Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Perla je nejvyšší a zároveň nejlépe zabezpečená budova na světě. Přesto její majitelé najmou velezkušeného bezpečnostního experta Willa Sawyera (Dwayne Johnson), aby to oficiálně potvrdil. Jenže pak začne v budově hořet a o technickou závadu se rozhodně nejedná. Will, coby bývalý šéf týmu FBI, který se specializoval na záchranu rukojmích, zažil už leccos, ale tohle je přece jen silná káva. Požár se rychle šíří a Will zjistí, že právě on je podle policie odpovědný za jeho založení. I když se zrovna pohybuje mimo budovu, bude muset rychle dovnitř, protože v jednom z nejvyšších pater je uvězněna jeho žena (Neve Campbell) se dvěma dětmi. A to stále ještě není všechno, v mrakodrapu se pohybuje ozbrojený gang, se kterým se bude muset Will taky vypořádat, pokud chce své blízké zachránit. Ještě jsme zapomněli zmínit, že po vážném zranění z minulosti má jednu nohu umělou a že jediná cesta do domu v plamenech vede přes vedle stojící jeřáb, z jehož ramene ve výšce několika desítek metrů bude muset přeskočit. (CinemArt)

(více)

Recenze (488)

verbal 

všechny recenze uživatele

Kráčející Steroid uplácal sqostně efektní a skvěle vypadající videjko. Škoda jen, že je určeno výhradně pro retardované Číňany a jiné mongoloidní entity a američtí soudruzi do něj bez skrupulí pomleli ingredience, které se dají seškrábat jen ze dna té nejzatuchlejší holyúdské žumpy. Jmenovitě nejžluklejší scénáristickou debilitu, zahnívající patos, plesnivějící rodinné hovnoty, hnisavý kýč, mokvající davy v přímém přenosu nadšeně aplaudujících ťamanů a samozřejmě koňskou dávku aplikované fyziky a fyziologie pro žáky se sedmačtyřiceti chromozomy. Ne, tohle už nebylo mile přestřelené béčko, nýbrž sice oku lahodící, avšak obskurním kokotismem přepatlaná hyperkomerční megapičovina. Ale dost nabubřele erudovaných filmově teoretických termitů. Kdybych měl své pocity přiblížit laickému prudérnímu publiku, je to něco, jako by vás přeblafla skvěle vydyzajnovaná, ale totálně tupá bloncka, která s plnou hubou náhle úplně zapomněla polykat, načež ji mozkožrout zašimral v nosohltanu a ona vám s pištivým chcichotáním vyprskla do xichtu vaše vlastní sperma. A kdo ví, čí ještě. Počítám, že ve dvojce bude Dvejn Superanabolon hrát hrdinného kvadruplegika, kterému zákeřní tenoristé jeho protézou zlomili páteř, a on je poté, aby zachránil vlast, rodinu a bandu lozkokošných štěňátek, skoky mezi výškovými budovami vzdálenými přes 100 metrů totálně rozšmelcuje jazykem ovládanou kriplkárou za bouřlivého potlesku klaky severokorejských sirotků. A to vše během zemětřesení a s útočící Godzilou v zádech. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když se dívám na na Dwaynovu kariéru, tak ho musím pochválit, nevypadá věru zle, zkrátka kariéra jak má být. Já k němu choval docela dost nedůvěry, ale ta jeho píle a vytrvalost je hodně dobrá a vlastně se za ty roky stal jediným akčním áčkovým herecem součásnosti (Vin Diesel a Statham fakt ne a další mě ani nenapadaj ). Mrakodrap je akční žrádlo se vším všudy včetně digitálních a rodinných dochucovadel, ale v míře prospěšné a divákova zdraví nenarušjící. Ve filmu krom herců hraje ještě oheň, kulky, pěsti, výška a hlavně umělá noha, ta předvedla skvělý výkon a nominace na Oscara za vedlejší roli by jí neměla uniknout. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

MacGyver v smrtonosnom sklenenom pekle. Bez mučenia sa priznám, že ma to bavilo. Svižné, hutné, s nadhľadom. Hlavne som rád opäť videl Neve Campbell, kedysi som ju veľmi uctieval a stále by som si dal povedať. :D ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Je to OK. A víc než OK jsem ani nečekal. Dwayne Johnson to tentokrát zkouší bez humoru a hraje na vážnou notu a docela mu to jde. Je to vlastně stejně pitomé jako většina jeho filmů, ale i podobně výplachově zábavné. Mrakodrap má nakonec mnohem blíž ke Skleněnému peklu než k akcím Johna McClanea, ale skákání na obří barák, šplhání po římsách stovky metrů nad zemí a útěky před běsnícím ohnivým peklem rozhodně nenudí. Rawson Marshall Thurber je solidní řemeslník a pohlídal si, že se v jeho novince bude pořád něco dít. Takže nebudete mít moc času přemýšlet o tom, jak moc je to celé pitomé a jak to vůbec nedává smysl. Škoda slabších záporáků a celé do očí bijící neambicióznosti. Jako letní výplň mezi Ant-Manem a Jurským světem a další Mission: Impossible ale Mrakodrap funguje bez problémů. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $125miliónovTržby USA $67,796,355Tržby Celosvetovo $304,103,613Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ bejkovina, parodia na Die Hard /25%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Co se týče akce, tak standardní béčko, vykrádající prakticky všechny své předchůdce - od Smrtonosné pasti po Předpadení v Pacifiku až k M:I 4. Zato ten politický podtext by vydal na menší studii - postava čínského byznysmena, postava Rockovy manželky, postava čínského policajta, samotná zápletka, zasazení do Hong Kongu. Za několik let to bude ještě směšnější, podobná ukázka doby jako třeba Rudý úsvit, jen v opačném gardu. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Mrakodrap byl od začátku popcornovou objednávkou na míru. Na jedné straně máte americké filmaře, americkou hvězdu a americké vyprávěcí postupy, na druhé pak čínské lokace, čínské peníze a čínskou hereckou podporu. Rozum říká, že by to skoro automaticky mělo dopadnout hrozně. Rock si ale svoji novinku ohlídal natolik dobře, že plní zadání v každém ohledu a jedná se o svižný katastrofický biják pro celou rodinu. Ano, buďte připraveni na tunu klišé a přibližně nula překvapení. Řemeslně ale Mrakodrap šlape úplně v klidu a přesně víte, kdy bude americké (nebo čínské) publikum nadšeně tleskat. Pro někoho je to celé automaticky špatně a samozřejmě nečekejte žánrový zázrak. Touhu po spotřebním napínáku tu ale s klidem ukojíte, a navíc vás možná potěší, že je Neve Campbell zase jednou docela cool. (6/10) ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Dvě a půl hodiny po projekci a já zapomněl napsat první dojmy, protože už ani nevím, že jsem to viděl. Úmyslem splnit zakázku v podobě amerického béčka pro Čínu sice pohrdám, ale chápu ji, a tak nemám problém s tím, že tenhle film vůbec existuje; jeho provedení však vyvolává předsudek, že čínské publikum musí být plné bezmozků, jelikož takovou nelogickou slátaninu jsem už dlouho neviděl. Vzpomněl jsem si na dva roky starou Velkou čínskou zeď, obdobně hloupou. Tady jsou aspoň vidět peníze a fanoušci digitálních ohníčků si rozhodně přijdou na své – stejně jako milovníci vyprázdněného Rockova pohledu, s nímž deklamuje prázdné fráze o dceři. Na rozdíl od Arnieho v Komandu se z tohohle však kultovka nestane. Ba co víc, Mrakodrap vyvolává až příliš mnoho vzpomínek na Smrtonosnou past, což bohužel není šťastná volba, jelikož s akční klasikou prohrává v naprosto všech směrech. Je to trochu nefér srovnání, uznávám, ale vytvářejí ho autoři, ne já. Inu, těšil jsem se na nenáročný výplach po karlovarských rodinných dramatech, ovšem tohle považuju za urážku každého (minimálně polointeligentního) diváka. Potěšila jen Neve Campbell a Rockova umělá noha. To je ale sakra málo, takže zábavnějším Mrakodrapem stále zůstává dvacet let starý bizárek s Annou Nicole Smith. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Echt béčkové Skleněné peklo, které se vzhlédlo ve Smrtonosné pasti. Akorát to nedrží pravidla (natož kvalitu) ani jednoho z nich. A to ani náznakem. Dokonce se tvůrci protiví základnímu stavebnímu kamenu obdobných snímků, kdy hlavní postava musí být někdo uvěřitelně "obyčejný z lidu" à la Harrison Ford (nejen) v devadesátkách. Čili koho lepšího obsadit než jediného žijícího überčlověka, který se snaží hrát "jakože usedlého fotra vod rodiny". Nejen tímto aspektem to koketuje na hraně uvědomělého guilty pleasure, ale nikdy to tuto stránku plně nepřijme za svou. Výhodou je, že jak je to blbé, přímočaré a tak okatě CGI, že má divák tendenci namáčkávat během skákacích pasáží palcem tlačítka na ovladači, tak je to nepopiratelně zábavn... No, to ne, spíše ani chvíli nenudící. Což je vlastně to nejlepší možné vysvědčení pro tuctovou spotřební blbinu z ranku "vypnout mozek a jednou vidět". ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„NAJALI JSTE MĚ K PROVĚŘENÍ OCHRANNÝCH A BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ. PO KOMPLETNÍ ANALÝZE MOHU ŘÍCT, ŽE JE TO NEJBEZPEČNĚJŠÍ SUPERVYSOKÁ BUDOVA SVĚTA. JE TO FORT KNOX MÍLI V OBLACÍCH...“ /// Rock si zvyšuje obtížnost. Ovšem věřím, že i kdyby měl – teda vlastně neměl ani jednu nohu… byl by furt nejlepší! Trochu vizionářský, trochu katastrofický, trochu Smrtonosná past. Trochu mi to tady hapruje logicky (pustili se s vyprávěním na dost tenkej led). U akrobatickejch výkonů se často musím smát…nahlas. Ale proč né…jeho stará (na rozdíl vode mě) trne strachy, ale konec dobrý, všechno dobrý. Nebo to u těhle filmů máte jinak? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju, když někdo prohlásí: „nemůžu tě zabít“ a pak se do mě pokusí vyprázdnit zásobník. 2.) Mám rád filmy, který držej pokupě díky lepící pásce. 3.) Thx za titule „samo133“. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

No.... skoro jsem nedýchal. Mrakodrap byl parádní. Škoda jen, že horní polovina nebyla obydlena. To by pak teprve mělo šťávu :-) ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na to jako na hláškoidní sled QTE ve formě vykrádačky Skleněného pekla a Smrtonosné pasti, v podání toho nejvíc elektrifikujícího kuchaře sportovní zábavy. To vše jsem dostala, a navíc charakterový oblouk, v jehož rámci se ženská naučí používat telefon. Nádherně blboučké. Doporučuju sledovat s někým, kdo má patologický strach z vejšek. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

The Rock zachraňuje svou rodinu v hořícím největším mrakodrapu a v cestě mu stojí i skupina teroristů. Ten film je mnohem více Skleněné peklo než Die Hard,což mne trošku zamrzelo, ale katastrofických filmů není nikdy dost, tak budiž. Je to sice hloupoučké, ale taková scéna skok z jeřábu patří k té nejlepší, co film nabídne i za cenu, že je velmi přepálená, ale je to film, tak proč ne. Drží si to tempo, o napětí není nouze, dojde i na pár soubojů, Rock má stále neskutečné charisma a vizuálně je to v pořádku. Jako letní blockbuster to kritéria splňuje a já se bavil. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Keď sa nad tým tak zamyslíte, to slovo je úžasné. Mrakodrap. Berieme ho ako samozrejmosť, ale keď ho rozdelíte na drobné, zistíte, že je úžasné, geniálne a zvukomalebné. Mrakodrap - niečo, čo sa driape k oblohe, k mrakom. Wow, kto to vymyslel, tomu by som schválil doživotný výsluhový dôchodok. A snímka? Totálny (pod)priemer. Vôbec sa mi doňho nechcelo. The Rocka mám rád, ale katastrofické filmy ma nikdy nebrali. Scenár je krajne predvídateľný, miestami sú všetky tie prítomné klišé až neuveriteľné. Čo je to za zvláštny typ uvažovania, naliať do filmu 125 miliónov dolárov a pritom je mi ukradnuté, že to má scenár v hodnote pár centov? Prečo sa s tým trocha nepohrajú, prečo nevymyslia niečo originálne? Veď aj originálny scenár môže byť vynikajúcim akčným popkornovým veľkofilmom. No tak ale čo už, toto my dnes asi nevyriešime. The Rock je prekvapivo dosť utlmený, každopádne som za viac amputovaných nôh vo filmoch, bolo to zaujímavé. Iróniou je, že kedysi tieto ohňové filmy stáli strašné prachy kvôli pyrotechnikom a kaskadérom, ktorí sú teraz kvôli CGI bez roboty, no tie filmy sú stále hrozne drahé, lebo je to všetko robené počítačovými trikmi a tie nie sú lacné, ak majú pôsobiť realisticky. A v Mrakodrape realisticky vcelku pôsobia, to sa musí uznať. Napriek tomu ma stále zo sústredenia vytrhávala myšlienka „tak toto je určite robené pred zeleným plátnom“. Čo ďalej? Prvá polovička kastingu fajn (Neve Campbell, Chin Han, Byron Mann), mrakodrap plný skvelých vizuálnych vychytávok. Negatívne hodnotím druhú polovicu kastingu, ktorá je veľmi nesympatická (Noah Taylor), čo je šokujúce najmä u Pabla Schreibera, ktorý bol v Amerických bohoch ako dvojmetrový leprechaun z Írska absolútne úžasný. Miestami je tento mix Skleneného pekla a Smrtonosnej pasce strašne sterilný a nudný, inokedy dobrý (žeriav, megaguľa). ()

Gimli 

všechny recenze uživatele

Bavil jsem se a chtěl jsem vědět, jak to dopadne. Ale pořád jsem si říkal, že potenciál toho nápadu mohl být využit ještě lépe, více a radostněji. Barák o dvou stech dvaceti patrech a ono se to v zásadě odehrává ve dvou nebo třech podlažích?! Je to škoda. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Žádnej problém není tak horkej, když máte minimálně jednu nohu a tunu izolačky. Kráčející Skála nám tentokráte trochu kulhá díky protekční protéze, ale to mu na mužnosti nic neubírá a stále mu člověk věří, že to ozbrojený komando, co stojí proti němu, pošle do pekel, který je pár pater pod ním. Šukézní manželku mu hraje Neve Campbell a co si budeme povídat, borka která přežila čtyři Vřískoty, nemůže mít problém přežít hořící mrakodrap s pár zlejma vocasama. Ze záporáků mě nejvíce zajímala extrémně šukézní rákoska, kterou bych z fleku mohla hrát já. Sice už by nebyla tak šukézní, ale fakt bych si chtěla zahrát tak krásně chladnou svini. Buddhožel, pozvánku na kásting jsem našla až po premiéře, takže snad se zadaří příště. Nejvíc mě každopádně dostaly "dvojčata", kdy holka je o hlavu vyšší než kluk a minimálně o 3-5 let starší. Jako já být Neve, tak se naseru, že to takhle vypadá, že nejsem dostatečně šukézní, aby na mě The Rock vlezl 2x a ještě mi daroval kapku ze sebe. Ale mrakodrap byl parádní, na ten se drápat King Kong, tak mu v půlce dojde kardio a žuchne dolů, páč ten barák byl fuckt až do nebes, že ho letadla musely oblítávat. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Je to ukázkový typ stupidních katastrofických filmů, na které jsme se zájmem čuměli jako malí a všechna ta úděsná béčka nám přišla jako vzrušující podívaná plná dobrodružné akce a vrcholného napětí. Po zhlédnutí jsme tuto podívanou zhruba týden rekonstruovali z dřevěných kostek a laciné napodobeniny lega a skrze plastové vojáčky a hráčky z kinder vajec prožívali tu napínavou podívanou znovu. Obvykle tuto apokalypsu hraček přežil jen statečný a udatný pan krokodýl a jeden voják z padesáti, představující inteligentního kecala, ale ne moc statečného člena party bojující o přežití v útrobách dětského pokoje. Hroší lázeňský švihák to většinou schytal mezi prvními za svojí domýšlivost, protože nerozhodný kapitán ještě nepřebral kontrolu nad velením a nezpacifikoval všechny okolo, aby ihned poté mohl sám zařvat při mohutném výbuchu dřevěných kostek. V dospělosti se vnímání člověka výrazně mění a místo prohánění plastu v pokojíčku při fantazii nastartované na maximum, prohání spíše sukně (v tom lepším případě) nebo svého ptáka (ve standardním případě). Plně si uvědomí tu hrůznou skutečnost, že filmy, které mu přišly v dětství děsně kůl, jsou ve skutečnosti úděsný a nerealistický shit. No a přesně takový je Mrakodrap. Úděsný nerealistický shit plný stupidní akce, při které se ale perfektně vypne mozek. A od toho tyto filmy jsou, pokud vás nedostane do inkontinence 10x recyklovaný fórek o lepící pásce nebo nejste dítě a nechcete si posléze hrát s hračkam... Já zapomněl, dnes si děti už s hračkami nehrají, místo toho prohání svá péra. Při sledování jsem si pokládal stále stejnou otázku. Jak dlouho ještě vydrží anabolické steroidy držet krok s pracovním tempem Dvejna Džonsna a kdy to definitivně odpískají a začnou si píchat Dvejna Džonsna? 70 % ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zapal člověku dům a poznáš, na čem mu záleží." To je zajímavá myšlenka. Rozhodně zajímavější než souboj Rocka s komandem gangsterů. S Rockovou filmografií se o něj, jeho rodinu a ani náhodně procházející psy prostě nebojím. Proto oceňuju, že mu scénáristi sebrali nohu, aby to bylo alespoň o něco vyrovnanější. Jenže padouši mají své limity, Rock alias pan Sawyer po hladkém mrakodrapu šplhá jak veverka s přísavkami a já jsem si jistý, že zlá gaunerka Xia mi brzy přivodí nějaký ten mokrý sen. Za to díky, ale jinak se celé to "velkolepé" divadlo dá bez problému předvídat, což k napnutí diváka zrovna nepřispívá. ()

Dragoni 

všechny recenze uživatele

Jednonohý Dwayne Johnson v roli revizora a především ochránce své milované rodiny, uvěznené v hořícím mrakodrapu, plném zabijáků, kteří jsou nekompromisní a pro splnění své mise se nebrání použít jakoukoliv dostupnou možnost. ()

Související novinky

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

12.01.2023

Již letos v kinech uvidíme filmovou adaptaci populární hry na hrdiny Dungeons & Dragons. Snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů natočili John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein (Noční hra… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Reklama

Reklama