Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Rodin 

všechny recenze uživatele

Geoffrey Rush mě o svých kvalitách přesvědčil už mnohokrát, a většinou to byly lepší kousky, tedy alespoň takové nějaké dotaženější. 75% dám i zde, protože herecké výkony byly obecně velmi dobré, ale scénář trpěl tolika neduhy, že by potřeboval komplexní lékařskou prohlídku. ()

petka114 

všechny recenze uživatele

Markýz de Sade. Seznamte se. Potěšení na jeho straně. Na tenhle film jsem se podívala jen proto, že mám ráda dobové filmy a Joaquina Phoenixe. A čím méně jsem čekala, tím více se mi dostalo. Skvělé herecké výkony snad všech herců korunované zábavnou a současně zvrácenou jízdou Geoffreyho Rushe. Jeho posedlost a touha psát své obscénnosti za jakoukoli cenu a za jakýchkoli podmínek, které se neustále zhoršují, trýznivá linie nenaplněné lásky mezi Joaquinem a Kate Winslet, cynická krutost hlavního záporáka Michaela Caina, to vše je strhující, hrozivé, zábavné i pobuřující zároveň. ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Asi už navždy budu mít Markýze De Sada spojeného s Geoffreyem Rushem. Je to jedno z nejlepších ztvárnění historické postavy, navíc tolik kontroverzní. Mnoho je samozřejmě zjenodušeno, ovšem myslím, že je to pro film nakonec dobře. ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE:Pérem markýze šlo jistě udělat mnohé, ale perem popisujícím praktiky milovníků kůže, bičíků, pout a dalších pomůcek pro veskrze světské radovánky , šlo udělat mnohem víc. Šířit novodobé evangelium prasárniček vytrysklých z chorobné fantazie zvráceného šlechtice. Tento apoštol delikatesních sexuálních praktik nemohl tušit, že vše je jen slabým odvarem večírků s překvapením, které ve starověkém Římě pořádali v té době již polozapomenutí znalci typu Nera a Caliguly. Na dnešní dobu, otevřenou jak lůno ženy s nohama do tři čtvrti na tři, působí jeho dílo nezvykle krotce. Vzhledem absenci úžasně explicitních obrázků, díky nimž z dnešních časopisů cáká sperma a ukapává vaginální sekret po litrech, je i při odborně popisném textu nutno zapojit notnou dávku fantazie. Jednu věc, kterou jsem si dříve mnohokrát experimentálně potvrdil, film ukazuje naprosto jasně. Nic tak ženskou na chlapovi nepřitahuje tolik, jako jeho špatná pověst. Brilantně démonický Geoffrey Rush , suchopárný psychopat Michael Caine, panensky ramliciózní Kate Winslet, a nakonec zbožný Joaquin Phoenix na cestě do pekel - všichni aplaus, scéna divadla v blázinci – perfektní filmový majstrštyk, závěr jak lahůdka z hororu. Vřele doporučuji.         PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Když už se vyskytne exemplář muže, jehož náruživost a choutky překročí pružné hranice morálky katolické země, zhusta se najdou tací, kteří se pokusí dotyčného jednou pro vždy zpacifikovat. Obvykle mají vlastní vercajk trvale na půl šestou a jejich představivost končí u sexy ostříhané ovečky. Mezi osvědčené postupy patří vyhánění čerta ďáblem, takže na jednoho pošuka, jenž roupama neví, jestli babu přeříznout pérem, nebo pilou, pošlou ještě většího magora. Ten druhý se sice tváří jako ctihodný psychiatr, ale určitě by se neztratil ani v řadách inkvizice v době její největší slávy. Madame, těžko říci, kdo byl větší sadista a úchyl, zůstává pouze posední možnost – podívat se na film a posoudit to sama. Doporučuji.          UKÁZKY:Psychiatr: Nestojím o to, abych byl oblíbený, nebo proslulý, mám vyšší poslání. Beru si boží nedodělky, ty, které Bůh opustil a otesávám se s touž silou a neústupností s jakou byste krotil divokého psa, či neposlušného hřebce. // Víte, co jsou pro mě ideály? Poslední přepych mládí!// A tam schované mezi nohama, růžové jako tulipán, hladké jako úhoř, hleděl na její venušin pahorek, lněné ohambí, přimhouřené oko boží. Neznám lepší popis nerozcapeného bobra!! // Nemáte ve své cele přijímat návštěvy. Přijímám zde vás, abbé. Ale já nejsem mladá bytost, která lehce podlehne svodům. Nebuďte si tak jist, abbé.// Pacient psychiatrovi – Vítejte v našem skromném blázinci, snad se tu budete cítit jako doma.// Váš nestvůrný Bůh se svým synem naložil jako s kusem masa, co by asi udělal se mnou? ()

valkil 

všechny recenze uživatele

Hrozně intenzivní film, dostatečně šílený a perverzní s dostatečně šíleným a skvěle hrajícím Rushem, který o několik hlav převyšuje všechny ostatní herce a dokonce i samotný děj, což asi není tak úplně dobře. Podruhé snad už ani netřeba vidět. ()

mikhail 

všechny recenze uživatele

Geoffrey Rush znovu v skvelej forme. Posledne som si pozrel aj jeho Agenta z Panamy a musím povedať, že sa stáva jedným z mojích najobľúbenejších hercov. Samozrejme Kate Winslet mu veľmi dobre sekunduje. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Perverznost a krutost podávaná v umírněných dávkách,neškodí v jakémkoliv množství.Takto bych asi klasifikovala tento filmík,i když podle historie byl markýz daleko horší perverzník a sadista.Určitě to není podívaná pro puritánsky zaměřené lidičky, ale je natolik solidně natočený,že neurazí ani ortodoxní NEpuritány.Dobré herecké obsazení a vcelku dobré herecké výkony.Není to však dílo které je záhodno vidět několikrát. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Místy cyničtější než "Nebezpečné známosti", místy víc psycho než "Přelet nad kukaččím hnízdem", místy dojemnější než "Madisonské mosty" a místy vtipnější než "Ospalá díra". Navíc všichni čtyři hlavní protagonisté předvádí skvělé výkony. Uznání si zaslouží Michael Caine za svatoušského doktorského parchanta (jeho úvodní scéna v mučírně vás nenechá na pochybách, že toto individuum je stejnou mírou vtipné, jakož i padoušské). Uznání si zaslouží Kate Winslet coby svobodomyslná zamilovaná pradlenka Madeleine (, tedy typicky winsletovská role:)). Uznání cum laude si zaslouží Joaquin Phoenix zmítající se mezi přátelstvím k markýzy, láskou k ženě a Bohu a vírou jako takovou. Třešničkou na dortu je Geoffrey Rush, který si komplikovanou roli markýze užívá od začátku až do tragického finále. Počátky samizdatu se datují nejspíše do této doby:) (vtipná scéna, kdy markýz diktuje svůj příběh bláznovy, ten dalšímu ze sousední cely a tak to dál postupuje až k Madeleine. Netřeba dodávat, že každý článek řetězce k tomu přidává další pikantnosti, aby "vylepšil" de Sadeho verzi). Kromě komediální linky tu je i linie dramatická až tragická, která trochu evokuje "Kladivo na čarodejnice", i když markýz má k nevinné oběti dozajista daleko. Milostná rovina zas připomene starý dobrý "Věk nevinnosti" či "Vzpomínky na Afriku". Zakázaná touha i láska je zde vyobrazena s takovou grácií, že si troufám tvrdit (i s ohledem na vyznání ve "Vesnici" a "Walk the Line" obecně), že jestli v něčem Joaquin fakt hoodně vyniká, jsou to role chlapáků, který jsou v tom až po uši, a neví, co s tím. Závěrem bych dodala- narozdíl od Formanových "Vlasů" či "Amadea" nemám potřebu po shlédnutí tohoto filmu vyrazit do knihovny a začíst se do markýzovy tvorby, nicméně když už pro nic jiného, tak pro bardzo volnou inspiraci jeho životem, která vybobtnala v nádherně mnohovrstevný naturalistický filmařský počin, to de Sadeho "rytí" stálo za to:). ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Provokativní film popisující poslední léta markýze de Sade v blázinci, který řídí abbé Coulmier - až do příjezdu psychiatra v podání M. Cainea. Zajímavý příběh a především vynikající G. Rush - tento film stojí za zhlédnutí a nemusí zůstat jen u jednoho. ()

Romanka89 

všechny recenze uživatele

Oproti 120 dnům Sodomy slabý odvar (to ovšem nemyslím špatně). Sadeho život neznám, ale jak tu byl zobrazen, tak nějak jsem si ho vždy předsavovala. Skvěle vybraní herci. ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Geniálnemu takmer 5-hviezdičkovému dielu podráža nohy nezvládnutý koniec. Vynikajúcemu filmu dojde dych v okamihu prvej smrti jednej z hlavných postáv a posledné minúty filmu žiaľ kazia celkový dojem. Kto čaká prehliadku úchylačín a perverzností, bude asi sklamaný a mal by si radšej pustiť nejaké tvrdé porno alebo japonský exploitation horror. Toto je i napriek (resp. vďaka) svojej téme veľmi vznešený film skôr o istom pohľade na svet a oslobodení mysle, ktorý vždy keď nadobudne tendenciu skĺznuť do vôd dekadencie, tak veľmi prirodzene a taktne sa opäť vráti do prijateľnej podoby, aby o chvíľku opäť ponúkol ďalší náznak niečoho podobného. Veľmi uveriteľne je tu podstrčená myšlienka, že pre človeka zavretého pod zámkom v blázninci môže byť namiesto úteku pocitom oslobodenia práve preniknutie jeho hriešnych myšlienok na verejnosť medzi ostatných ľudí, ktorí sa týmito myšlienkami nechajú unášať a fascinovať. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Chlípný, sexuálními představami posedlý, nepoučitelný vyvrhel uzavřený před světem a před vypouštěním svých oplzlých románů do světa v jednom zapadlém francouzském blázinci pár let po VFR. Nesoudné příběhy Markýze de Sade si však cestu ven vždy našly a daly tak podnět k tomu, aby o 200 let později vznikl tento film s naprosto dokonalým ztvárněním hlavní role díky skvělému Geoffrey Rushovi, jenž se bezvadně hodí do role gentlemana i chlípné šlechtické legendy. Zde v Quils pak totálně zastiňuje jak Joaquina Phoenixe, tak Michaela Cainea a dokonce i Kate Winslet. Jednoduše film, který může jednoho nadchnout a někoho jiného zase velice snadno urazit, konkrétně mě tedy rozhodně velmi bavil. ()

DavidUrbanCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi impozantní! Herecky obsazené na jedničku, kamera i soundtrack taky výborné, ale ten příběh... Od takhle brilantního filmu bych čekal něco o trochu víc pravdivého z hlediska historických fakt. Hodně věcí co jsou ve filmu je v Markýzově životě událo jinak a nebo se neudály vůbec. Film je zřejmě použitelý jako ukázka kdo Markýz De Sade ve skutečnosti byl, jak významě se podílel na světové literatuře, ale jako biografický film bych se to asi použít neodvážil! Pokud film berete pouze jako film a ne nauku o tomto (pro mě velmi významného) muže, určitě si ho užijete tak moc jako já! p.s. Nekoukat když jsou rodiče dom! ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Za mne prohra obrovských rozměrů, jelikož látka měla potenciál. Quills zkouší být dohromady fraškovitou komedií, srdceryvnou romancí, životopisným dramatem, a snad dokonce i jakousi dobovou společenskou satirou. Selhává ve všem, ať už talent herců z plátna stříká sebevíc. Ale byl to bohužel scénář, co kdosi naškrábal výkaly na stěny blázince. ()

Carlie 

všechny recenze uživatele

De Sadeho knihy nejsou můj šálek čaje a za celý život se mi do ruky dostala pouze jedna, kterou jsem si rychle a povrchně prolistovala. Je působivé, že jsou i dnes považovatelné za skandální, protože u většiny "erotické" literatury z té doby už se člověk červená maximálně tak trapností, zato Sade je čistě odporný. Nevím, zda byl geniálním revolucionářem, nebo prasetem co se potřebovalo vypsat ze své fantazie, ale budiž. Film o něm byl zajímavý a mě se moc líbil, až na posledních dvacet minut, ale já si je do hodnocení sobecky odmyslela. Dokonce i mezi Phoenixem a Winsletovou fungovala ta herecká "chemie", kdy nemusí být slova vyřčena, aby byla všem zřejmá jejich vzájemná zamilovanost. Film má prostě vše- zajímavý děj, romantiku, napětí, trochu humoru a skvělé herce. Jsem nadšena. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

I přes hvězdné obsazení je za mě trochu škoda, že jsme markýze zachytili až ve chvíli, kdy už bručel. Přitom sem tam se dozvíme nějakou zajímavou a pikantní historku z jeho života. Samotné tajné vynášení jeho spisů ze zdí blázince už tak zajímavé není. Nedozvíme se ani mnoho o době, ve které se děj odehrává až na to, že sem tam někdo něco utrousí. Markýz de Sade je už jen člověkem, který se chce za každou cenu vypsat ze svých fantazií. A přestože celý ústav působí dostatečně temně a s určitými postavami i zajímavě, pořád si myslím, že bych se s filmem neminul, kdybychom dostali šanci zažít markýze na svobodě, když byl ještě v ráži. ()

Idealista 

všechny recenze uživatele

Strhující dílko které je natočené tak aby byl divák pohlcen příběhem, hereckými výkony. A právě tyto věci zastíňují fakt že film je plochý jak tělo M.Jovovitch. Někteté scény jsou dokonalé jako třeba hned ta první na popravišti ( žena kterou hladí chlapská ruka u toho zní krásné verše a....) Některé scény jsou stylizované jako obrazy té doby atd. Ale když začnete přemýšlet tak vám dojde že fim zcela nectí hystorické fakta ( a to ví člověk který měl z dějin trojky) . Fim nemá ucelenou koncepci( pořádně neví co chce vyprávět ). Velmi rychlý a nelogický vývoj postav. Film místy připomíná jiná díla(Přelet přes k.h, Amadeus, atd.). A teď ke konci - ten je nejlépe natočený ( přímo apokalyptická atmosféra) jenže právě na něm jsou vidět nedostatky které film měl. ()

DePompon 

všechny recenze uživatele

Markíz De Sade je kontroverzná osobnosť, ktorá svoju povesť naprieč históriou až po liberálnu súčasnosť nezmení. Niet sa čomu čudovať, sama mám určité predsudky. Film som hltala zrejme vďaka Kate Winslet, ktorá je v šatách prekrásna, alebo skrátka preto, lebo je výborne natočený. :) ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Tento film stojí a padá nejen s výkony všech zúčastněných, ale také s mýtem samotného markýze. Podobně jako řada dalších historicky proslulých násilníků či milovníků (Lucrezia Borgia, Giacomo Casanova apod.) je i jeho charakter součástí tradiční fabulace. Proto se jeho příběh a dílo tak dobře zobrazuje, hraje i prodává. Pravda bývá všednější, až nudná. Ne že by konec života markýze neproběhl nějak přibližně podobně jako v Quills, ale reálného Sada rozhodně nelze považovat za mistrného spisovatele a velkého myslitele. Nesmrtelnost jeho kultu tkví nejspíš v účinku záporné reklamy na přirozenou lidskou senzacechtivost a přebujelou fantazii. Všechno, co šimrá naše živočišné pudy a vášně, v sobě ukrývá cosi z pikantní ambivalentnosti, z neuchopitelného sváru mezi nenaplněnou touhou, nemístností představ o spořádanosti a nestoudnosti, a holou skutečností. Pro běžného smrtelníka je nepodstatné, kdo a jaký Sade opravdu byl. Takový, jak ho zahrál Geoffrey Rush, určitě ne. Nicméně vyznění filmu spíš prospívá, že nesledujeme tragikomického sadistu, který vlastní nezajímavost kompenzuje literárním brakem, nýbrž vylepšeného Sada provokatéra, který sebe a své příznivce ukájí vyzývavou pravdivostí vlastních děl. Quills oslavuje živelnou tvořivost, vlastně ilustruje definici psaní jako intelektuální masturbace, které nelze klást faktické překážky. Rushův markýz umírá zadušen křížem, čímž demonstruje niterný nesouhlas s pokryteckou, křesťanskou morálkou, která ho může zničit pouze fyzicky, nikoliv duševně. Podle dnešních badatelů skutečný markýz tak jasně vyhraněný odpor k víře neprojevoval, podobně mu svoboda tvůrčí nemohla vynahradit tu reálnou. Ostatně dnes si ho pamatujeme jako světově proslulého úchyla, přestože byl spíš k uzoufání tuctovým příslušníkem vyšší aristokracie, z níž se vyděloval pouze neschopností rozpoznat snesitelnou míru věcí. Ani král, rodina, revoluce, nikdo si s ním nevěděl rady, dokonce i ve filmu mu bylo nutné něco dodat, aby vypadal alespoň jako umělec. Podstatná se mi však jeví jiná myšlenka, která v záplavě teatrálních scén, filmové magie a celkově lechtivého vyznění zaniká. Ostatně tvůrci považovali za nutné ji v závěru přímo verbalizovat. Neuvědomíme-li si, kam až můžeme klesnout, nemůžeme si vážit vlastního díla ani sami sebe. To se stalo abbému (J. Phoenix), pomyslnému protikladu markýze, s nímž proto nakonec sdílí stejný osud. Zdravá není ani přehnaná etická svázanost kněze a amorálnost zpustlíka, ani pokrytectví psychiatra (M. Caine), který staví na odiv svou odbornost a spořádanost, ale vcelku působí ještě hůře než filmový Sade. Psychiatr své poklesky a nedostatky záměrně přehlíží, kdežto markýz se k nim jako k součásti svého já hlásí. Pro hrdiny filmu, historické předobrazy i pro nás zkrátka platí, že nepoznáme-li a hlavně nepochopíme-li svou skutečnou nízkost a primitivní pudy, nemůžeme dosáhnout velikosti. ()

a0001 

všechny recenze uživatele

Markíz de Sade priekopník v porno priemysle ;) (aj keď v dnešnej dobe by ľahko zapadol medzi "nás") Výborné herecké výkony lahodne zcelili môj filmový zážitok. Prijal by som však aj širšiu verziu tohto príbehu aj o živote tohto "hrdinu". ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama