Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jasně, film „Tiché místo“ hraje na to, že jsou zde lekačky, někdy trochu prvoplánové, ale fungují. A funguje i neskutečně tíživá atmosféra, kdy i samo v kině se snažíte ani neceknout, protože co kdyby, že jo. Do toho jsou zde výborné herecké výkony, kdy hlavně mladá Millicent Simmonds je neskutečná a je naprosto jedno, že hluchou hrát nemusí. Táhne snímek „Tiché místo“, který si veškerou pozornost zaslouží. ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tiché prdy jsou smradlavé, ale ty hlučné Vás mohou zabít. Vím, je to laciné, ale během filmu jsem měl až příliš volného času na vymýšlení podobných nesmyslů. Autoři horor sice natočili s výbornou kamerou a herci jsou taky třída, ale pokud vypadne mluvení, na které jsou všichni zvyklí, musí se něčím nahradit. Jinak to dopadne jako zde, kde je divák přinucen zamyslet se nad tím, jak mohlo lidstvo opanovat pár hmyzáků, kteří se s rozvahou lumíka vrhají na jakýkoli hlučnější zdroj zvuku. Jinak jsou vlastně bezmocní a je s podivem, že nenarazej do každého stromu, který se jim postaví do cesty. Ve výsledku jediné, co mi nahánělo strach, byl hřebík trčící z prkna. ()

..Lucas.. 

všechny recenze uživatele

Atmosférický a velmi dobře zahraný horor, u kterého jsem se po dlouhé době několikrát lekl, dokonce mě dokázal i dojat. Takovýchto hororů by mělo vznikat víc. Emily Blunt jako vždy skvělá. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Tak horor roku bychom měli. Sympaťák John Krasinski je strašnej borec a pevně doufám, že si svou slibně rozjetou tvůrčí kariéru hned nezabije nějakým masovým blockbusterem na objednávku. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Velmi originální sci-fi thriller. Dlouho jsem nezažila film, který by mě dokázal udržet takto napjatou. Absence mluveného projevu má na člověka opravdu zajímavé účinky - nevím, jak vy, ale já jsem se ještě několik minut po skončení filmu bála promluvit. Chválím Krasinského za opravdu povedený film, který se mu povedlo opravdu výborně obsadit. 85% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Filmová hororová hříčka v krátkometrážní formě by mohla být zajímavou studentskou prací na FAMU nebo prostě jen bizarním experimentem. 1) Postavte jednu nebo více osob do absurdní situace (alespoň někteří musí být děti - čím menší a hloupější, tím lépe), nic nevysvětlujte (ať je divák v napětí) a pusťte na ně nějaké příšery. Co na tom, že nevíme, jak situace vznikla, co na tom, že film je prošpikovaný logickými lapsy, co na tom, že divák vůbec netuší, k čemu to všechno má sloužit (myslím, že to nevědí ani tvůrci sami). 2) Podobné filmy jsou oblíbené: moc nestojí, všechno je tam možné (alespoň někteří tvůrci si to myslí) a nenáročného diváka potěší. Že většinou jde o čirý nesmysl a pouhý výron tvůrčí impotence, je, zdá se, mnohým fuk. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Nápad je super, zahrané je to skvelo, triky, hoci CGI, vyzerajú dobre a monštrá odpudivo. Prostredie fariem a prírody, jeseň, paráda. Ale tak nejako to ide na istotu, po citoch, trošku mi vadil hipsterský otec rodiny, so slzami v očiach a klasicky obetavé deti. Čo sa má stať, stane sa, a väčšinou to tam aj očakávate. Ok, na podobnom princípe fungujú aj naše milované béčka, a ešte nižšie, ale tie sa väčšinou neberú tak vážne. Čo by sa zasa tu nehodilo, chápem. Ale zasa žiadna nuda, a zopár dobrých nápadov, hlavne ten hlavný. Dobre zvládnutý zvyšok zasa hraje hlavne na mainstreamovú strunu. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Je to pecka :-) A pro mě překvapení. Snad u žádného filmu jsem sebou v kině tolikrát netrhl. Užíval jsem si supr hutnou napínavou atmosférku, podpořenou nadprůměrnou režií, kamerou, hudbou i technickou stránkou, užíval jsem si jednu ze svých nej oblíbenkyň Emilku, ovšem i její manžílek a dětičky byly výtečně obsazeni a zahráni... Za mě vřele doporučuji. ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

Takle našponovanej zážitek z kina jsem si hooodně dlouho neodnesl. Zejména první půlka filmu byla naprosto fantastická, druhá byla už jen výborná 😋 atmosféru můžou ostatní horory z tohohle tak možná oblizovat. Naprostá spokojenost! ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Nejpřeceňovanější horor letošního roku s takovým počtem logických kiksů až to skoro fyzicky bolelo. Krásná ukázka jak zahodit a promarnit velmi zajímavý, originální nápad. Oceňuji již zmíněný nápad a vzhled monstra, zbytek je neatmosférická nuda, postavy nezajímavé a o horor se to jen tak otřelo. Nikdy víc... ()

dom156 

všechny recenze uživatele

To je nápad, sci fi s hororovými prvky, bohužel také s nevytěženým potenciálem. Prvně mi chyběl nějaký prolog, abych věděl, kde se ty krásné potvůrky na Zemi dostali. Ale to se dá ještě odpustit. Pak následovali 2/3 kde jsem se bavil dobrými herci a za zádami jim hrála fajn hudba na poslech. Takto dobře rozehraný scénář se zakope poslední třetinou, kde již jsou jen lekačky a logicky dojde i na konfrontaci s mimozemšťanama. Poslední scéna mi vykouzlila úsměv na tváři, jelikož jako bych se octnul spíše někde v Terminátorovi. Bohužel musím sdělit, že snímek dosáhl pouze na průměr a to díky pokakánemu konci filmu. Škoda. ()

runner85 

všechny recenze uživatele

Nech si hovorí kto che, čo che. Takýto "druh" filmu som ja ešte nevidel. To ticho bolo tak vyžarujúce, že každý jeden pohyb, nádych, či šepot,, som cítil s hlavnými hrdinami. John má môj obdiv. A Emily opäť raz ukázala, prečo je pre mňa moja number one. ()

gegina31 

všechny recenze uživatele

Na takových hororech se mi nejvíc líbí, že se ani tak moc nebojím a ani se mi nechce zvracet :-) Tohle beru spíš jako thriller. Jak prý údajně prohlásil King, hlavní roli zde má ticho, které donutí diváka soustředit se jen na samotné scény. A je to pravda. Málokdy jsem se na film soustředila jako teď. Atmosféra a napětí by se dalo krájet, ikdyž na začátku to mělo takový pozvolnější náběh, když nepočítám tu první nešťastnou scénu. Mně tyhle katastrofické scénáře vždycky fascinovali. Jen ta představa, kdybych se v takové situaci ocitla, ta beznaděj... člověk si řekne, proč si rovnou nehodit mašli. Ale v tomhle případě to bylo jasný, děti jsou velká motivace. Za plný počet to pro mě určitě není. Podle mě se to neubránilo tlačení na pilu. Spoiler: Nevím, proč by neslyšel téct vodu, když odcházel z bunkru, když tam jinak bylo ticho jak v hrobě. A já kdybych k sobě lákala nějakou bestii, tak si minimálně nechám v ruce tu sekeru a ne že se nabídnu jak jednohubka. Jinak ty zrůdičky byli opravdu povedené, nejlepší na nich byla parádně propracovaná hlava. Herecké obsazení bylo skvělé, bylo fajn vidět Johna taky ve vážňejší roli, nehledě na to, že u tohohle filmu projevil i jiný talent. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Předně musím vyseknout poklonu. Ne filmařům, ale postavám. Loňské prázdniny jsem strávil vyvážením písku ze základů domu, takže vím, co to sypání cestiček až do města muselo asi obnášet. A teď k  filmu jako takovému. No, nadávám na to u všech hororů a nadávat budu i tady. Tiché místo místo svým námětem přímo vybízí k laciným lekačkám a asi nikoho nepřekvapí, že tvůrci v tomhle ohledu „nezklamali“. Opravdu jsou ty falešné poplachy s vjezdy postav do záběru, mývaly nebo rukou na skle à la Titanic nutné? To vážně nedokáží filmaři prostě budovat napětí jen tichem? Kdyby se zajímavý námět spojil s nezajetými postupy, mohl by tohle opravdu být zatraceně dobrý film, jenže k naplnění došlo jen z půlky. Scéna s porodem je v daném kontextu vrcholem filmu, jenže když se konec začne ubírat směrem survivalové naháněčky, invencí to moc nečpí. (1 243.) ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Krasinskimu patří dík za tvůrčí odvahu, s kterou v době, kdy kinům vládnou příliš hlučné komiksovky bez nápadu, natočí film, v němž se většinu času nemluví a je v něm ticho. Navíc s oním tichem fantasticky pracuje a pomocí něj tvoří hutnou a pomalu plíživou atmosféru, z níž divákovi není úplně nejlépe a je v ní cítit všudypřítomné nebezpečí. I díky pomalejšímu tempu zejména v první polovině film funguje báječně a nedá moc vydechnout a vysloveně láká k dalšímu sledování. Krasinski navíc režíruje chytře a úsporně a nechává působit onu atmosféru a nejasný vývoj celého příběhu. Komorní obsazení se mu povedlo na výbornou a Emily Blunt je výtečná, stejně tak ale i sám Krasinski a oba dětští představitelé. Absolutním vrcholem pak je scéna porodu, z níž lehce běhá mráz po zádech a je zrealizovaná, načasovaná a vypointovaná perfektně. Je pravda, že postupem času začíná přibývat nelogičností a vždy, když se na scéně objeví digitální monstra, je trochu po napětí, protože jednak jsou viditelně CGI a jednak nejsou tak děsivá, jak by asi bylo záhodno. Trochu vadí i to, že se autor nijak neobtěžuje s tím vysvětlit, jak k celé apokalypse došlo a proč lidstvo dopadlo, jak dopadlo. Samotný závěr, který evokuje spíš osmdesátková videobéčka, se k předchozímu úplně nehodí, ale budiž. A Quiet Place je ve výsledku hodně kvalitní film, který i díky krátké stopáži uteče jako voda a nemá moc hluchých míst, paradoxně by mu tak mohl nejvíc škodit jen hype, který se kolem něj vytvořil. 75 % ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Nebál by som sa povedať, že by pokojne mohlo ísť o horor roka. Originálny námet, silná post-apokalyptická atmosféra, plná nepoznaného zla, Ticho ktoré naháňalo hrôzu, kvalitné herecké obsadenie. So ženou sme si snímku náramne užili. No chýbalo mi pri takomto kvalitnom filme trocha logiky,dodržiavanie fyziky a reálnosti a to hlavne pri konci. Sú to síce detaily ale v tomto som trocha perfekcionista. Tvorcovia sa asi nikdy neborili v kukurici, hahá. 3,5. ()

Patw 

všechny recenze uživatele

Wow. Jedním slovem. A Quiet Place je rozhodně překvapení, není to sice naprosto bez chyby, ale ty chybičky se tomu dají v celku odpustit protože je to jízda. V první polovině film buduje svět této rodiny, která se musí přizpůsobit životu plným snahy přežití, opatrnosti a tichu. První polovina buduje napjaté základy pro druhou polovinu snímku, která je akcí nabitá, a veškerá akce se odehrává na těchto základech. Snímek si dal za cíl vybudovat atmosféru, která naprosto funguje, táhne se celým snímkem a dokresluje celý obraz. Samozřejmě, ani tento snímek není bez chyb onoho vybudovaného světa, jeho obyvatel (této rodiny) ani možná samotných monster (která jsou sice pěkná, ale jako bych je někde už i viděl|?). Ale to snímku neubírá protože akce v druhé polovině filmu je naprosto strhující a snímek si svou pozornost zaslouží. A tohle režíroval John Krasinski? Povedené. Několikrát jsem viděl záběr, pohyb kamery, který se mi moc líbil. A Emily Blunt si také zaslouží pozornost, protože nejednou svým výkonem prodala i nejmenší detail v příběhu. Zasloužený plný počet hvězd. ()

radomiil 

všechny recenze uživatele

Nezapře to v mém pocitu styl M.Night Shyamalana, dostatečně mrazivý i tísnivý s naprosto utlumenými dialogy a kvalitními triky v náramném prostředí kukuřičných polí/kupodivu světe div se,jak jsem zde posléze zjistil-)za minimum financí/.O to více si takovéhle dílo cením,ikdyž určité věci k zamyšlení tu kupodivu,abych jen nechválil,jsou v nedotáhnutém stavu... nezničitelné?monstrum zlikvidováno jediným výstřelem=jako armáda a spol. měli pouze luky+šípy a nic silnějšího,což je poměrně zásadní a chtělo tomu dát, i ve větší stopáži, prostor navíc s konkrétnějším přihlédnutím jejich trochu bližšího zkoumání,dále mladá "hrdinná" dceruška je krajně vlezle nesyntetická(jakými castingy asi prošla),a měla být primárně sama naservírována na oltář nejvyšší oběti za svoje pochybení místo nejschopnějšího člena rodiny,což jest bohužel standardním nepsaným pravidlem,tudíž chtěnechtě musím ubrat z nejvýraznější hodnoty! ()

Brennos 

všechny recenze uživatele

Něco tak nelogického až hloupého jsem už dlouho neviděl. Chování postav, laciné lekačky založené na zvukových efektech (nikoliv zvuku samotném), podivné vlastnosti zvuku a jeho šíření, a samé otázky, proč nešlo věci řešit lépe a logičtěji, lépe se připravit, přemýšlet, všímat si... nevím, tady jsem se nepotkal s režisérem ani scenáristy. Přitom základní myšlenka je perfektní materiál. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama