Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Krasinski prekvapivo ako režisér, natočil niečo, čo tu už dlho nebolo. Kvalitný sci-fi horor s výbornou atmosférou. Keď sa na to pozrieme detailnejšie, nieje to nič čo by tu už nebolo, príbeh je v podstate bečkovy a takých tu už bolo, no nie každý ma tak skvelú atmosféru, ktorá vás zarazí do sedačky. Tým, že sa tu moc nehovorí, o to viac sa divák lepšie vžije s prostredím a cele je to nie len napínavé, ale vlastne aj smutne a aj hudba Beltramiho tomu dosť pomáha. Ticho, zvuky, hudba a mimozemšťania robia film predovšetkým napínavý. Postavy sú fajn, herci taktiež, no chcel som vedieť trošku viac o tom čo sa presne stalo a čo sú vlastne zač, na to mi film odpoveď žiaľ nedal, čo je škoda a záver ma tiež sklamal. Dúfam, že dvojka bude stáť za to. 85% - 4* ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Více než přesvědčivým psychologickým portrétem je pro mě Tiché místo pořád suverénním stylistickým experimentem, který se v kinech moc nevidí (a hlavně neslyší). I když termín experiment patří jednoznačně do uvozovek - Krasinskiho debut totiž pracuje přesně s těmi vzorci, které jsou základem drtivé většiny soudobé hororové tvorby, jen je používá vychytraleji a ukazuje, že ve zdánlivě vyždímaném žánru lze stále vymyslet něco nového, zajímavého a odvážného. Zvuková složka filmu je famózní a ano, umně propojuje nervy drásající sci-fi zápletku s jasně rozvrženým rodinným dramatem, kde mlčení prohlubuje kromě povrchní atmosféry i potlačovanou intimitu mezi aktéry, ale přeci jen je znát, že jakmile se titulní motiv byť jen malinko ohraje, snímek ztrácí lesk a údernost. Naštěstí je ale v rozumně zvolené stopáži těch slabších míst jako šafránu, Krasinski vynalézavě drží kladné hrdiny v šachu a, přestože se v součtu drží zajetých šablon a občas zůstává až přespříliš nekomplexní, působivě uzavírá příběh na úrovni osobní i stylistické, když právě zvuk, ekvivalent dominantní formální strategie a absence toužebných rodinných hodnot, se stává spásným řešením. Pár věcí kolem dějové logiky mi sice vadilo, ale to už mělo na celkový prožitek asi stejný vliv jako německý prezident na tamní politiku. Velký respekt a uznání, tohle je film, který si vychutnejte pěkně v klidu ve tmě, se sluchátky a volume pořádně doprava... 85% ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Tiché místo je unikát. Každý rok dorazí nějaký ten horror, který má nějaký přesah, myšlenku či zpracování které z toho dělá něco víc než jen pouhý horror. Jedním z takových, kteří dorazili tento rok je právě Tiché místo. Film vlastně úplně nevyjasní, co se stalo. Vrhá nás rovnou do akce, několik dní po začátku invaze nějakých bytostí z kosmu, které mají silně vyvinutý sluch, takže musíte být co nejvíce potichu a dělat co nejméně hluku. Tiché místo však nakonec překvapivě není ani nějak moc horrorem jako spíše psychologické drama o snahu přežití člověka v naprosto šílených podmínkách. Hlavními hrdiny je navíc rodina, takže to celé funguje o dost víc. Hlavní hvězdou tohohle filmu ale není ani Emily Blunt ani John Krasinski (kteří jsou perfektní). Je to zvuk- jak se totiž nesmí moc mluvit, tak se většina pozornosti strhává právě na zvuk, který perfektně funguje na lekačky a jedná se o pravděpodobně nejlepší zvukové efekty za poslední dobu. Do toho navíc hraje perfektní hudba Marca Beltramiho která hrozně šlape ve filmu který má tak pomalé ale perfektně fungující tempo. Drby o tom, že se je Tiché místo zlomovým dílem se potvrdili. Jedná se totiž o naprostý horrový zářez který se Johnu Krasinskimu opravdu povedl a pokud chystané pokračování bude minimálně takhle dobré tak není žádný problém. Ve všech těch závalech Insidious či Sawu jde totiž o zajímavé zpestření horrového žánru které navíc funguje jak emocionální masírka tak také jako film s poselstvím o tom jak jde i ten nejtvrdší život s vůlí přežít. Velký palec nahoru! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem byl zase po delším čase v kině. Staří kumpání ze školních škamen mne vytáhli na vzduch do ČB a tak jsme ihned poté co jsem vylezl z Jižního expresu ČD, který byl fakt rychlý zavítal do blízkého kina. Nabídka nebyla nic moc, resp. já si nemohl vybrat a nepolíbeni trailery ani ničím jiným jsme si vybrali tento film. A myslím, že jsme zvolili dobře. Ačkoliv tu někdo může namítnout, že to tu bylo už mockrát např. i mně film dost připomněl Znamení (2002), přesto oceňuji jistou originalitu danou právě onou podmínkou ticha. V nedaleké budoucnosti totiž naši planetu navštíví tvorové z vesmíru co se rozhodně nechtějí přátelit a co mají rádi jakýkoliv kus čerstvé flákoty. Ačkoliv skoro nevidí orientují se podle perfektního sluchu a tak ti co mají problém s alergií a kašlou, či kýchají, nebo někdo ten komu často padjí věci z rukou už žádné problémy vlastně nemá, protože v mžiku je u něj opravdu nepěkná potvůrka s opravdu nepěknou pusinou... Na odlehlé farmě v akrek kukuřičných polích žije americká rodinka. Mamka, taťka a tři děti. Běhají bosky po pískem vyznačených cestách a rodiče učí děti jak přežít v tom novém světě. Díky souboru tvrdě dodržovaných pravidel se jim to zatím daří včetně delších výprav na opuštěné farmy či dokonce do blízkého městečka. Zásob a léků je totiž třeba... Platí jen jediné pravidlo, chovat se tišeji než myška. Každý večer vylezou na vysoké silo a zapálí oheň aby dali dalším ohničkům na obzoru zprávu, že další den dali bez újmy... ----- Už jsem dlouho nebyl v kině a tak jsem si po čase zakoupil popcorn stejně jako většina ostatních diváků. A řeknu Vám to striktně dodržované ticho herci na plátně dost narušovala rozpukaná kukuřice obalená v glutamátu drcená chrupem nejednoho diváka... Vrcholem pak byly nachos, které dělaly vyložený kravál... Naštěstí ne jen já, ale řada dalších pochopila, že i pro nás by si mohla přijít díky tomu hluku Žlababa a chroupat přestala. Já odložil popcorn na klín, což se posléze projevilo jako chyba. Ve filmu bylo pár lekaček a trochu znalý divák je umí již včas odhadnout. Já se mezi ně také považuji ale ta jedna, co jsem netušil mi popcorn vyhodila z klína... Tímto se omlouvám pánovi s afrem sedícím přede mno a  zaměstnanci multiplexu se smetáčkem a lopatkou na dlouhé násadě, který nás tak mile s úsměvem po promítání u východu vyprovázel a přál nám hezký večer. Film doporučuji vidět. Není to za úplné 4*, ale v součané nabídce překvapil. Už tu byly stovky emzáků, zombíků, apokalyps, nákaz a není co vymýšlet dál. Tady stačilo jen do klasického konceptu vložit nutnost ticha a formát dostal další rozměr. A originalitu já vždy uměl ocenit. Takže 4 naslouchátka! * * * * ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Solídne remeslo ale inak dosť nuda. Fajn námet vhodný na dvadsaťminútový kraťas, ako celovečerný film to ale má pomerne riedky príbeh a focusom na jednu rodinu bez akejkoľvek mytológie okolo monštier pôsobí pomerne oldschool až zastaralo. Film je tým pádom skoro ako videohra: scénu od scénu sa musí hráč zlepšiť v obrane proti monštrám, aby prežil a dostal sa do ďalšieho levelu, ktorý mierne inovuje predošlý level, ale je náročnejší na prežitie. Bez odhaľovania tajomstiev, len s dôrazom na prežitie. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

"Pouze" lehce nadprůměrná hororová jednohubka, která vyniká pouze zajímavým tématem (jehož potenciál tvůrci bohužel ani zdaleka nevyužili) a hereckými výkony (hlavně dětských představitelů). Zbytek je bohužel v současné době ničím nevyčnívající "Cloverfield" napínák, u kterýho osobně až tak nechápu ten hype, co se okolo něj děje. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Dobre prevedený, originálny námet, ktorému krátka stopáž mimoriadne svedčí. Mrzí ma ale, že tvorcovia celý čas čerpajú iba zo svojho netradičného formátu a veria, že to bude stačiť. U mňa bohužiaľ nie. Pri A Quiet Place mi chýbala akási hĺbka a pozadie, ktoré by tomuto mysterióznemu svetu dali ten správny nádych. Navyše v rámci tichého univerza plného na zvuk citlivých príšer by ste našli množstvo logických nedostatkov. Stačí sa len dobre pozerať a mierne sa zamyslieť. P.S. ako hrdina tohto príbehu by som strašne nerád dostal silné vetry či poriadnu alergiu. ()

-OverLord- 

všechny recenze uživatele

Solidní hororová záležitost se vším, co k tomu patří, od lekaček, napětí, hudby až po emoce. Velký respekt Johnu Krasinskému za tohle dílo a že zvládl tak obstojně zastat hned několik postů. Hororový žánr je stále svěží a má co nabídnout, stačí jen pár šikovných jedinců a dobrý nápad. PS: Lidi by si měli lépe rozmýšlet, na jaké filmy se hodí koupit si v kině popkorn nebo další podobný kraviny. Normálně to žeru taky, ale třeba při Avengers. ()

Rominator 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se lpí celou dobu na určitých pravidlech pro přežití a ve finále se jedna z hlavních postav rozhodne na ně úplně vykašlat. Tomu se prostě říká zklamání na celé čáře. HODNOCENÍ 50% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Krasinskému sa podarilo aj napriek jednoduchému príbehu, bez slov a väčšinou v úplnej tichosti natočiť atmosferickú parádu, takéto niečo mám veľmi rád. A čo sa týka Blunt, nemám slov, neskutočne výborne zahraná postava. Škoda toho konca, žiadalo sa mi ešte trocha potiahnuť. Silný nadpriemer. 85/100 ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší horor za posledních 20 let, kde není jediná chybička a uhrane tak, že celé kino ani nešpitá. I přesto, že je velkou část tichý. Kdo by to byl do Jima z The Office řekl. ()

Satan 

všechny recenze uživatele

V podstatě se podepisuji pod Mattyho komentář. Líbilo se mi to, že to nešlo do laciné vyvražďovačky a je to spíše rodinné drama v extrémních podmínkách. Má to skvělý nápad, výborně rozvinuté hlavní motivy (ztráta, tlumené vyjadřování), perfektní hudbu a v neposlední řadě dokonalé herecké výkony stojící především na mimice. Jasně, má to svoje mouchy (patos, některé logické chyby), ale je to velmi dobře udělaná podvratná žánrovka a jsem hrozně rád, že se utnula v tom bodě, kdy se z toho mohla stát cheesy záležitost. Někteří diváci samozřejmě budou nadávat, ale tohle chtělo koule, což musím ocenit. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Přesně takovéhle záležitosti mám rád. I když jsem se nebál tolik jako u "V zajetí démonů" což možná filmu (nebo mě) prospělo. Navíc, chemie mezi Emily a Johnem funguje na jedničku. Hudba jen doplňuje finálových 5 sluncí které bez ostychu téhle věci napařím. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně film s nezajímavým námětem, nesympatickým obsazením a dějem, který nedává smysl a nebavil mě. A celkově mi tahle projekce hodně nesedla - sledovat tenhle film mi bylo fyzicky strašně nepříjemné, protože nesnáším filmy, kde se permanentně stupňuje napětí a pak na diváka něco vybafne (pár lidí v kině kolem mě během projekce úlekem nadskočilo ze sedaček hned několikrát) - nechápu, že tohle někoho baví. O mě se při takových filmech pokouší infarkt, a proto je nemůžu vystát. Jestli jsem si z toho něco odnesl, je to tak maximálně chuť pustit si znovu snímek Perfect Sense, který mi Tiché místo vzdáleně připomnělo. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Drž hubu, nedělej rámus a budeš žít. V opačným případě zemřeš. Čekal jsem daleko víc než jsem dostal. Nesympatičtí mi byly jak charaktery postav tak i samotní " herci ". Kupodivu mi to nepřišlo ani moc napínavý a zklamal mě i porod. Čekal jsem, že se čerstvě narozené dítko stane jednohubkou pro lidožravé monstra. Ale ani tady jsem se nedočkal. Pro mě je tenhle film zklamáním a jsem docela zvědavej jak dlouho se tady na čsfd udrží v červených číslech. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Veľmi mierne spoilery: Toľko ticha v mainstreamovom filme pôsobí takmer avantgardným dojmom, čo treba oceniť, lebo v hororoch sa slovom nešetrí a hlukom už vôbec. Východzia koncepcia teda poteší telo aj dušu. Kde teda súdruhovia z USA urobili chybu? Kdekade, ale predovšetkým vtedy, keď sa otecko s mamičkou rozhodli urobiť si dieťatko vo svete, kde akýkoľvek zvuk nad ca. 30 DB spôsobí smrť. Asi si povedali, že aj v apokalyptickom svete musí ísť život ďalej. Nemusí, a ani nepôjde. Každé vreštiace bábätko v takomto svete totiž v priebehu niekoľkých sekúnd zaručene vyhubí celú rodinu po meči aj po praslici. A to ešte predbieham, pretože vreštiace bábätko sa zvyčajne rodí z vreštiacej mamičky (dámy láskavo prepáčia). No čo, z reťazca expozícia-kolízia-kríza-peripetia-katastrofa nemôže kolízia vypadnúť. Mohla byť síce vymyslená na tisíc spôsobov, títo súdruhovia však vygenerovali kolíziu, ktorú by docenili jedine dadaisti v kaviarni Voltaire v roku 1915. Nevadí, že je to dementia absoluta, hlavne, nech sú tam rodinné hodnoty, to je presne to, čo má hororový žáner cieľovej skupine sprostredkovať. V naznačených súvislostiach ma zaujal ešte jeden výnimočný moment – sestrička hľadá bračeka, nájde jeho baterku, braček bleskovo chytí sestričku za ruku na znak toho, že ho už našla. To, že sestrička by v skutočnosti zjačala od ľaku a teda zomrela, autorom nevadí, lacná ľakačka musí predsa byť v každom horore. Aj tam, kde je najlepšie držať hubu. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(90%) TICHÉ MÍSTO je film, který mě až tak moc nelákal. Trailer mě moc nenabudil. No, po skončení snímku jsem teda pořádně překvapený. Dostal jsem zcela něco jiného, než jsem očekával. Žánrově bych to v kostce shrnul jako post-apokalyptický hororový thriller. Horor jako takový má zde určité prvky, ale o tom to vyloženě není. Nejsilnější prvek této pecky je rozhodně NAPĚTÍ ! Ve scénách kdy nastal nějaký zvuk, tak to jsem málem nedýchal asi tak stejně jako postavy v tom filmu. ½ je taková pozvolná i když se také furt něco děje. Tempo začne postupně nabírat obrátky. Scénář je taktéž vydařený. Celkově má film krátkou stopáž, rychle to uteče, přidal bych ještě tak 20 min a byl bych 100procentně spokojený. Přesto tomu nemůžu snad nic vytknout. Napínavé psycho, napínavé scény, např.scéna, kdy hlavní hrdinka se choulila ve vaně a každou chvílí měla začít rodit, ale nemohla vydat jedinou hlásku, jinak by jí ten hluchej vesmírnej parchant dostal. Co k tomu dodávat ? Mohlo to být jak už jsem zminoval delší. Ale co už, já si to užil a těším se na další a další shlédnutí. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Tiché místo rozhodně daleko líp rezonuje při festivalové atmosféře a hype při uvedení do široké distribuce snímku spíše uškodil. Za mě tedy palec nahoru za slušný menší horor - John Krasinski podle mého odvedl dobrou práci a já dostal prakticky to, co jsem čekal. Měl jsem menší problém snad jen s hudbou, která mi zaprvé v tomto snímku připadala vcelku zbytečná (možná až na obtíž), a zadruhé mi připadá, že Marco Beltrami vcelku vykradl melodii Jóhanna Jóhannssona ze Sicaria. Ale člověk aby dnes ve filmech originální soundtrack pohledal, takže to nebylo nic, přes co bych se nemohl přenést. [KVIFF 2018] ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama