Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Dokumentárně poutavé s patosem drženým na uzdě, což je u tohoto tématu takřka zázrak. "Kulisy" a obecně produkční hodnota nemá chybu a udrží pozornost sama o sobě. Skvělé nahlédnutí do zákulisí průzkumu vesmíru. ()

Trenslation 

všechny recenze uživatele

🚀 PRVNÍ ČLOVĚK s Ryanem Goslingem o prvních vesmírných námořnících: >> Damien Chazelle mě nepřestává překvapovat, zatímco Whiplash jsem naprosto hltal a LaLa Landu jsem nějak nepřišel na chuť, u Prvního člověka se opět dostavuje wow efekt. >> Skvěla zvuková a obrazová studie boje o vesmírné zásluhy >> Hrozně mě bavil fakt, že režisér nebere jen pohled na věc astronauta,ale ukazuje, že lety do kosmu jsou stejně tak psychicky náročné pro jejich děti, ale hlavně ženy, které se s tím vším shitem okolo zkrátka musí vyrovnat po svém. >> Zároveň Chazelle vytahuje i otázku tehdejší kritiky NASA a boje se Sovětským svazem a jeho vesmírným programem. 👉 Na závěr můj nový oblíbený filmový dialog: Matka: Táta letí na měsíc zlato. Chlapeček: Aha, můžu si jít hrát ven prosím? P.S. Příští rok v červenci to bude 50 let co přistálo Apollo 11 na povrchu Měsíce.🌕. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tolik humbuku pro tohle? Mizérie výjimečná samotným námětem bez zajímavějších informací, které by, byť částečně poodkryly jakoukoliv zajímavost samotné události nebo soukromí Neila! Bohatě postačí v domácí produkci... bez chemie, s několika povedenými záběry...50 % a víc ani ťuk.. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Film, kde přistání na měsíci vystihuje marnost útěku před skutečným problémem a tím nádherně vystihuje celou banálnost celé téhle oslavné akce. V té době i zpětně jedna z nejzbytečnějších věcí kterou kdy lidstvo udělalo, jen aby se cítilo "nad věcí" a Chazelle na to velmi decentně poukazuje. Možná proto se pak od 72 na to všichni vysrali. Něco tak zbytečnýho jako cesta na měsíc, jako akt lidského pokořování snad ve větším ani není. Prsakt tady na nějakej podvod 20 století může fakt už jen člověk, co hledat podvod chce. Sorry, ale přijít v životě o to nejpodstatnější a podílet se vzápětí na tom nejméně podstatném a ještě tak šíleném. Starty raket a jejich pobyt v nich, nikdy nebyl hororovější. Skvělej film, skvěle tlumenej Gosling zcela úplně na místě (vzhledem k jeho situaci nevím co by kdo čekal). Kráse bohužel ubírá na lesku pouze těch vesmírných 141 min. Dost vaty a dost zívání. Jinak šleha ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Totální nášleh a dekonstrukce ikonického hrdinství. Jeden z největších počinů 20. století v zrcadle lidských traumat. Nejlepší můj filmový zážitek roku 2018. Řekněte mi jedno, kdo by po zhlédnutí Prvního člověka dál dobrovolně snil o tom být astronautem? ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Chápu, že pro Američany je Damien Chazelle hvězdou, které jsou za jeho filmy Oscary již předem rezervovány. Na mě jako středoevropana tohle opojení ale rozhodně nefunguje. Mezitím, co oni oslavují Damiena, já jsem hrdý za Hurvínka, nad kterým by s posměšky stáli hodiny a hodiny. Toť k porovnání. Mladá režisérská hvězda si kdysi vydláždila cestu slávy Whiplashem, aby na ní s La La Landem rozestavěla tak matoucí překážky, které nepřekoná ani První člověk. Největší kámen úrazu zde shledávám v tom, že to asi začínám přehánět s životopisnými filmy. Protože když s nimi nejsem spokojen, ani nevím, co jim můžu vyčíst, pokud nejsem důstojně obeznámen se skutečnými fakty. V případě filmů s fiktivním příběhem se přeci jen takového problému nedočkám. A co mi urazilo nejvíce je naprosto odbytá ona velkolepá událost, která z Armstronga udělala důležitou postavu novodobých dějin. Nechtěl jsem po tvůrcích, aby očekávaný první krok po povrchu Měsíce byl natočen tak velkolepě, jako to umí s vesmírnou tematikou Christopher Nolan. Chtěl jsem emocionálně vypjatý moment, během kterého budu ignorovat předchozí nezáživné dvě hodiny a nechám se unášet krásou vizuálu a hudby. Nic z toho se nedostavilo. ()

Gothar 

všechny recenze uživatele

Úvod bol z môjho pohľadu rozpačitý a miestami dosť nudný, ale od polovice je to takmer dokonalý filmový zážitok. Miestami je to príliš hollywoodske, ale vzlet Saturnu V a pristátie Eagle boli natočené perfektne. Škoda toho úvodu, mohol to byť film roka. 80 % ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Brilantní a puntičkářsky zpracovaný Armstrongův příběh, kterého zahrál Gosling naprosto přesvědčivě, řekl bych, až roboticky ztichle a přesně. Ale když člověk viděl, kolik smrti bylo v životě kolem něj, nedivím se, proč šel za svým snem s tak zlomeným výrazem. Navíc mě těší, že tvůrci dokázali takový film natočit civilně a bez zbytečných fanfár. ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Chazelle je nepochybne jedným z najnadanejších filmových tvorcov svojej generácie, no mám pocit, že v tomto filme sa jeho talent neprejavil ani spolovice tak výrazne, ako napríklad pred štyrmi rokmi, keď natočil Whiplash. Nie som si však úplne istý, či by som tento záver mohol prezentovať ako výčitku. Natočiť novátorský film na motívy životného príbehu jednej z najfascinujúcejších osobností minulého storočia, ktorý sám osebe len veľmi ťažko dokáže na plátne prekvapiť niečím nečakaným, by totiž bolo zrejme nadľudským výkonom a ten zámorský režisér tentoraz nepodal. Prvému mužovi okrem spomínaného momentu prekvapenia, ktorý by zavrel ústa kritikom s ich poznámkami typu "sfilmovaná stránka z Wikipedie", chýba občas aj priamočiarejší ťah smerom k očakávanému finále a taktiež prepracovanejšie stupňovanie napätia pred ním. Ide však prinajmenšom o dôstojné vyobrazenie udalostí, o ktorých mnohí už v detstve počúvali a čítali so zatajeným dychom. Hoci najsilnejšie okamihy filmu sa paradoxne odohrávajú v omnoho komornejších kulisách, než sú tie, ktoré ponúka nekonečný vesmír. (75%) ()

ivan_drago 

všechny recenze uživatele

...a zase je použit až dokumentární styl, opět podvedeně... Samotné drama přistání na měsíci není až tak dramatické neb víme jak to probíhalo... na druhou stranu to drama lidské a politické je přímo cítit, stejně tak odhodlání a odvaha... A panu Johnsonovi přeji dobrou noc... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Aha, takže oni tam vlastne poslali niekoho, kto vždy keď sa odlepil od zeme, tak sa mu niečo posralo. Goslinga nemám rád. Pokazil už veľa filmov, resp. vždy sa objaví v nejakom takom, čo si pri ňom šklbem kotlety. Takže ho nemám rád. Chazelle tiež neni zrovna režisér, ktorého by som vyhľadával. Takže silný základ pred filmom. Keď si týchto dvoch nepodarkov odmyslíte, dostanete celkom solídnu podívanú. Ultra zbytočne dlhú, samozrejme, ale s fajn príbehom, fungujúcimi postavami a vzťahmi, detailami a komorným záverom. First Man rozhodne nie je film pri ktorom by ste zašli nad vizuálom ( prečo teda nominačka? len za ten záver? ) ale ukazuje niečo, čo sa učíme v škole len tak povrchne a netušíme, čo všetko za tým stálom. Viac ma teda bavilo sledovať prácu NASA a niekde v pozadí vnímať všetky tie katastrofy a protesty ako sa kukať na Goslingovo ucho. Dokáže to zaujať, zvuk je nevtieravý a na konci si ho vlastne ani neuvedomujete. Celé to nejak tak zapadá do sebe, plynie to a atmosfericky vyvrcholí. Uvidíme či to zobere sošku, rozhodne som to ale zvládol dať do konca bez pocitu akútnej potreby zvracať. Silné 3 z 5 ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Krásná inspirace, kdy by člověk neměl přestávat s úsilím i přes nejtěžší okamžiky života. Ryan Gosling je takový zvláštní, ale velmi dobrý herec. Na film se hezky kouká i když stopáž je poměrně dost dlouhá. Vidět to v kině tak se asi pochčiju, než to skončí. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Technicky skvěle zpracovaný snímek. Z pohledu psychologie postavy také výborné a člověk se konečně i dozvěděl něco z toho, co se kolem osobnosti Neila Armstronga šuškalo v době jeho smrti. Že to ale má hodně přes dvě hodiny a většinu času je to příšerná nuda, tak jde rozhodně o film, který si už vícekrát nepustím (alespoň ne celý). Už poprvé jsem ho místy prospal. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Dobré drama, skvěle vykreslené emoce, ale jinak šíleně dlouhý a místy protahovaný film. Víc se mi líbilo velkolepější, byť řadovější zpracování Apolla 13. /// Viděno na Nova Cinema s českým dabingem. ()

mickyreed 

všechny recenze uživatele

Já ... chtěl jsem tomu zpočátku vytknout lehkou utahanost. Ale asi po hodině jsem rozeznal ve scéně father-son inspiraci Malickem, všechno do sebe tak najednou zapadlo a má jediná výtka zanikla. Sentiment většinou drží na uzdě klasicky chladnej Gosling. Dále potěší, že to není žádná hrdinská patriotická přehlídka. Ba naopak se film dívá kriticky na předhánění se mezi národy a postavy žene v před hlavně vášeň, touha poznání a překonávání hranic navzdory obětem spousty z nich. Poslední půlhodinka je režijní koncert a cit pro gradaci scén i napětí diváka ve správných momentech po celou dobu filmu je prostě chuťovka. ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Historický přesné, herecky výborné, avšak docela rozvleklé a místy i nudné. EDIT: 10/2023,,  Evidentně to,,,  co mi přišlo před 5roky  """Historický přesné, herecky výborné, avšak docela rozvleklé a místy i nudné.""" Mě dnes přišlo mnohem lepší.... ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Natočeno na motivy skutečné události. Vesmírný závod je jedna z těch lepších kapitol Studené války. První triumf přišel tak nějak mimochodem. Sovětský svaz si zprvu ani neuvědomil jaký šok Sputnikem způsobí a až na základě zděšené Americké reakce se rozhodl věc propagandisticky využít. Spojené státy ztratily iluzi o své technologické dominanci a ve snaze se vyšvihnout na vrchol, vložily do vesmírného výzkumu obrovské peníze a kredit. Počáteční velký triumf tedy bral soupeř a to samé se stalo u prvního živého tvora ve vesmíru, prvního objektu co opustil oběžnou dráhu Země, prvního tvrdého přistání na Měsíci, první fotografie odvrácené strany Měsíce a prvního úspěšného návratu živého tvora na Zemi. Když USA prohrály i v závodu o druhý velký triumf, tedy prvního člověka ve vesmíru, vypadala pozice Sovětů téměř neotřesitelně. Brali i prvenství v průletu sondy kolem cizí planety, výstupu do volného prostoru, řízeného přistání na Měsíci a dopadu sondy na cizí planetu. Američané kontrovali úspěšným spojením dvou vesmírných lodí a obletem Měsíce s lidskou posádkou. Třetí velký mezník jim ovšem neunikl. Až při pohledu zpátky vyniklo, jak obrovský byl. Přistání člověka na Měsíci stále zůstává nejsložitějším projektem, o jaký se kdy lidstvo pokusilo. A jeho úspěšným zakončením USA dalece předběhly svou dobu. Kupříkladu stálá vesmírná stanice by byla logičtějším krokem. Koneckonců do kosmu se létá stále a bez satelitů by moderní společnost fungoval o hodně těžkopádněji. Na Měsíci ovšem čtyřicet šest let nikdo nebyl a pokud by se letělo nyní, technologie by se od Apolla 17 zase tolik nelišila. Velmoci se ještě pár let přetahovaly o vesmírná prvenství, až Vesmírný závod definitivně ukončila společná mise Sojuz-Apollo (nebo Apollo-Sojuz, podle toho na jaké straně železné opony jste se narodili). Film je totální bomba, je zbytečné ho popisovat. Podívejte se na něj a pokud možno v kině, protože i když jsou intimní pasáže a herecké výkony strhující, akční scény vyniknou na velkém plátně a při špičkovém ozvučení. Top 10 za rok 2018. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento film je pro mě dost "neosobní". Byl takový chladný - což chápu vlivem tématu a prostředí. Ale něco mi tam bralo tu chuť to dokoukat na jeden nádech. Bylo to vlastně lehce uspávající - narozdíl od jiných filmů z vesmíru. I samotná osobnost Armstronga byla tedy dost uspávající :) Gosling a Foy mi seděli jako dvojice. Bavil mě Jason Clarke a ta jeji scéna s ohněm a kyslíkem v té kabině - pustila jsem si ji ještě 3x. Na Oscara to nevidím, ale pro Claire bych Glóbus klidně schovala ;) ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama