Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Perla je nejvyšší a zároveň nejlépe zabezpečená budova na světě. Přesto její majitelé najmou velezkušeného bezpečnostního experta Willa Sawyera (Dwayne Johnson), aby to oficiálně potvrdil. Jenže pak začne v budově hořet a o technickou závadu se rozhodně nejedná. Will, coby bývalý šéf týmu FBI, který se specializoval na záchranu rukojmích, zažil už leccos, ale tohle je přece jen silná káva. Požár se rychle šíří a Will zjistí, že právě on je podle policie odpovědný za jeho založení. I když se zrovna pohybuje mimo budovu, bude muset rychle dovnitř, protože v jednom z nejvyšších pater je uvězněna jeho žena (Neve Campbell) se dvěma dětmi. A to stále ještě není všechno, v mrakodrapu se pohybuje ozbrojený gang, se kterým se bude muset Will taky vypořádat, pokud chce své blízké zachránit. Ještě jsme zapomněli zmínit, že po vážném zranění z minulosti má jednu nohu umělou a že jediná cesta do domu v plamenech vede přes vedle stojící jeřáb, z jehož ramene ve výšce několika desítek metrů bude muset přeskočit. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 3

Recenze (489)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná past říznutá Skleněným peklem není samozřejmě žádné veledílo. Jednoduchý příběh točící se okolo nejvyšší budovy světa má ale napětí, akci a švih. Ano, řada scén je naprosto nereálných a nejen Johnson by musel během filmu zařvat několikrát, jenže pokud vypnete mozek a necháte se unášet na vlně béčkových akčňáků 80. a 90. let, pak tvůrcům jistě odpustíte. Fascinoval mě samotný mrakodrap, který je udělán tak zdařile, že se ani nechce věřit, že neexistuje. Šablonovité postavy jak z nejlevnějšího comicsu, neohrožený hrdina bránící rodinu za každou cenu a záporák, který se sice moc neukazuje, ale odstraněn být musí. A do toho všeho šlehají plameny, skáče se z jeřábu či nad hořící propastí a vy víte, že hlavní postavy přežít musí. Jako oddechovka naprosto vyhovující. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Poučení z filmu zní: Když něco nejde, použij lepící pásku, anebo to vypni a zapni. Kdyby Mrakodrap vznikl v 90. letech, mohla z něj být parádní akčně/katastrofická kultovka. Takhle to je akorát solidní blbost, která mě ale (ani nevím přesně proč) i přesto docela bavila (jak jinak než jako guilty pleasure). Mix Smrtonosné pasti a Skleněného pekla nenabízí absolutně nic originálního a překvapivého. Vše jde podle těch nejzákladnějších příruček hollywoodských scenáristů, záporáci jsou trapní a nezajímaví, megalomanské využívání CGI jde zcela proti nějaké umírněné a soustředěné práci s prostorem a střih je velice často překotný a chvílemi až zmatený (nepochybuji, že to je ale schválně). Celková vizuální tvář filmu je tak dost průměrná a velké plátno opravdu nepotřebuje. Proč jsem se tedy vlastně i tak bavil? Asi prostě ten 90kový příběh a přístup k němu. Děj má spád a šablonovité zvraty a dějové odbočky, které se v propočítaný čas rozdělují a zase sbíhají, na mě působily asi nějak tak, jak měly. A potěšila mě i ta troufalá a očividná snaha inspirovat se klasickými hollywoodskými bijáky (a to včetně skleněného vyvrcholení á la Dáma ze Šanghaje). Ideální biják na sobotní večer v telce. 5/10 ()

Reklama

kiddo 

všechny recenze uživatele

Šla jsem na to jako na hláškoidní sled QTE ve formě vykrádačky Skleněného pekla a Smrtonosné pasti, v podání toho nejvíc elektrifikujícího kuchaře sportovní zábavy. To vše jsem dostala, a navíc charakterový oblouk, v jehož rámci se ženská naučí používat telefon. Nádherně blboučké. Doporučuju sledovat s někým, kdo má patologický strach z vejšek. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Dvě a půl hodiny po projekci a já zapomněl napsat první dojmy, protože už ani nevím, že jsem to viděl. Úmyslem splnit zakázku v podobě amerického béčka pro Čínu sice pohrdám, ale chápu ji, a tak nemám problém s tím, že tenhle film vůbec existuje; jeho provedení však vyvolává předsudek, že čínské publikum musí být plné bezmozků, jelikož takovou nelogickou slátaninu jsem už dlouho neviděl. Vzpomněl jsem si na dva roky starou Velkou čínskou zeď, obdobně hloupou. Tady jsou aspoň vidět peníze a fanoušci digitálních ohníčků si rozhodně přijdou na své – stejně jako milovníci vyprázdněného Rockova pohledu, s nímž deklamuje prázdné fráze o dceři. Na rozdíl od Arnieho v Komandu se z tohohle však kultovka nestane. Ba co víc, Mrakodrap vyvolává až příliš mnoho vzpomínek na Smrtonosnou past, což bohužel není šťastná volba, jelikož s akční klasikou prohrává v naprosto všech směrech. Je to trochu nefér srovnání, uznávám, ale vytvářejí ho autoři, ne já. Inu, těšil jsem se na nenáročný výplach po karlovarských rodinných dramatech, ovšem tohle považuju za urážku každého (minimálně polointeligentního) diváka. Potěšila jen Neve Campbell a Rockova umělá noha. To je ale sakra málo, takže zábavnějším Mrakodrapem stále zůstává dvacet let starý bizárek s Annou Nicole Smith. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Skyscraper mi prišiel ako taká novodobá verzia Die Hard, len bez Willisa a bez klasického mrakodrapu, pretože toto je čínska sranda, ktorá je ešte väčšia ako vaša predstava a mimochodom aj ako váš mrakodrap. Samotný mrakodrap nie je zaujímavý len tým, že je dlhý, ale kedže to stavali šikmáči, tak je v ňom aj kopec technických vychytávok (presnejšie viac ako vo vašich smartfonoch alebo Ajfonoch). Ale to nie je všetko, ak sa ubytujete ihneď dostanete aj rodinku Sawyerových na čele s bohužiaľ jednonohým, ale stále veľkým sympaťákom Dwaynom. Samotný film ma teda čím zaujať (mrakodrap, Dwayne, plus nejaká ta zápletka o zločincoch) a nie je to zlé, až kým nepríde rad na akcia, ktorá je miestami dosť pritiahnutá za vlasy a ťažko uveriteľná, ale tak je to Dwayne tak povedzme, že to trénuje. Skôr tomu chýbala istá dávka napätia, pretože aj keď sa tam dialo dosť napínavých vecí, tak mne osobne moc napínavé neprišli. Inak povedané, pozerá sa na to pekne, ale film nestrhne. Každopádne odporúčam, jeden s tých pohodových filmov do vašej domácnosti, na ktorý sa dá pozerať a sám si ho dám minimálne ešte jeden krát, kedže som sa zas až tak naplno nevedel venovať filmu a zaroveň aj slečne vedľa mňa, ktorá ma lepší hrudník ako nejaký The Rock. 70% - 3* ()

Galerie (50)

Zajímavosti (7)

  • Zbraně použité ve filmu byly český samopal Scorpion EVO 3, TAR-21, KRISS Vector a Grand Power X-CALIBUR. (K98)
  • Když si Will Sawyer (Dwayne Johnson) vytahuje kus železa z levého ramene, má na sobě košili (vytahuje jej přes ni), v dalším střihu ji však má napůl sundanou. (pemap)

Související novinky

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

Dungeons & Dragons se dočká i seriálu

12.01.2023

Již letos v kinech uvidíme filmovou adaptaci populární hry na hrdiny Dungeons & Dragons. Snímek Dungeons & Dragons: Čest zlodějů natočili John Francis Daley a Jonathan M. Goldstein (Noční hra… (více)

The Rock míří do džungle

The Rock míří do džungle

10.04.2017

Dwayne Johnson se nefláká. Letos ho uvidíme v Rychle a zběsile 8, Pobřežní hlídce a Jumanji, tedy ve třech docela velkých filmech, a do budoucna to s ním bude podobné. V roce 2018 nám naservíruje… (více)

Reklama

Reklama