Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (256)

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Výborně obsazený a stejně tak dobře i zahraný snímek o známém provokativním perverzákovi na sklonku života v charetonském blázinci. Nevím, do jaké míry je film inspirován skutečností (vím jen, že v tom blázinci byl), ale tohle byla docela síla. Ze které jsem ale nemohl odtrhnout oči. 7.5/10 ()

Drc 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná film o zvráceném úchylákovi je neobyčejně zábavný. Místy mírně erotický, místy dost nechutný, ale skvěle zahraný. Určitě se vyplatí se k tomuto filmu vrátit i několikrát. ()

cityman 

všechny recenze uživatele

Jak já se na tenhle film těšil! A když jsem ho viděl div jsem neumřel nudou. Jediné co nezklamalo byl Geoffrey Rush. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Byly doby, kdy i já hltala markýze. Dnes už je ale možností víc a já taky stárnu :-), takže klidně skouknu - třeba film o markýzovi. To jsem to dopracovala! Každopádně jsem byla trochu zklamána, čekala jsem zvrhlosti (ve stylu Libertina), které se na můj vkus příliš nekonaly. Děj postupně uvadal, byť asi objektivně gradoval, no já byla ráda, že byl nakonec konec. Nemám ráda Rushe, zato zbylé osazenstvo víc než můžu. Byl to takový pel mel (od historického dramatu k frašce až telenovele), ano, asi je dobré film znát, vydržet se to dá, ale těžko říct, čím by vlastně měl diváka dostat, já na nic nepřišla. ()

1945 

všechny recenze uživatele

Rok 2000 mě stále nepřestává překvapovat - jsem zvědav kolik kvalitních filmů tohoto ročníku ještě v budoucnosti shlédnu... Zde mě překvapil Joaquin Phoenix, který si ve stejném roce zahrál v Quillls kladnou roli a naopak v Gladiátorovi ( též stejný ročník) se ukázal jako hlavní záporná postava... ()

Daweflip 

všechny recenze uživatele

Ve filmu bych ubral špetku romantiky a nahradil ji buď větší dávkou perverze, cynismu či černého humoru. Takhle totiž zůstává někde na pomezí mezi normálním filmem s trochu nevšedním tématem a provokativním snímkem, což je jistě škoda. Každopádně i tak jsem se u něj dost bavil :-) ()

Chosé85 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké obsazení v čele s perverzním spisovatelem erotických povídek, kterého ztvárnil Geoffrey Rush (nominovaný na Oscara). Markýz de Sade byl hozen do blázince za své nechutné sexuální choutky (jak pro koho:), kde ale nadále psal své zvrhlé texty týkající se sexu, a to díky krásné Madeleine (Kate Winslet), která jeho texty lehce dostala za brány blázince, aby se tak dostaly do rukou obyčejným lidem, kteří byli z nich doslova nadšeni. To se ale nelíbilo francouzskému královskému dvoru, a tak vyslali do ústavu psychiatra Collarda (taktéž řádně vyšinutého). Postupně Markýzovi de Sade berou psací potřeby, vybavení a nakonec.... to uvidíte sami....Osobně jsem byl spokojen, a to zejména dialogy o Bohu a Kristu mezi knězem Coulmierem (Joaquin Phoenix) a Markýzem, který se opravdu s ničím nepáral a dokázal si u mě vydobýt i sympatie. Film plný životních pravd... ()

VictorMartel 

všechny recenze uživatele

Příběh zabývající se kněžskou pýchou, ponechávající milovanou napospas světovému šílenství, záští k bohu i předstíráním zbožnosti a pokrytectvím a nakonec tragédiemi všech zúčastněných je doprovázen v dějinách filmu mimořádně vtipnými a hlubokými dialogy. Výběrem: „I didn't create this world of ours. I merely recorded it.“ „I write of the great, eternal truths that bind together all mankind. The whole world over, we eat, we shit, we fuck, we kill and we die.“ „That's the first rule of politics, isn't it? The man who drops the execution never drops the blade.“ (Marquis de Sade) „If I wasn't such a bad woman on the page, I couldn't be such a good woman in life.“ (Madeleine LeClerc) „All we can do is guard against our own corruption.“ (Abbé du Coulmier) Podobně vtipně, leč falešně vyzní protivnou postavou doktora Royer-Collarda vyřčený odsudek idealismu („Youth's final luxury.“). Falešně proto, že každý s takovým hanlivým přídechem nazývá idealismem něco jiného, podle vlastních mnohdy neméně „idealistických“ pohnutek. Na biologické úrovni rozhodování nelze přeci lišit mezi pragmatismem a idealismem a obé splývá v jednom na element materie redukovatelném momentu jakési fysiologicky proměnlivé, zrovna tak pomyslné „vůle“, zacílené podle výchovy, životního období… Snaha snížit a vyřadit něčí názor z relevance přívlastkem „idealistický“ je tak samozřejmě jen pohodlný tlach. ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

"Čtení je moje spása. Dřít celý den na blázny je dost těžká práce. Potom, co jsem viděla, žiju radši v jeho příbězích. Žiju v těch jeho postavách, v těch jeho courách, v jeho vražedkyních a děvkách. Kdybych nebyla špatná žena v knize, sotva bych mohla být tak dobrá v životě."  Film, jehož scénář v sobě ukrývá neskutečnou moc. Slova dokáží mnohem více než tisíce obrazů. A markýz de Sade (geniálně ztvárněn Geoffrey Rushem) si s námi pohrává a nutí nás přemýšlet, co že je v nás tedy to "čisté a andělské." ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Marzkýn De Sade byl zvláštní člověk a já se smál i u shrnutí jeho života na wikipedii. Rád viděl jeho biografii, ale to se asi nikdy nestane, protože postavou by byl sexuální predátor a kulisy a kostýmy by si žádaly příliš velký rozpočet. Dostali jsme tedy příběh volně založený na De Sadově dožívání v ústavu Charentonu, kam byl uzavřen, za vydání knihy Justina. Ve filmu však Justinu napíše a tajně vydá právě až v ústavu, jenže jak jsem říkal - je to volně založený příběh o tom, že v každém z nás je perverze a sadismus, i když si to nepřejeme, nechceme si to přiznat nebo se bojíme to dát najevo. Konkrétně De Sade za to byl ale vězněn a film hodně staví na dynamice mezi ním a abbém ve Phoenixovo podání, který jest správcem ústavu. Film má mnoho skvělých dialogů (někdy i mezi vedlejšími postavami), ale po stránce stylu je to trochu rozporuplný. POMO napsal: "Cynizmus a provokácia sa bijú s dramatickou romantikou a dôveryhodnosťou vzťahov", na čemž něco bude. Není to tak odvážný film, jaký by být mohl a emocionálně film dost dobře nefunguje, protože řada vztahů mezi postavami není dost dobře nebo jemně prekreslena. I přes nedostatky mě to ale ale bavilo, díky tématům, hercům a dialogům. ()

kaze 

všechny recenze uživatele

Musím uznať, že herci boli úplne skvelí. Phoenix má príjemne prekvapil, skvelý výkon. Dej bol trošku pochaosený, ale myšlienka sa tam dala nájsť. ()

Berry 

všechny recenze uživatele

Jak už tady napsal Tosim - provokativní a perverzní... To ano, ale i přes to nezkažené a nehnusné... Vztah mezi Madeleine a Coulmierem je záměrně podivný a záhadný. Na Coulmierovi je vidět, že Madeleine miluje, ale nechce s tím nic udělat, protože přece "nemůže zhřešit". Naopak na Madeleine je celou dobu vidět, že by díky markýzovým povídkám ráda "zhřešila"... A dokonce ani ta scéna s mrtvolou nebyla hnusná, pouze trochu "divná" (měla vyjadřovat touhu, kterou nestihl Coulmier vyplnit ještě za Madeleina života...). A pokud jde o herecké výkony... Geofrey Rush je jako šílenec markýz de Sade ideální, Michael Caine je ten správný "slušný" doktor a při tom uvnitř pěkný prase, abbé Coulmier v podání Joaquina Phoenixe nemá chybu a ke konci filmu mu správně "hrabe" a Kate Winslet je jako Madeleine sympatická a přesně o to šlo. Tento film možná někoho pobuřuje a možná se po jeho shlédnutí ním zrovna nebudete chlubit, ale i přes to je to hodně kvalitní film. Teda pokud nejste zapřísáhlí puritáni... ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Hvězdně obsazený film o králi perverze, jeho vlivu na okolí a touhy po psaní. Až na závěr, který kazí celkové vyznění filmu, řemeslně povedený psychothriller. ()

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Film, jak pro mě stvořenej... ale, ještěže sem nežila v 18. století, jinak bych asi moc dobře teda nezkončila. :-) Asi bych taky rychle přišla o hlavu jako slečna na začátku filmíku. No, a kdybych teda o ni nepřišla hned a musela na sebe nechat praktikovat metody Cainea?! To bych taky nechtěla zažít. Asi si budu muset dávat větší pozor na pusu, ať taky nezkončím v nějaké léčebně. I když mít tam postel, křeslo, dostávat vínko...no, na čas bych to snad vydržela, tak na den, protože by mě pak fakt asi popravili, protože já bych určitě obtěžovala samotnýho abbého - no, jo, no, když Joaquin je takovej fešák! Ano, násilí a neřestnosti, tak by se ten film částečně charkterizovat dal, i když pro mě tam toho mohlo být dáááleko víc! ;-) Nebudu já nakonec taky takovej homo perverzio! :-D Ano, perverznost je nakažlivá...a já se zase bavila. ()

PanPes 

všechny recenze uživatele

Jediná chorá mysl v tomto pokrouceném kousku "historie" patří tomu, kdo zrežíroval tak špatný film. Je-li představa tohoto filmového díla skutečně to co se vám vybaví zmíní-li se někdo o odkazu Markýze de Sade, tak v noci zřejmě počítáte ovečky, nebo narážíte na mantinely své omezené fantazie a vaší "nejchutnější" představou je masturbace v temném sklepě. Nehledejte myšlenku ani poučení - něco tak povrchního onen původní autor opravdu nikdy ani nezamýšlel a ani nevěřte, že onen vykreslený "psychopat" umíral trýznivou smrtí bez jazyka na klášterní podlaze... Kontrasty v tehdejší "osvícené" společnosti umožnily aby i takový člověk jako Markýz de Sade dožil svůj život ve věku 74 let a požíval sic za stěnami žaláře luxusu, o kterém mnozí během svého cnostného života ani nesnili. ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama