Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

V časoch písaného porna, kedy si starí chlípnici nechávali svoje trofejné ženy určené na chov dozrievať ako slaninu v komínoch sa Kate Winsletová podujala zahrať pre ňu niečo takmer nemožné, pannu. Ešteže sa na jej výkon nedalo popri tých výkrikoch, škrekoch o dosť zaujímavejších magorov tak dôkladne sústrediť. Takto z toho vzišiel veľmi obstojný film plný Venušiných pahorkov, tekutín lásky či iných básnicko-sexuálnych narážok, ktoré raz za čas padnú vhod oproti jednoduchým vetám v pornoangličtine typu "Dec hjudž" , "fak mi" a "hardr-hardr". Niesom gej ani ženská, takže jedna projekcia za život mi dokonale postačila. Veľký projekčný fígeľ spočíva v ukončení projekcie 5 minút pred koncom, a filmu bez okolkov vpálite plný zásah. Ja som to nespravil a tak u mňa len za 4*. ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Už jen za postavu zvrhlého Markýze de Sade famózně ztvárněného Geoffrey Rushem a nádherně nevinnou a na druhou stranu po lásce a sexu toužící překrásnou Madeleine v podání skvělé Kate Winslet nemohu jít se svým hodnocením pod čtyři hvězdy. Příběh , který bych nazval encyklopedií zvrhlostí , chtíče , nevinnosti , názornou ukázkou středověkých praktik tehdejších psychiatrů , hrozného chování aristokracie vůči obyčejnému lidskému životu , jak v blázinci , tak mimo něj , mi navždy utkví v paměti a jednou za čas si jej vždycky pustím , neboť má pro mě určité kouzlo , které nepomíjí. 89% ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý historický portrét jedné kontroverzní osobnosti. Herci jsou dobří (hlavně Michael Caine se představí v pro něj netypické úloze). Bohužel se však tvůrcům nepodařilo udržet kvalitní dějovou linii po celou stopáž a tak některé vynikající momenty střídají slabší nebo jen těžko uvěřitelné. Uvažoval jsem i o 4 hvězdách, ovšem vzhledem k potenciálu, jaký snímek mohl mít dávám 3. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

"Quills" bohužel odpovídá kvalitám markýzových textů - je to hromádka bizarností a prasárniček s prachmizerným dějem; dílko, které vyvolá ruměnec, ale jinak z příjemce jen těžko vyždímá nějaké větší emoce. Ruku na falus, ani s těmi prasárničkami to není žádná sláva - když vezmeme v potaz kontroverzní předlohu, tak je tenhle film překvapivě krotkou adaptací. Atmosféra, kamera, herci, všechno je fajn, ale jako celek to prostě nedrží pohromadě a nesmyslně přetažený konec je už vlastně jen ranou z milosti. Nič moč a výkaly. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Dramatické vyprávění ze sklonku života Markýze de Sade, který tráví mezi zdmi charentonského ústavu pro choromyslné. Výborný Geoffrey Rush v hlavní roli. Atmosféra napoleonské doby je dokonalá. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Moderně pojatý snímek pojatý jako střet pokryteckého puritánství s přirozeností. Vděčné téma navzdory občasným vtipným okamžikům mě vcelku dost nudilo. Co horšího mohu o neobvyklých sexuálních praktikách říci? ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Typický příklad filmu, který celý utáhnou herci. I přes velmi zajímavý a kontroverzní námět je film poměrně sterilní a až příliš spoléhá na samu o sobě kontroverzní postavu. Kaufman režijně nějak nevyniká, povedly se mu akorát kamera a dobová atmosféra. Všechny čtyři ústřední postavy jsou brilantně zahrané, excelují zejména Rush s Cainem. Je to takový film ani tři, ani čtyři hvězdy. Nakonec dávám tři, protože z filmu toho ve mně za pár dnů nic nezůstane, protože tam nějaký silnější moment úplně chybí. Je tam sice vyřezávání jazyků, poprava gilotinou, soulož s mrtvolou, psaní vlastními výkaly, přesto nic nevyčnívá a film je prostě hrozně přízemní a rádoby kontroverzní. 60% ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno se mi podařilo přečíst vrcholné dílo markýze de Sade bez toho, abych se pozvracel. Film o životě a díle, které bylo extrémním vyústěním osvícenství, musel logicky vzbudit mou zvědavost. O tom, jaký byl de Sade jako člověk, už lze těžko podat věrohodné svědectví, ale v podání Geoffreyho Rushe jde o vcelku zábavného glosátora a notorického škodiče. Film mě tedy dokázal pobavit a při scéně předávání Sadovy poslední povídky po kouscích jsem se upřímně smál. (1 043.) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Ten člověk byl podle běžných měřítek magor. Ale co je vlastně normální a co ne? Kdo je oprávněn o tom rozhodnout? Zajímavý film, v němž předvedli své kvality výborní herci. ()

K.B.L. 

všechny recenze uživatele

Mám vždy nesmírnou radost, když shlédnu film, který mě naprosto pohltí a nadchne. Nyní mám nesmírnou radost. Ačkoliv jde o vcelku úchylný příběh (markýze de Sade), je natočen dle mého názoru vkusně a v jakýsi mezích. Další veliké plus za brilantní obsazení, kdy jsem si s definitivní platností oblíbila herce Joaquina Phoenixe. A v neposlední řadě musím vyzdvihnout jeho milostnou scénu, kterou hodnotím jako jednu z nejpůsobivějších a nejerotičtějších filmových milostných scén. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Skvělé, úžasně zábavné, žádné zbytečné psychologizování. Podle psychoanalytiků máme v životě jen dvě možnosti: stát se "homo perversio" (ve filmu též citováno) a "homo hystericus". Ten první "homo" se oddává ("nezřízeně") svým tužbám ("perverzím"), přitom však strádá nepokojem, ostrakizací, někdy i psychosomatickým tlakem. Ten druhý se jich (často ostentativně) vzdává a žije běžným všedním životem, plní si své povinnosti a dbá na svá práva, přičemž se jeho tužby propadají do hysterických fantasmat, která mohou v určitých situacích explodovat do nějakého druhu psychotického náslilí. Většina lidí se vklíňuje někam do mezer a pak zjišťuje, že ani kompromisy nikam nevedou (k Lacanově jouissance). Pozn: 1. Za homo perversio se označuje i Slavoj Žižek, nejspíš z obav, aby ho nikdo nepokládal za homo hysterika. 2. Kdyby nebylo markýze de Sade, musel by jím být někdo z nás! 3. (B)lázeňské divadlo a kapela, dialog Markýzy a Collarda, stejně tak jako Markýze a Coulmiera - vskutku akční film. 3. Sadova (nikoli sadistická) perveze = tajné společenství ve dvou. 4. Jdu na zahradu, "aby se mi rytí také vyplatilo"... Ještě něco jako shrnutí (Jean Boudrillard: O svádění, str. 151): "Perverzní osoba se ve svádění mýlí, neboť se ho snaží kodifikovat, zavádět pravidla, uzavírat pakty, a tím ničí jeho základní pravidlo, pravidlo tajnosti, které nesmí být nikdy vysloveno." ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Tvrdím, že se jedná o film v duchu markýze de Sade. Ten vznešený a cnostný nádech a forma, jenž je střídán erotikou a vulgaritou. Elegantně provokativní, jako de Sade. Perfektně zahrané od všech důležitých, klobouk dolů. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Nemůžu než jinak než pět *. Proč? Dvě slova: Geoffrey Rush. Jeho výkon je opravdu uchvacující a já se cítím, jak ty ženy z filmu, co mu propadly. Markýzova osobnost mu padne jak ulitá a je vidět, že si to celý film náležitě užívá. Za zmíňku rozhodně stojí i další postavy, Joaquinovi i Kate to v kostýmech sekne, a už dlouho jsem nepotkala film, kde by mi byli všichni hrdinové sympatičtí. Postavy se vyvíjejí zcela přirozeně vzhledem k událostem, přesto nespadají do stereotypu a kýčovitosti. Pravda, i když jde o příběh o de Sadovi, je ve filmu perverzních scének a řečí podstatně méně, než jsem očekávala, v tomto směru bych i přitvrdila. Nebýt toho výkonu Rushe, byly by to dobré tři *. Ale s ním.... ()

danecek24 

všechny recenze uživatele

58. Zlatý Glóbus za rok 2000 - nominace (2) - Nejlepší herec (drama) - Geoffrey Rush, Nejlepší scénář - Douglas Wright ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobré herecké výkony a skvelé vykreslenie postáv. Plus zaujímavý diel s fajnovým koncom, v zmysle, že chlípnik schytal priúčku. ()

TomPrusik1 

všechny recenze uživatele

Markýz de Sade byl značnou částí populace zavrhován a druzí v něm zase viděli jedinečného a originálního autora. Určitě to nebyl úplně normální člověk, ale rozhodně to žádný blbec také nebyl (aspoň z filmu to takto působí). Těžko říct, co je na jeho životě pravda a co si autoři domysleli, to se asi těžko dozvíme. Ať si o de Sadovi myslíte co chcete, musím uznat, že jeho ,,životopisný film" je poměrně slušný. Film se soustředí jen na krátkou část jeho života (část v blázinci, kde si alespoň ze začátku nežil úplně zle) a tak neuvidíme scény typu jak malý de Sade osahával malé holčičky, jeho první zážitky s mastubací a první souložení. Což mi nijak zvlášť nechybělo, protože film se daleko více soustředí na jednotlivé postavy, které jsou jednak velmi dobře zahrány (s bezkonkurenčním Geoffrey Rushem a sympatickou Kate Winslet) a druhak jsou to výrazné charaktery a řadu z nich si celkem oblíbíte. Menší problémy jsem měl teda s mladým abbém, kterou hrál Joaquin Phoenix. Ne že by on hrál nějak zle, to ne. Ale ten abbé Coulmier mi přišel, že moc neví, co vlastně chce. a čeho chce dosáhnout Snažil se napravit de Sada od jeho zvrhlostí, ale musel si být vědom, že toho nedocílí tak, že nechá de Sada vysedávat u stolu a psát oplzlosti. A to, že mu dá ruky bibli (kterou de Sade vzápětí poplivá), nebo mu bude bezradně rozmlouvat do duše je zkrátka málo. Musel na to jít víc chytřeji, protože jak už jsem řekl, de Sade nebyl vůbec žádný blbec, oproti svým kolegům v ústavu pro duševně choré. A ta jeho proměna na konci mi přišla také docela divná. Trochu jsem čekal, že film bude více odvážnější, co se týče naturalistických znázornění perverzností. Kromě soulože s mrtvolou tam nic silnějšího nečekejte. Ale na druhou stranu mi to ani tolik nevadilo, protože v tehdejší době asi opravdu stačilo, když někdo řekl ,,kozy" nebo ,,beranidlo" a všichni z toho byly hotový. Pokud se tedy těšíte na nějaké prasárny, dočkáte se, ale je to hlavně ve vyprávění příběhů, které bezpochyby formovali červené knihovny typu 50 odstínů šedi a některá lechtivá videa. Za sebe jsem se dobře bavil, dávám 7/10 ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama