Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

Killda 

všechny recenze uživatele

Chazelle patří mezi malou elitní skupinu režisérů, kteří dnes v Holywoodu točí kvalitní filmy a ne jen přepálené omalovánky. Jeho První muž je úžasná vizuální podívaná se skvěle budovaným napětím a atmosférou. Nejsem si však jistý, jestli zvolený doku-dramatický styl byl správný řešením, v kombinaci s chladnou postavou hlavního protagonisty totiž film přichází o mnoho emocí, které se Chazelle zároveň tak snaží prosadit. Možná vás tak tento film nezasáhne u srdce, jako předchozí režisérovi kousky, ale minimálně budete sbírat bradu ze země, žasnout a dojímat se nad neuvěřitelnou silou lidské ducha a jeho možnostmi. 7/10 ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Mám radost, Chazelle zaválel i mimo hudební žánr. Silný autorský film, audiovizuálně vymazlený do posledního detailu. K tomu výborné vykreslení doby a nevyzpytatelných vesmírných závodů, které znamenaly ztrátu ne jednoho života. Cbyběl mi jen výraznější emocionální dopad, zřejmě to potřebuju okázaleji podané jako v La La Landu. Vládne každopádně velká spokojenost, jak s filmem samotným, tak s Chazellovým směřováním, že netočí laciné rádobyoscarovky, ale drží se silných příběhů s nemalým přesahem. Čistých 8/10 a už teď se těším na další nášup. ()

drackula 

všechny recenze uživatele

Problém týchto filmov je, že opisujú tak notoricky známe udalosti, že sa tažko vytvára napätie, prípadne nejaký zaujímavý zvrat. Napriek tomu je nutné uznať, že ide o veľmi kvalitne natočený film. Viac ma bavil v pasážach vývoja, prípadne v civilnej sfére, ako v TOM momente, ale aj napriek dlhšej stopáži, som sa nenudil. Plus melódia počas pristávania bola úžasná. Som tiež rád, že sa tvorcovia vyhli zbytočnému pátosu. 80% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Skoro až surreálný pohled na věc. Dobytí Měsíce je jasná věc, ale když se nad tím zamyslíte, tak vlastně nikdo neměl moc prostoru to dát dohromady. Hned první možnost dostal Damien Chazelle, který je nyní vycházející hvězda Hollywoodu. A povedlo se. Nebo ani zase tolik ne. Nevím jestli to bylo tím, že režisér zde nezanechal otisk ve scénáři, ale koukat na film bylo krom finální části na Měsíci v celku utrpení. Film si v ději skáče jak chce. Nikoho moc nezajímá, že nemáte sebemenší tušení co a jak. Hudba je oproti La La Landu v celku odfláklá, což se dá oproti Oscarovému muzikálu čekat, ale i tak to je v celku smutné. Film v tomto dost bojuje sám se sebou. Hudba totiž někdy má až neuvěřitelně repetetivní části, kdy i já bych složil lepší hudbu (a to je co říct) a někdy boduje na epickém poli plného rázu. Spolu s tím já jako fanoušek spíše statických záběru jsem jednoznačně trpěl, když kameramana postihla třesavka říznutá s epilepsií se špetku abstinenčních příznaků. To vše je zde tak spojené dohromady, že prostě já osobně nemůžu předstírat, že jsem si film užil. Protože to se nedělo. Záležitost, která měla být totální zárukou kvality. A přitom šlo o v celku smutný příběh, který se roztékal jako Dalího obraz. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Niterní pohled do explozivních událostí. Film je tak osobní, že je až nedivácký (v určitých fázích) - asi jen málokdo by podobné téma "nezneužil" k vlastní expresivní prezentaci. Ovšem ač jsou některé scény doslova pohlcující, výsledný snímek je chladný snad až moc. 85% ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Prvý muž mohol byt dobrým filmom. Na to by mu ale trebalo viac záberov z mesiaca a v skafandri. Po hodinovej nezaujimavej biografii akým vlastne človekom bol Neil Armstrong prichádza konečne to, na čo som čakal cely film. Malý krok pre človeka ale obrovský skok pre ľudstvo. Výborná hudba vo vesmíre bola plusom ale nestačila. Cele je to natiahnuté a v kine by to malo určite lepší efekt. Ryan Gosling nemal ešte výborný film a vyslovene je priemerný herec. 3* ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Časť divákov, bol to aj môj prípad, sa bude po veľkú časť filmu nudiť. Ak máte radi tvorbu Damiena Chazella, budete určite vo výhode. Pri svojich predošlých úspechoch si však mohol pomôcť hudbou. Hoci je soundtrack aj tu výborný, nemôže byť nosný ako pri početných hudobných číslach Whiplashu a La La Landu. Prvý človek by potreboval pevnejšiu réžiu a viac vtiahnuť divákov do deja na plátne. Napriek atraktívnosti témy a osobnému záujmu som sa osobne po väčšinu snímky necítil zainteresovaný. Sporné reakcie vyvoláva aj samotné vyvrcholenie filmu. Ak to opäť trochu preženiem, Neil Armstrong z neho vychádza ako muž, ktorý musel odísť až na Mesiac, aby si mohol poplakať za mŕtvou dcérou. V istom zmysle vtipná interpretácia určite nehovorí o Armstrongovi to podstatné, a keďže Prvý človek vám len náznakovo dáva tušiť, prečo práve jeho vybrali na túto historickú misiu, zrejme sme sa ani o ňom nedozvedeli to podstatné. Zároveň je film aj silnou obhajobou vesmírneho výskumu a míňania verejných zdrojov na tento účel, lebo aj keď sa nám to nemusí zdať, profitovať z neho budeme raz všetci. 66% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľký skok pre ľudstvo, a pritom taká filmová popisná nuda. Celkom chápem, že dobýjanie vesmíru je dlhodobý mravčí proces so spústou nudnej práce a až niekde na konci je úspech. No film by taký dlhý a nudný nemal byť, objavili sa len záblesky dramatickosti, a ešte aj ten záver s krokmi na mesiaci mi pripadal odfláknutý. ()

tommmy89 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ jeden z mnohých filmov o vesmíre (a tie ja fakt môžem), ktoré ma až tak bavili, že som nechcel, aby skončili, ale naopak - pokračovali. Zbytočne naťahovaný film o niečom, čo by mal každý starší človek vedieť. Je to naša história. Naša, ako naša, skôr Američanov, ale dajme tomu, že nášho ľudstva :) Takže dávam 3* .... Silnejšie 3* ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Ryan Geysling je za mě určitě jeden z nejotravnějších hereckých áček poslední dekády. Škoda, že většinou hraje v dobrejch filmech. Mně vyhovuje, že někdo natočil dobývání vesmíru tak jakoby míň Apollo třináctskovsky. (80%) ()

Metal Lord 

všechny recenze uživatele

Naprosto ojedinělý pohled do Armstorngova života. Nicméně jak si člověk nechal pár dní uležet myšlenku na film, najdou se tam nějaké drobnosti. Většina filmu zobrazuje Armstrongův život, kde se v podstatě vyrovnává se ztrátou dcery. Toto je navíc prošpikováno záběry z výcviku, přednášek a průběžnými úmrtími kolegů, je dokonce vylíčeno i Apollo 1. Nicméně letecké záběry byly vidět z Amrstrongova pohledu, což byl značný plus v této části filmu. Samotná cesta na Měsíc zabrala posledních cca 40minut filmu. Tato pasáž byla tím, na co většina diváků asi čekala. Bylo to to nejzajímavější z filmu, ale trošku tomu podrážel nohy fakt, že namísto původního záběru z Armstrongova pohledu jsme tady viděli klasický dechberoucí záběry. Váhal jsem mezi 4 a 5*....nakonec jsem zůstal u těch 4, ačkoliv Damien Chazelle nám ono přistání zprostředkovává, jako úspěch celého lidstva (velký skok pro lidstvo) a ne jen jako vlastenecký a proamerický film. Proto vynechal ono zapíchnutí vlajky, za což je kritizován Amerikou a přesně za tohle tomu filmu dávám 5* ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Jak už to tak bejvá, tak velký očekávání=velký zklamání. Tenhle rejža mě zatím totálně dostal Whipklashem a La La Landem. Tak sem měl pocit, že tohle bude sázka na jistotu. Bohužel... Nejvíc mě asi zklamalo tempo celýho filmu, který je i díky poměrně zbytečně dlouhé stopáži, hodně vlažný. Co mě naopak překvapilo, tak kolik kosmonautů v americe položilo život za vesmírnej průzkum. Hrozný množství. Flustrovanejm amíkkům se nedařilo tak jako sovětům a tak to hrotili co to šlo. Taky je trochu mínusový to, že od začátku víš, že se Armstrongovi podaří udělat krůček na měsíc. Rejža by měl pokračovat dál v tom co dělal do tedˇ- psát si i vlastní scénáře, páč v tom je jeho neskutečná síla. Ke konci filmu sem bezperdele skoro v kině usnul a to to mělo gradovat. Takže já sem zklamanej celkem dost, páč sem se těšil na úchvatný vesmírný záběry, ale moc sem se jich nedočkal. Spíš se tady hodně kecá a je to hodně vlažný a rozpliznutý... ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

First Man. Big Fail. S odstupem několika desítek minut mé zklamání spíše narostlo. Těžko říct, kde začít s tím, co všechno v tom filmu nefunguje. Zaprvé neví, čím chce být. Životopisným dramatem? To ani náhodou, film skáče poměrně rychle v čase a ani u potenciálně silných emočních momentů se nedokáže zastavit a prodat je divákovi. Nemluvě o těžce nezvládnutých (možná spíš odfláknutých) vztazích mezi hlavními postavami. Taky si říkám, jestli prostě Neil Armstrong je natolik zajímavou postavou, aby si zasloužil celovečerák. Z tohohle podání mi to moc nepřišlo. Filozofickým rozjímáním o životě a smrti? Na to tam chyběla v podstatě jakákoli nosná myšlenka, kterou opravdu není, i když je to smutné, vzpomínání Armstronga na svou předčasně zemřelou dceru. Technicky vytříbeným hraným dokumentem o tom, jak se lidstvo snažilo dostat na Měsíc? To by tam muselo být mnohem více zajímavých informací a hlavně by to nesmělo být z vizuálního hlediska o 1-2 levely horší než Gravitace či Interstellar. K tomu připočtěme pravzláštní hudební doprovod, který se snaží napodobit tu 2001: Vesmírnou odyseu, tu Interstellar, aby pak Hurwitz vychrlil část hodící se spíš do La La Landu nebo Whiplashe. Fakt bohužel neni moc co chválit, snad zvuk a zvukové efekty, v dolby atmos to znělo perfektně. A taky asi 2 nebo 3 silnější scény v raketě. To je ale bohužel vše a nezachránil to ani zádumčivý Gosling, který hraje to co obvykle, ale tady mi to narozdíl od jiných filmů nepřišlo úplně na místě. Chazelle si tady dle mého názoru ukrojil příliš velké sousto a prostě to nezvládnul ukočírovat. (kino Premiere Cinemas, orig.) ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

4,5* La La Land jsem kvuli nechuti muzikálu vynechal, ale možná si přeci jen doplním. Po skvělém Whiplashi totiž Chazelle opět boduje, tentokrát se skvělým Armstrongem. Chazellův smysl pro detail je naprosto bezkonkureční. Atmosféru NASA šedesátých let vystihnul až strašidelně přesně. Velký důraz totiž klade na zobrazení tehdejších technologií, aby si každý divák byl schopen představit s čím vlastně na ten měsíc doletěli a jak riskantní to všechno bylo. Velmi sympatické je i pojetí celkového aktu, kde jasně dává najevo, že to nebyl velký krok pro USA, ale velký krok pro lidstvo. Veškerý americký patriotismus je totiž naprosto potlačen, téměř nikde neuvidíte vlát americké vlajky, žádné poklepávání se přes rameno, zdvižené palce ani zdůrazňování, že USA je nejmocnější země na světě. Chazelle došel až tak daleko, že ve filmu dokonce není zobrazené umístění americké vlajky na měsíc, za což si v USA vysloužil pořádnou kritiku a mám takový pocit, že si i zavřel bránu k Oscaru. Jedinou výtku mám ke Goslingovi, který ač je mi sympatický, tak prostě nepatří mezi hereckou elitu. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Nádherný, precítený veľkofilm o jednej grandióznej ceste vesmírom. Oslnivo skvelý Ryan Gosling, pútavý a kvalitný scenár, výborné dialógy a veľmi veľa skutočného napätia. Miestami som takmer ani nedýchal. First Man je jeden plnohodnotný a veľkolepý filmový zážitok s dokonalým ozvučením a krásnou kamerou. U mňa obrovská spokojnosť... 85 %!! ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Rozhodné a důrazné NE! Damien Chazelle mě svou prvotinou Whiplash totálně ohromil, ovšem už s následným La La Landem krapet zaskočil, nicméně co nyní provedl s tímto snímkem, to jako vážně? A to pozdvižení kolem tohoto snímku? Nechápu, nerozumím a krapet si začínám být nejistý, jestli hrabe mě, nebo zbytku světa, který je z této těžkotonážní nudy tak odvařený. Upřímně, podle všech těch ohlasů a všemožných festivalových nominací jsem se těšil na skutečně mimořádný filmový zážitek, nicméně já opravdu nemohu najít jediné pozitivum, které bych zde mohl v souvislosti s Prvním člověkem vůbec zmínit. U mě ten film selhal prakticky ve všech ohledech. Dějově neskutečně natahované, zabývající se z poloviny zcela nepodstatnými záležitostmi, a z druhé poloviny se pak jedná o čistě technickou záležitost, která osloví pár nadšenců do kosmonautiky, ovšem běžný divák je jen nemilosrdně ubíjen kvanty informací, které mu jednak nic neřeknou a jednak pro samotný vývoj a podstatu příběhu nemají také žádný smysl. Dramatičnost jednotlivých scén je jinak zcela na bodu mrazu, nějaká gradace, či emoční působivost nulová, a to nejpodstatnější, zpracování závěrečného úseku, týkající se prvního lidského kroku na Měsíci, je pak tak nezáživný a nepůsobivý, že jsem fakt nechápal, jak se dá něco tak významného a dramatického takhle bezcitně zazdít. Absolutně na mě jinak nezabrala ani atmosféra, či vizuální podoba snímku, a co se týče obsazení, Ryan Gosling mě tím svým pořád dokola se opakujícím zádumčivým výrazem už přestává silně bavit, a navíc přímo zde pak ani vlastně nevím, co si mám po Goslingově výkonu o postavě Neila Armstronga myslet, ale nic sympatického to tedy rozhodně není. Ostatní herci se tam ve svých postavách pak jen náhodile vynořují a hned zas mizí, a to je další věc, co jsem vážně nepobíral, prostě chaos na entou, hromada postav a informací, ale praktický přehled a srozumitelnost žádná. Já se tímto snímkem zkrátka opravdu protrápil, nebavilo mě to ani trochu, a o tak významné události lidských dějin jsem očekával vážně podmanivou a strhující podívanou, což ovšem První člověk v žádném případě nesplňuje! ()

Melios 

všechny recenze uživatele

Kvalitne odvedené filmárske remeslo vopchaté do jednoduchého a skromného filmu, o zložitom, 20 rokov trvajúcom projekte. Je to malý film pre divákov no obrovský úspech pre súčasnú históriu... ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Ze současných herců mladší nastupující generace si myslím, že Gosling je jednoznačně nejvyspělejší, nejtalentovanější. To asi bez debat. A film je to skvělý - nebudu se s nikým dohadovat, zda opravdu Američani byli první, nebo nebyli na Měsíci: tady hodnotím film jako celek, který je takřka perfektní.....................moje hodnocení = 8 z 10. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama