Reklama

Reklama

Tiché místo

  • USA A Quiet Place (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lee (John Krasinski) a Evelyn (jeho životní partnerka Emily Blunt) Abbottovi vychovávají tři děti. Všichni jsou zatím naživu. Velmi rychle si totiž osvojili pravidla, která začala platit po Jejich příchodu na Zemi. Kdo jsou ti Oni? Nikdo neví. Ví se jen to, že mají mimořádně vyvinutý sluch a každičký zvuk přiláká jejich pozornost. A jejich pozornost pro lidi znamená jistou smrt, což záhy na vlastní kůži poznají i Abbottovi. Ti dosud jako jedni z mála přežívali i díky tomu, že je jejich nejstarší dcera Regan neslyšící, a tak pro ně byla znalost znakové řeči absolutní nutností i v „normálních dobách“. Kromě toho vyvinuli na odlehlé farmě, kde žijí, celou řadu bezpečnostních opatření, jež je mají chránit, počínaje zvukově izolovaným sklepem a konče molitanem obalenými kostkami k Monopolům. Bude to ale k bezpečí stačit? Takový život totiž připomíná tanec v minovém poli a čekání na jednu jedinou, leč osudovou chybu. Evelyn je navíc těhotná a termín porodu se kvapem blíží. A některé životní události se bez křiku jednoduše neobejdou. (CinemArt)

(více)

Zajímavosti (50)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 188 milionů amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 341 mil. (NIRO)
  • Pro režiséra Johna Krasinského (Lee Abbott) byla velkou inspirací známá kuchyňská scéna z Jurského parku (1993), kde se postavy dětí schovávají před velociraptory a snaží být maximálně potichu. (griph)
  • Dítě v krabici bylo opravdové. Filmaři dostali povolení od jeho rodičů. (griph)
  • Nikde ve filmu není ukázáno, že nestvůry vážně jedí lidi. (griph)
  • Společnost Paramount Pictures původně chtěla, aby Tiché místo bylo součástí franšízy snímku Monstrum (2008), ale tvůrci chtěli natočit samostatný film. (griph)
  • Tichá atmosféra filmu měla dopad na prodej popcornu v kinech. Jedení příliš rušilo diváky. (griph)
  • Produkční tým najal hluchého mentora, aby naučil herce znakovou řeč. Tvůrci původně zamýšleli ponechat znakovou řeč bez titulků v domnění, že diváci pochopí podtext toho, co se děje. První trailer znakovou řeč netitulkuje. Při stříhání scény, v níž se Regan (Millicent Simmonds) hádá s otcem (John Krasinski) ohledně svých naslouchátek, se však tvůrci rozhodli, že scéna bude muset být opatřena titulky. Následně byla znaková řeč v celém filmu opatřena titulky. (griph)
  • V celém filmu se objeví pouze sedm postav. (ČSFD)
  • První dialog mezi herci je až ve 38. minutě. (Duoscop)
  • Ve 24. minutě filmu manželé (John KrasinskiEmily Blunt) tančí a ve sluchátkách jim hraje píseň „Harvest Moon“ od Neila Younga. Je to také první mluvené slovo, které ve filmu uslyšíme. (Previt)
  • Film se dočkal parodického traileru s názvem "A Dwight Place", který kombinuje záběry z Tichého místa se seriálovým hitem Kancl (od r. 2005), v němž také hraje John Krasinski (Lee Abbott). (tyzmrde)
  • Původně byl John Krasinski osloven jen jako herec pro roli Lee Abbotta. Tuto nabídku odmítl s tím, že se jedná o horor a v těch on nehraje. Když si však přečetl scénář (tři týdny po narození své druhé dcery) zjistil, že jde primárně o film o rodině. Rozhodl se proto film natočit jako vyznání lásky svým dcerám. (Bejdule)
  • Film si po uvedení do kin pochvalovalo hned několik známých jmen. Pro režiséra Johna Krasinského (Lee Abbott) ale největší pochvala přišla od samotného krále hororu Stephena Kinga, který na svém Twitteru napsal: "Tiché místo je výjimečné dílo. Úžasné herecké výkony, ale hlavní je TICHO a to, jak se díky němu oko kamery otevře dokořán tak, jak to dokáže jen málokterý film." (JustMeeKatie)
  • Emily Blunt (Lee Abbott) označila svoji roli v tomto filmu za nejvíce osobní. Původně si v něm zahrát nechtěla, ale po přečtení scénáře se jí líbila myšlenka, že film zosobňuje její největší obavu rodiče. (JustMeeKatie)
  • Johnu Krasinskému (Lee Abbott) se projekt dostal do rukou v době, kdy se jeho manželce Emily Blunt (Evelyn Abbott) narodila druhá dcera a Blunt se zrovna připravovala na natáčení Mary Poppins se vrací (2018). Blunt proto pro hlavní roli doporučila svou kamarádku, ale po přečtení scénáře, který se jí velice líbil, manželovi řekla: "Zavolej jí, že jí dáváš padáka. Tu roli chci já.“ (JustMeeKatie)
  • Jedná se o první společný filmový projekt manželů Emily Blunt (Evelyn Abbott) a Johna Krasinského (Lee Abbott). Oběma byly už několikrát v minulosti nabídnuty společné role v romantických komediích, ale vždycky odmítli. (JustMeeKatie)

Související novinky

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Hugh Grant a horor od studia A24?

Hugh Grant a horor od studia A24?

11.06.2023

Scenáristům Scottu Beckovi a Bryanu Woodsovi se v roce 2018 podařilo výrazně prorazit díky úspěšnému a chválenému Tichému místu a letos poslali do kin nejen svůj společný režijní počin pod názvem 65,… (více)

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

Spin-off Tichého místa nabral hlavní hvězdu

02.11.2022

Jak začala mimozemská invaze, která v původním filmu Tiché místo sloužila coby pozadí pro události okolo přežívající rodiny Johna Krasinskiho a Emily Blunt? To se dozvíme v chystaném spin-offu A… (více)

Reklama

Reklama