Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

kwaicheng 

všechny recenze uživatele

Velký těšení a velký zklamání. Celej film zabitej debilní roztřesenou kamerou s maximálníma detailama. K čemu to. Tyvole třásl jsem se ještě v tramvaji když jsem jel z kina. Proč se všecko musí třást i když pani Armstrongová maže fakanum burákový máslo na sendviče? Přitom muzika byla tak povedená, některé záběru z kosmu též. Čtvrtina byla fakt hezká, zbytek bych vygumoval. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený snímek od Damien Chazelle. Mé očekávání, film naplnil. Nějak takto jsem si snímek představoval. Takové rodinné-vesmírné drama, řekl bych. Rodina je v tomto snímku jedním z klíčových témat. Neal Amstrong manžel, otec dvou dětí, se musí potýkat s nečekanou smrtí své malé dcerky. Také v průběhu celého výcviku, cíleného na hlavní misi, cestu na Měsíc, je zázemí domova, rodiny, tím nejdůležitějším, čím Neal prochází. Ze začátku je k ní velmi blízko, postupem času se mu ale vzdaluje. Načež se k ní v úplném závěru znovu vrátí, a to už při dobytí vytouženého poslání. Ani však ta druhá podstatná část, resp. ústřední vesmírná, není vůbec špatná. Jednotlivé zkoušky a testy, před letem Apolla 11, nepostrádají drive, a ačkoliv se netlačí zbytečně na pilu, nechybějí ani emotivnější chvíle, které si člověk jednoduše zapamatuje. Je to také zásluhou detailní a chvějící se kamery, která celou dobu zachycuje pocity a dění uvnitř různých raket, až na samotné přistání na Měsíci. Ve filmu také jasně sledujeme tehdejší napjaté vesmírné soutěžení mezi USA a SSSR. Bez výborného obsazení by nicméně snímek nebyl tak dobrý. Jak Ryan Gosling v roli věhlasného kosmonauta, jehož herectví je strojově přesné, tak i Claire Foy jako jeho věrná a starostlivá žena, podává neméně dobrý výkon. Velmi povedený filmový návrat ke slavné události 60. let, která ovšem změnila světový chod dějin až do současnosti. ()

Baron Noktur 

všechny recenze uživatele

Prvý človek sa mi páčil, no emocionálne na mňa film nezapôsobil až tak ako Apollo 13. Tento snímok je skôr o človeku a jeho vyrovnávaní sa s jeho prakticky nemožnou misiou, než o samotnej misii. Tá tu mala byť podľa mňa zlatým klincom programu, no film ju pojme skratkovito v priebehu maximálne tak 20 minút v závere, čo je fakt škoda. Rovnako tak na mňa nezapôsobila ani hudba, ktorá aj keď nie je zlá, tak pôsobila skôr ako z nejakého seriálu. Bolo tu niekoľko nádherných orchestrálnych pasáži pri letoch do vesmíru, no inak mi tu chýbali také motívy, ktoré by dokázal dodať napríklad James Horner. Pri niektorých strihoch som mal taktiež pocit, že bol film strihaný do posledných chvíľ. Film sa mi ale páčil, herci boli skvelí, len bohužiaľ Prvý človek nie je ďalším Apollo 13. Mimochodom, až pri tomto filme si človek uvedomí, čo musel Neil Armstrong a jeho posádka prežiť a koľko šťastia museli mať, kým sa dostali na povrch tohto chladného telesa, ktoré obieha okolo našej Zeme. Človeku pri tej predstave behá až mráz po chrbte. 4/5 ()

joeko13 

všechny recenze uživatele

Trochu skrátiť, najmä v časti Neilovho života, ktorý pôsobil rušivo a zdĺhavo. A naopak, časti popisujúce vesmírny program boli pútavé, mrazivé a realistické, že človek občas zabudol aj ústa zavrieť. ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý má všetko, čo si človek predstavuje, že bude mať a napriek tomu postráda akúsi iskru a pôsobí ako niečo, čo ste už videli niekoľko krát a veľmi dávno. Dobre bol urobený prvý záber na mesiac po otvorení dvier modulu. Celkovo zábery z mesiaca patria za vrchol tohto počinu, čo sa dalo očakávať. Taktiež herecké výkony, najmä Ryana Goslinga, boli dobré. 7,4/10. ()

zapalik 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nedutal. Velmi silný film. Člověk si ani neuvědomuje, kolik nebezpečí jim hrozilo a jak to muselo ovlivňovat jejich rodinné vztahy. Paráda. Oba hlavní hrdinové, představitel Neila a především jeho ženy, zaslouží Oscara ()

Acrobat 

všechny recenze uživatele

Gravitácia podáva ruku a vyťahuje svojho teraz už parťáka do neba. Brilantne analógový vesmír a ľudský zážitok v tichu a nekonečne. (videné 09.12.2018, BDrip) ()

Likan7 

všechny recenze uživatele

3 jsou vlastně pro takový film neúspěchem. Při normálním hodnocení jsou 3 solidní známkou, jenže První člověk je, nebo by alespoň chtěl být, absolutní první ligou, která bude dozajista útočit na nejrůznější ocenění. On útočit bude. Gosling je precizní (přesto mě ale poprvé za kariéru nebavil), Claire Foy má za vedlejší roli nominaci jistou (přesto mě ale její postava nebavila). A právě takových závorek má film plný. Od naprosto obludné a přepálené stopáže, která mohla být minimálně o 30 minut kratší, po málo "výletů" do Vesmíru (a že byly fantastický), až po fakt, že tu je mnoho vedlejších postav, ale prostor tu prakticky dostává jen manželský pár Armstrongových, kteří mají svých problémů až nad hlavu (jak vysvětlíte synům, že se možná nevrátíte?). Režie Chazella je jako obvykle dokonalá a já jen zírám, kam se tenhle kluk ve 33 dostal. V Imaxu to musel být neopakovatelný zážitek, i doma u televize při TOM přistání mi tuhla krev v žilách, jak intenzivní to je zážitek. Přes všechny ty přednosti má ale film spoustu malých nedostatků, které mi výsledný dojem prostě sráží. ()

LordMysti 

všechny recenze uživatele

Asi jen můj osobní problém, ale koncept mi úplně nesedl. Čekal jsem více technických detailů a kontinuálnější vyprávění vesmírného programu. Jinak natočeno parádně. ()

Veseldaa.! 

všechny recenze uživatele

Není to cesta prvního člověka na Měsíc, ale cesta do duše Neila Armstronga. Rozebraná vynikající režií, dokonalou kamerou, střihem, kostýmy, nervydrásajícím zvukem a celé je to podkreslené originální Hurwitzovou hudbou. Podmanivou. Toť vše. Konec hlášení. ()

s1r1us 

všechny recenze uživatele

Velkou část filmu zabírají záběry z různých pohřbů kolegů a vzpomínek na zemřelou dceru hlavního hrdiny. Jeho manželka je veskrze nepěkná, nesympatická a hlavně nepodporující paní vpodstatě na facku. Žena, která si vzala zkušebního pilota, který denně riskuje život i bez cesty na měsíc a pak mu to celý film mlčky předhazuje. Asi jsem to nepochopil. Jestli šlo o to předvést i lidský rodinný rozměr do cesty dobrodruhů na měsíc, tak to bylo dost prvoplánové a hrající na city. Hvězdičky za vizuál a zajímavé téma. ()

kukkik 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se hodně těšil ale výsledné zpracování mě nakonec zklamalo. Umně se sice vyhnuli přehrávání ale zdá se mi, že to až přehnali.. postavy jsou až příliš toporné a bez života, hlavně v některých situacích je to hodně znát. Samotný akt přistání je potom bohužel hrozně rychle odbytý, což je v kontrastu s podrobným líčením příprav, běžného života a všeho kolem hrozná škoda. 3/5 ()

vikino1 

všechny recenze uživatele

Co má Gravitace, Marťan a První člověk společného ? No ano jsou z vesmíru, ale HLAVNĚ všechny tři filmy jsou NUDA k POSRÁNÍ. Zvláště poslední z nich by mohl lékař předepsat místo prášků na spaní. Navíc Gosling si od Blade Runnera ten kolík z prdele asi ještě nevytáhl a vzal si ho tentokrát i na měsíc, protože se opět tváří celej film úplně stejně. Vesmír mě od malička fascinuje a vše spojené s ním mě zajímá, ale tomuhle se povedlo vyvolat u mě nějakou emoci jen v pětiminutové pasáži po přistání na měsíci. Obraz v HD vypadal opravdu famozně. ()

Gardenboy 

všechny recenze uživatele

Za mňa niekde okolo 80%. Záverečná časť s pristánim na mesiaci bola podaná veľmi z rýchlika, film sa viac sústredí na rodinné a kamarátske vzťahy. To by bolo v poriadku, ale mám tak pocit, že ani v osobnej rovine ani v akčnej príbehovej rovine to proste na 100% nefunguje. Látka rozsahom pre 6 dielny seriál. Technicky bravúrne, rotovanie nad zemou mi otočilo žalúdok a spôsobilo, že v konečnom dôsledku mi vychladli párky, lebo som ich nemohol včas zjesť :D ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Film je určitě o velice významné události a o neskutečném člověku. Byl v korejské válce, zkušební letec nových letadel, kosmonaut - a do všeho šel vždycky po hlavě. Druhá věc je, jak byl film zpracován. O to víc mě překvapuje, že jej natočil Damien Chazelle, který režíroval i napsal scénář k údernému Whiplash a poetickému La la land. Ani jednu tuto vlastnost První člověk nemá. Samotná délka filmu by nebyla na závadu, pokud by místy nenudil. Chápu, že podání různých startů i letů jen pohledem uvnitř kosmicko-leteckých kabin je asi režijním záměrem, ale vzhledem k celkovému chladnějšímu podání filmu mě to na sedadlo k „šaltrpákám“ nedostalo, a prostě jako divák bych si rád užil tyto atrakce i zvenku. Další věcí je, že film vypadá, jako by byl natočen v roce 1966. I toto byl zřejmě záměr, ale dle mého uškodil. Opravdu jsem od filmu čekal nějaké živější podání a postrádal jsem i nějaké pěkné pohledy na vesmírný svět, které v poslední době byly třeba ve filmech Marťan, Gravitace apod. Protože Armstrongovo manželství ve filmu nevypadalo zrovna „hvězdně“, hledal jsem, jestli s manželkou zůstal a zjistil jsem, že se ve 64 letech rozvedl a znovu se oženil. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama