Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 253)

BoPo 

všechny recenze uživatele

Horor nie. Napínavý sci-fi boj o život určite áno. Úvodná scéna skvelo navnadí. Film si vystačí s minimom vyslovených viet, vďaka čomu bežné zvuky nahrádzajú hudbu, ako dotvárač atmosféry. Na jednej strane šikovne využitý princíp Musím byť ticho. Na druhej strane občas nerozumne riešené situácie vzhľadom na spomínaný princíp. Casting vyšiel výborne. Samozrejme vrátane mojej veľkej obľúbenkyne Emily Blunt. Páčil sa mi aj vizuál monstra. Nadpriemerný zážitok. Poskytuje pocit neokukaného prístupu, ale pritom zároveň pôsobí ako už x-krát natočená zápletka, ktorej sa dostalo áčkového spracovania. Jeden z top filmov roka 2018. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Trochu jako Shyamalanovo Znamení (Sign). To mi to lehce připomínalo. Film, který si schválně pustím v českém dabingu, neboť to musela být náročná práce ;-) Ono se tu totiž takřka vůbec nemluví. Zvukový doprovod je tak minimalistický, že jsem byl málem nucen provádět kontrolu zvukové aparatury, zda je vůbec v provozu. Zajímavý nápad, co dodal na dramatičnosti. Samotný "vznik zápletky" byl trošku pochybný, když uvážím, jak komplikovaně perfekcionisticky se rodina snažila uchránit a pak jim to takhle "uklouzne". Ale to by bylo zbytečně moc logiky, která jde proti filmovým zápletkám. Suma sumárum: výborný hororové drama! 80% (viděl jsem: 2x) ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Máš jí pořád rád ??" - "Jistěže ano !!" - "Měl bys jí to říct !!" V tomhle světě se moc mluvit nedá.. Velmi zdatný řemeslník Krasinski přichází s výtečným bijákem, splněným snem hipsterů a noční můrou popcornožroutů, a tak mu předně patří dík, že je zas jednou dokázal v sálech kin umlčet, protože zde je ta spolupráce diváka, to napojení, součástí zážitku, součástí hry nejen s jejich očekáváními.. Biják, z něhož zprvu napětí přímo tryská, o dětech, dětském chování, které zaručeně platí za jasného hybatele děje.. Otázka zní, kdo by chtěl do podobné dystopie přivést vůbec nějaké děti.. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Páči sa mi v žánrových popiskoch slovo psychologický. Každopádne je A Quiet Place skvelá žánrovka. Minimalistická, pekne natočená a s dobrými postavami. Malé drámy sú vykreslené decentne a bez pátosu, čo v zásade pri dĺžke nie je žiadna veda. Krasinski ako herec a režisér netlačí na pílu. Rozvetvuje nám príbeh postupne, s ľahkosťou, dokonca na začiatku určí veľmi trefnú motiváciu a od 40 minuty až po koniec do nás systematicky buší jeden nápad za druhým. A až do finále v zásade toto tempo nepustí. Jediné čo skazilo inak tento podľa mňa vydarený filmík bola scéna s autom. Po tom všetkom čo monštrá dokážu, mi prišla táto jediná scéna ako výrazný a nelogický konštrukt. Inak je to chuťovka. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy napad, ale prevedenie je este komickejsie ako Shyamalanove vrazedne vetry v Happening. Krasinski si dal zalezat na tom, aby vymyslel kopu zbytocnych detailov, ale podla mna sa mu vôbec nepodarilo vymyslet funkcny svet a film obsahuje az prilis vela nelogickych scen a hlupych rozhodnuti postav. Najviac ma sralo, ze sa prisery zjavuju podla toho ako sa to hodilo tvorcom. Krasinski zlyhal aj ako reziser a vo filme nie je jedina napinava scena alebo aspon lakacka, ktora by ma prekvapila. Chciet od filmu, aby som sa zlakol by bolo uz prilis optimisticke. Vôbec sa mi nepacila praca zo zvukom pritom namet ponukal obrovske moznosti. Raz boli ruchy potlacene a inokedy nie, bez akejkolvek logiky. Zaujimalo by ma ako riesili prdenie, grganie alebo kychanie. Po dlhej dobe som si pustil horor a prd z toho. Poriadne napinavy horor som uz davno nevidel. 3/10. ()

kepiash 

všechny recenze uživatele

Oceňuji originální nápad i to, že se tvůrci nesnažili o nějaké vysvětlování situace, do kterého by se chtě nechtě zbytečně zamotali - nebylo potřeba. Záležet si naopak dali na napínavé a stísněné atmosféře, pro kterou divák dokonce rád odpustí i některé zjevné nesmysly, které příběh bohužel zcela nevychytal. Především - nestačilo nalákat všechny Demogorgony (název vypůjčen ze Stranger Things) na nějaké hodně hlasité místo a tam je všechny nějak hromadně zlikvidovat? Ale jelikož to zřejmě nikoho nenapadlo, máme tu další díl mého oblíbeného seriálu: "Nic neuklidí zápraží tak jako opakovací brokovnice" a ten jen tak neomrzí. ()

Ouwen odpad!

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně to odpad rozhodně není, ale film je příliš minimalistický a tim, že jsem se soustředil, jsem zároveň trpěl. SPOILERY: Ten hřebík čouhá na schodech už několik dní, ale necháme ho tam. Jasně, že manželka na něj šlápne. Mute holka tam dělá úplný naschvály, chová se nezodpovědně, začátek s raketou je totálně mimo mísu, nechápu proč se nepřestěhují k vodopádu a nezamaskují svojí existenci a tuna dalších nelogických rozhodnutí se táhnou celým filmem. Naprosto to selhává v logice a to neodpouštím. Takže monstra slepá? Co takto je zvukem odlákat a mezi tim jít zachránit svoje dítě? Ne, začnu řvát z plných plic a padnu tomu sráčoj do náruče. Monstra, kterým puká hlava jako melounu tomu nasadí korunku. Žánrovej odpad. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Oceňujem originálny námet, no má to svoje ALE. Tak hlavne, tie príšerky nevyzerajú práve najinteligentnejšie, navyše sú slepé, tak by ma celkom zaujímalo, ako asi doputovali na našu planétu. Ďalej, normálne sa dajú zastreliť brokovnicou, tak WTF robili všetky armády sveta, že ich nevyzabíjali? Či ich došlo toľko miliónov, že to nebolo v ich silách? Hodilo by sa to vysvetliť. Inak, atmosféra je fajn, občas to je fakt napínavé, no miestami to má slabšie chvíľky. Chlapec vie, že nesmie spôsobiť akýkoľvek zvuk, ak nechce zomrieť a on si zapne vrčiacu raketu... Jasné, kedy deti poslúchali rodičov, všakže? No keď viem, že mám syna, ktorý až tak nepočúva a nedá sa na neho spoľahnúť, tak ho aspoň nespustím z očí. No aj ďalšie deti tu jedničku za poslušnosť asi nemôžu očakávať, každé spraví nejakú sprostosť. A úplný zázrak je to novoredeniatko. Chvíľku jemnučko zaplače, no napr. keď mali malé dieťa u susedov, tak revalo asi 20 hodín denne a nemohol som kvôli nemu v noci spať pol roka poriadne spať, takže tuto mali John s Emily obrovské šťastie, že vyfasovali také aké vyfasovali, lebo by skončili do pár sekúnd a žiadne pokračovanie by sa nekonalo. :) P.S. Inak klobúk dole pred celou rodinkou, že si nikto z nich za toho jeden a pol roka ani nekýchol, lebo to by bolo asi to posledné, čo by spravil. OK, už sa nejdem zamýšľať nad všetkými nelogickosťami, lebo budem musieť ísť s hodnotením ešte nižšie. :) ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

Nejočekávanější horror první poloviny roku, se spoustou ocenění a nadšených komentářů. Trochu dejavu s loňským Get Out, protože i tentokrát jsem dost zklamanej (a víc než vloni). Asi vůbec nejlepší na filmu jsou dvě věci - jednak ten samotný nápad s monstrem, co se řídí jen sluchem, takže je třeba být hodně potichu, a určitě se z toho dal vytěžit dobrý horror, něco jako Den trifidů naopak. Quiet Place to ale není, protože zasazení do postapo světa (kde už monstra vyhrála) vyznívá krajně nepravděpodobně, dokonce až směšně - monstra sice vyhladila lidské armády, ale stará dobrá brokovnice samozřejmě funguje. Stejně tak v upoutávkách prezentovaná evoluční výhoda (znaková řeč kvůli neslyšícímu členu rodiny) by reálně fungovala přesně naopak - hluchý člověk neví, že dělá hluk, takže v rámci nastavených pravidel umírá mezi prvními. Sorry jako, nedává to smysl. Ještě míň smyslu dává bizarně zabezpečená domácnost v očekávání narození potomka (který asi bude řvát jak na lesy, že), se spoustou srandovních, ale zcela nefunkčních vychytávek, přitom ideální řešení je vidět hned v úvodu - velký hluk přebíjí malý, takže místo vysypávání všeho pískem a jiných hloupostí se prostě přestěhuju ke zdroji hluku, třeba tomu vodopádu. Ještě jsem nezmínil tu druhou dobrou věc - teaser, který netradičně běžel i přímo před filmem, a který varoval diváky ČSFD projekce před tropením obvyklého hluku, aby nepřilákali monstrum do sálu. To fungovalo jako gimmick fakt super, nikdo v sále si nedovolil ani zašustit, dokonce i já jsem se do pytlíku s buráčky nenápadně proklofal až v druhé polovině, a každé zachroustání se i tak neslo tak, že sousedka zprava po mě házela divné pohledy. Nemusela se bát, měl jsem od začátku plán, že kdyby se monstrum opravdu objevilo, vytvořím zvukovou diverzi odhozením celého pytlíku oříšků do řad postradatelných diváků před sebou - a hele, další věc, co je ve filmu nenapadla! Každopádně to byl díky tomu neobvyklý zážitek, a možná by to mohli pouštět před každým filmem, místo toho varování o vypnutí mobilů. 3/5 ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Remake Signs s demogorgonem reagujícím na jakýkoli zvuk v hlavní roli? Oh yeah. Oproti netflixáckému Bird Box je to o mnoho napínavější, byť příběhově o cosi jednodušší. Škoda, že si to neudrželo atmosféru první půlky až do konce. Jakmile s to zvrhne v survivalovou honičku, už to nějak není ono... nehledě na kupící se nelogičnosti. Obsazení je ale sympatické, Krasinski si to dává jak režijně, tak herecky a celkově je to napínavé až do konce. Člověk se u toho vyloženě nebojí, ale ta napjatá atmosféra neustálého ohrožení je úžasné nepříjemná. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Krasinski zvládl svoji hereckou úlohu dobře. Scénář a režie se už tolik nepovedly. Už v průběhu sledování vyskakují logické lapsy, které film nezvládá uspokojivě zodpovídat (resp. se o to vůbec nesnaží), druhá půlka, kdy se potvory dostávají do domu, už je jenom skrumáží absurdních momentů (děcka topící se v sile jako v tekutém písku atd.). Škoda, atmosféru to mělo slušnou. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tento snímek se může směle pyšnit několika přednostmi, tou první je beze sporu herecké obsazení, Emily Blunt je v roli matky úžasná a celkově mi rodina Abbottových sedla a držela jsem jim palce. Naprosto odzbrojující, fascinující a místy i nervy drásající je tu právě to ticho. Ponořit do něj film a hrát si s fantazií považuji za výborný nápad. Přesto, že se tvůrci dopustili pár klopýtnutí či podivností, lze je lehce odpustit, neb dusná atmosféra rodinného dramatu v extrémně nehostinném prostředí mě pohltila a nepustila. U mě spokojenost. ()

zablaga 

všechny recenze uživatele

Rozhodovala som sa či 3 a či 4 hviezdy, ale nie je to zlý počin, dobrá kamera, zaujímavý nápad, príjemná atmosféra aj herci. Čo by som vytkla sú nedokonalosti v príbehu takisto ako trocha klišé koniec, ktorý mi pripomína napodobeninu Shyamalana. Ale aj tak, good! ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Shyamalanovštější než Shyamalan posledních let. A to včetně toho, že ne všechno úplně dává smysl. Ale co, soustřeďme se na dobré - jako žánrovka Tiché místo obstává úplně v pohodě. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku som neúmyselne začal hľadať rôzne nelogičnosti v príbehu ( týka sa to všetko audio stránky ). Môj dojem zo tohto diela bol malý. Aspoň minimálne prvú polovicu. Chcel som sa baviť, byť v napätí a nerozjímať nad nejakým pseudofilozofickým vyznením filmu. A potom to prišlo. Oťaže prevzala žánrová stránka, na ktorú som tak márne čakal. A dostal som scény a zvraty, ktoré majú podľa mňa iba málo od geniality. Z môjho pohľadu nesúrodé dielo, ale v záverečnej fáze je to ( napätím ) spektakulárna zábava. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus moc umelecky ladené s minimom deja a dialógov. Technická stránka fajn ale polovicu filmu som sa nudil. ()

vurhor 

všechny recenze uživatele

Ani tolik ne horor. Spíše post apokalyptický thriller s nádechem dramatu. Ale zuby si u toho člověk bude kousat stejně, to jako fakt. Sympatická rodinka přežívá ve světě ovládaném vraždícími netvory, kteří jsou sice slepí, ale ultra citliví na jakýkoliv zvuk. Tudíž aby mohla rodinka pokojně žít, musí být pořád v absolutní tichosti. Nápad jak hrom! Film dělá dost dobrou práci v rozvíjení vztahů mezi jednotlivými členy rodiny, plus zároveň stíhá být napínavý a hrůzyplný. Téměř naprostá absence dialogů a jakýkoliv hlasitějších zvuků dělá z tohoto filmu docela unikátní podívanou, doporučuju pustit si se sluchátky! A některé scény jsou fakt frustrující jak prase. Například když se mámina dostala do určité zapeklité situace ve sklepě, která se ještě více zkomplikovala jejím těhotenstvím, to jsem se fakt chytal za vlasy. Uf... Škoda jen, že ke konci film zaběhne do krapet většího klišé, během něhož se vytrácí i napětí. Ale i tak dost dobrá podívaná. A velice rád bych viděl i nějaké pokračování. Průměrné 4* ()

DEXTER099 

všechny recenze uživatele

Parádní atmosféra,osvěžující nápad v době kde se točí jen pokračování úspěšných značek,parádní herecké výkony a zatím jeden z nejlepších filmu roku.Doporučuji.Za mě celkově 85% a pět hvězd. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání! Předem jsem nevěděla, o čem tento film je. Dokonce jsem uvažovala na něj jít do kina. Jak jsem ale spatřila první minuty, bylo mi jasné, že se mi to líbit nebude. A nespletla jsem se. Není zde nic inovativního, co bychom už neviděli jinde. Jediná pozitivní věc je optimistický závěr. 50%. Navíc je to absolutně nízkorozpočtový film. Dohromady 7 herců, žádné efekty. Nyní na druhé shlédnutí trochu lepší zážitek, ale i tak film nevalný. Jsem zvědavá na 2. díl. Nebo vlastně ani ne. ()

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama