Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Diskuze

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Malarkey 
všechny recenze uživatele 
Jasně, vybízí se srovnání s Interstellar, Gravitace nebo nedej bože (to téma!) Apollo 11. V prvních dvou případech jde určitě o vizuál a ve třetím případě rozhodně o dramatickou stránku filmu. 

 

Nemyslel(a) spíš Apollo 13? 😀

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Badmaniak

Co to tu meleš za blbosti?

Argument, že když je jednodušší vyslat lidi na Měsíc než to zfejtkovat není důkaz toho, že by to zfejkované být nemohlo. 

Vlajka se na záběrech pohybuje z naprosto jiného důvodu, kvůli manipulaci s ní. Poté se nehýbá vůbec. Je zmačkaná a jako pohyb to může vypadat, ale nehýbe se, nemá jak.

Sluneční vítr není proud světla, to za prvé, a za druhé by rozhodně vlajku na Měsící rozhýbat nedokázal.

"Foton má sice mizivou hmotnost (když letí rychlostí světla," vybízí k otázce, jakou hmotnost má při nižší rychlosti než rychlosti světla. (Na to neodpovídej, prosím, to je ironie, kterou vzhledem k tomu, co jsi napsal, ani nemůžeš pochopit.)

Badmaniak

Badmaniak (hodnocení, recenze)

Tak jsem četl odpadové komentáře a nedá mi to reagovat na pana Psychora.
https://www.csfd.cz/uzivatel/45828-psychor/prehled/

Kubrick přistání na Měsíci nenatočil z několika důvodů. A tím nejvážnějším je fakt, že pro tehdejší technologii bylo mnohem mnohem jednodušší postavit raketu a přístroje, které vynesly člověka na Měsíc, než natočit film BEZ STŘIHU (!!) v 60 FPS a promítat ho živě bez výměny filmového kotouče.

A ta vlající vlajka? Ano, na Měsíci je +- vakuum, ale existují další vlivy, které vlajkou mohou hýbat. I když jen lehce, ale při nízké gramáži vlajky a šestinové gravitaci stačí i malé síly. Této síle se říká Sluneční vítr. Prakticky s vlajkou pohybuje proud světla. Světlem se dá roztočit i obyčejný motorek - černá strana světlo "pohlcuje" a stříbrná odráží. Foton má sice mizivou hmotnost (když letí rychlostí světla, klidovou má samozřejmě nulovou), ale energii stále má. ;)

na příspěvěk reagoval Castrator

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

Mr.KarlAdler

Taky přemýšlím nad tím, čím Akademii tenhle film nasral, protože si jinak Hurwitzovu nenominaci nedovedu vysvětlit. I když jsem zaujatý, soundtrack i film žeru, tak to pořád beru jako obrovitou nespravedlnost. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

A k tomu Ryan Gosling - už po La La Landu jsem ho vzal na milost, a v Prvním člověku je bezchybnej. Naprosto. Pokud mu loni Oscara sebral Casey Affleck, za půl roku si pro něj Gosling dojde, neumím si představit, že by se tak nestalo.

Oktavianus 

 

:-D

Já si nedokázal představit, že Hurwitz nebude aspoň nominován (bral jsem vítězství jako skoro jistou věc), a nakonec ostrouhal taky. 

Castrator

Castrator (hodnocení, recenze)

microice

Ano. Chrochtám pokaždé, když se na film dívám a při každém poslechu soundtracku. 

 

Tohle je jeden z nejlepších filmů všech dob a je zločin, že je tak nedoceněný. 

martincba

martincba (hodnocení, recenze)

Tí, ktorí hovoria, že človek na Mesiaci nepristál by mohli ukázať vysvedčenie z matematiky a fyziky. Určite sú to neobjavené talenty.

dr.horrible

dr.horrible (hodnocení, recenze)

first man patrí medzi moje obľúbené filmy, ale istý problém s vystavaním osobnej roviny skrátka má, takže súhlasím, že má trochu problém so stopážou. je moc krátky.

Nevka

Nevka (hodnocení, recenze)

RavenSpector

Avengers jsou natočeni taky skvěle. Nesouhlasím s tím, že si na ně nikdo po několika letech nevzpomene. Ale to, že lidi kritizují "nudné" a dlouhé scény je pravda. Každopádně problém je někde na půli cesty. Někteří neumí ocenit kvalitně natočený blockbuster. Jiní zase kritizují filmy jako First Man, protože není dostatečně akční. Což neříkám, že je tvůj případ. Jen to tak v poslední době prostě je :D

 

Bohužel 1 hvězdičku a odpady mají všechny filmy. Někteří trollí, a jiní zase neumí objektivně zhodnotit ani technické kvality (když už jim film nesedne).

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

RavenSpector

Od vzniku už som to videl asi šesťkrát a stále som neobjavil jedinú chybičku. Pre mňa jeden z najlepších filmov minulej dekády. Pravda, je divácky náročnejší, ale keď vidím tie odpady a jednohviezdičkové hodnotenia, tak ma ide poraziť.

RavenSpector

RavenSpector (hodnocení, recenze)

Brooks

Naprostý souhlas. Hodnocení tady něco vypovídá o vkusu a zájmech ostatních. First Man je jeden z nejlepších filmů o vesmíru a lidech vůbec a kdejaký trouba tady smolí komentáře o nudných scénách a přepálené stopáži. Holt většina lidu je prostě nastavená na ty Avengery a vyhypované blockustery co je po letech nikdo nevzpomene

na příspěvěk reagoval Brooks, Nevka

Mr.KarlAdler

Mr.KarlAdler (hodnocení, recenze)

Brooks

Nechápu, jak to mohlo takhle zapadnout. Že ani Američani na to doma do kina moc nechodili. Jestli to bude tim, že slávu vesmírnýho programu relativizuje, nevim.. Hlavně furt nerozumim strategii oscarový akademie, že Chazellea nebo Hurwitze totálně opomenula. Přitom je to docela ojedinělej blockbuster - citlivej a tesknivej. Navíc technicky na rozdíl od ověnčený Bohemian Rhapsody parádní. Tenhle neúspěch je vlastně docela záhada :)

na příspěvěk reagoval Castrator

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

Hrozne ma mrzí, ako tomu klesá hodnotenie. Pritom z möjho pohľadu sa jedná o majstrovské dielo bez chýb a nedostatkov. Nižšie hodnotenie ako 3* v tomto prípade naozaj nechápem.

na příspěvěk reagoval Mr.KarlAdler, RavenSpector

Brooks

Brooks (hodnocení, recenze)

Vecernicek

Radsej by som sa zahrabal, ako sa takto vyjadrovat. Mne je jedno, ze ta film nebavil, ani ma nezaujimaju dovody. Len som sa pozastavil nad tymi zbytocnymi nadavkami a urazkami.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

Pokud nevidíš problém na způsobu, jakým jsi to napsal, tak ti asi není pomoci.

Vecernicek

Vecernicek (hodnocení, recenze)

Brooks

To je problém všech dementů tady na csfd, mají mozek někde v oblacích a vůbec nemají mozek. Napíšu že mi vadí Goslink a tá hysterická matka co hrála nějakou postiženou zrůdu a ty mi napíšeš že jsem nevysvětlil prečo se mi film nelbil? Jdi se zahrabat fakt už jako.

na příspěvěk reagoval Brooks

zelvopyr

zelvopyr (hodnocení, recenze)

Vecernicek

Milý Večerníčku, bylo to životopisné drama (je to v žánrech) o člověku, který čelil tomu, že mu předčasně umírají blízcí jeden po druhém. A měl dost disciplíny a talentu, že to někam dotáhl.

Vecernicek

Vecernicek (hodnocení, recenze)

ambron

Byl to film o dementovi. Gosling není herec ale pózer a ta jeho jakoby manželka by měla podstoupit lobotomii. Film nijak nezačíná a nijak nekončí.

na příspěvěk reagoval Lamprea, Brooks

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama