Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 12

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

elgreco 

všechny recenze uživatele

Nemám rád životopisný filmy! Ale "První člověk" o cestě na Měsíc a Neilu Amstrongovi je veliká výjimka - není to nejlepší film na světě, protože se musí držet reálného příběhu, ale je to bezchybně vyprávěnej reálnej příběh - Ani ve snu mě nenapadlo, že to jde takhle zručně, vlastně odvážně odvyprávět - v žánru velkofilmu. Když jsem šel do kina, čekal jsem spousta melodramatických scén, velkolepé obrazy vesmíru, fanfáry při přistání a někde mezitím zajímavý průhledy do pozadí celýho programu Apollo. Dostal jsem skvělý uměřený herce i hrdiny (Neilova žena Jan), uměřeně vyprávěnej soustředěnej příběh - a že o melodramatický události není nouze - no uvidíte. Film hodně přebírá optiku Neila Amstronga, kterej rozhodně byl nestandardní týpek - rozhodně ne žádný emo Ital, naopak rezervovaný člověk, trochu psychopat - jinak by nemohl dělat tu práci / přežít všechny ty nehody - proti němu největší westernový chladnokrevní hrdinové, jsou zmatkáři a smráďové. Lety do vesmíru a různý testy jsou důsledně snímaný z perspektivy kosmonautů - takže vám dojde, že byste do tý plechovky nevlezli ani na 5 minut, natož abyste se v tom nechali vyprdnout do vesmíru, a že se to sice povedlo - ale že šance, že se o ten Měsíc rozmlátí byla 50:50. Dojde vám, že astronauti taky museli bejt hrozně dobrý technici a museli toho hodně nastudovat - nestačilo se nepoblinkat na centrifuze:-) Záběry z Měsíce jsou neuvěřitelný - až do toho filmu jsem si nedokázal představit, jak strašně mrtvě Měsíc vypadá. A celý ztvárnění pobytu na Měsíci je zase uměřeně a umně udělaný. Obraz vypadá jako filmy z konce 60. let - taky byl točenej na klasickej materiál - takže žádný nablejskaný uhlazený ale hezký hrubý zrno. Finále u "skla", kdy je Neil ještě v karanténě po přistání - je neuvěitelný - člověk úplně neví, jestli je to happy end, musel jsem si to najít, jak to bylo dál a jestli to teda je nebo není happy end. Čím míň před filmem víte tím líp. I když víte, že se tam dostanou - tak jsou to celou dobu strašný nervy - protože je to zrežírovaný, tak že se díváte očima astronautů a přebíráte jeijich pohled, neznalost - takže zapomenete, že víte a hryžete se nehty:-) Film je o obrovskym triumfu - ale přitom je vlastně pořád spíš smutnej. Vemte na to tátu, mámu, dědu - co to zažili tenkrát v 1969 - budou nadšený. Vemte děti - pokud stíhají titulky, pokud je zajímá technika, jsou to malý vědátoři, ale není to film, kde akce střídá akci. Zkoukněte i předchozí filmy od Chazelloho (bože, je mu jen 33 a natočil tohle - machr!) - Lalaland a hlavně Whiplash! ()

Honzulik 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený film, po kterém si každý uvědomí, jak složité vše bylo, aby člověk udělal pár kroků po Měsíci... ()

mata77 

všechny recenze uživatele

Životopisná zložka filmu je najvýraznejšia a samozrejme osobná dráma Neila Armstronga sa odohráva od začiatku až do úplného konca. Skvelo zvládnutý film po všekých stránkach, hmm veľmi príjemný zážitok. ()

maraHCV 

všechny recenze uživatele

Jako nadšenec do kosmonautiky tohle fakt beru.Chladné,precizní po technické stránce...stejně jako Armstrong sám.Scéna přistání mě doslova dostala! ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

Kdyby to bylo o půl hodiny kratší, bylo by to lepší. A s každým dalším filmem, kde hraje Gosling se utvrzuji v tom, že kdyby neměl tak hezkou tvářičku, určitě by nebyl tak hojně obsazován do filmů, protože všechno hraje stejně... ()

spoock 

všechny recenze uživatele

Konecne film o ceste do vesmiru, kdy se o hrdinu bojite, i kdyz vite, ze to prezije. Zadne macho vyjevy, proste to napeti, strach, smrt bliznych se vam zaryje pod kuzi. ()

wanry02 

všechny recenze uživatele

Už od oznámení snímku, jsem měl od first mana veliká o očekávání, které ale bohužel po několika, pro mě ne moc přesvědčivých trailerech vymizela a tak je pro mě první člověk příjemným potěšením. To co se očekávalo a také dostalo ve velkém měřítku, byl rozhodně vyšperkovaný audiovizuál. Dlouhé táhlé scénky s minimem střihů a k tomu opravdu specifická kamera, která díky své velké roztřesenosti, až možná nepřehlednosti, dodává filmu skvělou, až tajemnou, atmosféru a paradoxně přehlednost a reálnost. Dle mého by měl být first man hlavní favorit, hlavně v technických oscarových kategorií, ale kvůli finančnímu neúspěchu filmu se bojím, že akademici sáhnou po nějakých finančně úspěšnějších filmech. Další velké plus, zde shledávám ve výtečných hereckých výkonech, převážně pak výkonu Ryana Goslinga, kterému bych s klidným srdcem přidal přízvisko fenomenální a kdyby letošní rok nebyla tak ohromná konkurence (a kdyby jak už jsem psal snímek v kinech uspěl) neváhal bych napsat i oscarový. Ale není z hereckého ansámblu jediný jehož výkon bych vyzdvihl, protože neméně přirozený a precizní výkon předvedla i Claire Foy a vlastně téměř všechny účinkující. No a ještě tu musím samozřejmě vyzdvihnout bravurní režii Damiana Chazella, který po dvou skvělých hudebních filmech přidal další tentokrát takový temnější a vážnější snímek a rozhodně nezklamal, ani výběrem výborného soundtracku a ani skvěle natočenými scénami. Jediným velkým mínusem pro mě je uspěchaný a nevyužití samotného letu Apolla 11, kde vidíme akorát start, přistání na měsíci a pak hned hlavní účastníky chodící znovu po planetě zemi a mezi letem ani žádné vsuvky na zem, což mě docela vadilo a srazilo mé celkové hodnocení. Ale jelikož klady výrazně předčili zápory, tak na závěr řeknu, že ani zde Damian nezklamal a už se nemůžu dočkat jeho dalších filmů. 85% ()

JohnCoffe 

všechny recenze uživatele

Filmařsky skvěle zvládnutý film. Bohužel obsah filmu a jeho děj nic vzrušivého nepřinesl. Líbila se mi pasáž přistávání na Měsíci s podmanivou hudbou, která spolu s kamerovými propracovanými záběry táhla celý jinak lehce nudný film. Podruhé už si film zřejmě nepustím. ()

sodomex 

všechny recenze uživatele

Zas taková pecka, jakou jsem čekal, to nebyla. Dlouhé rodinné drama, průřez několika roky a zajímavých momentů, najednou cesta na měsíc, která je tu bohužel skoro vedlejší. Chápu, je to o prvním muži, není to film Apollo 11. Dávám 70 % ()

Blazis34 

všechny recenze uživatele

Jako celek působí film dobře. Za sebe bych si představil lepšího herce do hlavní role (Gosling byl skvělý, ale nehodil se mi tam) a větší drama. Většina děje mimo naší planetu je zachycena buď záběry do tváře nebo jiným detailem. Takových širších celkových záběrů, na které se divák těšil, tam moc není. Na druhou stranu detaily lodi, měsíce apod. jsou vyobrazeny skvěle. Celkově jsem čekal větší emocionální jízdu, ale je to možná tím, že jsem měl velká očekávání. Hodnotím lepšími třemi hvězdičkami, 70%. ()

Pecan206 

všechny recenze uživatele

Film o první cestě na měsíc, který bohužel snad už méně záživně zpracovat nemohli, film jsem sledoval na 3x a jsem si jist, že už ho vícekrát neuvidím ()

pafka 

všechny recenze uživatele

Tolik peknych zajimavych chvil a tolik prazdych scen, kdy se nekonecne zvanilo a kde nic tu nic. Pokud si odmyslite tech 40 minut kecu a nezazivny hmoty, ktera obepina tak zajimavej pribech, pak budete nadseni. Takhle musite nejaky casti filmu vylozene pretrpet. Popravde ale stoji to za to. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama