Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tiché miesto je zatiaľ najlepším filmom roku 2018. Je to totiž film, ktorý stavil na atmosféru, ktorá ho zdobila takmer počas celej dĺžky. Ak si odmyslíte posledných niekoľko sekúnd budete vo svojej pamäti márne hľadať film, ktorého atmosféra zatienila akékoľvek drobné nedostatky ( čo vyrába elektrický prúd a nevydáva pritom žiaden hluk, kde sa vzal tu sa vzal klinček, silo pohltí sotva 40 kilogramové deti ale monštrum, ktoré podľa veľkosti môže mať odhadom 200 kilogramov sa v pšenici pohybuje bez problémov).Takmer celý film budete čakať na výkrik a hádať, kto bude jeho zdrojom. Celé to vynikajúco dopĺňa tieň smrti, ktorý visí nad rodinou od úvodu filmu. Zapálené ohne na silách ešte viac zvýraznia beznádej zvyšku populácie. Ak by som si mal spomenúť na film z podobne skvele spracovanou atmosférou rovnakého žánru uviedol by som 30 dní dlhú noc a film Ja, legenda. Žiadne prehnané efekty, žiadna domobrana pod vedením slečny z júeséj, iba zúfalstvo a snaha prežiť.Škoda úplného záveru, bolo by to na viac ako na 90%. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Proti první půlhodince nemůžu říct ani slovo. Hned úvodní minuty dávají tušit, že se toho ve filmu moc nenamluví, hrdinové se z logických důvodů dorozumívají znakovou řečí, skvěle se zde pracuje se zvuky a tichem. (Pokud se rozhodnete vyrazit do kina, opravdu NEdoporučuji kupovat si obvyklé pochutiny, svoje sousedy hrabající v popkornovém kyblíku jsem chtěla zardousit.) I když je ale snímek krátký a slušně ubíhající, brzy si uvědomíte jeho repetitivnost a hlavně nelogičnosti v ději. Už samotná hlavní linka, tedy porod a udržení novorozeněte potichu ve světě, kde se vraždí za každý hlasitější zvuk, je postavená na hlavu. Hlavní hrdinka se během porodu a bezprostředně po něm vůbec nezajímá, kde jsou její dvě starší děti. Aby bylo miminko v bezpečí před vraždícími monstry, je zavřeno do bedny (!!!) a v jedné scéně jsem měla strach, že se v bedýnce utopilo a veškerá příprava celé rodiny na jeho zrození přišla vniveč. Takže ano, napínavé, se zajímavým nápadem, ale při hlubším zamyšlení mi prostě dost věcí nesedělo (včetně hloupého konce). Skoro 4*. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Hodně netradiční film, celkově něco mezi dvěma a třemi hvězdami. Ta netradičnost je zároveň plusem, zároveň minusem. Chvílemi ve snímku haprovala logika, ale budiž, na druhou stranu - herci byli sympatičtí a celé to tak nějak příjemně rychle uteklo... ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Na to, že všude kolem pobíhají krvelačný příšery, co (zřejmě) vyhubily většinu lidstva, tak Krasinski nechává svoje děti poměrně dost bez dozoru. Rozjezd vypadá nadějně, jenže pak se tyhle mezery ve scénáři začnou kupit, aby se v závěru mohlo přepnout do klasický survival akce. Technicky ok, celkově průměr. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Bezzubej horor pro děti, jehož díry v logice zabraňují tomu, abych ho dokázal brát vážně. Zvlášť legrační je, že to co nedokázaly světový armády, nakonec s brokovnicí vyřeší jedna průměrná americká manda, která byla navíc tak blbá a nechala se po mimozemský invazi zbouchnout. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bavit se o tom, zda je tohle sci-fi konzistentní nebo ne (samzřejmě není) asi nemá vůbec smysl. Nicméně nápad mi nepříjde až tak od věci. A základem toho nápadu není "zakázané generování hluku", ale "kázeň". Kdo měl na starosti děcka a dělal s nimi "bobříka mlčení", ví zajisté, o čem mluvím. A určitě také ví, co znamená mlčení v různých mystických společenstvích. Nejde tu o vadu, jako je slepota či hluchota či němota, podstatou tu není "nedostatek" ale "přebytek": kontrola sama sebe nad sebou. Neymslím si tedy ani, že by autoři scénáře byli poděšení nepřetržitým hlukem, který vrcholí přeletem grippenů (nad kukaččím hnízdem), ale nedostatkem kázně a ovládání se, neschopnosti smířit se s jakýmkoli vnuceným omezením. Znáte to přece: když řeknete rodičům, jejichž děcko nechce jíst maso, že by ho mělo nahradit zeleninou, luštěninami a obilovinami, poručí mu k večeri (samozřejmě na přání, neboť to je zákon) brambůrky a zmrzlinu. S takovou snadno podlehneme ještě primitivnějším bytostem, než jsou Krasinského "ušouni". ()

Miseet 

všechny recenze uživatele

Tento film byl fakt pecka! I přes to, že se ve filmu , až na pár vět, vůbec nemluví, jen pomocí znakové řeči, to jako celek perfektně fungovalo. Já, jako divák, jsem dostala vše, jak napětí, akci, hustou atmosféru i vysvětlení každé situace a každé události. Čekala jsem, že tento film bude dobrý, ale mohu říct, že to ve finále bylo ještě lepší. Na závěr bych zde chtěla ocenit herecký výkon Emily Blunt i Johna Krasinského ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Význam slov "koukat na film nedutaje" získává nový význam. A přesto že to má pár logických děr a přesto že je to příběh velmi tiché domácnosti, je velmi příjemné vidět zase něco originálního. Nebýt posledních pěti zbytečně hollywoodských vteřin, bylo by to ještě lepší. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Snímek měl zajímavé téma, ale bohužel v něm nebyl využitý potenciál. Tři čtvrtiny filmu byly docela napínavé, ale konec mě zklamal, hlavně byl docela směšný. Jinak film byl herecky dobře obsazen i vybaven skvělou hudbou. Ke konci byl i dojemný. Doporučuji. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Strašné zklamání a nemyslím, že to je jen kvůli přehnanému očekávání (díky šeptandě plynoucí z komerčního úspěchu filmu) nebo z přehnané hlasitosti v kině u velmi komorního filmu. Většinu filmu se toho moc neděje a panuje nuda, postavy se občas chovají šíleně debilně (matka má rodit, ale fotr se synem si vyrazí na výpravu a emo dcera jde prožívat drama k hrobečku). Deus ex machina je v příběhu dost nesnesitelná a závěr snad nemohl uspokojit nikoho. ()

Axis 

všechny recenze uživatele

Miluji když film nastaví pravidla světa ve kterém se odehrává a pak je všechna jedno po druhém popře...6/10 ()

Eržik 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mi nestalo, že bych film sledoval jedním dechem a divil se jak rychle to uteklo. Unforgiving - to je první slovo co mě napadlo po shlédnutí. Komorní, minimalistické a prostě perfektní. Minimálně atmosférou a emocemi, které to zachycuje a podkresluje. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Sci-fi horor, který je nutné vidět s velmi kvalitním osoleným zvukem, protože celý film je založený hlavně na zvuku. Dokonale namixovaný, nervy drásající, spousta lekaček, ale prvních cca 35 minut hluchých. Ticho. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Aniž bych viděl trailer, tak jsem slyšel spoustu pozitivní kritiky , takže návštěva kina byla tutová víc než na jakejkoli jinej horor. A recenze nelhaly, Tiché místo bylo hned od začátku zajímavý, hned po pár minutách nám mírně ukázali hrozbu a ta atmosféra byla super. Horor bez atmosféry prostě nemůže fungovat a poslední dobou to vypadá, že to dost režisérů a scénáristů pochopilo. S obsazením jsem taky neměl problém, hodně sympatická Emily Blunt i John Krasinski. Stopáž tu klidně mohla bejt i delší, jelikož nás pořádně nestihli se vším seznámit, co to bylo zač, a co ty lidi v okolí. A zároveň mi přišlo, že to finále rychle uteklo. Ale jinak to mělo všechny parametry pro moderní horor. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po traileru a prvních recenzích jsem čekal hororovou událost desetiletí a atmosferickou smršť.Realita je ovšem trochu někde jinde.Quiet place má slušnou atmosféru a hezkou příšeru,ale dost často vyvolává svými nelogičnostmi a nesrovnalostmi spoustu otázek,což je škoda.Klasika se tedy nekoná,ale na jedno podívaní je to fajn kousek...70% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Tiché místo má skvělou myšlenku. Konečně nějaké sci-fi, které se trochu vymyká stereotypu. Spojit přežívání a strach vydat zvuk byla brilantní myšlenka. Proto si troufám říci, že první polovina filmu funguje na jedničku, a sledovat rodinku Abbotových, jak si nastavili své životy, aby v tomto novém světě přežili, je záživné. Pochopitelně, díky tomu vyvstává spousta otázek, a to filmu hodně škodí. Je úplně jedno, že o mimozemšťanech nevíme skoro nic – taky co bychom měli vědět, stačí nám jen to, že chtějí jako vždy vyhladit naši planetu. Spíš pak diváka napadne otázka: Když mimozemšťani nereagují na přírodní zvuky, jako je vodopád či rozbouřená řeka, a neslyší vás díky nim, proč bydlet uprostřed pole, a ne u té řeky? A jak to, že jim nevadí zvuk přírody, ale zvířata ano? Ale jste schopni toto neřešit a chcete si užít super jízdu. Ta přijde. Druhá polovina je velmi akční a jde do tuhého. Žel, film se nevyhnul hollywoodské šabloně a konec je nudný, předvídatelný a všechno možné, jen ne nápaditý. Je to velká škoda, protože film má spoustu světlých momentů, jako je práce se zvukem či budování atmosféry. Jen škoda toho příběhu, který jsme už milionkrát viděli. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Námet zaiste originálny, ale ten hororový charakter môj prvotný pozitívny dojem výrazným spôsobom ovplyvnil (negatívne). Napriek vynikajúcim hereckým výkonom (John a Emily boli skvelí), som bol napokon mierne sklamaný celým dejovým rámcom tohto príbehu. Samozrejme, koncept ticha bol silnou stránkou filmu, no zároveň tým pochopiteľne utrpela dialógová stránka filmu, na čom mne osobne dosť záleží. Trochu mi to pripomínalo tie staré nemé filmy založené na gestikulácii, mimike a pantomíme. Čo už... Toto na mňa nezabralo. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama