Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

bloodline 

všechny recenze uživatele

Amíci ten vesmír skrátka vedia predať či už po blockbusterovej alebo artovej stránke. First Man predstavuje zlatý rez oboma umeleckými zameraniami. Určite nečakajte lahodné posedenie s úsmevným happy endom o najväčšom veľkom skoku ľudských dejín, ale blahosklonnú drámu o pozoruhodnom mužovi. O človeku, ktorého osud zvierajú mlynské kamene. Na jednej strane lomcuje rodinou komplikovaný osud poznačený tragédiou a nemožnosť pokojného vysporiadania sa s ňou, pretože ste hybnou silou dobývania lunárnej epochy. Film pracuje so silnými emóciami prirodzene čistým spôsobom. Napínavo zviera nervy pri akčnejších scénach, aby vás rozomlel na súčiastky v poslednej pol hodine. S tou neskutočnou hudbou top zážitok. Z technologického aj citového hľadiska. Rok 2018 má pomerne jasného víťaza v kategórii film roka. ()

Warle 

všechny recenze uživatele

Výborná skoro scifi, které k dokonalosti chybí jen kratší stopáž oproštěná od rodinných scén (ovšem chápu, že Armstronguv život byl velice bohatý v tomhle pohledu). Audiovizuálně to je dokonalé a mělo by být zakázáno distribuovat tento kousek do kin bez patřičné aparatury. Jinak Gosling vynikající a tiché scény a samotný "velký krok pro lidstvo" jsem si neskutečně užíval. Ale určitě něčekejte popcornovku, tohle je spíš takový menší referát o NASA bez popcornových scén. Chazelle chce zřejmě opět bojovat o sošky. Minimálně v některých kategoriích. Silných 80-85%. Jen teda furt nvm, jestli to byl fake nebo ne. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Měl jsem velká, opravdu velká očekávání, podle ukázek měl být film super..Předně musím říct, že pokud někdo čeká klidný, pohodový film na oslavu vítězství USA nad CCCP v bitvě o dobytí Měsíce, asi bude zklamán-protože je to opravdu drsný masakr.. Ono totiž ten Film First Man je natočen tak, že jsem naprosto v šoku, ani nevím co psát- jestli vyzdvihnout naprosto geniální scény startu Apolla 11 a přistání Orla o pár dní později (start je podle mě nejlepší scénou v dějinách kinematografie)... Nebo se naopak upnout na scény z Neilova života a nejsilnější moment-ztrátu dcery, který do značné míry formoval jeho charakter... Je až k nevíře, že se jedná o film historický a ne sci-fi (je vlastně dobře, že to není ve 3D k šedesátkám by to neladilo), pochopitelně se dočkáme i řady historických momentů- (slavné věty, zadrhlé páky, uhoření astronautů z Apolla 1), ale to není to hlavní- to je hlavní je vítězství lidského ducha a Neil Armstrong se (jako nejlepší a proto byl vybrán) se i přes vnitřní rozpol zapsal nesmazatelně do dějin lidstva jako první člověk na Měsíci.. Moje už tak vysoké mínění o astronautech dostalo po těch všech scénách různých startů, požárů a podobně zcela nový a až nábožný level...Nechci být kosmonaut ani omylem, protože je to ta nejtěžší práce pod Sluncem...zato bych chtěl aby toto veledílo posbíralo pár Oscarů včele s geniálním Ryanem Goslingem (po Blade Runnerovi 2049 další epochální role)a réžií Damiena Chazella.. a třeba na konci zmínit i to, že to produkuje nikdo jiný, než Steven Spielberg, takže dá rozum, že dát tomu jinak než plný počet by bylo až neslušné...Takže viděno v kině ve 2D (eng.)...100% ()

mclenin 

všechny recenze uživatele

Po technickej stránke je film zmáknutý na jedničku. Tak isto hudba, dalo by sa povedať, už dvorného skladateľa Chazellea opäť zaujme podmanivými a zapamätateľnými motívmi. Herecké obsadenie vydarené, páčili sa mi aj náznakové odkazy na predošlé filmy Chazellea (prostredníctvom hudby a svetla). Horšie už je to s príbehom - postráda vzťahovú dynamiku postáv ako vo Whiplash, prípadne hravosť a emóciu ako v LaLaLand. Je zrejmé, že historická predloha je v danom prípade pre tvorcu skôr zväzujúca a obmedzujúca, než poskytujúca voľný priestor pre experimentovanie, o to viac, keď divák od začiatku vie ako to celé dopadne. V takom prípade musí autor zvoliť kreatívny prístup pre samotné rozprávanie príbehu. Nebudem porovnávať s inými kúskami z vesmírneho prostredia, ktoré ma bavili viac (len spomeniem napr. Interstellar / Gravity), každopádne filmu by určite prospela o niečo kratšia stopáž. Pre mňa osobne tento Chazelleov kúsok trochu zaostáva za svojimi staršími súrodencami Whiplash a LaLaLand, na rozdiel od ktorých si ho už asi viackrát nepozriem, na druhej strane stále ide o poctivú filmárčinu a film stojí za zhliadnutie. + soundtrack zaraďujem do svojho playlistu. ()

Darth Maul 

všechny recenze uživatele

Lyrická oslava ľudskej skromnosti, ktorá svojím citlivým spracovaním a komornou prirodzenosťou prináša nenásilne dojímavý filmový zážitok. Na pozadí veľkolepého príbehu o odvahe, posúvaní hraníc a uskutočnení najväčšej expedície v dejinách ľudstva sa odkrýva bolestná životná cesta zdráhajúceho sa hrdinu. V mesačnom prachu stojí krehkosť človeka zoči-voči rozľahlosti vesmíru. Výnimočné dielo! ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

První člověk je přesně ten typ životopisu, který jakoby se stylem svého vyprávění snažil přiblížit hlavní postavě. A tak se nám dostává, hloubavý, klidný a emočně relativně vypjatý snímek, který nabízí všechno jen ne očekávaný patriotismus. Rozhodně se tedy jedná o nový, neotřelý pohled na notorický známé téma přistání na Měsíci. Na druhou stranu snímek díky své rozvážnosti občas ztrácí tempo. Zejména samotná "Měsíční" část nepřináší vůbec žádné překvapení. ()

Garfildka4 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička za úvodní akční scénu, při které jsem si bláhově myslela, že to bude dobrý film. Po nekonečných Rodinných poutech natočených jakože ruční videokamerou s ustavičným zoomováním jsem se těšila aspoň na akční scény, které mě vzápětí otrávily také. Nekonečné stříhání na detail očí, okna, očí, čísel na displeji, očí a záběru z křídla bez celku. Ke všemu otřesná "hudba", která se řídí jedním pravidlem: vesmír = ticho. Zbytečné události a nekonečná délka. Je to propaganda, která mě vyhodila do pozice "sedím a sleduju" místo "sleduju a prožívám s hrdinou". Škoda. ()

MejDej 

všechny recenze uživatele

Nějak se Chazellovi nemůžu dostat na kloub, jeho filmy jsou krásné, ale ta délka... Proč to je všechno tak hrozně zdlouhavé. Ryan tu je dokonalý, věřil jsem mu všechno co se dělo na plátně. Hudba je také super, ale nakonec jsem se trochu nudil. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Pokud jste na to jaká koukali hlavně z důvodu, že jste chtěli vidět příběh dobývání vesmíru, tak budete zklamaní. Pár střípků tam je, ale děje se točí hlavně kolem Armstronga a jeho mindráků, samotná mise Gemini a Apollo probíhá tak nějak na pozadí. Trochu jak Titanic, kde loď byla hlavní kulisou a reálně se příběh točil kolem lovestory. Tady to je podobné, akorát mnohem nudnější s doslova divně useknutým závěrem. ()

WayDott 

všechny recenze uživatele

Životopisné filmy moc nemusím. Ale tohle mě opravdu nadchlo. Ani jednou jsem se nekoukla na mobil, jak dlouho to ještě bude trvat, protože mě to opravdu nenudilo. Neil Armstrong měl zajímavý a zároveň velmi smutný život (kvůli úmrtí dcerky). Nevzdal se svých snů. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

V první řadě jsem rád a smekám před třiatřicetiletým Damienem Chazellem jak si vlastní originální cestou jde pro svůj filmový sen. I v tomto případě je příběh Neila A. jiný a více osobní, více důrazný na vnitřní pocity, prožitky a rozhodnutí pro extrémní cestu na Mesíc. Trošku jsem se bál, že budou kolegové zklamáni, že to nebude velkolepý, dramatický film jako v případě staršího známého Apolla 13, však touto cestou se režisér nechtěl vydat. Zde se právě i spousta hodnocení rozchází. Pro mnoho diváků je prostě hodina padesát příliš dlouhé na čekání na nejslavnější cestu do vesmíru. Pravda, že i mě už dlouhé scény rodinných strastí a slastí, skotačících dětí v zahradním bazénu moc nebavili a navíc, když srovnám filmově sestříhanou smrt dítěte v Příchozích, Villeneuve tam ze mě vycákal za 5 minut více slz než z celého tohoto 140minutového opusu. Kolega správně poznačil, že mu tam i chybělo více technických věcí během letu i podrobnější a hlavně všechny události po přistání na našem satelitu. Kdoví proč Armstrong tolik mlžil o tom, co tam skutečně viděli a proč už se tam nepodívali. Bohužel ani tento film více než víme z pramenů oficiálních záznamů NASA nenabízí...pochvala za skvělé zvuky nedokonalých vesmírných raket a citlivě nasnímanou tragédii v podobě smrti tří astronautů při simulaci startu. 80% ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Proč ne plnej počet? Nebylo tam víc místa pro Claire Foy – její herectví bere dech. Maličko víc jsem čekal od Dolby Atmos a škoda, že se vykašlali na časovou prodlevu signálu Země – Měsíc. Jinak na 100 % me gusta! Edit 8. 4. 2019: Čim častějc si to pouštim, tim víc vnímám, že na tom filmu ve skutečnosti neni nic špatně. A pořád víc a víc oceňuju perfektně podbarvující hudbu. Takže zvyšuju na pět. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi nečekané zklamání a to jsem se tolik těšil. Režisérsky slušné, přesto bez náboje a především délkou značně přestřelené. Je mnoho filmů, ve kterých mě dlouhé scény bez dialogů, kdy děj vypráví kamera baví, u Prvního člověka byla většina z nich řekněme náročná až příliš, což je zase u mě trochu s podivem. A takových je tu většina, v menší míře jsou dále zastoupeny scény možná až příliš technické a ty zásadní, o kterých každý ví a snad na ně i čeká. Poslední zmíněné jsou bezesporu ty nejsilnější, atmosférou a vlastně i "akcí" jako by byly z jiného filmu. Překvapivě mi film nesedl ani herecky, Ryan Gosling mi nepřišel nijak výjimečný, vůbec oproti svým dřívějším výkonům a Claire Foy? Nemohu si pomoct, ale po celý děj mi připomínala Shelley Duvall v Osvícení. Druhá projekce je ovšem jistá, už jen kvůli hodnocení ostatních, třeba se časem též chytnu. 60% ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Film nezafungoval jak měl. Co se týče celistvosti celého příběhu okolo cesty na Měsíc, nebo celistvosti příběhu, je to špatné. Dobře, né každý má čas číst plno knih o projektu Apollo a předešlých dvou projektů navazující na Apollo, ale film nedokázal ukázat epickost i stres, který během vývoje se vyskytoval. Ačkoliv si Američané mysleli, že SSSR odstartuje raketu s posádkou na Měsíc někdy koncem léta, tak urychlili testování a nečekali na výsledky dalšího obletu Měsíce a rovnou odstartovali s Apollem 11 s cílem přistát na Měsíc. Přitom týmy Sovětských inženýrů mezi sebou bojovaly, což mělo za následek dost slabý pokrok. Nereálnost přistání Sovětů na Měsíci, která pokračovala i v následujících 70. letech si Američané zase tak neuvědomovali, nicméně ve filmu necítím žádný tlak, žádnou tendenci o nějaké soupeření. Je to čistě jenom o Armstrongovi, který ale byl daleko zajímavější člověk než ve filmu. Ví se o něm, že byl velmi uzavřený a chladný člověk milující svou práci, které dával častěji přednost před rodinou nebo přáteli. Tento fakt film poměrně dobře vykreslil, i přes to, kdybych nečetl, jaký Armstrong byl, tak by ve mně film nezanechal takové pocity. Jednoduše, ve všech aspektech film není dozajista dotažený do konce a vždy nabídne jenom náhled na problematiku. Přitom výcvik kosmonautů byl nesmírně zajímavý. Asi by to vydalo na samotný film, ale First Man mohl vystřihnout zbytečný konec a některé scény, a více přidat z výcviku. Jak říkám, film je nekonzistentní, místy opravdu nudný, protože divákovi neznalému tématu přijde mnoho věcí chaotické, mezi tématy skákavé. A Ryan Gosling? Mám ho rád, ale tady se prodal coby herec vcelku špatně. Nepřišel mi moc sympatický. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama