Reklama

Reklama

Quills - Perem markýze de Sade

  • Velká Británie Quills (více)
Trailer

Obsahy(1)

Aristokrat, starý zvrhlík, excentrik a svobodomyslný grafoman Markýz de Sade (Geoffrey Rush) je mnohokrát obviněn ze sadismu, únosů a pobuřujících sexuálních praktik. Unikne během hrůzovlády v období Francouzské revoluce jen o vlásek gilotině a je odstraněn do charentonského blázince. O ústav se stará osvícený abbé Coulmier (Joaquin Phoenix), který ponechá svému pacientovi možnost psát, protože ví, že jedině tak umožní markýzovi ventilovat jeho deviace. Pochopitelně, že člověk markýzova formátu, posedlý psaním, hledá způsob, jak publikovat. Spojku mezi vězením a svobodou objeví v mladičké, krásné a chytré pradleně Madeleine (Kate Winslet). Ta, v okouzlení literaturou a vzdělaným erotomanem vynáší z blázince jeho knihy ke skandálnímu vydání. Publikace nemravných textů šokuje státní správu, a ta se postará o definitivní zkrocení neúnavného autora. Proto je do blázince poslán odporný psychiatr Dr. Royer - Collard, který je znám svými krutými a předpotopními metodami léčby. Chce de Sadovi znemožnit hlavně to, co nejvíc miluje. Odebere mu brk i inkoust. Ale markýz pokračuje v psaní kuřecí kůstkou a červeným vínem a nakonec v dokonalé posedlosti slovem a do poslední chvilky a jakýmikoliv prostředky bažícího po literatuře píše i vlastními výkaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (255)

jsemzuzu 

všechny recenze uživatele

Stará klasika, perverzní, dokonalé v tom, že vždy se najde někdo, kdo se nebude bát žít, mluvit a psát o všem, co každý dělá nebo minimálně by chtěl dělat v "životě". ()

Alice02 

všechny recenze uživatele

Čím déle uběhlo od doby, kdy jsem tenhle film viděla poprvé, tím více si ho vážím. S každým dalším shlédnutím si ho vychutnávám víc a víc a nacházím v něm něco, čeho jsem si při prvním shlédnutí nevšimla.. Tenhle film, ač se na první pohled nezdá, má v sobě víc lidskosti a hloubky, než většina vážných dramat! ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Jako autora jsem de Sadea nikdy moc nemusel, což o to, detabuizace určitých témat je správná věc, rád ale rozlišuji skutečné umění a pouhou pornografii. Jenže můj názor na něj pramení z jedné nedokončené knihy a ruku na srdce, jediná kniha není dobrý základ na hodnocení autora. Za tento film jsem proto rád, ukazuje známého grafomanského úchyla ve velice zajímavém světle, což je samozřejmě dané výbornou hereckou extravagancí Geoffreye Rushe, a co jsem se o něm později dočetl mě jen utvrzuje v tom, že není třeba lámat nad autorem hůl prostě jen proto, že přirozeně píše o věcech, které má rád a kterým rozumí. Kromě představitele hlavní postavy bych také rád zmínil Kate Winslet, která je zde působivější než v té slaďárně od Camerona a hlavně Joaquina Phoenixe, který zde ještě není ten ošklivej kluk, jakého jej pro jeden nejmenovaný film známe dnes, ale naopak má stále ten hypnotizující mladiství vzhled z Gladiátora a dodává své roli kněze veliké charisma. I ten Caine ve své další roli poněkud krutého psychiatra je v pohodě a navíc má poměrně zajímavou linku se svojí manželkou. Jen nad jeho závěrem stále ještě polemizuji, nejen o té změně pohledu, kdy začal vydělávat na knihách, kterými opovrhoval, ale hlavně proto, že nevíme jakou to mělo odezvu od vlády, které měla na začátku minimální cameo s karikaturou Napoleona. ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

nič iného ako maximum hviezdičiek,ťažko niečo ešte napísať po skvelej recenzií od FAIDRY je tam takmer všetko. Snáď len treba pripomenúť ako vždy úžasnú Kate WINSLET ,ktorá už býva tradične zárukou vysokej latky filmu... ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

toto je genialny naznak umeleckosti. Ako surrealista som si to uzival plnymi duskami. Povinny film v skolach. HAHAHAHA. Why so serious?!! ()

*JIN 

všechny recenze uživatele

Držet pero markýze de Sade, moje slova by byla poeticky oblá a náramně lechtivá. Pero jehož majitele celý svět nazývá zvrhlíkem, ovšem není zvrhlost potlačovat evidentní genialitu i když nadčasově a trochu za hranicemi etiky. (?) Bytost posedlá psaním si vždy najde prostředky. Dokonalé scény od začátku až do konce /od záběru krku brzopopravené po konečné zoufalství Joaquina-abbého, který se vám společně s ním dostane pod kůži. Inspirující kousek... Pro mě Kaufmanův prim! ()

spofford 

všechny recenze uživatele

Náherné, brilantní a okouzlující herecké výkony....tak lze shrnout tento film. Vícero jednotlivých příběhů občas místo plynulosti lehce drhne, ale to zachrání herecky skvostné výkony. Film je překvapivý, dekadentní, možná až pobuřující, to vše ho dělá nevšedním. Musím říci, že mě příjemně zaujal a překvapil... ()

josieaddms odpad!

všechny recenze uživatele

Ani nevím co k tomu napsat. Tohle je film kde si každý jeden herec který v tom hraje dělá ostudu, režisér se musel úplně zbláznit, příběh to má jak od prvoplánového úchyla který není mentálně v pořádku, a ještě ke všemu je to afektované klišé plné vážných scén které jsou trapné a směšné. Každý detail tohoto filmu je naprosto k odepsání. Přesný příklad odpadu. ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Perverzák Rush svadí pradlenu Kate jak to jen jde a přitom sepisuje své pobuřující myšlenky kamkoli a čímkoliv. Kaufmanovi se povedlo nespadnout nějak do žumpy čistých prasáren a udržet v nepobuřujících otěžích vkusu a všechny hlavní postavy předvely výborné výkony - Rush s Phoenixem v čele - 80 % ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude slabý odvar knihy 120 dní Sodomy, čo do určitej miery aj bol, avšak film si veľmi verne zachováva autenticitu konca 18. storočia vo Francúzsku, jeho zvrhlosť a hnilobu zeme ako aj spoločnosti. K tomu Rush, Winslet, Phoenix, Cane a nakoniec to vôbec nie je zlý film. Nie tak poburujúci ako kniha, ani tak nechutný a brutálny, ale napriek tomu dostatočný vo všetkých týchto aspektoch. 7,35/10. ()

mira.l 

všechny recenze uživatele

Co k tomu napsat? Geoffrey Rush, Kate Winslet, Joaquin Phoenix, všichni to zahráli výborně, ale co se týká historické věrohodnosti, to už taková sláva nebude. Stáhl jsem (především asi kvůli Kate Winslet), viděl jsem, smazal jsem. Asi tak. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo, a to hodně. Především výkony všech představitelů, od Rushe, Phoenixe, Winsletové a Caina až po všechny ty blázny, jsou prostě skvělé, a ten film má jak dobrou atmosféru (skoro jako v blázinci;-)), tak i něco romantiky. Velmi dobré. ()

Lichty 

všechny recenze uživatele

Nové Saló? Ale lidi nepřehánějte. Quills je "pouze" neslušným kontroverzním filmem, jenž má svojí bázi založenou na reálných faktech o úchylnosti Markýze de Sade. Kaufmanova touha šokovat mne úplně minula a mohl jsem se tedy oddávat Quills jako dramatu s perfektními herci (Joaquin snad špatně hrát ani neumí), dobře stupňovanou atmosférou a závěrečnou scénou s Markýzem, na níž se jen tak nezapomíná. Děkuji štábu za doslova unikátní film! ()

Související novinky

Zažijte Vary naostro!

Zažijte Vary naostro!

30.06.2022

Ostrý bude již samotný start. Kapela Mig 21 vystoupí posílena o šedesátičlenný orchestr Národního divadla a dvacetičlenný sbor Národního divadla pod vedením dirigenta Jaroslava Kyzlinka. Tím ale… (více)

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

MFF Karlovy Vary ocení světová herecká esa

21.06.2022

V úterý dopoledne proběhla další tisková konference k blížícímu se 56. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, na níž byli mimo jiné oznámeni členové porot jednotlivých soutěžních… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama