Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

POMO 

všechny recenze uživatele

Obrazovo a herecky brilantné. Ale obsahovo rozporuplné. Cynizmus a provokácia sa bijú s dramatickou romantikou a dôveryhodnosťou vzťahov. Zmiešané pocity z neuvážene premiešaného koktejlu. Tvorcovia si zrejme mysleli, že táto obsahová rozporuplnosť zaistí filmu nevyhnutnú kontroverziu. To možno zaistila. Ale k jeho kvalitám neprispela. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Provokativní a perverzní - ale dávkováno po troškách a s vkusem, takže nezkazí asi nikoho, i když několikrát film sklouzne trošku do jednoduchosti - když postava Amelie Warner projde ve filmu neuvěřitelným "sexuálním" vývojem :-) Herecké výkony excelentní. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $7,065,332Tržby Celosvetovo $17,989,227║ Herecký koncert zúčastnených(Rush, Winslet, Phoenix, Caine) v bláznivom svete Markíza de Sade, plného zdravých zvrhlostí, pokušení, provokácii... /80%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Skvěle zvládnutá filmařina, která si drží hodně dobré tempo a když nepočítám konec tak ani jednou neupadne do trapnosti či kýčovitosti. Atmosféra blázince a zvrácenosti je hodně dobře vystihnutá a podporují ji opravu BRILANTNÍ herecké výkony všech zůčastněných. Připočtěte hodící se hudbu a máte fajn zážitek. Ovšem nedoporučuju se na film koukat s malejma dětma. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nadocekavani dobry drama, cekal jsem nejakou ukecanou nudu a nakonec z toho byl paradni film. Trosku mi pripomnel Libertine. Pribeh sice kdovijak slozitej neni, ale je originalni a ma solidni dobovou atmosferu, cemuz taky napomaha, ze se vetsinou dej odehrava v blazinci, kde se sesla skvela parta magoru. K tomu tu jeste je tvrdej Michael Caine (jiny slovo me nenapada, vylozene zlej mi neprisel), krasna Kate Winslet a hlavne ke konci paradni Phoenix. Nicmene film stoji na hlavni postave Markyze a toho zahral Rush naprosto genialne. V jeho podani je to sice zvrhly prase, ale zaroven je vam tak trochu sympatickej a clovek ho nebere, jako nejakyho zaporaka. Jeste zbejva zminit, ze je film natocenej velice solidne a i kdyz se tu spis mluvi, tak ani na chvilku nenudi, ve vysledku lepsi 4*. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Nádherný príklad ako poslednými minútami zabiť dobrý film. Máloktorý snímok sa môže pochváliť tak skvele zahranými postavami na všetkých postoch, nádhernou vizualitou potemnelého blázinca a tak pokazeným koncom. Quills, i keď sa to podľa názvu nezdá je skôr snímkom zaoberajúcim sa slobodou myslenia a prejavu, ako zobrazovaním markízových úletov. Nemôžem však prekusnúť niekoľko posledných scén, ktoré mi absolútne skazili dojem (dejovo, nie že by boli nechutné) z predchádzajúcich jedenapolhodinových filmovohereckých orgií. 7/10 ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ze zastrčené linky šedivého filmového průmyslu se vynořil hříšně provokující snímek s křehce romantickou rozinkou uvnitř. Z šedi věku rozumu se vynořil Donatien Alphonse-Francois de Sade s tváří excelujícího Geoffreyho Rushe, aby nás usvědčil z pokrytectví, zbabělosti a zapírání své skutečné podstaty. Pohledná pradlenka Kate Winsletová pašuje v běli naškrobených prostěradel markýzova nejnovější díla a způsobuje, že Joaquin Phoenix (kde jsou ty časy, kdy jsem za nejvíc sexy kněze před kamerou považovala Richarda Chamberlaina) tiše proklíná čerň kněžské sutany na svém těle. A Michael Caine má díky všem, kteří nerespektují zavedená pravidla, natolik rudo před očima, že je odhodlán zatnout markýzovi tipec jednou provždy. Z toho všeho plyne, že se jedná o film vskutku barvitý. Nebudu-li brát zřetel na to, že skutečný de Sade byl zřejmě spíš než co jiného politováníhodný cvok, nikoli sarkastický démon pronikající ostřím svého vtipu i jiných nástrojů až k nervům blazeovaně se tvářící společnosti, a že Quills je vším možným, jen ne historicky věrným portrétem posledních let této nejednoduché osobnosti, našla jsem v něm fascinující a zábavnou společnost, která mi dala poměrně dost námětů k zamyšlení a svým pojetím ne/morálnosti, ne/normality a ne/průměrnosti mi příjemně připomněla některá Formanova díla, hravě mě přinutivší držet palce lidem, kteří by ve mně v reálném životě asi moc velké sympatie nebudili. A dočkala jsem se k tomu i překvapení v podobě romantické linky, kterou bych tady vskutku nečekala a nedožadovala se jí, ale Coulmierovi a Madeleine to bylo srdečně jedno a přiměli mě prohlásit, že svým velmi osobitým způsobem je Quills jedním z nejsilnějších a nejdojemnějších milostných příběhů, které znám. Honem zpátky k markýzovi, než se začne dožadovat mé krve (té se bude dožadovat tak jako tak, ale abych u toho netrpěla až tak moc): díky Rushovi, dalším skvěle obsazeným hercům, zmáknutému scénáři a důsledné režii je Quills filmem napínavým, strhujícím, zábavným a přes všechny ty koity post mortem, exkrementální řešení nedostatku psacích potřeb a vyříznuté jazyky také subtilním a dojemným příběhem citů skrytých pod nejrůznějšími typy masek. Jak jsem si to teď po sobě přečetla, zní to pěkně zvrhle - ale kdyby nic jiného, jsem v dobré společnosti. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem fanda nemravnosti všeho druhu. Nicméně na prvním místě upřednostňuji osobní zkušenost, následuje sledování vizuálního ztvárnění, pak je knižní zpracování a až na posledním místě je film o psaní nemravností. Quills tak u mne rozhodně měl šanci na úspěch, ale promarnil ji tím, že jsem z něj žádnou vášeň necítil. Když jsem v jednu chvíli dokonce začal fandit panu doktorovi, aby panu markýzovi pořádně naložil, tak jsem pochopil, že s tímhle snímkem jsme se prostě minuli. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné herecké výkony Rushe, Phoenixe a Winsletové by si samozřejmě zasloužili plné hodnocení, ale samotný děj zase takový nářez není. Schválně jsem nezmínil Caina, ale ne proto, že by hrál špatně, ale proto, že byl tak nechutný záporák, že jsem měl chuť mu jednu vrazit. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"Já v pekle byl, mladíku, vy jste o něm jen četl." Studie samolibectví, opatřená sem tam nějakou tou břečkou, jindy něčím zajímavým, onende zase "tradičními biografickými postupy", které obecně moc nemusím. Geoffrey dobrej, jako by se magorem už narodil. Nutno také řící, že Kate Winsletová opravdu je a byla krásná. Což přirozeně nijak neovlivňuje výsledné hodnocení, jenom mi to tak přišlo na mysl. A ještě si jakožto aktivní literární tvůrce neodpustím poznámku - to je fakt otrava, jak si všichni myslí, že co je psáno, to je dáno/pravda. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"VYSPÍTE SE DNES DOBŘE, ABBÉ?" - "NE, PANE. A POCHYBUJI, ŽE BYCH SE JEŠTĚ KDY VYSPAL." Okouzlující záležitost, která se může hrdě postavit vedle AMADEA a ZAMILOVANÉHO SHAKESPEARA. Perfektní casting, skvělé výkony, fantastický (na Oscara nominovaný) Rush. Kdo by si pomyslel, že je možné natočit o perverzi tak krásný film? ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Připrav se, můj milý diváku, na příběh plný sexu, perverze, porna, zvrhlosti a pokušení. Ochutnej tu vůni zakázaného a přesto tak lákavého, ponoř se do hlubin erotických představ, poznej doposud nepoznané a uč se od samotného mistra - markýze de Sade. Geoffrey Rush je snad Sadeho potomek, jinak si jeho téměř dokonalé splynutí s postavou nedokážu vysvětlit. Nebojí se dokonce ani vlastní nahoty, kterou bez ostychu divákovi předvádí s grácií, s jakou se později předvede i Kate Winslet. Film překvapivě není spisovatelovým "životopisem", avšak z jeho života je odhaleno mnohé. Více mne však zaujala část s Royer-Collardem a jeho nastávající, která potají Sadeho obdivovala. Všichni hrají své role přirozeně a o každém jedinci se dá říci, že podává jeden ze svých nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) výkonů. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Perverzní, zvrhlé a zvrácené. V kladném slova smyslu. Se šokujícím úžasem jsem ani na chvíli neodtrhla oči od obrazovky a nechala se pohlcovat atmosférou, postavami, scénami a hlavně, slovy, myšlenkami a lidským nitrem (nejen) muže jménem Donatien Alphonse François De Sade. Dokonalý je v tomto snímku dopad a vliv jeho osobnosti na postavy Amelie Warner a zvláště Joaquina Phoenixe. Přeměny slušné dívky a muže zasvěceného bohu jsou geniální, jako vrchol jmenuji závěrečnou scénu Joaquina s Kate. Lidé mohou odvracet zrak, mohou s odporem začít mluvit o nechutnostech a zvrhlostech, ale i přesto se v koutku duše přistihnou, že to všechno, co Sade tvořil a čím byl, je podivně přitahuje. Často nás přitahují věci zlé, bizarní, neobvyklé a zvláštní, jakoby nějaká dobrovolná výprava do světa, který nás fascinuje, zároveň děsí, ale víme, že bychom v něm nepřežili. "Když dlouho hledíš do propasti, dej pozor, aby propast nenahlédla do tebe." Friedrich Nietzsche. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Vizuálně hezký, dějově však lehce sinusoidní film, ve kterém má zvrhlá duše od prvního okamžiku sympatizovala s hlavním vězněm. (Dílo Markýze de Sade jsem nečetla a o jeho skutečném životě také prakticky nic nevím, tudíž hodnotím jen postavu v podání Geoffreyho Rushe.) Jsem nemorální? Možná ano, možná ale prostě jen věřím tomu, že psaní fiktivních knih ještě nikomu nijak vážně neuškodilo a že činy, které nikomu neubližují, nemusí být odsouzeny jen proto, že nekorespondují s jednou starou, moralisty tolik oblíbenou, knihou. Zkrátka a dobře, ty čtyři hvězdy si Quills nezaslouží jen proto, že se dle mého názoru jedná o lehce nadprůměrný film; zaslouží si je i za příznivé ztvárnění myšlenek, se kterými se možná plně neztotožňuji, ale mé liberální duši toužící po svobodě názoru a vyznání udělaly radost. A nakonec si je zaslouží i za čtyři dokonalé herecké výkony v podání Rushe, Winslet, Phoenixe a Caina. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tahle uznávaná Britka jednou pronesla: „Doufám, že se budu s postavami, které hraji, trápit a ničit po zbytek života, protože v okamžiku, kdybych si řekla, že něco lehce zvládnu, nemá smysl, abych v tom pokračovala. Když se člověk uchýlí k podobnému postoji, přestane se zlepšovat a učit se.“ V případě Kate Winslet by to byla sakra škoda. Její prostá a vstřícná pradlena, která je jedinou spojkou výstředního literáta se čtenáři, je určitě tím lepším, co tahle solidní látka přinesla. Ostatně jako zbývající ústřední herecké trio téhle podívané o jednom deviantním grafomanovi. Vděčné role se s bravurou zhostil Geoffrey Rush, který sestoupil až na dno nemocné duše. Odvážný Rush šel až na doraz a oscarová nominace byla na místě. Potěšil i charismatický abbé Joaquina Phoenixe, o krapet hůř pak dopadl Michael Caine, který pojal svou roli sadisty trochu nevzrušivě. Přilepený konec zamrzí, zbytek je soustředěný kus, který si pohlídal řemeslnou stránku (výprava, kamera, kostýmy) i tempo. Dle mého ideálně uchopené, herecky nadprůměrné. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na velký herecký střet Geoffreyho Rushe a Michaela Caina, nicméně Cainovy postavy je v Quills tak málo, že k žádnému zápasu nedošlo a z filmu se stala Rushova oprávněná exhibice. Je skvělý - stejně jako Kate Winslet. Ovšem zbytek snímku už je dost rozpačitý a k závěru dokonce tak nějak nudný, že mě to až překvapilo. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Věřím, že se v našem skromném blázinci budete cítit jako doma."                                                                                 Nehodlám zde řešit zda byl markýz de Sade zábavný či zvrhlý. Film o něm zábavný je. Uchopí vás od prvních minut, vtáhne do děje a už nepustí. Naprosto rozboří vaše představy, pošlape vaše zábrany, odbourá vaše tabu, rozpoutá vaše emoce a vysměje se vašim předsudkům. Markýz de Sade je zde představen jako neskutečně živá a plnokrevná postava, inteligentní, plná humoru, pohotového sarkasmu a duchaplné ironie, který je oproštěn od konvencí a uhlazenosti. I ve své zvrácenosti je pozoruhodnou osobností, která fascinuje a přitahuje všechny kolem. Figury jsou nejen šikovně napsány, ale i typově vybrány a zahány, což je dalším kladem této skvělé podívané. Obě dvorní dámy, jak Madeleine LeClerc tak i Simone jsou zahrány s citem. Rovněž postava abbého du Coulmier učaruje rozporuplností a především svým přerodem. Byť srovnávám velice narada nedá mi, abych nezmínila jiného chlípníka. Lid versus Larry Flynt Miloše Formana také popisuje osudy muže, který pobouřil veřejnost, ovšem na rozdíl od markýze neměl jeho fluidum ani jeho inteligenci, grácii a šarm. I když vnímám pohnutky díla jako boj za svobodu tisku, Larry si moje sympatie nikdy nezískal. Ale u markýze se nám nabízí vytříbená podívaná ve všech směrech. Takhle má vypadat brilantně vystavěný příběh s pointou. Není divu, když je scénaristou nositelem Pulitzerovy ceny Doug Wright.                                                                                                                                      "Já jsem tenhle svět nestvořil, zaznamenávám ho."                                                                                                          Velmi výstižný komentář: Faidra ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama