Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Několik spoilerujících poznámek: 1) Nerozumím tomu, proč se už v úvodním obraze rozhodli tvůrci ukázat CGI potvoru. Efekt neviděného by byl podle mě jednoznačně ku prospěchu budování napětí a i vzhledem k nízkému rozpočtu filmu bych očekával, že je film ukáže až v nejzazším možném okamžiku. 2) Film s principem zvuků a jejich hlasitosti pracuje, jak se mu to hodí. Nejprve nám ukáže, jak poměrně běžně hlasitý zvuk přiláká monstrum z velké dálky, když však jde do tuhého, postavy běhají a výrazně dýchají a monstrum, v té chvíli vzdálené třeba jen několik metrů zvuk neslyší. 3) Scénář v poslední hodině v podstatě recykluje ve smyčce neustále jeden a ten samý postup. Hlavně neudělat zvuk. Zvuk se udělal. Hlavně se skrýt a nebýt chycen. Vyšlo to. A znovu. Hlavně neudělat zvuk... I přes zmíněné výtky jsem ale filmu od samého začátku fandil. Tiché místo zaujme dobrým záběrováním, sympatickým hereckým obsazením a samozřejmě i tím prvotním nápadem. Potenciál filmu je ale v mých očích mnohem větší, než jaký je výsledek. I proto je tak pro mě Krasinskiho počin spíše zajímavou rychlovkou, než filmem, na který bych nějak po delší době vzpomínal. 5/10 ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nápad je zajímavý, ale natočený stylem, jenž by stačil na půlhodinový příběh z Krajní mezí. Cca 50 minut postavy dělají pššš a někam jdou, než se objeví nějaký napínavější prvek. Podle ohňů v okolí soudím, že tam přežívalo v tichu víc lidí - to se kurnik nějak nemohli občas setkat a říct si, co vymysleli? Taky by mě zajímalo, jestli měli generátory elektřiny (protože ty dělají hluk), nebo pořád jely běžné elektrárny? Shyalamanovsky je svět omezen jen na tuto skupinu a tento prostor, ale pak si kladu otázky, jestli ty potvory dokážou projít i pancířem nebo létat vzduchem, že nezasáhlo vojsko s tanky a letadly? Jenže kdyby měl autor zabrušovat do podrobností, asi by se mu tenhle umělý konstrukt sesypal jak domeček z karet. Anebo by naopak přišel na záživnější a napínavější možnosti a zvraty, jak to dál vést. A samozřejmě najdeme i zde vnitřní nelogičnosti (nejvíc mne asi štvaly baterie, výlet ke křížku a hřebík ve schodech, na který potom překvapivě už nikdo nestoupl, dokonce ani potvora ne, kontejner se zrním). Nebo - hluk vodopádů potvory nepřitahuje - takže proč si herdek neudělají nějaké bydlení za podobným přírodním hlukem, aby měli klid? Hele, a jak ty potvory třeba ve městě poznaly, že hluk dělá člověk, a ne stroj? Třeba na stavbě by obcházely jeden bagr vedle druhého, až by našly jeden s řidičem? Jak tu někdo psal, samo to ticho má své nelogické nastavení. Jo, a kdo zasadil a sklidil tu kukuřici? Jinak si zkuste stáhnout některý z kinoripů, kde ještě původně byl zvuk i s lidmi v kině - nejenom, že se během filmu bavili (tudíž je snímek nedonutil napětím nedýchat a nemluvit), ale ke konci se už smějí té stupidní naivitě. Nedodělek. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Geniální hororový kousek těžící naprosto všechno z jednoduchého nápadu. Nesází to na lekačky, ale atmosféra je skvěle budována už co se týče scénáře, výkonů a rozhodnutí opravdu ve filmu prakticky nemluvit a nevysvětlovat, co se vlastně stalo. Dost jako první Cloverfield jen s xkrát lepší atmosférou a výkony. Od začátku do konce bezchybné, Krasinskiho si začínám jako herce i režiséra vážit stejně jako jeho talentované ženy. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Toto post-apokalyptické scifi drama s hororovými prvky je mnohými považováno za jeden z nejlepších filmů tohoto roku a já musím konstatovat, že snad i zcela oprávněně. V mých očích se totiž roku 2018 moc opravdu kvalitních filmů neurodilo (zvláště pak hororů) a tak samozřejmě musíme brát s povděkem i tímto kouskem, který se o hororový žánr částečně otírá. John Krasinski byl velmi dobrou volbou nejen pro obsazení režisérského křesla, ale i coby představitel hlavní role. Společně se svou skutečnou manželkou Emily Blunt se jim podařilo vytvořit vcelku obstojné drama, které divákům nabídne nejen slušný příběh plný emocí, ale i mrazivou atmosféru a nadprůměrné herecké výkony. Jasně, logika v tomto případě dostává občas tvrdé direkty, ovšem to mi nějak závratně nevadilo. Líbilo se mi vykreslení liduprázdného místa, kde se děj odehrával, stejně jako vychytávky v obydlí naší rodinky, která se musela vypořádat se svízelnou situací. To že „dupali“ jak králíci a vědomě tak své děti i sami sebe vystavovali riziku – to je jejich věc, každopádně baráček i přilehlou farmu měli zařízenou vcelku útulně. Ona první polovina se stejně točí hlavně okolo rodinných zvyklostí a spíš na diváka útočí pomocí emocí, zatímco v té druhé začne pěkně přituhovat. Popravdě ale měli někteří členové Abbottovic familie víc štěstí než rozumu. Tajemná monstra konečně dostanou více prostoru pro sebe, což sebou samozřejmě přineslo i mrazivější a napínavější pasáže. Boj o holé přežití tak mohl konečně vypuknout. A nebudu lhát, že oni tvorové nevypadali z blízka zas až tak špatně. John Krasinski zvolil poněkud decentnější způsob, takže na nějaké gejzíry krve a přehršel gore rovnou zapomeňte. To ale bylo svým způsobem jen a jen dobře. Slzy dojetím mi sice neukáply, ale i tak jsem si tuto nadprůměrnou podívanou dokázal užít pěkně po svém. 70% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

A jaktože nikoho nenapadlo na ty mimozemšťany zaútočit zvukem, když všichni ví, že ho mají tak citlivýýýý? A proč jednou slyšej ty potvory každej prd, když o scénu dřív se postavy chovaj jak na cikánský svatbě a je to nevzrušujeeee? Atd atd. Zdejší znalecká hororová hovna jedoucí z povinnosti rychloposuvem šest filmů tejdně, aby se mohla sama označit za fanoušky, znalce či experty, jsou jako vždy nešťastná, protože je sere, že se z povinnosti musela zase dívat na nějakej film, akorát si myslí, že problém je v tom filmu. Nebrat je pochopitelně vážně, Quiet Place je výborné žánrové cvičení a dokud zůstanete u tohoto vnímání až do konce, je prakticky bezchybný. Samozřejmě premisa nabádá k tomu, aby měli diváci neustále potřebu upozorňovat na to, kdy z ní odbočí, ale to je zkrátka riziko povolání, se kterým se budou potýkat například filmy o cestování v čase navěky. U mě v tomto vítězí, pravda, rozhodnutí pořídit si potomka, což z mého pohledu je přibližně stejně kvalitní rozhodnutí, jako pořídit si kolem statku obklíčeného hypersenzitivními vetřelci, kteří při upuštění špendlíku jsou do tří sekund na prahu, zámkovou dlažbu. Nicméně ono to pravděpodobně sedí onomu dalšímu čtení příběhu, kdy si rozhodně nedokážeme představit, že ústřední rodina by za jakýchkoli okolností byla zastánkyní hnutí pro-choice. Film totiž využije mimozemské invaze k sestavení té nejtradičnější představy americké rodiny, jež od 50. let prakticky neprodělala žádný vývoj. Starostlivý, ale silný otec (udržovaný plnovous a zkrabatělé čelo), je lovec, technik, opravář a budovatel. Znavená matka má pochopitelně další buben a zatímco muž obstarává potravu, ona připravuje pokojík na příchod potomka a věší prádlo. Že jejich společná oblíbená hudba je country je samozřejmě nabíledni. To vše na odlehlé, široké a soběstačné farmě, připravené na veškeré hrozby a nebezpečí. Nejvlhčí ze snů každého survivalisty, sektáře a obecně mužů, kteří v životě hledají účel. Mimoto je zajímavým (tentokrát v dobrém) aspektem to, že film v zásadě celou dobu nikam nesměřuje a od druhé třetiny do konce je to vlastně akorát damage management, která až v úplném konci přijde z nějakým finálním rozhřešením. Do té doby lze film obdivovat za neústupnost ze své premisy (až na dva případy) a výborné uchopení výzvy expozice jiného světa beze slov, pouze skrze zobrazování rutiny postav a druhým plánem. Něco mi říká, že podobné zápletky (lidé izolovaní ve svých sídlech a bunkrech, kdy ostatní lidé znamenají jen hrozbu) budeme vídat stále častěji, viz Cloverfield Lane či Survivalist. Doba je zlá. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Příšerná nuda osvěžená sem tam nějakou napínavou scénou. Nejhezčí scéna je paradoxně ta, která do takového žánru zdánlivě nepatří - tanec s písničkou Neila Younga Harvest Moon. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Bylo asi jen otázkou času, kdy po nápadu "nevidět" přijde někdo s nápadem "nehlučet". Ono ta premisa je fajn, byť skýtá pár nedomyšleností. Trochu jsem nepochopil, proč chodí navlečení, ale s holými chodidly. Chápu, že by obuv mohla dělat hluk, ale pletené ponožky ne... Nakonec to vlastně ani nemá čím překvapit. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Po druhém zhlédnutí rapidně měním hodnocení, ono někdy se filmu musí dát další šance, horor totiž na vás působí nezkutečně potichu a strach je totálně neviditelný. Herecky skvělé určitě, námět na film bomba, provedení bombastické, no změnil jsem názor na vše a mnohem více si vychutnal tuhle parádu, samozřejmě od dvojky čekám mnohem větší nářez a spokojenost. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Sákryš, tak tohle byla fakt škoda. Mohl to být skvělý horor, protože námět a úvod mě okamžitě zaujaly, ale s postupujícím dějem mé naděje postupně vyhasínaly. Tvůrci sice obsadili do filmu Emily Blunt, z mně neznámého důvodu k ní ale přidali partu nesympaťáků, takže vznikla taková protivná Addams Family a já jsem vlastně neměl komu fandit. Tím spíš, když se všichni místy chovali poněkud nesvéprávně. A tady je vhodný prostor pro otázky. Proč někdo natluče hřebík zespodu do dřevěného stupně schodiště? Protože je kretén? A to jsou jen dvě ze všech možných otázek, protože se scénárista nenechal příliš svazovat logikou ani fyzikálními zákony (viz. záchrana hluché sestry v silu- to bych chtěl vidět v reálu), a snímek na mě podle toho taky působil. Dostával jsem spoustu informací, jež dávaly smysl, třeba tu, že se na místě se stálým přirozeným hlukem není třeba bát. Logické. A proto celá rodina žije na nejtišším místě v celém okolí... A takových hovadin je film plný. Jedna hvězda za nápad a jedna za matku rodu. / Poučení: Pokud má nějaký tvor v zubní kartě osmdesát špičáků, asi to nebude býložravec. ()

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Nepamatuji si, kdy naposled se lidi v kině báli jíst nahlas popkorn a u toho srkat kolu. Svým způsobem unikátní koncept filmu, ve kterém se drtivou času nemluví nahlas, totiž buduje atmosféru právě přes ticho a díky tomu není nouze o opravdu infarktové momenty. Dalo by se diskutovat nad několika logickými nesrovnalostmi, ale celkově velmi pozitivní dojem z filmu to momentálně přebíjí. A nejsem asi sám, komu Tiché místo evokuje dřívější Shyamalanovu tvorbu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Námět skvostnej a originální, děj banální. Pomalý a komorní filmy mám sice hodně rád, ale vocaď pocaď. Musejí bejt pomalý a komorní nějakým přitažlivým způsobem, a ne diváka nudit k smrti patáliemi a lapáliemi nějaký zoufale nezajímavý rodinky, tunou patetickejch žvástů a uslzenejch pohledů a napětí dosahovat hlavně prostřednictvím rozeřvaný zvukový složky. Strašidelný a napínavý to může bejt leda tak pro děcka nebo pro ženský. A nejni to ani moc zábavný, nejvíc mě asi pobavila rakvička místo kolíbky pro novorozený bejby. Snad bude dvojka nápaditější. A propos - zlikvidovat ty hlavozubý šmejdy by byla pro pár vycvičenejch chlápků sranda: Na votevřeným přehledným místě nastražím přes časovač ňákej aparát, co dělá pořádnej virvál (třebas gramec s vobrovskejma reprákama a ňákým kurevsky hustým hevymetálem), schovám se s partou někde vopodál v křoví, připravíme si arzenál, no a když se bestie vobjeví, tak to do ní (do nich) nakropíme ze všech kvérů, který máme zrovinka po ruce... Sakra ale tím bysme vlastně byli další na řadě... No tak tam k těm reprákům dáme bombu na dálkový vovládání, jasný jak facka. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Wow! Tak tohle je vážně velmi povedené hororové, místy i hutně thrillerové překvapení! A Quiet Place, potažmo i režisér John Krasinski bravurně pracuje s atmosférou, která s každým dalším filmovým políčkem nabývá na stále větší intenzitě, což ve výsledku utváří celistvou a nervy drásající podívanou bez jediného hluchého místa. Zde se sluší poznamenat, že od dob prvního "The Conjuring" jsem neviděl nic tak originálního a zároveň tak precizně vysoustruženého. Takže jediným "hrubým" nedostatkem filmu je fakt, že je tak trestuhodně krátký. Výborná práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Líbil se mi nápad. Ufouni s citlivým sluchem skrývají celkem solidní potenciál. Bavilo mě i ztvárnění samotných vetřelců, kteří působili jako velice sympatické potvory. Horší už to bylo s tiše našlapující famílií. Problém jsem neměl ani tak s herci či postavami, byť celá rodinka působila šablonovitě. Mě prostě většinu času nebavilo sledovat, jak se všichni přítomní v běžném životě vyrovnávají s nastávající situací. Když přišli na scénu emzáci, tak se sice bylo na co dívat, ale na druhou stranu pořád jsem měl pocit, že jsem jednotlivé scény už někde viděl. Notabene na mě nijak nefungovalo ani napětí, protože vzhledem k rozložení sil bylo jasné, kdo půjde z kola ven. Jediné, co překvapilo, byl poslední záběr, ale ten víc než cokoliv jiného rozesměje, což asi nebylo v plánu. Není to úplně zlé, ale vzhledem k ódám, jaké na film mnozí pěli, jsem čekal o dost víc. 55% ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ako veľmi mi liezli na nervy a ako veľmi som v každej tretej či štvrtej scéne videl hrubý logický lapsus, tak som si teraz nie istý, či som sa v tom nerýpal príliš, namiesto toho, aby som ich bral takých, akí boli. Snažili sa, aj veľakrát (hrubo) pochybili, ale ostali ľuďmi. Takže rešpekt. A to, že by som sa s nimi neponáhľal kamarátiť ani pred, ani po udalosti, to rovnako tak môže byť vlastne môj problém. P.S.: Koniec to malo parádny, dúfam že dvojka bude akčný film v štýle Johna Wicka (aj v miere násilia, tu voči tým kurvám z vesmíru, či odkiaľ sa nabrali). ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Zklamání roku. Po takových ohlasech mě mrzelo, že jsem nešel na ČSFD projekci. Štvalo mě, že jsme to minul v kině. Pamatuji si, že loni jsem ještě sháněl kino, kde to hrají. Nakonec vklidu doma, a musím říct, že jsem zklamán. Nějak moc nevidím v čem je ten film dobrý. V atmosféře? V napětí? V příběhu? Nelogičností je tu ažaž a děj je snadno předvídatelný. Herecky dobré, protože Emily Blunt hrát umí a já jí mám rád. John Krasinski je sympaťák z 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (2016). Děti jsou ovšem nesympatické a iritující. Iritující je také třeba fakt, že ve světě, kde se nemůže mluvit a vydat hlásku, tak si rodiče pořídí dítě. Celkově mě to nijak moc nebavilo, a krom zajímavého nápadu ten film nic nemá. Post-apo tady máme každou chvíli a já čekal něco originálního nebo ve stylu Last of Us. Tak moc nevidím, co je tak vyzdvihováno. (50 %) ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Je obdivuhodné, jak moc zábavný byl film, ve kterém se v podstatě nemluví. Režie ovšem přesně ví, co dělá (práce s tichem s hudbou, s dynamikou...) a atmosféra filmu je tím pádem funkční po celou stopáž. Jasně, scénář není bůh ví jak inovativní, závěr zrovna ne dvakrát uspokojivý a kdyby se ve filmu mluvilo, byla by to dost možná jedna velká tuctovka. Nicméně i přes pár nedokonalostí je to takhle se vším všudy vlastně jeden z nejoriginálnějších a nejzapamatovatelnějších počinů ve svém žánru, proto mé 4,5* zaokrouhluji nahoru. PS. U scény s hřebíkem jsem fakt trpěl. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi v žánrových popiskoch slovo psychologický. Každopádne je A Quiet Place skvelá žánrovka. Minimalistická, pekne natočená a s dobrými postavami. Malé drámy sú vykreslené decentne a bez pátosu, čo v zásade pri dĺžke nie je žiadna veda. Krasinski ako herec a režisér netlačí na pílu. Rozvetvuje nám príbeh postupne, s ľahkosťou, dokonca na začiatku určí veľmi trefnú motiváciu a od 40 minuty až po koniec do nás systematicky buší jeden nápad za druhým. A až do finále v zásade toto tempo nepustí. Jediné čo skazilo inak tento podľa mňa vydarený filmík bola scéna s autom. Po tom všetkom čo monštrá dokážu, mi prišla táto jediná scéna ako výrazný a nelogický konštrukt. Inak je to chuťovka. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama