Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

geimz 

všechny recenze uživatele

Oceňujem osobný prístup a zameranie sa na tragédie, avšak emočne to na mňa prílis nezapôsobilo - čo je problém, keďže samotného letu na Mesiac je tu cca 20 minút, a po čase tie close-up zábery z kokpitu prestanú byť také zaujímavé. Cítiť a vidieť z toho dobu spred 50 rokov, ale ani kontrast s IMAXovými prvými krokmi na Mesiaci nedokáže vydolovať hlbšie emócie. Snáď si Chazelle v budúcom projekte vyberie vďačnejšiu látku, lebo režisér to je prvotriedny. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Skvělé. Natočeno s maximálním důrazem na historickou věrnost, nikoli jako patriotická propagace USA. Ani žádné natahování vteřin ve vypjatých scénách. Damien Chazelle dokonce s klidem dvě minuty odpočítávání do startu Apolla 11 zkrátil na polovinu (!). U akčních scén řešení problémů při letech (jsou natočeny úžasně "nepočítačově") jsem měl pocit, že tam sedím a je mi zle. Plus celkově skvělý casting s naprosto přesným Ryanem Goslingem - on zde Je génius rozvahy Neil Armstrong. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele

Kdo nepochopil, proč nebyla ve filmu scéna s umístěním vlajky USA na povrchu měsíce, nepochopil o čem film je. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling jako Armstrong, kterému umře malá dcera a on míří k tomu, aby udělal malý krok pro člověka a velký skok pro lidstvo vstupem na měsíc. Určitě bylo zajímavé vidět vykreslenou osobnost pana astronauta, akorát ta depka nemusela zabrat půlku filmu a pro fandy kosmonautiky ve filmu zbylo méně než jsem nějak čekal. Vražedná délka 141 minut vyplněná většinou atmosférou napínavé nudy. Nejsem úplně specialista na kosmo žánr, ale Apollo 13 s Hanksem se mi zdá nepřekonané, ikdyž to je taková americká limonáda tak je zabalena ve svižnějším vyprávění s poutavější akcí, která není tak syrová jako tady , ale víc pobaví. ()

nikoletkaa 

všechny recenze uživatele

Já mám filmy o reálném vesmíru moc ráda. A First Man je technicky dokonalý, podobně jako třeba Gravitace nebo Interstellar. Jen ta stopáž byla fakt moc dlouhá. Scény z vesmíru však klidně mohly být delší. Jo a absence scény s vlajkou mě taky dost překvapila! ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Start Gemini 8, potíže s Agenou a úvodní let X-15, to jsou po technické stránce naprosto působivé vrcholy filmu. Především zvuk způsobuje až fyzicky hmatatelný pocit přítomnosti. Samotný let na Měsíc, ba dokonce ani vlastní přistání už mi tak působivé nepřišly. Zbytek filmu, vlastně skoro to nejdůležitější, je... Jak to říci, no Armstrong nevychází jako otec a manžel zrovna nejlépe. Spíše působí jako sobec, který se tak nutně potřebuje dostat ze smutku nad smrtí dcery tvrdou prací, že přitom nebere ohled ani na svoje nejbližší. Naprosto fascinující je evokace doby, některé záběry by snad klidně mohly být natočeny v 60. letech (a ne, nemyslím samotný start Saturnu V). ()

winetach 

všechny recenze uživatele

Povedal som si, že k svojmu #1000 hodnoteniu napíšem po dlhom čase aj komentár a že musí to byť nejaký kvalitný film. Vyšlo mi to. Damien si odskočil k nespevavému žánru a ten mu sakra sedí. Dobová zrnitá kamera, prebytok detailov a realistické dialógy nejakým zázračným spôsobom nenudia a vytvárajú neustály tok deja. Asi tu máme kandidáta na zlatú sošku, možno aj dve. TOP scéna - Gemini ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

V době (a v roce), kdy se na čtvrtém místě nejlepších filmů na csfd rozvalují průměrní a nadprůměrně zpívající heterofilové, nemůžu než dát Prvnímu člověku plnej knödl hvězdiček a klidně i přidat. Ne, ale vážně. Od prvních chvil mě Damien dostal a moc mě mrzí, že takhle dobře režisérky vedený film (nebál bych se říct, že Damienův nejlepší) zapadne. Všechno mi tam sedělo, od klaustrofobních záběrů, kdy vás DéCHáčko nepustí ani na vteřinu z kopkitu, až po rozmáchlejší misi Apolla 11 (která mě snad vlivem předchozích kulervoucích scén tolik nevtáhla). Mezi vším tím vesmírným závoděním je roztažený tragický příběh otce, který zažil obrovskou ztrátu a i když je tak trochu sociopat, neví, jak se s ní vyrovnat a jak žít dál, když zrovna nepracuje. Jak jsem nad míru spokojen, tak bych přesto brzdil nadšení, když bych někomu doporučoval. První člověk není něco, co by vás na dvě hodiny narvalo do sedaček (i když v určitých chvílích jsem měl co dělat, abych sebou v křesle nemlátil). Je to (když to řeknu debilně) starej dobrej kus poctivé filmařiny, vyprávějící příběh jednoho muže a jeho cesty na měsíc. Já chrochtal a zatím nejlepší kinozážitek roku asi. ()

majec4 

všechny recenze uživatele

Suhlasim, ze to je dobre natocene, vytknut sa da len velmi malo, no u mna to zial plny pocet neziskalo. Vyrusovala ma kamera, ktora vzdy pri leteckych zaberoch zaberala max kridlo alebo trup lietadla/ rakety. Tlacil som ju ocami, nech vidim kus viac, ale skoro som skulit zacal a nic z toho. Film mi vo vysledku prisiel zbytocne dlhy. Aby som vsak len nehejtoval, film potesi soundtrackom, atmosferou a celkom sa mi pacil aj Gosling. Nevravim, ze by ten Armstrong bol nejaky sympatak, ale Ryan to hral dobre. Kvoli par detailom, ktore mne fakt vadili, nemozem ist do plneho poctu. Inak samozrejme odporucam. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, strhující, plné dialogů protkanými realistickými akčně technickými scénami. Možná by to bylo spíše na seriál. Velice zajímavé zákulisí. Klidně bych ocenil více technikálií a scén z testování, které předcházeli ostrým startům - radši než mainstreamovým rodinným scénám. Jedná se spíše o životopis Neila než film k prvnímu přistání, proč ne. I tak velice kvalitně natočeno a režírováno. ()

Swoser 

všechny recenze uživatele

Pokud se dělá film podle skutečné události, obzvlášť o události, kterou všichni dobře známe, je to pro režiséra opravdu těžký úkol. Jelikož všichni vědí jak film dopadne, tak musí film nabídnout daný příběh v naprosto jiném světle a ukázat divákům i druhou stranu mince. Poté je důležité, aby bylo přidáno hodně informací, které nejsou tak známé. Informace, které musí být zajímavé, ale také relevantní pro příběh. A Damien Chazelle to zvládl vše. Příběh o přistání na Měsíci dokázal předvést tak, že jsem si do konce nebyl jistý, zda se to vůbec podaří. Skvělá kamera, střih a zvuk dělají film opravdu napínavým. Film ale také velkou většinu soustředí na rodinu Armstronga. Při téhle části film si pohrává s dramatičností a opravdu na ní nešetří. Silné scénky, které mi vyhrkly slzy do očí. Hodně tomu také napomáhají herecké výkony, obzvlášť tedy Ryan Gosling a Claire Foy, kteří jsou úžasní. Scény z vesmíru vypadají perfektně, tak že kdyby jste film zastavili v náhodné scéně, tak ten snímek by stál za zarámování a vyvěšení do pokoje. Jediný záporný bod, který tento film má, je poměrně dlouhá stopáž, která by mohla být zkrácena. Ale i přes to je První Člověk jeden z nejlepších filmů za letošní rok a vřele doporučuji. 9/10 ()

Klara 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se tomuto filmu nedostává moc nominací na filmové ceny, protože by si to rozhodně zasloužil, více, než některé již nominované. K filmu jsem zpočátku byla trošku skeptická - můj oblíbený režisér Damien Chazelle po dvou hudebních filmech natočí historický film? ... Založený na skutečných událostech? .... Kde se vůbec nezpívá? Natočil. A bravurně. Viděla jsem to na obrovském plátně v IMAXu, což ještě více umocnilo tento zážitek, ale i tak - Damien Chazelle je jedním z nejtalentovanějších režisérů novodobé generace. I tento úkol, ačkoli byl dost nelehký, zvládl na jedničku. Příběh plyne rychle, je plný emocí a je natočen s velkou úctou k Armstrongovi. Ryan Gosling ho hraje výborně, skvěle mu také sekunduje Claire Foy jako jeho odvážná a chytrá manželka. A hudba? K ní není co dodat, obzvlášť soundtrack The Landing je vyložený zážitek, tekly mi slzy po tvářích. Skvělý film. ()

barrahir 

všechny recenze uživatele

Film má dost nudných scén a úmyslně se nepodbízí divákovi, není teda úplně zábava to sledovat. Filmařské kvality to ale má. ()

kamil.i 

všechny recenze uživatele

Čakal som veľkolepý, až mierne patetický hold americkej i celosvetovej legende. Akoby som zabudol, že režíruje Chazelle. Dostal som intímnu drámu, minimalistickú v skúmaní vzťahov a psychologických profilov, i v brilantnom zobrazení dobovej astronomickej techniky a vesmírnych letov. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Tu boli všetky dramaturgické rozhodnutia správne. Namiesto veľkolepej ódy na americkú bohorovnosť sledujeme komorný príbeh jednej rodinnej tragédie, v ktorom prekvapivo nehrá hlavné husle iba Neil, ale aj jeho žena Janet. Emočne sa našťastie príliš netlačí na pílu. Skvele pojatá subjektívna perspektíva nám dáva možnosť vcítiť sa do muža, ktorý sa pre svoju prácu musí odstrihnúť od vlastných emócií. Pre Ryana Goslinga teda ideálna úloha (hrá v podstate znovu androida). Skvelý soundtrack, málo pátosu, minimalistická, ale účinná réžia. Mám chuť objavovať vesmír. Jeden z filmov roku 2018. ()

embecka 

všechny recenze uživatele

Pekné spracovanie významnej udalosti svetových dejín. Žiaľ, nepodarilo sa mi získať sympatie k postavám, tým pádom ani empatiu, ani radosť, ani súcit. Možno je na vine zbytočne dlhá stopáž, možno je na vine to, že mi film prišiel miestami jednoducho nudný, možno je to tým, že samotné postavy neprejavovali toľko emócií, ako by podľa mňa mohli/mali. Škoda, že to z biedy nevytrhol ani môj milovaný Ryan. Na jedno pozretie vám to bude bohato stačiť, myslím si. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Ty vole, tohle je fuuuck sqelej film...Nikoho dosud nenapadlo natočit takhle autobiografickej film o prvním člověku na Měsíci...A vo tom jaký byl jeho život...Tento film mi otevřel oči o další rozměry k přemýšlení... Za mě 90% ()

barteca 

všechny recenze uživatele

Hodnotné, působivé, dramatické, hrdinské. Jsem pamětník přenosu. Ale s "traktorem" na Lunu? Dnes neuvěřitelné...... ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama