Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer 4

Recenze (1 253)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ja vlastne nevim, jestli se mi to libilo, film je to na horor vcelku originalni, ale logika tu dostava docela na prdel. Ale je odvaha v dnesni dobe natocit film prakticky bez dialogu a bez hudby, to bych cekal u nejaky artovky, ale ne u hororu. To je vlastne nejvetsi prednost filmu. Jinak tu mame klasickej pribeh o parte prezivsich ve svete, kterej postihla katastrofa, v tomhle pripade na zvuk citlivy prisery. Ty jsou mimochodem trikove docela fajn. Jenze po chvili spadne film do urcityho stereotypu, rodinka se vicemene vetsinu casu mota potichu po dome nebo okolnim lesu, mluvi spolu znakovou reci a vrsi se na sebe tu vice, tu mene nelogicky veci a dost nepravdepodobny nahody. Aspon, ze herci jsou sympataci, teda hlavne Krasinski a Blunt, deti jsou obcas na pest. Co se ale filmu neda uprit, ze to neustaly strachovani o sebemensi zvuk se vam za chvili zazere pod kuzi, sice me to celou dobu sralo, nemam rad tyhle tichy filmy, takze bylo uplne osvezujici slyset obcas nejakej zvuk nebo song, ale zaroven jsem se pristih, ze taky mlcim a snazim se nedelat kraval. Tohle je film pro sledovani vecer v stichlym domove, ne nekde v urvanym kine. Takze celkove fakt nevim, znovu bych uz na to nekoukal, rekneme prumer. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Po ohlasech z festivalů jsem tušil, že tu konečně zas bude pořádný horor, který nebude narvaný lacinými lekačkami a bude mít také pořádnou atmosféru. Přesto jsem svá očekávání krotil, přecejenom samotný koncept téměř němého posunkového filmu pro mě osobně není tolik zajímavý. Což se i potvrdilo na začátku filmu, nicméně John Krasinski mě herecky i režijně plně vtáhnul do děje, donutil mě se o výborně napsané postavy bát a pouze nehnutě zírat na plátno. Spíše než propriety hororu na mě již klasicky více fungovala emocionální ždímačka, která se v druhé polovině samozřejmě rozjede na plné obrátky a na mě to fungovalo výborně. Po prvním spatření oné hrozby mě ihned napadlo spojení s čím dál více nabalující se sérií Cloverfield, rozhodně se v Tichém místě s tímto dalo pracovat, ale jsem hrozně rád, že to nakonec ten “značkový” štempl nemá a mělo to obří úspěch i jako čistě originální námět. A obzvláště Paramountům to v poslední době hodně přeju. Minimálně do mnohanásobného ždímání této nové úspěšné hororové série, které ovšem nevyhnutelně přijde. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Abych se takhle moc bál o postavy se mě u hororu dlouho nestalo. Visel jsem jim po většinu filmu na rtech a trnul aby náhodou nevydaly ani hlásku nebo snad výkřik. Závěr přišel tak akorát a ode mě velká pochvala za částečnou originalitu snímku a ukázkové tempo. Přestože to hororové zase tolik nebylo, takové napínáky si určitě nechám velmi rád líbit. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tiché miesto rozdelilo divákov na dva tábory. Nečudujem sa. Nápad je geniálny. Ale akonáhle sa nad ním zamyslíte, uvedomíte si, že v skutočnosti je kreténsky. Pritom za istých okolností naozaj mohol byť geniálny. Ale to by sa najskôr scenáristi počas písania museli zamyslieť a vychytať muchy, ktorých tu lietajú celé kŕdle. To sa, žiaľ, nestalo. Čo-to by som nelogike vedel odpustiť, veď nikto nie je dokonalý. Avšak čo je veľa, to je veľa. Postavy sa trasú o to, aby si s prepáčením negrgli, ale príprava večere, kroky a ani horiace drevo prekvapivo žiadne zvuky nevydávajú. V úvodnej scéne robia všetko pre to, aby nevydali ani najmenší zvuk, ale keď idú tesne popri starých novinách, ktoré šuchocú vo vetre, tak to nevadí im, ani príšerám.  Prečo? Vedia vari netvory rozoznávať "prírodné" a mechanické zvuky od ľudských? Ak áno, ako? Ak áno, a hrdinovia to vedia, prečo nevytvorili 24/7 znejúci monotónny "technický" zvuk v tesnej blízkosti svojho domu, v ktorom by zanikli ich prirodzené zvuky? A to fakt chodili celoročne bosí? Aj v zime? Už na jeseň (kedy sa dej odohráva) by z toho boli chorí (čo je vo svete bez zdravotníctva značný risk). Prečo za celú dobu nevyrobili odhlučnenú miestnosť? Materiálu sa všade váľali tony, no oni sa uspokoja s podzemnou pivnicou, otvor do ktorej zakrývajú matracom (!). Naopak, na tom, že sa do takéhoto šialeného sveta narodí bábätko, na rozdiel od iných nevidím nič nelogické. Oceňujem nekorektný prístup (v prvých minútach sa stane drsnosť, aká sa bežne v amerických hororov nestáva), ale dôraz kladený na postavy, vzťahy a psychológiu je miestami taký veľký, až mi to prestalo pripadať ako horor, ale pripomínalo mi drámu. Lenže drámu nie bohvieako špičkovo napísanú a skôr štandardnú, než nejako extra geniálne precítenú. Je pekné, že sa kladie dôraz na tieto veci, lenže postavy nie sú zaujímavé, dialógy sú nudné a vzťahy klišé. A keď príde rad na hororové scény, tak to nie je nič výnimočné (a CGI monštrá ma neoslovili). Mám rád v hororoch prostredie americkej farmy, páčila sa mi príroda, lesy, mosty, rieky. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

"Tiché místo" má tak strašně dobře vystavěný svět, tak skvostně vrstvené vyprávění obrazem a tak precizně budované napětí, až si to člověk ani nechce kazit hnidopišskými a cynickými připomínkami. A že by se jich našla řada, v čele s tím, jak sebevražedné je procházet tímto světem se zpovykaným teenagerem na krku. Jenže o to tu jednak nejde a spíše podobné připomínky vykazují defekty v nás samotných než ve filmu. "Tiché místo" možná pokulhává v konkrétních peripetiích, ale jeho síla čerpá z úchvatně důmyslného využití zvuku coby výrazového i dramaturgického prostředku a vynikajícího promyšleného světa i jeho  postupného představování vyprávěním. A právě jako slice-of-life z tohoto unikátního světa je film pohlcující a fascinující. _____ PS: V kině je to k posrání intenzivní i napodruhé. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (50)

  • Prevažná časť natáčania prebiehala na West Dover Road v Pawlingu v New Yorku. Čiastočne sa filmovalo aj v Little Falls v New Yorku. (Astonko)
  • Film si po uvedení do kin pochvalovalo hned několik známých jmen. Pro režiséra Johna Krasinského (Lee Abbott) ale největší pochvala přišla od samotného krále hororu Stephena Kinga, který na svém Twitteru napsal: "Tiché místo je výjimečné dílo. Úžasné herecké výkony, ale hlavní je TICHO a to, jak se díky němu oko kamery otevře dokořán tak, jak to dokáže jen málokterý film." (JustMeeKatie)

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama