Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

PaulCZE 

všechny recenze uživatele

Když konečně pominou nudné záležitosti s dost nesympatickou rodinkou a divné kecy lidí z NASA, nabíhají scény vesmírné, které jsou o trochu lepší. Bohužel i tam většinou dominuje kreténská kamera, která lítá jak na cikánském kolotoči, zásadně a zcela nekompromisně snímá věci a lidi ze vzdálenost od 10 do 50cm.. a zoomuje. Že jsou Švédi vyšinutí už víme docela dlouho, jak vidno ani starší ročníky to neměli jednoduché. Zvuky jsou taky ujetý, od kanonády přes vrzání jak v dřevěném vagónu ČD až po nezbedný mixér na ovoce. Vesmírným scénám spíše sedí ticho (z několika prostých důvodů) a taky komunikace na velké vzdálenosti funguje trochu jinak než když s někým telefonujete atd. Alespoň, že hudba nebyla od Cimrmana jak je zvykem. Snad jen ten závěr nebyl špatný (tedy až na imbecilní hledání místa přistání kdy to vypadalo, že tam s tím modulem letí světelnou rychlostí, stačí se podívat na video od Číňanů!). Pak se zase objevily prostřihy na rodinku a na konec finální záběr na Amstrongovu asexuální ženu v úboru pionýra. ()

zubrik66 

všechny recenze uživatele

Prvé lety do vesmíru, to musela byť úplná pecka, lenže tento film z toho nezachytil vôbec nič. Je to Len také hmlisté rozprávanie,ako pozeranie sa na svet cez sivé plastové okuliare. ()

Dzony 

všechny recenze uživatele

Film nejspíš dobrý, i když... uvědomil jsem si jaká je to marnost dobývat vesmír. Neuvěřitelně sobecké obětovat životy lidí v takovém velikém riziku, jen za cenu být první, lepší atd...Kolik to stálo životů, ty o kterých víme a kolik peněz. A věděli že pravděpodobnost přežít tento podnik je tak asi 50 na 50. Ale tak to je a asi i bude. Chránit svou Zemi, chovat se zodpovědně, neplundrovat, neválčit neničit - tam by měl jít tok financí a technologické snahy. Pak nemusíme opouštět tuto Zemi do vesmíru, který je pro člověka neobyvatelný. Takže tenhle film mě vlastně posílil si to všechno uvědomit, uvědomit si, že nejlepší je nohama pevně stát na Zemi, na této Modré planetě, která je stále ještě tak krásná. Díky. ()

Kortexo 

všechny recenze uživatele

Neal Armstrong měl za svého života velkou úctu celého amerického národa i lidstva, kterou si plně zasloužil a proto je tenhle film který ho má oslavovat naprosto zbytečný a lacinný. ()

Gamekeeper77 

všechny recenze uživatele

No, co bych k tomu řek. V podstatě jsem něco takovýho čekal, takže překvapenej ani zklamanej až tak nejsem. Chvílema to na mě působilo skoro jako dokument a je velká škoda, že to bylo pojatý tímhle tónem, protože nato, že na tohle téma ještě nic moc natočenýho nebylo, tak tohle zpracování to celkem prosralo. Daleko víc bych uvital klasickou rekonstrukci samotný akce, která by se pokusila minimalizovat mých 30% nevěřícnosti a trochu podkopat množství konspiračních teorií spojených s přistáním. Zatim se mi dostalo bohužel jen bezmála dvou hodin nudných příprav, cvičných letů a sice osobních, ale nijak zvlášť emocionálních okamžiků z Nielova života. Moje představy splnila až poslední půlhodina filmu a příjemnej byl i hudební podkres provázející celou stopáž, která se sice zdá dost odstrašující, ale smrtící pro mě kupodivu nebyla. 62%. ()

Kanalizato 

všechny recenze uživatele

Technicke pasaze zpracovane naprosto uzasne. Naproti tomu pasaze ze soukromi jsou zrejme vymyslene, a jejich nasilne naroubovani do zbytku pribehu nefunguje. ()

jprmusic 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatnej film, místy i zajímavej, pro Goslinga určitě životní role - ale taky dlouhý pasáže nudnej a zbytečnej. A konec - byť velmi působivej -to nezachrání, tak jako Live Aid nezachránil Bohemian Rhapsody. ()

Fabe 

všechny recenze uživatele

Tak krásně, pracně si ten film buduje atmosféru k velkému finále a zkazí to jednou, sice milou a osobní, scénou, při které si člověk řekne, že snaha dodržet všechny fyzikální zákony přišla vniveč, škoda, jinak by to bylo na 5/5. ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Neil Armstrong, kdo by nevěděl, kdo byl první muž na měsíci? Nebo jeho výrok - Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo? Asi každý.......Kdo ale zná, jaký byl Neil a jaká byla cesta od prvních plánů NASA překonat SSSR ve vesmírném programu. Skvělé herecké výkony předvádí jak Ryan Gosling v roli Neila Armstronga (chladný, bez emocí, soustředěný na svou misi), stejně tak Claire Foy v roli jeho manželky, kde jsou emoce jasně zřetelné. Scéna s balením před cestou a pohovor se syny - to jsou scény s obrovskou sílou. ()

jirin_cz 

všechny recenze uživatele

Zezačátku jsem se nudil, bylo to táhle a pomalé. Ale už při problémech s Gemini mě to vtáhlo a nepustilo. Při startu Saturnu V jsem měl nehoráznou husí kůži a přistání na Měsíci byla bomba. Nevěděl jsem, že to bylo tolik neúspěchu kolem, líbila se mi syrovost celého filmu. Plný počet hvězd bez pochyby... ()

Pokryvac 

všechny recenze uživatele

Neil Armstrong bol podľa tohto filmu zrejme najnudnejší človek na svete. A jeho posádka v raketopláne Apollo 11? To sú vyslovení štatisti. Zdá sa, že scenár vypľul nejaký počítačový program, pretože takto chladný film mohol napísať iba stroj. Nedávno som videl film Správna posádka, kde každá postava mala nejakú osobnosť a dýchal z nej život, v tomto filme je všetko mŕtve. Zrejme bolo zámerom režiséra poňať snímku ako čo najsuchšie konštatovanie historických udalostí, avšak v 140 minútovom balení je to nezáživná jazda. Nezáživná natoľko, že si človek ani nevychutná ani záverečné pristátie na Mesiaci, ktoré malo byť vyvrcholením filmu. Podľa môjho názoru odfláknutá práca s kamenným Gosslingom a plytkým scenárom, ktorý má však šťastie, že sa potýka s atraktívnym námetom. Zrejme som mal po Správnej posádke vysoké očakávania a tento film ich nenaplnil. Ambiciózny projekt s veľmi priemerným spracovaním. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jinačí životopisný film kombinovaný s v posledních letech (logicky díky zlepšujícím se technologiím) stále populárnějším žánrem "vesmírného filmu". Damien Chazelle je velmi talentovaný mladý režisér - jeden z nejoceňovanějších a nejlepších mladých tvůrců v Hollywoodu, který k řemeslu přistupuje trochu jinak než ostatní, což zatím ve všech třech velkých filmech prokázal. Příběh Neila Armstronga a cestu NASA od selhání, útrap a katastrof k obrovskému úspěchu dokázal natočit z pohledu člověka a jemné techniky, nikoliv megalomanství - to se ve filmu odráží jen na pozadí ve formě veřejného orazu a snah o opodstatněnost obřích investic. Právě důraz na fyziologii člověka a jeho předpoklady k vesmírným misím + zajímavé perspektivy, kdy se kamera, střih a zvuk soustřeďují na pnutí šroubů a přinýtovaných kovových plátů, které jako zdánlivě křehká skořápka chrání astronauty mířící vstříc neobjevenému. Jak Gosling dokázal zahrát Armstrongovu otupělost ke katastrofám po sérii smrtí, to si zasloužilo minimálně nominaci na Oscara. Minimálně. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Film je v podstate poctou Neilovi Armstrongovi a jeho ceste na Mesiac. O tom to celé je. Keby nevznikol film Apollo 13, asi by som aj dal aj vyššie hodnotenie. Myslím, že sa Neil neurazí, ak mu dám 75%. ()

Kimkong 

všechny recenze uživatele

Většina filmu věnována samotnému Amstrongovi, jeho rodině a pocitům. Několik startů raket za bouřlivého rachotu. Člověk alespoň uvědomí co v té době dokázali s takovou technologií, která je dnes už k s míchu. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Další výborný film s vesmírnou temátikou, tentokrát "based on true story." Technicky dokonalé, a i lidsky a emocionálně nabité. 85% ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Predvídateľný film - First Man je presne taký ako od filmu o dobývaní vesmíru očakávate. Trochu patetických rečí od činovníkov NASA a politikov, existenciálna kríza astronautov (čo ak sa nevrátim?), náhľady do súkromia, aby sme videli ako to prežívajú aj ostatní členovia rodiny (malá nápoveda - neskáču dvakrát od radosti), samozrejme nájde sa miesto aj pre nejakú tragédiu v programe, aby atmosféra viac zhustla a samozrejme je tu mnoho ticha, veď letíme do vesmíru! A okrem toho nesmie chýbať letová sekvencia s vážnou hudbou, to je už povinná jazda minimálne od dôb Vesmírnej Odysey. Film nemá čim prekvapiť, jediné čo sa ma dotklo, bol úvod, ktorý ide viac do hĺbky Armstrongovej rodiny (čo sa pochopiteľne rozvinie aj v závere). ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama