Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

JSSVLVKMK 

všechny recenze uživatele

Kdysi mi bylo dost špatně u filmu Nekromantik. Netušila jsem, že mu může něco konkurovat! Z některých scén se mi dělalo blivno (platí pro oba filmy) a ještě dlouho při té vzpomínce bude! Ovšem na druhou stranu se musím smát, když vidím druh filmu jako romantický! :-D:-D:-D Ať žije romantický sadismus! :-D ()

Trescha 

všechny recenze uživatele

Zvrhlý film o legendárním zvrhlíkovi,po němž je pojmenován sadismus.Tento film se dal natočit dvěma způsoby,buď takto nebo jako porno.Kaufman zvolil nenásilnou přesto lehce perverzní formu.Jinak to ovšem ani nejde. Největší plus filmu je brilantní herecké obsazení.Atˇuž démonický Rush v titulní roli,Phoenix v roli abbeho nebo v neposlední řadně sir Caine jako ďábelský psychiatr Dr. Royer - Collard.Kráska z Titanicu opět vybalila své vnady, a jako třešnička na dortu nádherná Amelia Warner. Takže nezbývá než rozsvítit lampičku otevřít lahvinku a pustit se do první kapitoly;-) ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

Částečně filmová historická filkce vykreslující dobu přelomu 18. a 19. století, psychologické drama, stejné místo děje, jaké jsme mohli vidět ve Formanově filmu Přelet nad kukačím hnízdem. Tak i zde je hrdina abbé, který skončí podobným způsobem jak Jack Nicholson v Přeletu. Zvláštní, že oba psychologické filmy končí podobným závěrem. Film Perem markýze de Sade se mi líbil. Kdo četl jeho romány Justiynu, Jullietu či 120 let Sodomy, určitě poznáte, že kdo se řídí ctností, na svou dobrotu doplatí, zločinec vždycky vítězí. ()

marttul 

všechny recenze uživatele

Jsem naprostý fanoušek dokonalého Joaquina, takže mi tento film prostě nemohl uniknout. Ale nebyl to pouze můj osobní pan vysněný, který v tomto díle exceloval. Všichni herci by si své role z tohoto filmu mohli přidat do portfolia jako jedny z těch nejlepších, co předvedli. Tak nějak jsem si potajmu doufala v happyend, takže jsem ze závěru byla značně vyděšená. Ale kdyby to skončilo podle mého přání, zřejmě by se nedostavil tak obrovský filmový zážitek. Pro mě osobně jedna z nejkrásnějších zakázaných lásek na filmovém plátně. Doporučuji. ()

teseth 

všechny recenze uživatele

velmi podařená provokace, která je postavena na vynikajících hereckých výkonech trojcie Rush, Winslet a Phoenix. místy film balancuje na hranici mezi soft pornem a romantickou komedií, ale právě toto balancování dává filmu neobyčejný náboj. ()

sha.piro 

všechny recenze uživatele

Byť nemám rád nemravné vulgarismy (a tento film jich je plný od začátku do konce), musím tento snímek ohodnotit plným počtem. Proč? Zkuste si ho pustit a shlédnout až do konce... ()

komando20 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film s vynikajúcim obsadením ale hlavne s vynikajúcim Geoffreyom Rushom. Celý film sledujete s velkým napätím a a čakate velkolepý koniec aj ked ten bol nie tak dobrý ako začiatok ale hodnotim to na takých 80 % a musim povedať že tam bolo ozaj dosť vtipných scen pri ktorých som sa nasmial hlavne ked hrali telefon :) ()

holyvac 

všechny recenze uživatele

Mohl z toho být můj splněný sen...Rush, Winslet a Phoenix v jednom filmu ? Kdy se Vám toto poštěstí ? Bohužel režijně velmi špatně zvládnutý film...Věčná škoda tak poutavého příběhu...Kaufman si s ním očividně nevěděl rady. PS: Michael Caine prostě záporáky neumí. ()

raru 

všechny recenze uživatele

Predovšetkým musím vyzdvihnúť herecké výkony(Rush,Winslet,Phoenix a samozrejme Caine),ale tie by neznamenali nič bez dobrého príbehu.Prekvapivo výborný film,na ktorý som natrafil iba náhodou.Dej osadený do blázinca,kde je uväznený na sklonku života Markíz de Sade,ktorý tam vlastne nepatrí a keďže nemá kontakt so svetom,aspoň píše a za pomoci dievčaťa z práčovne tajne publikuje svoje perverzné romány,ktoré každý odsudzuje,ale s dychtivosťou číta.Nedalo mi to neporovnávať s Preletom nad kukučím hniezdom ovenčeného Oscarmi.Tento film ničím za ním nezaostáva.Inteligentná postava hl.hrdinu,bojujúca s vedením blázinca,absolútne uveriteľní blázni a nekonajúci sa happy end.Skoro neznámy,ale určite výborný film,ktorý vrelo odporúčam.A ešte jedna veta,ktorá stojí za to.,,Buď rada,že sa vydávaš.Ako sirota si mohla skončiť ako stará panna,alebo ešte horšie,ako mníška." ()

Ruslan 

všechny recenze uživatele

Správně perverzní film , který jede přesně podle mého gusta. Zvrhlý dialog střídá zvrhlejší a příběh krásně graduje. Kate jako vždy předvedla vynikající výkon a já jsem nadšen. 95%. ()

Podle_mne 

všechny recenze uživatele

Bude to zřejmě zásluha režiséra, že z takového to tématu natočil dobrý film. Není tam nic skandálního, šokujícího a přesto je to atraktivní. A Geoffrey Rush opět přesvědčil svým hereckým uměním. ()

sibskyn 

všechny recenze uživatele

Myslím, že od teď postava Makýze de Sade, v podání vynikající Geoffrey Rush, se stala jedna z mých nejoblíbenějších postav ve filmovém světě. I když všechny zbylé postavy mu skoro šlapají na paty. Pro mě nádherný film. ()

Pythonator 

všechny recenze uživatele

Životní role pro Geoffreyho Rushe. Je zde naprosto šílený a neustále svým výrazem baví. Kate Winslet je skvělá a její ňadra dmoucí též (mimochodem zde si zahrála zcela hanbatě nahou mrtvolu). Film je o šílenství a je patřičně šílený. Na konci to vyzní dokonce tak, že by se to dalo chápat jako nějaká démonická posedlost, která po smrti jednoho posedne dalšího, a tato ezoterická přidaná hodnota nutí k zamyšlení, co je to vlastně šílenství. De sade byl každopádně prase a jeho literatura, která je zde podávána téměř jako něco geniálního, to je naprosto nechutná sračka, do které stačí nahlédnout a z těch zvráceností se vám musí chtít zvracet, pokud zrovna nejste úchylák jako on. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Trochu nedoceněný film. Naprosto excelentní herecké výkony Geoffrey Rushe, Joaquina Phoenixe a hlavně Kate Winslet. Po všech stránkách zdařilý film, který má tu správnou dávku provokace, tajemna i romantiky. Váhám mezi 4 a 5, není toho moc, co by se dalo vytknout. 90% ()

DoktorQQ 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu se mi vybavil R. Polanski a jeho údajný výrok " každý by chtěl spát s mladými dívkami"... či J.Saudek a jeho "je lepší, když s vámi ženy spí pro to, že jste slavný fotograf, než když s vámi nespí vůbec". Možná by pan markýz z hlediska dnešního potřeboval sexuologickou léčbu, možná by ji potřeboval doktor Michaela Caina... Tragikomedie, kde snaha potlačit touhu jednoho člověka ( touhu psát ?? - ha, ha), ukazuje, že stejnou touhu mají i všichni okolo, jen ji možná dávají najevo společensky únosnějším způsobem. Nazývat film skandálním nebo kontroverzním je jen zástěrkou pro nepřiznání touhy vlastní. Vynikající herecké výkony, sugestivní prostředí blázince 18.stol. a kvalitní dialogy. ()

Eluery 

všechny recenze uživatele

Kdyby ve filmu nehráli herci, kteří jej táhnout nesmírnou silou svého projevu kupředu, nezasloužil by si zdaleka moje pětivězdičkové hodnocení... Líbí se mi gradace filmu. Zvlášť ze začátku je tam dost vtipných okamžiků vyvolávajících úsměv, postupně nás ale filmová atmosféra a postavy táhnout níž a hlouběji až k silnému finále. Milostná scéna v kapli má grády (i když se jedná jen o sen) a abbé tam vůbec nevypadá nijak nezkušeně :-) Co se týče herců, tak - geniální a uhrančivý Joaquin Phoenix, jeho umění vést svou postavu a živě ji měnit od "prostého" abbého s klidnou duší až po živočicha zmítaného láskou, touhou a bolestí, zkrátka někoho kdo příliš dlouho hleděl do temné propasti, až jí nakonec propadl. Krásná, živá, vtipná a graciézní Kate Winslet a úžasný Geoffrey Rush, kterému tu zhýralost fakt věřím! ()

Aver7n 

všechny recenze uživatele

Film, velmi perverzní a někdy i hodně nechutný, tak moc, že si řeknete, zda je v něm vůbec něco jiného. A možná ano, je v něm nádherná ukázka téměř groteskního pokrytectví tehdejší společnosti, strhující výkon Geoffreyeho Rushe, který se pro roli Markýze de Sada jakoby narodil a to vše je podtrženo vrcholícím vztahem postav Kate Winslet a Joaquina Phoenixe. ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama