Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

italka63 

všechny recenze uživatele

Jen tak ve zkratce, bylo to působivé, i když jsem musela přetrpět občas poněkud sáhodlouhé záběry do Goslingovy tváře. Skvělé téma. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Ani nevím, co jsem vlastně čekal... No, dobře mi tak. Fanoušci kosmonautiky snad ocení některé záběry. Zbytek je takový provinční pomníček Armstrongovi. Napínavé jak guma na teplákách. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě nudný snímek na vysoce atraktivní téma._____ 1) Přihoďte 38letého viditelně stárnoucího Ryana Goslinga (první člověk na Měsíci Neil Armstrong), 32letého Christophera Abbota (astronaut Dave Scott) a 65letého mého oblíbeného Ciarána Hindse (ředitel Střediska pilotovaných letů NASA Bob Gilruth) a vůbec nechápu, proč dávám tak nízké hodnocení._____ 2) Film prý velmi věrně zobrazuje reálie a události. To je jistě dobře. Ovšem když to celé byla taková šedivá nuda. Mám pocit, že mnozí diváci oceňují více událost jako takovou než samotný snímek._____ 3) Nejzajímavější okamžik filmu: That's one small step for man, one giant leap for mankind. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Whiplash(e) a La La Land(u) jsem neměl potřebu přemýšlet nad tím, jestli se mi to vážně líbilo a jestli jsem se čistě náhodou nenechal strhnout všeobecným hypem. Oba filmy jsou u mě pětihvězdičkové záležitosti, Whiplash se mnou svého času emocionálně dost zamával. First Man je zcela jiná káva. Nejdřív pozitiva: má to minimálně tři hodně intenzivní a kulervoucí momenty (první start raketoplánu, rotace ve vesmírném prostoru a ohromně široký záběr se sugestivní hudbou chvíli před finálním přistáním – v Dolby Atmos to prostě byla špíca) a skoro z toho není cítit přehnaný patriotismus – když to porovnáte s podobně tematicky laděnými snímky. Problém ovšem je, že se First Man během celé své stopáže nijak výrazně nevyprofiluje, spousta věcí v něm vyzní do prázdna a úsporné herectví Ryana Goslinga tomu tentokrát rozhodně nepomáhá. Neil Armstrong měl bezpochyby silnou touhu dotáhnout celý projekt do konce – už s ohledem na to, kolik lidských a jiných obětí ho to stálo. Tohle ale ze Chazellova filmu není skoro cítit, First Man je v tomto ohledu totiž emocionálně dost plochý a na diváka bohužel nedovede přenést tu vášeň po objevování ani ten nesmírný zápal dokázat něco, co do té doby převyšuje člověka. Zklamání roku. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Neskutečně lidsky pojatej film o tématu, kterej by každej jinej uchopil co nejvíc epicky a hrdinsky. Co si zaslouží nemenší pochvalu je kamera a celkovej vizuální styl, díky kterýmu to chvílema působí, jako kdyby to celý natočili před těma 50 rokama, a záběry, který jsou snímaný jakoby z pohledu Armstronga v kokpitu/modulu plus neskutečný ozvučení, člověku dávaj pocit že tam fakt sedí s nim a dávaj tomu tak na intenzitě a stísněnosti. ()

dom156 

všechny recenze uživatele

S tímto filmem mám hned několik problémů a to jsem se na něj velmi těšil. Nejvíc ze všeho mi vadí šíleně natažený děj, kdy se vše pitvá do všemožných detailů a úplně zbytečně. Stačila by základní kostra, nalepit na ní trochu vaty a byl by to super kratší film o 100 minutách. Další aspekt bych zmínil jedno úrovňovou latku děje. Kromě dvou scén zde není žádná gradace a napětí. Vše probíhá v rovině 1, bez jakéhokoliv zabarvení či napětí. Jako kdyby člověk je po dálnici stovkou na jedničku. Nebudeme si hrát na alibisty, například výstup na měsíc byl celkem nudný, až jsem začal v kině zívat. Také zde není žádný hudební podtext, který by dokázal, alespoň částečně vygradovat napětí v těle diváka. Obdržel jsem průměrný kousek, kde se celý herecký ansámbl moc a moc snaží, ale vytáhnout film k výšinám se jim v mých očích nepovedlo a spíše nedoporučuji. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Pořád si úplně nejsem jistý, jestli se mi to opravdu líbilo. Jestli Ryan Gosling umí nasadit i jiný výraz než „nenechávám na sobě nic znát“. A už zase jsem měl bordel ve vedlejších postavách. Technicky to samozřejmě stojí za to, starty raket bývají obecně tím nejlepším z vesmírných bijáků. Velký dík, že se to natočilo. (1  250.) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

First Man je výborná komorná dráma ktorá autobiograficky zachytáva prvého človeka ktorý vstúpil na mesiac a urobil prvý "malý krok". Hoci sa mi snímka páčila a som nesmierne rád, že vznikla, scenáristické postupy sú presne také isté ako v každej druhej Hollywoodskej dráme ktorá si žiada pozornosť oscarov. Nie je to zle nakrútené ale tento prvok ma celkom sklamal. Čo ma však očarilo boli skvelé zábery vo vesmíre, bez zbytočných CGI efektov boli zachytené raketoplány v pohybe. Za to klobúk dole. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Přes své monumentální a epické téma intimní a komorní film, který je natolik antidivácký, že naprosto chápu, že v pokladnách kin až takový úspěch neslavil. Chazelle nešel vyšlapanou cestičkou velkolepého blockbusteru, ale první let, který dovezl člověka na povrch Měsíce, pojal jako rodinné drama, v němž je celá akce Apollo trochu podružná a veškeré kosmické scény jsou natočeny klaustrofobně z kokpitu lodi a tím pádem nesmírně působivé, pro někoho ale asi málo epické. Atmosféra je tak tvořena výbornou hudbou Justina Hurwitze, velmi dobře vystavěným příběhem a atraktivním pojetím Armstronga, který je člověkem, v jehož okolí je až příliš mnoho smrti, a jehož samotný osud je nejistý. V pomalém tempu má spoustu času na prokreslení klíčových charakterů, jejichž motivace je vysvětlena dost podrobně, obě ústřední postavy jsou však natolik chladné a odtažité, že k sobě diváka vlastně moc nepustí. K tomu přispívají i bravurní výkony Ryana Goslinga, který Armstronga vyjadřuje na hraně podivnosti, introvertnosti a zvláštního zápalu pro věc a neméně famózní Claire Foy, která je stejně důležitá jako její manžel, a jejíž kreace je možná o něco lepší než ta Goslingova. Ostatní jsou bez chyb, jenže už nemají tolik prostoru. Potěší i to, že ve snímku je naprosté minimum tradičního amerického patosu a vlajících vlajek. Chazellovi bych ovšem tentokrát vyčetl přepálenou délku, v níž se řeší asi až moc linií a postav, což většinou nikam nevede a zůstává nevyřešeno a v kombinaci s oním pomalým tempem to trošku vytrhává z pozornosti. Ve výsledku je tedy First Man netradiční biografií, která divákovi nejde naproti, ty trpělivější ale odmění silným příběhem a několika fantastickými momenty. 80 % ()

Blackhand47 

všechny recenze uživatele

"Já tomu možná nerozumím, ale za sebe bych řek, že tu nic tak extrovního nevidím. Když to srovnám třeba s tím výletem na Kokořín… Aspoň tam byly ty skály pískovcový, občerstvení… Co je tady? Prd." Asi takhle bych vyjádřil své pocity ze samotného filmu, který je jen roztahaná nuda. Snímek má sice skvělé obsazení a fungující vizuál, ale jaksi pořád nechápu, jak mohl získat Oscara za nejlepší efekty. Není tu nic, co bychom neviděli. Nejsilnější pasáž filmu je někdy uprostřed, kdy astronauti testují spojení modulu v kosmu. U samotného přistání na Měsíci jsem pak zíval nudou. Takhle to vážně být nemělo, ale Amíci to asi vidí jinak, je to přece součástí jejich historie. A když už jsem u toho citování Cimrmana, tak ještě jednou: "No prostě: nuda, nuda, šeď, šeď." Jinak se to asi vyjádřit nedá. 65% ()

Colby Sawyer 

všechny recenze uživatele

First Man trpý klasickými neduhy životopisných filmů. Je roztahaný v dlouhé časové rovině, ale zároveň nikde nemůže jít do hloubky, aby mohl pokračovat kupředu. K postavám si člověk nevytvoří vztah a v oné rodinné rovině může být divákovi vlastně všechno jedno, protože u spousty postav jsem za celý film nechytl ani jméno, natož aby mi na nich nějak záleželo. Ve “vesmírných” pasážích je naopak film skvělý, i když víte, jak to celé dopadne, tak i přesto se Chazellovi daří skvěle budovat napětí. Myslím si, že by to celé fungovalo líp z pohledu dokumentace programu Apollo, než z Armstrongova života. Snímek rozhodně nezačne nudit, jen by chtělo, aby po dvou a čtvrt hodině v člověku zůstalo víc dramatických zážitků, než jen povedené sci-fi záběry. Příště si snad Damien vybere něco hravějšího. PS: Gosling je samozřejmě skvělý. ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Chladné jako lednový měsíc v úplňku, ale na druhou stranu to je problém životopisných filmů, které se musí točit tak, aby se nikdo neurazil. Ryan Gosling není můj oblíbený herec a tady se mu hrálo těžko, protože introvertní Armstrong není vděčná postava. Ale pere se s tím dobře. Některé scény byly samozřejmě natočené výborně. Abych to shrnula, čekala jsem, že mě film vtáhne víc. Nejlepší byly scény ze zkoušek raket, kdy se už nedivím, že si lidé myslí, že na Měsíci nikdo nebyl, protože nechápu, jak tam ty plechovky doletěly. Hudba byla krásná, ale nějak do toho jinak defakto komorního filmu neseděla. ()

higuain 

všechny recenze uživatele

Příběh nejslavnějšího kosmonauta v prvotřídním balení. Chazelle je v "pozemských" scénách jako ryba ve vodě a když už se vydá do kosmu, tak je poznat, že viděl Interstellar. Navíc se celkem zručně vyhýbá patriotismu, autentičnost tlačí na maximum a Ryan Gosling i Claire Foy jsou zralí na Oscara. 85%. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Každý rok sa objaví film, ktorý je obhajobou NASA a vesmírneho programu. Inak tomu nie je ani v Prvom človeku, a navyše pridajme rasizmus (biely človek letí na mesiac, kým čierny nemá prácu, čierny muž platí nájom 50 mesačne, kým biely letí na mesiac ((s radosťou si vymením mesačné nájomné s tým prasaťom)) ) feminizmus (Neilova manželka diktuje podmienky NASA) a 5 a pol ročného Rickyho ( to nevymyslíš, to je život, inak sa proste volať nemohol, Rišo je všade) vyťahujúceho vlajku štátov nacistických do nebies a retardovaní fanúšikovia stránky Skap s ich prehúlenými mozgovými vysokoškolskými závitmi museli dosahovať orgazmus rovný 258996315 fotke na ich stránke s odkazom, že Kotleta ráčkuje. Týmto vymetencom, poukazujúcim na fakt že na Slovensku sa rozpojila vlaková súprava (zabúdajúc, že belgický technik omylom rozstrieľal stíhačky ,že nemecký vlak sa vznietil iba tak, bez príčiny) treba ešte viac vygumovať už tak prázdne hlavy a ukázať akože technickú nadradenosť štátov nacistických. My, obyčajní ľudia a fanúšikovia toho, čo sa kedysi nazývalo film, sledujeme príbeh, ktorý sa snaží vykresliť Armstronga ako rodinne založeného týpka (WTF, Neil nebol homosexuál ani nemal čiernu partnerku???) s bežnými radosťami a starosťami a až potom ako chlapíka prahnúceho po sláve. Ryan Gosling čoby Neil je Vesmírna katastrofa, dej je miestami tak nudný že si majster vo varení gulášu ( toto je myslené seriózne) počas filmu na 20 minút zdriemol a neprišiel o nič. Keď je to celé také zlé, prečo to má 4 hviezdičky??? No, má tri, jedna je za Rickyho. Naprosto dokonalá hudba a skvelá kamera zatienia aj Neilove hodinky, ktoré do roku 1968 priniesla asi Sarah Connor s Terminítorom či Neilove odpovede na otázky vlastných detí, s ktorými sa rozpráva ako Kizka s novinármi na otázky o jeho pozemkoch a penzionóch...Veľkolepé nič ktoré zachráni 20 minút pri pristáti posádky na Mesiaci a spomínaná hudba a kamera. Dúfam, že si zajtra pri Halloweene napravím chuť na kino. Vlastne nie že dúfam, viem to. Pretože s ľuďmi, s ktorými sa tam chystám zajtra by boli aj Troskove Babovresky na 5 hviezd... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Snímek, který Američani asi potřebovali natočit. Patriotický, a přitom odosobněný a potemnělý. A to je asi to, co mi vadilo. Věděla jsem, že to nebude žádná akční jízda, ale psychologické drama jdoucí na dřeň, avšak že to ze mě nevymáčkne žádné emoce, to jsem netušila... Oceňuji formu - kameru, střih, hudbu... - tak nevšední. Ale obsah mi moc nekonvenoval. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Režisér Chazelle si (velmi zaslouženě) udělal jméno na hudebních snímcích, ale nyní dokázal, že mu ani jiné žánry nejsou cizí (i když práce se zvukem a hudbou má i zde své místo). Drama o patrně nejznámějším astronautovi historie pojal sympaticky civilním způsobem. V Armstrongově příběhu tak nechybí scény z jeho osobního života a cenné chvilky s manželkou a dětmi jsou zřejmě záměrně snímány jako "obyčejné" domácí video. Dostatek prostoru má i proces přípravy v NASA a vykreslení vztahů Armstronga s kolegy. Protože jsme se všichni o hlavním hrdinovi pravděpodobně učili už na základní škole, odpadají tím určité obavy o osud jeho postavy, na druhou stranu vás můžou překvapit tragické výsledky zdánlivě neškodného trénování na tu velkou věc. O to více pak na diváka zapůsobí závěrečná půlhodina, kdy konečně dojde k letu a přistání na Měsíci. Hlavně kvůli této části filmu doporučuji co největší plátno (sama jsem byla v nevelkém sále a nakonec mi to bylo trošku líto). Herce nelze než chválit, Gosling je na ten stoicky klidný výraz za každé situace už expert. Závěrem bych snad možná vytknula fakt, že právě to nenuceně plynoucí vyprávění může při délce 140 minut trochu nudit, to je ale jen malá vada na kráse. "Pánové, vítejte na základech atomové fyziky. Dnes probereme pouze první kapitolu. Kapitola 1: Strana 1-604..." Jó, astronaut, ten tvrdý chleba má. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Shall we look at the moon, my little loon? Why do you cry? Melancholici jako já si pošmákli, protože tenhle pohled na misi na Měsíc je parádní posmutnělé krasosnění. Hned úvod odzbrojil jistou syrovostí, aby následovala určující etapa života Neila A. Sázka na 60kový look obrazu, těkavost kamery, detailní záběry a především Ryana Goslinga a Claire Foy přinesly parádní podívanou. Vůbec i pohled ze strany manželky a dětí byl osvěžující. Aby následovaly neméně strhující "výlety" za zemskou atmosféru. Vynikající závěrečná scéna a nesmím opomenout ani hudbu. "Myslíš, že jsem šel na zahradu, abych si mohl s někým povídat?!" ( Poprvé v Cinema City Chodov ) ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama