toho všetkého melodramatické rodinné záležitosti so sprostými deťmi, ktoré mi totálne pokazili zažitok z filmu. Hlúpe, nedomyslené a veľmi infantilné. Film pre tupé americké publikum.... Na úrovni bola hudba, miestami atmosféra a samotné príšery. Inak je to absolútny brak... Chválabohu za krátku stopáž. 55 %!! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zhruba ve stejnej čas přišly na Svět dva dost podobný filmy, tenhle a Bird Box (tomu sem dal plnou palbu). Oba s vynikající hlavní hrdinkou, oba z postapokaliptický budoucnosti, oba spíš depresivní, oba tak trochu horory. Ale tenhle kousek je o tu jednu hvězdičku slabší ve scénáří a v prostředí. Přecijen, tady se podíváš jen na jednu farmu, kde rodina přežívá ze dne na den. Musím říct, že ani tady sem se skoro vůbec nebál, jako nestanu se příznivcem hororů, ale sem tam asi nějakej zvládnu. Emily Blunt je paní herečka, která prostě dává, tady si to střihla s jejím skutečným manželem (prej poprvý v kariéře) a jejich vztah byl na plátně víc než parádní. Ale celou dobu sem si říkal, že podobnej film už sem někdy viděl. Přecijen je to to tom, že se někdo schovává před nestvůrama v baráku a snaží se jen přežít, páč porazit zatím nejdou. ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Na tomto priam až minimalistickom spôsobe filmu prekvapí, že to je natočené dostatočne dobre na to, aby to nenudilo. Situácie majú čo do seba a vo filme, kde sa skoro nehovorí dokáže vytvoriť poriadné napätie každý zvuk. Tá príšera so schopnosťou počuť aj tie najnižšie frekvencie mi pripomenula jednu učiteľku. Hlavná vec, čo mi tu chýbala bol prvý deň, ale inak som relatívne spokojný. Zaujímavé to musí byť v kine, kde sa pri počte ľudí nedá dosiahnuť úplné ticho. 7,5/10 (Videné 26.10.2020, Originálne znenie) ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Jsem v šoku, že v roce 2018 mohl vzniknout film, kterému k vyprávění příběhu stačí jen mizanscéna. Tiché místo je spíš thriller než horor, ale to mu vůbec neubírá na působivosti. Pod opravdu solidním napětím vykukuje depresivní drama o nedobrovolném potlačování základní lidské přirozenosti, jako je komunikace, projevy emocí nebo dokonce rozmnožování. Svět, kde jiný než tichoučký zvuk může znamenat smrt, je ve výsledku mnohem děsivější než jakékoli postapo, v němž jsou přeživší zalezlí v bunkru. Brilantní. 85% ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Perfektná režisérska a scenáristická práca, ktorá jedným drobným, no zato kvalitným dramaturgickým twistom zlepila to najlepšie zo žánru a spoločne so skvelými hercami vytvorila špičkovú jednohubku. S exaktným timingom, výbornými emzákmi a dnes už nevídanou atmosférou. Aj keď si dá logika občas pauzu (najmä v kontexte objavenia slabín nepriateľa), funguje to až šalamanajovsky dobre. ()

Flaveus 

všechny recenze uživatele

Film výborně pracující s atmosférou "ticha". První dvě třetiny filmu jsou vynikající, závěr už bohužel trošku ztrácí, ale i přesto neztrácí překvapení a nutí vás jej sledovat jako přikovaní do sedadla. Herci podávají vynikající výkony, zejména Emily, u které sledujete s napětím každý pohyb obličeje. Za jeden z největších kladů považuju obsazení Millicent Simmonds, jež nám ukazuje neslyšící vnímání okolního světa. Škoda, že film není o trochu delší a neposkytuje divákovi odpovědi na logické otázky, které vyvstávají na povrch. To a drobné racionální chyby mě nutí ubrat jednu hvězdu v hodnocení. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Mal by som si nechať vyššie hodnotenie pre pokračovanie, alebo radšej dať fulku teraz, lebo pokračovanie nemôže docieliť takej kvality ako originál? Zatiaľ teda štyri, ale úprimne sa fakt poriadne teším na naviazanie, aj keď viac ako priamo pokračovanie, by som vzal iný príbeh z daného sveta. Koniec jednej z postáv bol síce očakávaný, ale aj tak ma naštval, lebo by som si prial vidieť SPOILER vzťah otec syn a otec dcéra SPOILER. Škoda. Minimalistické dielo s dokonalým spracovaním, efektami, efektnými príšerkami, hustou atmosférou a totálne ťaživou ideou budúcnosti. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Nápaditý hororek, ktorému dávam poklonu za scenár, ktorý je všetkými masťami mazaný, čo sa formy, či celkovej atmosféry týka, tak aj po produkčnej a dramaturgickej stránke, kde to jasne vidím na parádny prequel a potažmo sequel. Nastopro! ()

wooozie 

všechny recenze uživatele

První polovina výtečná, ale ta druhá se naprosto nesmyslně promění v logiku postrádající béčko, kdy lekečky nefungují ani jednou a celý ten survival mód zabije předtím výtečně budovanou atmosféru. Skvělý nápad i provedení, režijně brilantní, herecky super, ale příběhové nesmysly jsou až příliš do očí bijící. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Krasinski aby si vůbec zahrál, si musel vymyslet film. A vůbec ho nevymyslel špatně. Škoda, že ta pravidla co film nastaví jsou dost na vodě a film se jich celou dobu nedrží. Hned na začátku mě naštval logikou (proč sakra nemůže mít hračku - bez baterek? Jako má zákaz hraček?). Pak se film usadil a jel jak má až do chvíle s ohňostrojem. Jako jednou vadí i když si myš prdne v lese (proto mají extra cestičky a chodí bez bot) a pak najednou pobíhají po okolí jako stádo slonů a dokonce nevadí i hluk valivého odporu pneumatik. Je to škoda. Stačilo jen trochu více přemýšlet a pak jen držet integritu pravidel a byl by z toho pětihvězdičkový zážitek. ()

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Mezi novějšími horory (které, nutno dodat, ale nesleduji úplně ve velkém) asi lehčí nadprůměr. Mělo to zajímavý nápad, místy správně napjatou atmosféru, i nějaká gradace tam byla. Moc se mi líbilo, jak byly "udělané" útočící příšery. Oceňuji herecké výkony všech zúčastněných, odehrát hodinu a půl prakticky mlčky, pouze mimikou a gesty vyjadřovat emoce, to klade na herce určitě vyšší (nebo minimálně dosti jiné) nároky než u "běžného" filmu a všichni to zvládli podle mě se ctí, jejich obavy, úzkost, hrůzu jsem jim věřila. Na druhou stranu se ve filmu na můj vkus objevilo až moc nonsensů. Pořídit si mimino do světa, kde vás před smrtí může ochránit zejména naprosté ticho? Na hřebík, který se zčistajasna objeví uprostřed schodů, šlápne v tu nejméně vhodnou dobu zrovna maminka a nikdo jiný předtím ani potom ne? Děti ponechávané až moc často bez dozoru, nepříliš uvěřitelná scéna topení se v kukuřici či co za obilí to bylo atp. atp. To dojem kazí a je to škoda. A pak jsem také měla někdy problém pochopit, co přesně si rodinní příslušníci sdělují zřejmě znakovým jazykem (či nějakou jeho rodinnou odnoží) - podstata asi byla tak nějak jasná, ale možná by se hodily přece jen nějaké titulky (nevím tedy, jestli třeba v kině, kde jsem to já bohužel neviděla, neběžely). Celkově tak za 65 - 70 %. ()

Zmrv 

všechny recenze uživatele

Krasinského nový počin se velmi povedl. Scénář se sice místy s logikou nijak zvlášť nekamarádí,a až na námět se o nic objevného taky nejedná, ale v zásadě panuje velká spokojenost. A to hlavně díky atmosféře světa, kde musíte být téměř úplně potichu abyste přežili. S tím perfektně pracuje i zvuková stránka a hudební podkres. Výrazným kladem je i herecké obsazení. Všichni čtyři členové rodiny totiž i ve filmu, ve kterém prakticky nepromluví, dokáží velmi dobře zobrazit charaktery svých postav, a dokonce jsou i sympatičtí a doufáte, že všichni přežijí. V neposlední řadě je potřeba zmínit i k hororovému žánru patřící lekačky. Ty jsou zde překvapivě velmi kvalitní, a to i přesto, že alespoň polovina z nich je celkem očekávatelná. Tiché místo je tak pro mě velmi kvalitním hororem, který pravděpodobně nesedne každému, ale určitě stojí za to mu dát šanci. 80% ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Zhruba 70 minúť z celkových 90 som si hovoril, že na iflmový horor je to neskutočne kvalitný film. Výborná myšlienka - nemožnosť hovoriť (a zároveň výborné načasovanie prvého hovoreného slova po véééééľmi dlhej dobe), trauma zo straty syna, problematický vzťah medzi otcom a dcérou, tradične utrápený výraz Emily Blunt. No bohužiaľ, záver filmu je doslova katalógový, ako v iks iných priemerných hororoch. Tým pádom sa napätie zmenilo na predvídateľnosť (spoiler: už od vodopádov mi bolo jasné, kto sa bude musieť obetovať + úplne jasný celkový záver). ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Tohle mě bavilo a to hodně. Atmosféra byla super a některý scény byli přímo geniální. Hlavní potvory sice mohli vypadat lépe a ne jak něco co vylezlo hodně ze sci-fi. Emily Blunt mě bavila a její manžel, který je vlastně opravdu její manžel i režisér snímku taky nebyl k zahození. To ticho, které třeba bylo i několik minut dlouho v některých scénách bylo opravdu super. Díky tomu mě ten film fakt bavil a já hodně pozoroval obraz a koukal co by se mohlo stát. Určitě si tenhle film zaslouží lepší hodnocení už jen pro jeho originalitu. 80% ()

Corpsegrinder 

všechny recenze uživatele

Líbilo. Už si ani nepamatuju kdy naposledy mi film tak rychle utekl, natož film kde se nemluví a postavy si nemůžou ani prdnout aniž by nepřiběhl monstronaut jim vynadat. To je jedna z věcí co se mi na filmu líbila hned ze začátku, člověk je zvyklej že ve filmech podobnýho ražení postavy udělaj omylem nákej zvuk načež se zatváří jakože OOPS a chvíli se vyčkává co bude načež se nestane nic a vy jako divák si řeknete UFFF TO BYLO TĚSNÝ. Zde to tak nefunguje a příšery přijdou vždy a pokaždý jsou dost neodbytný. Zároveň mě i potěšilo to že jsem si párkrát u filmu říkal jak by byl dobrej nápad udělat to a tohle a následně to postavy fakt udělaly. O tom jak fungujou fiktivní příšery nebudu spekulovat, samozřejmě by se daly položit otázky jako jak reagujou monstra na zvuky co vydávaj samy, případně jak může bejt většina planety v prdeli a zda někoho nenapadlo použít vzdušnou obranu nebo atomovky. Ale o to ve filmu nejde a je to uplně jedno. Celou dobu je to hodně dusný, obzvlášt díky tomu že drtivá většina filmu se odehrává během jednoho dne a je to skoro jedna souvislá scéna kdy se postavy dostávaj do dalších a dalších průserů. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama