Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Rodinka žijúca v úplnom tichu verzus monštrum? Z toho minimalistického nápadu sa už ani viac vyťažiť nedalo. Ešte som vlastne ani nevidel horor, v ktorom by sa povedali asi tak 4 vety, a napriek tomu by bol takto funkčný. No je to taká typická, komerčná, popkornová PG13tka. Čiže všetko sa koncentruje na atmosféru, ľakačky, a triky. Minimum postáv sa logicky rovná aj minimum úmrtí a minimum krvi, čo som však čakal. Podľa mňa to síce nie je nejaká veľká pecka, nad ktorou by som onanoval ďalší polrok, a ani zďaleka najlepší novodobý horor neviem od kedy. V mojich očiach však (okrem spomínaných pozitív) vyhráva najmä tým, že som už dlhé roky nevidel tak podarenú príšerku. ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Tradiční neinvenčnost lekaček je o to víc nasírací, že lekačky sem z logiky konceptu patří, a vedle toho příliš dlouhé - už dlouho jsem neviděla nic, co by bylo (paradoxně) tonálně hluššího, než ty dvě vteřiny na závěr. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Quiet Place ač jsem tomu zpočátku úplně nevěřil je definitivně nejlepším novodobým hororem od prvního Conjuringu. Takže lidé, kteří uvízli v 80. letech a odsuzují cokoliv nového si film ani nezaslouží zhlédnout. Je úžasný vidět v kině po dlouhé době horor, při kterém zažíváte ty nepříjemné pocity jako mráz v zádech, studený pot a opakované vyskočení ze sedačky ( Jeden pán spadl ze schodů při cestě na záchod). John Krasinsky očividně hororový žánr miluje. Dostal skvělý nápad se kterým naložil s grácií, vyhýbá se klišé, všichni zůčastnění se chovají racionálně a ústřední monstrum s přehledem nakopává zadek Vetřelci.( Jeho vzhled, nepříjemné vydávající zvuky, rychlost, inteligence a způsob jak vůbec funguje je respekt vyvolávající). Kudos Krasinsky!! Moc krásně zde vynikne kontrast absolutního ticha, které se v momentu přehoupne na intezivní rachot, což vytváří nepříjemnou atmosféru i hodně zákeřné lekačky, které jsou nečekané a hodně efektivní. Velká chvála za hudbu. Emily Blunt hraje lépe než kdykoli jindy a scénu s porodem jsem prociťoval s ní ( a že to kur*a bolelo). Potěší, že film je Rko, takže na trochu krve také dojde. Hodně silný intenzivní 90 minutový Terror, který obsahuje několik nervy drásajících scén a v závěru je velmi emotivní a depresivní. Jediná výtka k posledním vteřinám, což sice potěší kritiky, ale mne jako diváka příliš ne. Kino bylo narvané, doufám, že sequel či prequel je za rohem! Zážitek a jsem rád, že jsem viděl děsivý horor, který nepracoval s duchy ani démony. Jsem zvědav, jestli se někomu podaří Quiet Place sesadit z trůnu, prozatím jasná letošní jednička. 95% ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Zlato, můžeš přidat zvuk? Sakra, já asi nic neslyším. Nerozbila se nám televize? Ne?? Jo aha, ono je ticho.. Je až neuvěřitelné, že film založený hlavně na obrazu, dokáže tak vtáhnout a nepustit. Chtěla bych v takovém světě žít, ale hlavně chtěla bych do tohohle světa přivést děti? Rozhodně se filmu dá vytknout mraky věcí, ale to se mi dnes nechce. Jen vyzdvihnu tu skvělou atmosféru a jak to Krasinskimu s fousy sluší :o) (taktéž v 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází) Pro mě rozhodně milé překvapení a jeden z těch lepších filmů s nálepkou „horor“! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tiché miesto rozdelilo divákov na dva tábory. Nečudujem sa. Nápad je geniálny. Ale akonáhle sa nad ním zamyslíte, uvedomíte si, že v skutočnosti je kreténsky. Pritom za istých okolností naozaj mohol byť geniálny. Ale to by sa najskôr scenáristi počas písania museli zamyslieť a vychytať muchy, ktorých tu lietajú celé kŕdle. To sa, žiaľ, nestalo. Čo-to by som nelogike vedel odpustiť, veď nikto nie je dokonalý. Avšak čo je veľa, to je veľa. Postavy sa trasú o to, aby si s prepáčením negrgli, ale príprava večere, kroky a ani horiace drevo prekvapivo žiadne zvuky nevydávajú. V úvodnej scéne robia všetko pre to, aby nevydali ani najmenší zvuk, ale keď idú tesne popri starých novinách, ktoré šuchocú vo vetre, tak to nevadí im, ani príšerám.  Prečo? Vedia vari netvory rozoznávať "prírodné" a mechanické zvuky od ľudských? Ak áno, ako? Ak áno, a hrdinovia to vedia, prečo nevytvorili 24/7 znejúci monotónny "technický" zvuk v tesnej blízkosti svojho domu, v ktorom by zanikli ich prirodzené zvuky? A to fakt chodili celoročne bosí? Aj v zime? Už na jeseň (kedy sa dej odohráva) by z toho boli chorí (čo je vo svete bez zdravotníctva značný risk). Prečo za celú dobu nevyrobili odhlučnenú miestnosť? Materiálu sa všade váľali tony, no oni sa uspokoja s podzemnou pivnicou, otvor do ktorej zakrývajú matracom (!). Naopak, na tom, že sa do takéhoto šialeného sveta narodí bábätko, na rozdiel od iných nevidím nič nelogické. Oceňujem nekorektný prístup (v prvých minútach sa stane drsnosť, aká sa bežne v amerických hororov nestáva), ale dôraz kladený na postavy, vzťahy a psychológiu je miestami taký veľký, až mi to prestalo pripadať ako horor, ale pripomínalo mi drámu. Lenže drámu nie bohvieako špičkovo napísanú a skôr štandardnú, než nejako extra geniálne precítenú. Je pekné, že sa kladie dôraz na tieto veci, lenže postavy nie sú zaujímavé, dialógy sú nudné a vzťahy klišé. A keď príde rad na hororové scény, tak to nie je nič výnimočné (a CGI monštrá ma neoslovili). Mám rád v hororoch prostredie americkej farmy, páčila sa mi príroda, lesy, mosty, rieky. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Tiché místo" má tak strašně dobře vystavěný svět, tak skvostně vrstvené vyprávění obrazem a tak precizně budované napětí, až si to člověk ani nechce kazit hnidopišskými a cynickými připomínkami. A že by se jich našla řada, v čele s tím, jak sebevražedné je procházet tímto světem se zpovykaným teenagerem na krku. Jenže o to tu jednak nejde a spíše podobné připomínky vykazují defekty v nás samotných než ve filmu. "Tiché místo" možná pokulhává v konkrétních peripetiích, ale jeho síla čerpá z úchvatně důmyslného využití zvuku coby výrazového i dramaturgického prostředku a vynikajícího promyšleného světa i jeho  postupného představování vyprávěním. A právě jako slice-of-life z tohoto unikátního světa je film pohlcující a fascinující. _____ PS: V kině je to k posrání intenzivní i napodruhé. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne nevim, jestli se mi to libilo, film je to na horor vcelku originalni, ale logika tu dostava docela na prdel. Ale je odvaha v dnesni dobe natocit film prakticky bez dialogu a bez hudby, to bych cekal u nejaky artovky, ale ne u hororu. To je vlastne nejvetsi prednost filmu. Jinak tu mame klasickej pribeh o parte prezivsich ve svete, kterej postihla katastrofa, v tomhle pripade na zvuk citlivy prisery. Ty jsou mimochodem trikove docela fajn. Jenze po chvili spadne film do urcityho stereotypu, rodinka se vicemene vetsinu casu mota potichu po dome nebo okolnim lesu, mluvi spolu znakovou reci a vrsi se na sebe tu vice, tu mene nelogicky veci a dost nepravdepodobny nahody. Aspon, ze herci jsou sympataci, teda hlavne Krasinski a Blunt, deti jsou obcas na pest. Co se ale filmu neda uprit, ze to neustaly strachovani o sebemensi zvuk se vam za chvili zazere pod kuzi, sice me to celou dobu sralo, nemam rad tyhle tichy filmy, takze bylo uplne osvezujici slyset obcas nejakej zvuk nebo song, ale zaroven jsem se pristih, ze taky mlcim a snazim se nedelat kraval. Tohle je film pro sledovani vecer v stichlym domove, ne nekde v urvanym kine. Takze celkove fakt nevim, znovu bych uz na to nekoukal, rekneme prumer. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Komorní příběh opřený o silné emoce, zabalený do naprostého zvukového porna. Od 10 Cloverfield Lane asi nejlepší thriller / horor / sci-fi, jaký jsem v kině viděl. K tomuhle se budu ještě hodně rád vracet. 9/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přes docela dobře odvedenou “hlesneš - zhebneš” myšlenku prostě není můj šálek. Hipster hippie nasáklá rodinná vztahovka hraná přepjatě jak na Oscara, dramatický rození, spousta brečení a nezávislácký duchaplnosti... přičemž tu aspoň jakž takž často straší počítačová alieno-arachnidí svině, stopáž není předlouhá a <3 u moment i mě dojal... chci prostě drsnější, zlejší a šťavnatější. Plus tyvole, kéž by někdo platil radši maskéry než tým grafiků a podnítil SFX monstra (duši) zpátky do hororů. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se překonala a zkusila jsem po dlouhé době horor. Dala jsem si k tomu kafe a pustila si projekci. Zpočátku byl klid, všechno dobrý. Pak jsem hlasitěji položila hrnek s kávou na stůl a málem jsem úlekem vyletěla ze židle. Tak jsem konstatovala, že atmosféra byla vynikající a Emily s manželem si nahrávání asi užívali. Celá ta rodinka byla prima a nedělalo mi problém se s nimi sžít. Něco jiného to bylo s těmi dobře slyšícími, to doopravdy nemusím, ale to by zase nebyl horor. ()

Asia_Power odpad!

všechny recenze uživatele

Milosrdný Buddho za co mě kurva trestáš žes mi na mé pouti životem dal do cesty takhle kolosální hovno? Do toho nešlo jen šlápnout na tom ujede noha, hodíte záda a jste od sraček celý. Tichý místo je bez debat (a klidně i s debatama páč já si to obhájim) ten nejvymrdanější horor v červenejch číslech za hooodně dlouhou dobu ba dokonce největší pitchovina od červenou barvou svítící sračky jménem "Smrt přichází v bílém" a že to je kurva konkurence !! Pár slov k filmu - Absolutní sračka. Šeredný režisér, scénárista a herec v jedný osobě s naprosto k jeho osobě nehodícím se jménem Krasinski, se rozhodnul natočit něco, co jsme ještě neviděli. Musím uznat, že to se mu povedlo jelikož takový hovno sem fakt ještě neviděla. Máme tu tak vcelku origoš nápad, kterej mohl dopadnout skvěle, kdyby se ho nechopil debil což samo o sobě nedává smysl, protože když to Krasinskýho napadlo tak by debil být neměl, ale podle toho filmu debil fakt je (záhada pyčo) . Každopádně kdo štěkal hutnou atmosféru, napětí a krásnej malej komorní horor co všechny strčí do prdele, musel bejt strašlivě nasranej. Film ani zdaleka nemá dobrou atmosféru, napětí neexistuje a postavy jsou tak úžasný a sexy, že mi byly naprosto u píči. Jako, že do dětí se neseru tak v životě sem neviděla šerednější dětskou herečku než tu hluchou borku co se navíc chovala jako vaginální mykóza (podrážděná píča) celej film a já jí přála strašnej osud snad víc než Babišovi. Fotr co vyl na vodopád, bratříček co sral baterky do rakety, matka co chytla mykózu od dcery nebo druhej brácha co byl podobně tupej jako první brácha jsou další skvostný postavy tohohle díla a pokud si mezi nima najdete někoho, komu budete fandit tak jste asi svatý nebo Vás mrdli do hlavy. Tuna nelogických píčovin (jak může hluchá holka vědět jestli dělá nebo nedělá hluk, proč se nepřestěhovali k vodopádu, dcerka vymyslí jak sejmout emzáky za minutu zatímco Krasinsky nad tim dumal léta, máme cestičky z písku abychom běhali vysokou trávou a nikdo nás najednou neslyšel, drsnej emzák si neporadí s autem a chcípne po jedný ráně brokárnou i když jemu podobní měli nakopat prdel tankům a po zuby ozbrojený armádě atd. atd) plus naprosto nudnej děj a totální absence napětí nebo (nedejbuddho) strachu, posílá tento patvar z Tichého místa na jiné místo a to přímo do prdele odkud se snad už nikdy nevyhrabe. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Spousta kvalitních nápadů a netradičních situací v ryze autorském soft thrilleru Krasinskiho, který napsal scénář, zahrál si hlavní roli (po boku skutečné/filmové manželky) a taky si vše zrežíroval. Tento tvůrčí i náplní rodinný film má bohužel pár zásadních problémů. První problém je, že se jedná o rodinný film odehrávající se celou stopáž na jedné farmě a z 90 minut se přesně 45 vůbec nic neděje. Dalším je nulová kontinuita v chování postav, kdy úvodních 45 minut školí samy sebe i diváky jak racionálně jednat v tomto specifickém prostředí a všechny tyto poučky jdou v druhé polovině filmu naprosto do háje a postavy jednají v takovém rozporu a iracionálně, že to vyústí až v boiler naprosto nesmyslné sebeobětování v závěru filmu, které podle norem samotného děje nedávalo smysl ani v tom co monstra dokáží rozpoznat a co ne, natož v samotném uvažování postav konec boileru. No a tím nejdůležitějším problémem je neschopnost Krasinskiho, stejně jako drtivé většiny současných hororových režisérů, vytěžit napětí ve scénách, které jsou primárně jen o napětí. Nemluvě o tom, že díky tak skromnému scénáři je schopen divák i díky pohledu na jeden trčící hřebík ve schodech poskládat následující děj od poloviny filmu, takovým způsobem, že být zkoušen u tabule a nic víc nevidět, s horší známkou než trojkou by neodešel. Údajně je ohlášeno pokračování, netuším čím bude chtít zaujmout, když "monstra" dokázaly vyděsit tak maximálně dětské diváky a samy postavy na ně našly recept. Ne, ta rodinka nebyla natolik sympatická a zajímavá aby na ní mohlo stát pokračování. Problémem veškerých současných hororů i po tomto sympatickém pokusu zůstává jediné, najít cokoliv čeho by se divák vůbec mohl bát a natočit to tak aby alespoň minutu děje pociťoval elementární napětí. 60 % ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Výborný námět. Nevadí ani, že není vysvětleno, jak k "tomu" došlo, nevadí ani pár logických nesrovnalostí, pustíme-li se do hnidopišského rozboru. Vadí jen, že pan Krasinski se několikrát uchýlil k lacinným lekačkám, které mi nejsou příjemné, protože se šíleně leknu, i když vím, že to přijde. :) Jinak je film fakt nápaditý, atmosféra pohlcující, emoce fungující a závěr úsměvně stylový. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemám nic proti tomu, když je potřeba udělat určitý "leap of faith" a přijmout u filmu pár nesmyslných premis, aby jeho koncept mohl fungovat. Tím spíš u hororů. Nicméně jak celkový koncept, tak i jeho manifestace v jednotlivých scénách vyžaduje u Quiet Place absolutní nemyšlení publika na úrovni, kdy si nejde vytvořit skutečně pevnou představu o světě. Bylo by zajímavé, kdybych jako divák mohl přemýšlet o tom, jak mohou hrdinové té věčné nástraze hluku uniknout, ale to dělat nemůžu, protože jakákoliv logika je z okna a svět se podle vlastní premisy beztak nechová. Monstra jde ostatně porazit tím prvním způsobem, který by musel každého napadnout, a přitom to nenapadlo doposud zřejmě nikoho na planetě. A vzhledem k tomu, že ten film není ani nějak zvlášť natočený, tak za mě nuda. Špatně propracovaný zajímavý koncept - nic víc. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Kvalitní postapo. Důležitý je nad konceptem příběhu během filmu moc nepřemýšlet, logika tu určitě není vymazlená k dokonalosti, lepší je si užít silnou stránku, což je tíživá atmosféra nebezpečí a nemožnosti ani na vteřinu si vydechnout a to funguje skvěle. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Rodina žijúca v postapokalyptickom svete je nútená skrývať sa pred hrozbami, ktoré na jej členov číhajú vonku. – Mne osobne sa tento projekt už od začiatku nepozdával, pretože spojenie Hollywood + Horror vôbec nemusím. Námet je originálny, čo u moderného hororu nie je zvykom. Jeho prevedeniu pomáha to, že si režisér celý projekt ukočíroval sám, takže jeho vízia sa naplnila do poslednej bodky. Nemôžem vynechať ani špičkovú hudbu od môjho oblúbeného skladatela. To je ale asi tak všetko, čo ma na tom zaujalo. Dôvodom sú vrcholne nesympatické postavy spolu s hercami, ktorí ich stvárnili. Opäť mi to raz dokázalo, aké je dôležité, aby v hororoch hrali herci, ktorí s týmto žánrom majú skúsenosti. No a keď pánovi Muschiettimu prešlo zabitie dieťaťa v áčkovom horore, tak to teraz budú všetci používať? Nechcem to znehodnocovať a nikoho od toho nebudem odraďovať, ale má to obrovský hype, ktorý si to v podstate ani nezaslúži. + herec z Bethany ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nejsympatičtějšímu hereckému páru bych odpustil snad cokoliv. Dokonce i to, že mě donutili, abych skoro hodinu a půl sledoval prakticky němý film. Případná dvojka by ale mohla být velký průser, když do toho začne víc kecat Bay. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Otravné hnidopichy upozorňuji, že tento komentář možná obsahuje přítlačná křídla. Takže, závěr ala Mars útočí to úplně zabil. To mi vážně chtějí tvrdit, že v celé lidské civilizaci, vyznačující se tak širokým spektrem zvuků, nikdy nikoho nenapadlo obrátit zvuk proti útočníkům? A údajně nezničitelný emzák lehne po jedné ráně? A zase jste tam museli rvát ten už vážně opruzující feminismus v té podobě, že otec se sice může hrdinně obětovat, to je dovoleno, ale nedej sufražetka, aby to náhodou byl on, kdo rodinu nakonec ubrání a zachrání. Zkrátka závěr, ano, od toho místa, které zmiňuje kolega DaViD´82, je na hlavu padlý, laciný a otravný. Když něco takového vidím v průměrně blbém filmu, jen nad tím pokrčím rameny, ale když mi to někdo předestře po tak nadějně rozehraném začátku, je to k uzoufání. P. S. Taky jsem si vzpomněl na Znamení, které je lepší právě proto, že konec nezazdí začátek, navíc v něm hrají sympatičtější děti. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Provizorně, musím o tom ještě kontemplovat. Ale abych pravdu řekla, tak první věc, která mi po shlédnutí běžela hlavou, byla "bravo". ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama