Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Můj komentář nebude obsahovat nic nového pod sluncem. Toho, že Krasinski věnuje mnohem víc energie a pozornosti budování napětí v jednotlivých scénách a dosahování okamžitých efektů na úkor elementární logiky a uvěřitelnosti světa, který podává, si všimli už mnozí jiní. Z Tichého místa budete mít tím větší potěšení, čím méně budete přemýšlet nad logickými kotrmelci a oddáte se příběhu s vypnutým mozkem. Dumat nad tím, jak mohli svět ovládnout tvorové tak snadno zranitelní, znamená, že si zkazíte zážitek. Jestli lidstvo bylo tak nedůvtipné, že se nechalo od těchhle nýmandů zmasakrovat, pak si svůj úpadek a odchod ze scény jednoduše zasloužilo. Pokud odmítnete přístup typu "kde se vzalo, tu se vzalo", budete trpět stejně jako já. A dobře vám tak. Celkový dojem: 40 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jak tiché je TICHÉ MÍSTO? Jako když si pšoukne holoubátko. Takže pro jednou v kině vynechte všechny popcorny a brambůrky a jiné křupavé pochutiny v šustících pytlících, nebo je zdlábněte během reklam, ať nekazíte zážitek sobě a hlavně ostatním. TICHÉ MÍSTO stojí na jednoduché situaci, kdy vydat zvuk pro hrdiny znamená koledovat si o smrt. KOSTKA z toho kdysi vytěžila nervydrásající scénu, kdy hrdinové prolézali místností, v níž sebemenší zvuk aktivoval smrtící past. Krasinski to rozpatlal do celovečeráku, přičemž to naředil pro mě otravným melancholickým rurálním rodinným dramatem, a zjemnil ve smyslu, že když hrdinové vydají hlasitější zvuk, nejsou na místě mrtví jako v KOSTCE, ale "jen" jim začíná boj o život s během pár vteřin přiběhnuvší příšerou. A oni se buď schovají, odvedou pozornost dalším zvukem, nebo se postaví na odpor. Potenciál na hodně napínavou a děsivou podívanou zůstal, ale na mě to vůbec nefungovalo. Jediný moment, který mě vytrhl z apatického sledování, byla scéna s hřebíkem, která mi ale připomněla SÁM DOMA a úlek tak vystřídal smích. Ale scéna v silu byla docela fajn. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Bohužel docela laciné, i když ústřední nápad je rozhodně originální a odvážný, alespoň zpočátku. První polovina je ještě docela dobrá, hrátky s tichem, zajímavý hudební doprovod, trocha tajemna. Bohužel se to postupně zvrtává. Trapné je přílišné vysvětlování pomocí novinových ústřižků, které je až příliš doslovné a nenechává diváka postupně se prokousat tím, co je stejně jasné. Nelogické je chování postav, například syna, který vběhne do kukuřičného pole. A celý děj se stává lehko předvídatelnou vyvražďovačkou, která se na klíčové scény připravuje příliš okatě. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Verbální komunikace by se vešla za nehet malíčku, odpovědnost rodičovství navázaná na Krasinskeho snubní prsten na prsteníčku, vztyčený prostředníček všem tvůrcům, co už přes dekádu nejsou schopni natočit intimně laděnou alien invasion (mluvím o tobě, cloverfieldská franšízo), ukazováček před ústy na znamení ticha, co přinutí diváka vnímat jeho zvuk a kdyby lekací scény to ticho tak razantně nerozrážely, byl by tu i zvednutý palec. Podobnost s Gibsonovou famílií uprostřed lánů je nepřehlédnutelná (postavy na omezeném prostoru pod stupňujícím se tlakem a všudypřítomný strach utužující vazby). Akorát modlitby, sklenice s vodou a baseballovou pálku vystřídaly nuceně tlumené emoce, zesílené naslouchátko a stará dobrá brokárna. Kde vzali všechen ten písek na cestičky a jak vypěstovali bez strojů tolik kukuřice? Proč armáda nepoužila akustické zbraně? Proč na vetřelce nezkusila letákovou kampaň v Brailleově písmu? Proč na farmě nezkusili odpuzovač kun? Ty otázky tu jsou, ale víte co. Když je člověku dopřáno prvotřídní napětí, na logice zase tolik netrvá.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Kdo jsme? Když je nedokážeme ochránit? Kdo jsme?!“ Konečně! Po všech těch zklamáních a průserech posledních let přišel Krasinski a dal mi alespoň malou naději, že ne z každého hororu mně nutně musí rupnout cévka vzteky nad tou všeobjímající debilitou. V Tichém místě jsem sice nejdřív kapánek trpěl (tím, jak moc mi ti malí smradi pili krev), ale tvůrci mému trápení brzy trochu odlehčili (hihi...ehm) a dál to už byla moc „příjemná“ podívaná. Pravidlo bylo jasné, buď budete ticho, nebo končíte (to kdyby platilo i v reálu…tolik klidu…teda, to byla nadsázka…možná). A díky mistrné práci se zvukem/tichem se podařilo co chvíli šponovat napětí na maximum, a o mrazivou atmosféru či zdařilé lekačky též nebylo nouze. A alespoň pár postav se chovalo vcelku racionálně (pominu-li nápad přivést na svět uřvané fakáně, které s sebou může kdykoliv stáhnout zbytek famílie). A vůbec tam těch logických renonců (krom snad ještě „sýpky“ a faktu, že sluch „strávníků“ sem tam maličko haproval) bylo málo. Jako poděkování musím napálit 4*. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Aj som mal chuť k tomu napísať nejaký pseudo-vtipný komentár, no pri tom množstve príspevkov som si istý, že niekto to už dávno urobil za mňa. Takže sa týmto filmom radšej inšpirujem a svoje vyjadrenie ponechám len v lacnej CGI rovine. Ale podotknem, ako veľmi sa už teším na prequel, sequel, 3D remake a VR reboot tejto precítenej rodinnej inscenácie. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Rozpočet: 21 miliónov $ | Tržby: 332,6 miliónov $ | Film, pri ktorom sa človek hambí napiť, pretože bude rušiť ostatných glganím. A to som zažil v kine prvý raz :D Prvá pólka výnimočná, v tej druhej postavám dochádza reálne IQ, a nastupuje to "B" filmové. Škoda. Najviac fungovali práve lakačky, ktoré paradoxne neobsahovali príšery. Spielbergow JAW efekt "nevidené straší viac" sa možno mohol použiť po dlhšiu dobu - z toho ťažilo aj prvé PARANORMAL ACTIVITY. A Quiet Place je z 85% nemý film, a tých 15 vyplňuje dokola sa opakujúci lajtmotiv vo forme bass droppu. Každopádne je to osviežujúci, iný film, ktorý raz určite neurazí. Celkom nekonvenčný koniec ma nadmieru potešil. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Horor roku, ako som pôvodne čakal a dúfal sa nakoniec nekoná, ale že by som bol výraznejšie sklamaný, tak to tiež určite nie. Film síce využíva skvelý nápad, ale aj tak hlavným a vlastne aj jediným väčším problémom zostáva samotný dej. Zase nemôžem povedať, že by bol zlý, ten potrebný štandard si splní, ale tým to aj končí, v priebehu filmu vôbec nič neprekvapí, neustále si ide v očakávanom smere, je to jednoducho až moc predvídateľné a komorné. Nutne by to potrebovalo nejaké, kľudne aj menšie oživenie, či už nejaký dlhší flashback, krátke stretnutie s inou skupinou, alebo niečo podobné, čo by film nachvíľu trochu zatraktívnilo. Ale inak sa na to pozerá dobre, keďže film sa až moc spolieha na postavy a tie sa teda vydarili. Hlavne prvá polovica je prakticky taká rodinná dráma, ale samozrejme v takomto hororovom prostredí, kedy sa rieši len každodenný život a vzťahy medzi nimi. Duo rodičov, teda Emily Blunt a John Krasinsky sú výborní, ale o moc nezaostávajú ani deti, jedine chlapec je trochu menej výrazný, ale páčila sa mi Millicent Simmonds, tá to dobre zahrala a jej postava ma bavila. Druhá polovica už výrazne zakčnie a postavám už ide takmer neustále o život, na čo sa tiež stále dobre pozerá, ale rovnako ako zvyšok filmu tu nič neprekvapí. A to platí aj o obyčajnom závere. Ale ten samotný nápad so zvukom je prevedený vynikajúco, na tomto si dali tvorcovia veľmi záležať a vyšlo im to. Tu sa dá celý čas všímať a užívať si tú neobyčajnú prácu so zvukom. Hororová stránka je ale tiež trochu rozporuplná. Atmosféra je taká nezvyklá, ale sadla mi, skvelo funguje aj napätie, hlavne vždy, keď sa niečo pokazí, tak som tŕpol spolu s postavami, ale keď už sú netvory naplno v obraze, tak ma to až na nejakú výnimku zase tak moc nebralo. A ani vzhľadom sa mi moc nepáčili, lepšie fungovali v tej prvej polovici, keď ich bolo vidno len v náznakoch. Takže režijne tu nemám výhrad, John Krasinsky sa ukázal, ako talent, ktorý v tomto žánri ešte môže prekvapiť, vizuálnu stránku a dynamiku má zvládnutú bezchybne a vie si aj vybudovať napätie a chémiu medzi postavami, aj keď v tomto to mal predsa len trochu jednoduchšie, keďže tu hral s manželkou. A tak moje pôvodné očakávania určite neboli naplnené, na to by musel byť filmu trochu nápaditejší aj v iných ohľadoch, ako len v práci so zvukom a tak je to film skôr len na jedno pozretie, ale to som si celkom užil. 76% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Parádna žánrovka a jedno z najväčších filmových prekvapení za veľmi dlhú dobu. Emocionálne a psychologicky precízna, vzťahmi medzi postavami natoľko vyzretá a pôsobivá, že sa u mňa zaradila pred také progresívne horory ako Get Out či Smrt ve tmě. A Quiet Place funguje ako osobná dráma koncentrovaná na minimum postáv žijúcich v neustálom strachu, bolesti zo straty a nútených potlačovať základné prejavy ľudskosti, a tiež ako drsný survival horor zasadený do zdevastovaného post-apokalyptického sveta. Rešpektuje pravidlá žánru a poteší množstvom napínavých, mrazivých scén. Zároveň však filmu nechýba existenčný presah a psychologická hĺbka, ktorú tvorcovia v hororoch väčšinou radi ignorujú. Dôraz je najmä na hutnej minimalistickej atmosfére a obrazoch plných nervy drásajúceho ticha, ktoré o postavách vypovedajú viac než kvantum nič nehovoriacich dialógov. Herci výborní, Krasinskiho réžia dokonale sústredená. Tak komorne ladený a vnútorne celistvý horor nevidíme veľmi často. Kedy sa podobne atmosférického skvostu konečne dočkáme aj od Shyamalana? ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Inu, poslední záběr byl v takovém rozporu s celým vyzněním filmu, že jsem se smál, dokud jsem neusnul. A co jsem se vzbudil, směju se dál. Škoda, že to do značné míry přebíjí veškeré jiné dojmy a zážitky z Tichého místa. Když jsem ovšem v titulcích viděl, že jedním z producentů filmu je Michael Bay, hned se to vyjasnilo. Už se těším na druhý díl plný akce, výbuchů a rozstřílených hlav. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Pořádně vychutnat hustou atmosféru mi bránila elementární nesmyslnost stvoření (tohle prostě eko/etologicky nefunguje a člověk je děsivější predátor) i celého předváděného světa a přál jsem si, aby to už skončilo, bohužel nikoli z hrůzy hororu. Závěr jak z Mars Attacks, a to nemyslím způsob, ale věrohodnost. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po ohlasech z festivalů jsem tušil, že tu konečně zas bude pořádný horor, který nebude narvaný lacinými lekačkami a bude mít také pořádnou atmosféru. Přesto jsem svá očekávání krotil, přecejenom samotný koncept téměř němého posunkového filmu pro mě osobně není tolik zajímavý. Což se i potvrdilo na začátku filmu, nicméně John Krasinski mě herecky i režijně plně vtáhnul do děje, donutil mě se o výborně napsané postavy bát a pouze nehnutě zírat na plátno. Spíše než propriety hororu na mě již klasicky více fungovala emocionální ždímačka, která se v druhé polovině samozřejmě rozjede na plné obrátky a na mě to fungovalo výborně. Po prvním spatření oné hrozby mě ihned napadlo spojení s čím dál více nabalující se sérií Cloverfield, rozhodně se v Tichém místě s tímto dalo pracovat, ale jsem hrozně rád, že to nakonec ten “značkový” štempl nemá a mělo to obří úspěch i jako čistě originální námět. A obzvláště Paramountům to v poslední době hodně přeju. Minimálně do mnohanásobného ždímání této nové úspěšné hororové série, které ovšem nevyhnutelně přijde. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Bravurní práce se stavbou atmosféry a zvukem, resp. v tomto případě spíše tichem. Nechybí pár odvážných a šťavnatých momentů, ale veskrze nic originálního, jen další variace mysteriózních dystopických "monster" post-apo scifi, kde se něco zásadního pokazilo a lidstvo neví kudy kam. Krasinski určitě není obyčejný rutinnér a má potenciál, ale na koloběžce prostě Tour de France nezajedeš. Příští film věřím, že bude ambicióznější namísto hororové jednohubky. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Do scény ve vaně dokonale našponovaný zážitek. Pak se to dost pokazilo a finále už nemělo takovou sílu. Mě nejvíc vadily skutečně okaté hovadiny jako - proč byl hřebík takto debilně zatlučen zrovna přesně na označeném místě na prkně? Kdo po více jak roce takhle pěkně udržuje kukuřičné pole v řádcích, ale bez strojů? SPOILER Jak mohly děti dojet v autě k domu, když to zaručeně muselo dělat také hluk? A bylo tam toho víc, pak samozřejmě již zmiňované - proč se proti příšerám dávno nepoužily zbraně na bází infrazvuku nebo tak něco, to na to za celou dobu skutečně nepřišel žádný myslitel, až to musela udělat náctiletá dívka? KONEC SPOILERU. Přitom si myslím, že spousta těchto kravin by se dala celkem jednoduše vychytat, ale přijde mi, že je snad přehlédli fakt z nepozornosti nebo tak něco... Kdyby se trochu lépe vymyslelo finále a omezily tyhle nelogičnosti, mohlo to být téměř dokonalé. I tak ale skvěle napínavý zážitek. A Emily Blunt je naprosto boží! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tak tiché miesto, až to hučalo prázdnotou. Scenára, hereckých výkonov i celkového zmyslu. Teda, pardon - nezmyslu. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Absolutne suhlasim doslova s Pomovym komentarom. Keby bol trosku zmeneny scenar, teda pocatie dietata v case normalneho sveta a trebars o 3 mesiace neskor v znicenom svete, tak by to bolo dokonale a nedaval by som rodicom vinu, ked uz vedeli, v akom tichom svete musia zit. Avsak aj po druhykrat ma to velmi bavilo, napätie nemalo chybu, takze u mna aj tak 4 hviezdicky. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jak málo stačí ke štěstí. Emily Blunt si pokládá humanistické otázky, John Krasinski zasypává další metry cest pískem, aby odtlumil pohyb své rodiny. Přeživší totiž žijí jen díky tomu, že jsou maximálně potichu, protože predátoří krasavci mají sakra vyvinutý sluch. S civilizací je to tedy zase solidně nahnuté (to, co je načrtnuté, mi na vysvětlenou stačilo) a odolnost člověka s ohledem na potlačení vlastních emocí má zelenou. Tempo je plíživé, ale velmi účinné, práce s tichem (a zvukem – že by nějaká ta filmová cena?) je nesmírně úderná a precizní, herecky je to velmi soustředěné, napínavějšího jsem dlouho nic neviděl (třeba scény okolo due date). Už jenom proto, že postavy musejí vše držet neustále v sobě. To beru jako velkou devízu snímku. Ve finále je to nicméně naprosto průměrný horor/drama, ovšem ozvláštněný a posunutý k výborným číslům díky několika osvěžujícím nápadům, za které moc děkuju. Jen mohli tvůrci někde projevit ještě o něco víc odvahy. Obří tržby rodince (Krasinski & Blunt) přeju, holt je patrné, čeho se užvanění a hluční Američané bojí. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Ten pocit, když si člověk uvědomí, že už zase během svátků viděl v televizi víc pohádek a komedií, než do sebe nasoukal řízků a chlebíčků či dalších pochutin a dostane náladu proložit si filmové menu něčím trochu ostřejším. Pod stromečkem mi Ježíšek mj. nechal i Tiché místo a musím uznat, že zvěsti o originální podívané nelžou. Film, kde si parta stalkujících Venomů nárokuje lidské maso rodiny jednoho farmáře a ve kterém je nejhlučnějším zvukem tlukot lidského srdce, mě fakt potěšil. Palec nahoru, i když jsem čekal ještě trošku větší psycho. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama