Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Pecival 

všechny recenze uživatele

Moc mě to nebavilo, v porovnání s Bird Boxem, který jsem viděl o den dříve, se mi to líbilo výrazně méně. Pominu-li bizardní fakt, že se do podobné situace rodiče rozhodnou pořídit si dítě.SPOILER: Tak kde Bird Box (rozumně) sází na nevidené zlo, taky je levý emzák, který nakonci zdechne sluchovým udělátkem a ránou z kulovnice. Většinou tyto věci neřeším, ale toto je moc i na mě. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Moc jsem nevěděl co od toho čekat, ale 90minut ticha? To fakt ne, ač atmoška slušná a hlavně hudba vynikající. Záporem jsou určitě herecké výkony, které zásadně ovlivnil scénář. Ostatně děj se vleče i na 90 minutový film. Mezi klady beru vzhled potvor, koncovku filmu a účast Emily Blunt (ač nevýraznou). 3z5 ()

Reanimated 

všechny recenze uživatele

Znamení, Cloverfield a trochu The Last of Us... a hle ono to neskutečně šlape. Chcete horor, kde po celou dobu budete zatínat nehty do sedačky a téměř nebudete dýchat (lidi po pár minutách dokonce přestali žrát popcorn)? Tak tady prosím. John Krasinski natočil nejlepší horor posledních let. Get Out nesahá A Quiet Place ani po kolena. Doufám, že o tomhle filmu ještě uslyšíme. ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Škoda těch nesmyslností a nesrovnalostí zejména ve druhé polovině filmu. Tiché místo mohlo být letošním příjemným překvapením roku, ale jedná se pouze o solidní survival thriller s originální premisou. (kino Cinestar, orig.) Edit 10.2.2020: Na druhé zhlédnutí při domácí 4k projekci musím jít o hvězdičku nahoru. Těch nesrovnalostí mi už tam nepřišlo teď tolik, pozitiva zůstala a tudíž převládla. Malinko slabší, ale 4 hvězdy. (4k UHD blur-ray, orig.) ()

LexBarker 

všechny recenze uživatele

Na film jsem odcházel nabuzený ze zdejších nadšených komentářů a musím napsat, že to byla chyba. Možná kdybych od filmu tolik nečekal, tak bych si to i víc užil. Nápad byl sice originální, ale přišlo mi, že se z toho dalo vytěžit mnohem víc. Hned na začátku rodiče udělají nepochopitelnou chybu a další nelogičnosti na sebe nenechají dlouho čekat. I přesto dávám tři hvězdy, za originalitu, za slušné herecké výkony a poměrně rozumnou stopáž. Ještě poslední věc, v kině je to určitě lepší zážitek, než doma u TV. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Na to, jak jsem se na film těšil, jsem více zklamán než nadšen, a je to velice jednoduché. Pozitíva jsou jasná - super nápad udělat vlastně němý film, kdy herci nemluví a jenom se dorozumívají znakovou řeči. Nestvůry bůhvíodkud jakžtakž ( i když bych je tak v celé kráse asi neukazoval). Ale budiž. Herci OK...jenomže pak si člověk všímá hodně věcí, které byť by chtěl vytěsnit z mysli a nechat se unášet ne-realitou, prostě vytěsnit nejdou. Trošku spoiler - hlavní problém byl počet dní, kdy tedy údajně planetu obývají smradi, co všechno slyší a přeživší musí držet hubu..tvůrci nám tu ukazují tuším něco kolem dne 450, nicméně Emilka je v 9.měsíci...tak nevím, to mi moc logické nepřijde, kdo do tohoto post-apa přivede díte?Byť teda papá zbouchal dětskou postýlku s víkem a dýchacím přístrojem...to když jsem viděl poprvé,tak jsem se málem smíchy...vypnul film ! Nebo moment na začátku, kdy rodina přijde o dítě, aby se pak za pár dní zase klasicky vydali táta, a přeživší dvě děti na průzkum okolí, každý samozřejmě jiným směrem a večer se sejdem...asi o věcech moc přemýšlím, ale prostě nelogické chování herců převažuje pozitiva, tečka...................moje hodnocení = 4 z 10. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

Minimalistický thriller spíše než horor či drama. Krasinski skvěle volí napínavé momenty a drží Vás napnuté přesně tak dlouho, jak je třeba. Film je na můj vkus ale příliš krátký, bez titulků má necelých 80 minut a čekal bych trochu lepší rozuzlení. Výchozí situace i monstra jsou natolik zajímavá, že by si to celé zasloužilo vysokorozpočtový katastrofický prequel. Snad se ho nedočkáme v podobě nějakého céčkového hororu... ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Už dávno ma žiadny film tak nenasral. Veľmi dobrý námet zabitý totálne hlúpim scenárom: slepí mimozemšťania dokázali priletieť na Zem z ďalekého vesmíru.... nemôžeme vydať ani hláska, ale urobíme si decko.... Do toho všetkého melodramatické rodinné záležitosti so sprostými deťmi, ktoré mi totálne pokazili zažitok z filmu. Hlúpe, nedomyslené a veľmi infantilné. Film pre tupé americké publikum.... Na úrovni bola hudba, miestami atmosféra a samotné príšery. Inak je to absolútny brak... Chválabohu za krátku stopáž. 55 %!! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Co se týče atmosféry a napětí, nelze nic jiného, než uznale přikyvovat a užívat si v tomto ohledu jednu z vážně těch nejpůsobivějších podívaných za poslední roky. Zároveň je zde nutné vyzdvihnout i originalitu celého filmu, a to i pře vážně velmi prostinký obsah, nicméně Karasinski využil odvěkého a především většinou fungujícího pravidla, že v jednoduchosti je síla a navíc snad pro žádný jiný snímek není trefnější vyjádření, než že se tvůrcům v tomto případě podařilo z minima vytěžit skutečně naprosté maximum. Když si totiž opravdu vezmu, že na pozadí oné prostinké zápletky, odehrávající se po většinu stopáže prakticky jen na jednom místě, s dvěma dospělými a dvěma dětskými herci, dokázali tvůrci vyvolat takovou nervy drásající podívanou, plnou strhujících momentů a nefalšovaného mrazení, opakuji, smekám a dávám jasný palec nahoru. Velkou měrou k pozitivnímu vnímání Tichého místa pak přispělo i kompletní obsazení, kdy na sebe nikdo zbytečně nestrhává až příliš velkou pozornost a spíš jde o kolektivní výraznost a sympatičnost, a rozhodně nemohu nezmínit hudební doprovod, který celému filmu dodával též pořádnou dávku adrenalinu. Vytknout jinak mohu snad jen pár jistých nelogičností a ne zcela dotažených okolností, ale to rozhodně nezmiňuji kvůli tomu, že by mi to ubralo jakkoliv na výsledném dojmu, spíš je to jen takové menší upozornění, každopádně i když tedy nemohu tvrdit, že bych byl z této podívané až v sedmém nebi a ten masivní úspěch mě docela překvapuje, tak zároveň musím uznat, že jsem si to celé vážně užil naplno a svůj účel to splnilo na maximum. Takže jasné doporučení a chvála! ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Zhruba ve stejnej čas přišly na Svět dva dost podobný filmy, tenhle a Bird Box (tomu sem dal plnou palbu). Oba s vynikající hlavní hrdinkou, oba z postapokaliptický budoucnosti, oba spíš depresivní, oba tak trochu horory. Ale tenhle kousek je o tu jednu hvězdičku slabší ve scénáří a v prostředí. Přecijen, tady se podíváš jen na jednu farmu, kde rodina přežívá ze dne na den. Musím říct, že ani tady sem se skoro vůbec nebál, jako nestanu se příznivcem hororů, ale sem tam asi nějakej zvládnu. Emily Blunt je paní herečka, která prostě dává, tady si to střihla s jejím skutečným manželem (prej poprvý v kariéře) a jejich vztah byl na plátně víc než parádní. Ale celou dobu sem si říkal, že podobnej film už sem někdy viděl. Přecijen je to to tom, že se někdo schovává před nestvůrama v baráku a snaží se jen přežít, páč porazit zatím nejdou. ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Po dlhej dobe konečne špecifický horor, ktorý sa na nič nehrá a podá vám originálny samostačný nápad. Kto nevidel o veľa prichádza. Ak existuje niečo, čo ma vždy poteší tak je to horor, od ktorého nič nečakám nespoliehajúc na jumpscary, ale na atmosféru aj napätie, je to brutálne vyrovnané i racionálne a nielenže je to super horor, ale aj super film ako taký. Ak jednotka prišla so skvelým námetom a hercami (Krasinskemu a Blunt veríte, že sú reálni manželia aj rodičia - veď bodaj by nie, keď sú manželia aj v realite), ktorý nepotrebuje nič viac, aby utiahol seba samého, tak som zvedavý s čím chce prísť Krasinski v dvojke. Tento film nepotrebuje ani slová, ani hudbu, aby vás ohromil. A z toho by sa mali všetky horory poučiť. 81% a Známka: B+ ... Ak začiatok filmu zobrazuje rok 2020 potom sa obávam, čo prinesie rok 2021... ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Na tomto priam až minimalistickom spôsobe filmu prekvapí, že to je natočené dostatočne dobre na to, aby to nenudilo. Situácie majú čo do seba a vo filme, kde sa skoro nehovorí dokáže vytvoriť poriadné napätie každý zvuk. Tá príšera so schopnosťou počuť aj tie najnižšie frekvencie mi pripomenula jednu učiteľku. Hlavná vec, čo mi tu chýbala bol prvý deň, ale inak som relatívne spokojný. Zaujímavé to musí byť v kine, kde sa pri počte ľudí nedá dosiahnuť úplné ticho. 7,5/10 (Videné 26.10.2020, Originálne znenie) ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Dej sa začína dňom 89, kedy sa zoznamujeme s päťčlennou rodinou, ktorá prežila apokalypsu v podobe príšer, ktoré reagujú na hlasné zvuky a lovia tak ľudí. Tí, ktorí sa adaptovali, musia myslieť na to, aby nevydali zvuk. Ženy musia potláčať orgazmy a muži netrieskať rozheganými posteľami do stien, napriek tomu ale ženy tehotnejú. Táto rodina sa dohovára znakovou rečou, chodí po nejakom type piesku a snaží sa byť čo najtichšie. Aby nám tvorcovia ukázali hrozbu, nechajú hneď na začiatku filmu zabiť najmenšieho člena rodiny, neposlušného chlapca. Zomrel však aj tak trochu vinou jeho sestry, ktorá mu napriek nesúhlasu otca dá lietadlo, s ktorým vydá hlasný zvuk, čo mu je osudným. Nedostatky logiky: ako sa na Zem dostali tie tvory? Prečo dcéra, ktorá je čiastočne vinná za bratovu smrť, o rok neskôr rebeluje a neposlúcha rodičov? Prečo je v pivnici na schodoch zrazu klinec, ktorý tam nebol a prečo ho matka nechá tak, aj keď si oň predtým zachytila vrece s potravinami? Vytvorenie napínavých situácií tu jednoducho nekorešponduje s logikou sveta, v ktorom sa príbeh odohráva. Úsmevné je aj to, že si postavy až po roku, práve v napínavej a ťaživej situácii, povedia to, čo ich ten rok ťažilo (You have to protect them.). preto to nevyznieva ako logické vyústenie príbehu, ale skôr to vyzerá ako zbieranie čo najväčšieho počtu bodov od rodinne založených divákov. John Krasinski je očividne fanúšikom nemých filmov a hrdinských scén. Obe veci si schuti doprial a schuti pritom porušoval logiku. Záverečné zabitie: tak nie cez slabosť (na slovo Weakness musela ísť kamera, aj keď predtým bola táto slabosť 2x odhalená ), ale tradične, americky, brokovnicou. Potešia rodinné hodnoty (aj keď zase je tu žena len na rodenie detí a domáce práce) a výkon Emily Blunt. Inak film nefunguje. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Krasinski aby si vůbec zahrál, si musel vymyslet film. A vůbec ho nevymyslel špatně. Škoda, že ta pravidla co film nastaví jsou dost na vodě a film se jich celou dobu nedrží. Hned na začátku mě naštval logikou (proč sakra nemůže mít hračku - bez baterek? Jako má zákaz hraček?). Pak se film usadil a jel jak má až do chvíle s ohňostrojem. Jako jednou vadí i když si myš prdne v lese (proto mají extra cestičky a chodí bez bot) a pak najednou pobíhají po okolí jako stádo slonů a dokonce nevadí i hluk valivého odporu pneumatik. Je to škoda. Stačilo jen trochu více přemýšlet a pak jen držet integritu pravidel a byl by z toho pětihvězdičkový zážitek. ()

see_sawandrew 

všechny recenze uživatele

Jsem v šoku, že v roce 2018 mohl vzniknout film, kterému k vyprávění příběhu stačí jen mizanscéna. Tiché místo je spíš thriller než horor, ale to mu vůbec neubírá na působivosti. Pod opravdu solidním napětím vykukuje depresivní drama o nedobrovolném potlačování základní lidské přirozenosti, jako je komunikace, projevy emocí nebo dokonce rozmnožování. Svět, kde jiný než tichoučký zvuk může znamenat smrt, je ve výsledku mnohem děsivější než jakékoli postapo, v němž jsou přeživší zalezlí v bunkru. Brilantní. 85% ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Perfektná režisérska a scenáristická práca, ktorá jedným drobným, no zato kvalitným dramaturgickým twistom zlepila to najlepšie zo žánru a spoločne so skvelými hercami vytvorila špičkovú jednohubku. S exaktným timingom, výbornými emzákmi a dnes už nevídanou atmosférou. Aj keď si dá logika občas pauzu (najmä v kontexte objavenia slabín nepriateľa), funguje to až šalamanajovsky dobre. ()

Flaveus 

všechny recenze uživatele

Film výborně pracující s atmosférou "ticha". První dvě třetiny filmu jsou vynikající, závěr už bohužel trošku ztrácí, ale i přesto neztrácí překvapení a nutí vás jej sledovat jako přikovaní do sedadla. Herci podávají vynikající výkony, zejména Emily, u které sledujete s napětím každý pohyb obličeje. Za jeden z největších kladů považuju obsazení Millicent Simmonds, jež nám ukazuje neslyšící vnímání okolního světa. Škoda, že film není o trochu delší a neposkytuje divákovi odpovědi na logické otázky, které vyvstávají na povrch. To a drobné racionální chyby mě nutí ubrat jednu hvězdu v hodnocení. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Zdĺhavý nehovorený film o tom, že vo svete, kde každý hlasný zvuk znamená istú smrť, nemusí byť najlepší nápad urobiť si dieťa. (Resp je to debilný nápad, riskovať životy svojej ženy a detí). O tom, ako sa čo stalo nedáva skoro žiadne informácie, iba že sú to opancierované monštrá.. A nemá zas takú skvelú atmosféru, väčšinu scén, v ktorých as niečo dialo vyplňali dosť lacné ľakačky. Zato všetci herci hrajú slušne, vrátane detí. Na jedenkrát sa to dalo, ale nemám pocit, že by došlo k opakovanému zhliadnutiu. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama