Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Renfield 

všechny recenze uživatele

Originální, minimálně námětem bezpochyby! Ihned v úvodu John Krasinski raketou vysvětluje, jak se věci mají. Další důležitou a výbornou scénou je opět raketa, kdy poprvé uvidíme... Co se vlastně stalo? Jak je na tom zbytek civilizace? Tyto otázky zůstanou nezodpovězeny, vodítkem mohou být jen novinové články, vše ku kladu dění. Tiché místo je výborné hororové komorní drama, zabývající se osudem jedné rodiny a jejich přežívání, v zase jiném pojetí postapo světa. Také proto potěšila i scéna, kdy chce otec naučit syna jak přežít, čímž se ovšem prohlubuje krize s dcerou. V této části vše dává smysl, je naprosté ticho, postavy se spolu dorozumívají znakovou řečí, čímž herci hrají jinak, než by hráli v klasickém filmu, vlastně to celé občas připomíná němý film. I druhá polovina si drží značné napětí a obsahuje několik opravdu dobrých scén. Přesto přišlo to, čeho jsem se obával, Krasinski sklouzává do béčka, naštěstí stále nadprůměrného a sympatického béčka. Inteligence už postavám občas schází, také ticho se již příliš neudržuje. Navíc tahle část obsahuje i několik zbytečných "lekaček" a taktéž rychlejší, vlastně tak trochu akčnější dění, škoda. Přesto kladný pocit z filmu převládá, už jen pro tu výbornou první polovinu. 75% ()

Sygauras

všechny recenze uživatele

Pokud přijmete nastolená pravidla tohoto světa, zjistíte že by rodina nepřežila ani den. Nelogičnost "ticha" které nedává smysl. Tak nevím, mě to prostě přišlo moc debilní a to se nedá nic dělat. ()

Magika82 

všechny recenze uživatele

Nuž, máme zde snímek bez prologu, a tudíž nevíme, co vlastně stálo za pádem civilizace a nutnosti se rychlostí splašeného pavouka před kamerou mihající příšerky schovávat a být tiše. Laboratorní průšvih? Na bytosti schopné sestrojit mezihvězdnou loď, rozhodně nemají nejen patřičné končetiny, ale ani oči, natož mozek... Zůstane tedy u odpovědi: "Diváku, vyber si sám." ... Rodinné psychologické drama, do kterého sem tam, a v otevřeném závěru zcela zasáhnou tyto potvůrky, na něž bych sama patrně použila Biolit proti lezoucímu hmyzu, spolu s plácačkou... pardon...lopatou na mouchy............ Nicméně, kolem a kolem: Propojit tyto dva tvůrčí světy, tedy rodinné psychologické drama spolu se spíše sci-fi, než-li hororovým tématem v pravém slova smyslu, to chtělo odvahu a především: Mít jednotné myšlení na práci s vytvářením scénáře a schopnost vidět vznikající námět každé další dějové sekvence očima dalších dvou spoluautorů.... A ejhle, výjimka potvrdila pravidlo. Právě tento snímek patří mezi těch několik z onoho jediného procenta ze sta, kdy práce více scénáristů na jednom díle vede k pohromě.... Zde se do značné míry podařilo vytvořit originální skvost nevybroušeného démantu. Tuto zbývající, a nutno podotknout, že nejtěžší práci, na sebe vzaly hlavní herecké postavy z řad dospělých i dětí. A společně to dokázali. Ne nijak velký, ne nijak zcela bez kazu, a už vůbec ne několika karátový, přesto vybroušený démant v podobě uvěřitelnosti postav i děje... Zaslouží si potlesk do posledního. Ovšem potlesk v sedě, nikoli úctu vzdávající potlesk, jenž se dává najevo potleskem ve stoje... Inu, inu, Johne Krasinski, téměř jste mne zmátl...téměř... 60%, ale tentokrát se po osázených démantech třpytící tři hvězdy..... ()

Smokey1468 

všechny recenze uživatele

Příběh se primárně zaměřuje na rodinu a vztahy mezi jednotlivými členy. Ukazuje, co vše jsou rodiče pro svoje malé caparty schopný obětovat, třeba i život. No, po delší době kvalitní a hlavně originální horurek s atmosférou a nepřetržitým napětím. A i přes to, že se ve filmu téměř nemluví, po celou dobu to vynahrazuje skvělý soundtrack. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Film bych ani tak neprezentoval jako horor, ale spíše jakou psychologický kousek, který je o ztrátě blízkých. Mám tak nějak pocit, že je film jenom o tomto tématu, horor je až druhořadý prvek, který byl přidán ve scénáři až později. Není jediný moment, kde bych se lekl, jako horor Tiché místo poměrně selhává. Lekačky tu příliš nejsou, proto bych očekával, že nastoupí gradace atmosféry skrze neznámo, jako třeba v Ti druzí. Postavy byly výrazně nudné, výběr herců byl špatný, bylo mi naprosto jedno, zdali někdo umře. Na druhou stranu i mě film překvapil, usnul jsem během sledování jenom jednou a jsem nakonec velmi rád, že jsem na to nešel do kina. Nejspíše bych si z kina odnesl dobrý pocit jenom z popcornu a veliké Pepsi. Abych filmu nekřivdil, nese si pár originálních nápadů, dostává tři hvězdičky. Daleko emocionálněji mě zasáhl film Perfect Sense, jenž skrývá podobnost ve ztrátě smyslů. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Během sledování velkolepých příhod z tichého místa si divák oprávněně položí možná i desítky otázek. Odpovědí se mu ovšem dostane jen minimum. Doporučuji tedy pouze ortodoxním fanouškům nulové logiky... ()

simply 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad a výborná atmosféra...trochu mi vadil ten konec, který mohl být víc údernější. Taky scéna s porodem mohla být víc vyhrocenější, přece jen bez zvuku to nejde. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Špatná očekávání aneb Hype pro mě zabil další film. Podobně jako loni s Get Out dostávalo Tiché místo přízviska jako nejděsivější a nejnapínavější horor roku, který musíte vidět. A stejně jako u Get out jsem raději nesledoval ukázky, takže za pozdní zjištění, že jsou to spíše thrillery a v tomto případě dokonce monster movie, si můžu sám. Také se prohlašovalo, jak je film odvážný a originální, s čímž také nemůžu plně souhlasit. Jedninou výjimečnost vidím v práci se zvukem - jak v příběhu, tak techniky. Aby lidé odcházeli s plným popkornem domů, protože se báli při filmu hlasitě křoupat, mluví samo za sebe. Pochmurná postapokalyptická atmosféra a set design farmy jsou také skvělé, ale zbytek mě spíše zklamal. Mám podobné výhrady jako k 10 Cloverfield lane - První polovina skvěle funguje jako (rodinné) drama, studie charakterů a divák se musí sám sebe ptát: co bych v jejich situaci dělal? Ve druhé polovině dojde na akci (tady naštěstí není tak přepálená jako u Cloverfieldu), u které jsem si pořád říkal: tohle jsem už někde viděl. Připomínalo mi to hlavně Stranger Things (design příšer, "obyčejní" bezbranní hrdinové/děti, vzdálený dům od civilizace). A zrovna tady ta očekávání narazila - opravdu je tohle tak originální a výtečný, že si to zaslouží takovou chválu? Kdybych o filmu věděl ještě méně, tak si jej určitě užiju víc a nelogičnosti a hloupé chování postav bych přešel. Ale po takovém hypu mi to prostě vadilo. Možná se k filmu někdy vrátím a přehodnotím svůj názor. Zatím je pro mě Tiché místo jen lehce nadprůměrný monster thriller smíchaný s rodinným dramatem = fajn jednohubka. ()

ac3r odpad!

všechny recenze uživatele

Pitomost plná hloupostí, kde se dějí další hloupé pitomosti aby se vůbec něco dělo. To hodnocení tady to je fakt vtip zas jednou. ()

Sochorisko 

všechny recenze uživatele

Shodou okolností jsem tento snímek shlédl v jeden den společně s Bird Boxem (a jako druhý v pořadí) a přišlo mi to jako neskutečný paradox. Takřka jako soška třech moudrých opiček (alias neslyším zlo, nevidím zlo, nemluvím zlo). Narozdíl však od zmiňovaného Bird Boxu, tomuto snímku chybí jakýkoli děj.. Napínavé to bylo, to joo ale.. Proč to vlastně muselo být?Takhle málo informací do 90 minutového snímku? No to jsem neviděl - teda pardon, spíš neslyšel. No nic... zkrátím to, doplňte 10 minut filmu odpověďmi na otázky "Kdo jsou, proč jsou, co chtějí, jak vznikli" přidejte trochu logičnosti a provázanosti děje a možná se dostaneme za mě i k 80%. Takže koukněte určitě raději na Bird Box.... ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to určitě více než Bird Box. Byla zde více tíživá a skličující atmosféra, některé opravdu silné scény, celkově mi to přišlo takové více napínavé. Na druhou stranu zde nebyly zase takové herecké výkony, jako v Bird Box. Přece jen, hrát se zavázanýma očima je krapet těžší. Nicméně, ani zde se nepodařilo vyhnout nějakým nelogičnostem, ale není jich mnoho. Celkově bych zase ocenil ještě nějaké větší vysvětlení, zde alespoň částečně bylo - bylo viděno. Jako u Bird Box, film na jedno kouknutí, druhé již nemá to kouzlo. Ale velmi dobře zpracováno, přikovalo mě to k pohovce. Howgh! ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Námět zaujal. Ticho jako nástroj pro budování napětí funguje výborně - tím spíš, když se na to díváte za tmy a se sluchátky, které umožní vnímat každý zvuk. Celé to však působí nedotaženě a vyvolává strašně moc otázek a pochybností. Nebránil bych se ani delší stopáži, která by snad přinesla nějaké odpovědi. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

Emily Blunt zase jednou v roli silné ženy s brokovnicí a na farmě. Film Tiché Místo vlastně vzal základní premisu všech "strašidelných" filmů poslední dekády (nevydat ani hlásku) a udělal z ní celovečerák. Filmy postavené pouze na zvuku mi jako hudebně založenému jedinci byly vždycky sympatické, takže jsem toto hltal poměrně s chutí. Přirovnal bych to k Shyamalanově kusu Znamení, kdy vás to celý udržuje v (ne)příjemném napětí "co zase přijde," a s rodinkou se pročekáváte typicky americkýma scenériema s občasným nájezdem na nějakou tu příšeru nebo převážně zvukovou lekačku. Což mi vadilo i u Znamení a vadí mi to i tady. Dokud je hrozba pouze v náznacích a zvucích, všechno je v pořádku, ale jak se ukáže v plné digitální parádě, už to tak super není. Uměl bych si představit film uplně bez hudby (i když zvlášť klavírní soundtrack budu asi nějakou dobu poslouchat) a v mnohem komornějším pojetí. Celý mi to přišlo, jako by měl někdo celkem originální vizi, ale spoustu lidí, co do toho neměli kecat, rozhodlo, že snímek se musí patřičně zhalywůdizovat. Zvuk byl ale jinak i v okresním kině parádní a herecké výkony hlavních představitelů uvěřitelné. Závěr nesklouzl k přehnané epičnosti a utnul se přesně kdy měl a za to přičítám plusové body. 7,8/10. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Z toho námětu se dalo vymáčkout víc. Je originalní a zajímavej, přesto je to celý takový minimalistický. Plus je tam samozřejmě spousta věcí, který považuju za nelogický. Například, pokud hlavní postavy nemůžou vydat ani hlásku, aby je tyhle bytosti neslyšely, jak spí bez chrápání, jak serou bez zvuků a tak...? :D Ale jo, rozhodoval jsem se mezi třema a čtyřma hvězdičkama a nakonec dávám čtyři. Ve finále mě to celkem bavilo. Škoda jen, že nebylo víc záběrů z toho postapokalyptickýho světa na kterej jsem úchylnej. ()

Hernycztek 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl řekl, že adepta na top horor posledních let natočí herec, který ani horory nemá rád. Je to nekompromisně to nejatmosféričtější, co jsem za poslední roky shlédl. To napětí, kdy je úplně ticho v sále a zazní nějaký zvuk.. slabší povahy by v té chvíli mohlo trefit. Postavy mají skvělý charakter, jsou sympatické a s každou jsem soucítil. Krasinski dává hned od úvodu najevo, že se toho nebojí a nedočkáte se žádných klišoidních hovadin. Ve většině hororů jsou typy postav, které neumírají. Tady ne, tady se nehraje jestli jste staří, mladí nebo zvíře, zkrátka vydáte zvuk a je po vás. Další naprosto top věcí jsou samotná monstra, jejich pohyb, vzhled a zvuky co vydávají, těm nechybělo nic. Silně pochybuji, že tenhle rok uvidím něco lepšího. Konec je krásně emotivní, zároveň pro někoho směšný, ale já tomu říkám otevřené dveře pro sequel. ()

Dunadan 

všechny recenze uživatele

Intenzívne, atmosferické a výborne zahrané! Škoda len, že som mal opäť raz ''šťastie'' na publikum plné nevychovaných idiotov, ktorí majú potrebu neustále čumieť do telefónov a celý film preblabotať so spolusediacim. A keď si uvedomím, že plné IMAX kino dokáže byť oveľa kultivovanejšie než to poloprázdne maličké u nás, je mi až do plaču. Aby som to ale zakončil v pozitívnom duchu, A Quiet Place bolo skvelé a rozhodne ho treba vidieť na veľkom plátne. 9/10 ()

waits 

všechny recenze uživatele

Nechám stranou všechny ty otázky, které mě během sledování napadaly v souvislosti s logikou příběhu, dokonalost v tomto smyslu je u označení horror/thriller spíš důvodem k překvapenému pokývání hlavou než standardem. Film ale funguje i přes tyto výhrady a trochu nejapný závěr. Nabízí totiž osobitou, komorní atmosféru, danou příběhem a hlavně silný emotivní náboj o soudržnosti rodiny, o jejím fungování ve snaze přežít.. Vlastně by se vetšina scén mohla použít podobně, jen s drobnými nuancemi, kdyby se kolem neproháněly podivné příšery, ale třeba oddíl nepřátelských vojáků nebo smečka vlků. A proto taky tenhle film nezestárne ani za pár let, kdy se počítačově grafice budou diváci pochechtávat. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama