Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

Mikarda 

všechny recenze uživatele

Silný příběh, jehož dobrý konec jsme naštěstí znali, ale i tak to bylo místy neskutečně napínavé, Hurwitzova téma z přistávání přenádherné. Rozhodě mi chyběla scéna, jak se vraceli na velitelský modul (2 % fuel ?). Božské záběry na Zemi z vesmíru, občas si říkám, že nic krásnějšího asi ani není. Líbila se mi i komplexnost příběhu, že bylo ukázáno, jak velké oběti musely být položeny pro tento úspěch - to málokdo zná. Nejlepší film s vesmírnou tématikou to asi nebude, ale za vidění to určitě stojí. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Kdyby radši natočili dokument, jak to přistání Kubrick celý natočil, že pak za odměnu dostal ty skla na Barryho. Šablonovitá limonáda pro otrlé. Velmi náročné dokoukat do konce. Pravděpodobnost sebevraždy při sledování vysoká. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* když už jsem před pár dny viděl ruský film o prvním kosmonautovi, co jako první vystoupil do vesmíru, tak nemůžu pominout ani americký první výšlap na Měsíc. A nemůžu říct, že bych litoval, i když dávám známku o málo nižší než ruskému bratříčkovi. Ten byl kupodivu akčnější a živější, sice za tu cenu že tam bylo toho hodně vymyšleno - což však vyprávění pomáhá. Film o Amstrongovi je zase komorní a víc uvěřitelný a díky záběrům z pohledu hlavního hrdiny se můžete víc vcítit do jeho kůže a pocítit tu stísněnou až klaustrofobickou atmosféru. Na druhou stranumi u filmu občas vadila ruční kamera, která sice působí věrohodněji a protože to byl film i o jeho rodině, tak díky tomu byl děj častokrát zpomalen a tak se to táhlo. Pro někoho to může být zase plus, tak nemá cenu to rozpytvávat. A jestli Armstrong byl opravdu takový morous a rozporuplný člověk, tak ho Ryan Gosling zahrál dobře, kdo ví? Stálo to za podívání, ale už znovu nejspíš ne. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na konci, když běží titulky, je "First man" napsáno stejným fontem a velikostí jako všechna ostatní jména. A tak je to tady se vším. Je to neuvěřitelně skromný a intimní film. První půlka jsou velké detaily na oči a ruce a tváře, jak z nějakého home-videa a teprve postupně z téhle rodinné intimity pronikáme někam do světa raket a vesmíru. Plakát filmu lže - není to o hustém týpkovi v helmě, kolem kterého jsou lens flary jak ze StarTreku. Spíš by tam měly být roztěkané kontrolky, nebo kovová klec, nebo týpek, jak tajně brečí na zahradě, a vysoko nad ním je Měsíc. Celé je to mnohem víc o smrti, než o vesmíru a amerických vlajkách, není tu ani kapka patosu, a já jsem za to hrozně rád. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Film nebyl špatnej, navíc jsem ho viděla na velkym plátně v IMAXU a to je prostě unikátní - vzhledem k tomu, že velká část filmu je natočená na oldschool 16mm, tak to je vlastně dost nevšední zážitek vidět tenhle snímek v IMAXU. Zvlášť, když jsou scény na Měsíci naopak natočený na IMAX kameru. Wow efekt je díky tomuhle kontrastu v tu chvíli zaručenej a udělá to na diváka velkej dojem. JENŽE! Chyběly mi tam emoce, bylo to pro mě naprosto plochý. Já vim, že takovej Armstrong pravděpodobně byl. Ale musel bejt ten film úplně stejnej jak charakter Armostronga? Podle mě ne. Myslim, že tam mělo bejt víc emocí, aniž by z toho byl klasickej blockbuster. Prostě a jednoduše jsem čekala, že z toho budu víc nadšená, že mi to víc připomene Interstellar, kterej miluju. Ale ne. Dlouho jsem přemejšlela, jestli dát 3 nebo 4 hvězdy. A nakonec jenom 3. Protože 4 bych dala jen za to obří IMAX plátno, na kterym si vždycky ráda a s nadšenim vychutnam dobrej 2D film. Jenže v tomhle případě mam pocit, že v normálnim kině bych se možná i chvílema nudila. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

Je to pták?Je to letadlo?Ne,je to nový Chazellův kousek a tentokrát si možná nandal až moc velkou porci.First man si není zrovna jistý v tom čím by chtěl být.Na regulérní Armstrongův životopis je tu o něm příliš málo infomací,prakticky nic se o něm divák nedozví a moc nefungují ani vztahy mezi postavami což je škoda.Na rádoby filozofickou disputaci se film taky nevidí a tak zbývá jen historické drama ve stylu Apolla 13,ale ani tady to není úplně ono.Je tu sice pár intenzivních scén,ale jinak jsou všechny zásadní momenty vyloženě proběhnuty,takže diváka nedokáží emočně nijak zasáhnout.Samozřejmě je tu pak ještě Ryan Gosling,který opět hraje to co vždycky a moc nevěřím,že Armstrong byl takový.I přes tohle rozkročení a hledání vlastní identity ovšem First Man celkem funguje jako něco na co se nakonec celkem hezky kouká i přes to,že divák bude ve svých dojmech tápat podobně jako já a bude si připadat spíš jako na random hodině dějepisu bez hlubšího vhledu.Jednoznačným plusem je určitě Hurwitzův soundtrack a solidní vizuál.Na první pokus 70%... ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling to zas dokázal. Skvělý životopisný film, který buduje atmosféru, nebojí se ukázat problémy v rodině, ale hlavně si jde za svým. Výtečně vizuálně natočené, a i když víme, kam směřujeme - první šlápota na měsíci - tak si dokážeme vychutnat i život Neila předtím, jelikož jeho příběh je nám dobře podaný. Nemám co bych vytknul. Netuším, jestli je to úplně přesně podle pravdy, ale kašlu na to ... Mě to bavilo a ten konec se mi hodně vryl do paměti. Těším se, až si jej pustím znovu. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Takže jeden z "filmov roka" 2018? Áno, všetko je to naozaj pôsobivé, či už vizuál alebo samotné herecké výkony, ale ako finálny produkt ma to akosi neoslnilo. Neviem, možno je to tým, že nie som žiadny veľký fanúšik dobývania vesmíru, no mne to celé prišlo v konečnom dôsledku také obyčajné, ničím výnimočné. Ale inak celkom dobre vystihnutá doba, keď sa silou mocou Američania snažili prebehnúť Sovietov v niečom, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo. Tak či ona, za mňa to film roka nebol ani náhodou, skôr mám pocit, že to je jeden z tých preceňovaných kasových trhákov. Od filmu s takými vysokými hodnoteniami čakám veru niečo lepšie, oveľa lepšie. ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Pre mňa sklamanie. 70% filmu som sa nudil a film pri tom trvá až 141 minút. Niekedy nerozumiem tomu prečo radšej nespravia film, ktorý trvá 90-95 minút a tým pádom bude atraktívnejší. Ryan Gosling je nudný a filmu moc nepridal. Osobne odporúčam si pozrieť dokumentárny film o tomto, ktorý bude minimálne o polovičku kratší, autentickejší a bohatší o informácie. Slabé 3* hviezdičky s oboma prižmúrenými očami. ()

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Víte co je nejhorší, že o tomto příběhu můžete natočit film a budou tam jen věci spojené s Apollem 11, ale jsem se vecpala cesta, testy, Gemini 8, X-15 a ještě život N. Armstronga... něco se mi tady nezdá. Ano je to pro lidi, co o Apollu slyšeli jen z doslechu a Armstrong je pro ně jen člověk s americkou vlajkou na měsíci. .. Kdyby se řežisér nesnažil o zaujmutí potencionálních diváků, mohlo by to být jak kvalitní z pohledu Neila tak z pohledu testů, které předcházely misi Apollo. Škoda, trochu mě to zklamalo. .... HODNOCENÍ: 65% (3*) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

UZ u mna nefunguje vesmir ako vsemocne zaklinadlo na slusny film. A velkohubo pasujem toto na najnudnejsi a najplansi film o vesmire, aky som v zivote videl. taka Gravitace 2013 zacinala pomaly a vyzerala ako extremna nuda - potom sa to ale rozbehlo. Aj ten Interstellar som dal, ale toto uz nie. Hlavne ked uplne chybaju silne sceny, kulisy su vyslovene priemerne a dialogy miestami az slabeho ducha. Pre mna boli niektore sceny az nepochopitelne . viem, ze po A nasleduje B, C, D ... a u poniektorych som sa chytil pri myslienke, ci povedzme po R nesla hned scena U scen. Dalej mam doteraz ten silny pocit, ze poniektore sceny boli extremne natiahnute len aby tvorcovia dodrzali minutaz .Proste film, ktory ma nedokazal chytit, nechapem preco tolko ludi tu ma 4 a niektori az 5 hviezd, len dalsia nudna zivacka, u ktorej som bol rad, ze sa skoncila : 40 % ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Na tenhle snímek slýchám z každé strany jen samou chválu, tak jsem si to dnes šla potvrdit do kina a ano je to skvěle natočený snímek o Neilovi a o jeho cestě na Měsíc. Byla jsem překvapená tím, co všechno musel zažít on nebo zbytek týmu. Místy je příběh trochu zdlouhavější a nudnější, ale jinak jsem byla moc spokojená. Hudba je vážně úžasná, stejně tak skvělé záběry kamerou, které vám dávají pocit, že se vážně díváte na film ze 60.let. Ryan mi přišel trošku odtažitý a divný, ale zřejmě takový Neil byl i ve skutečnosti, velmi mě překvapila Claire Foy, byla úžasná a doufám pro ní v nějakou nominaci. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Budete se divit, ale Prvního člověka i přes jeho herecké kvality nepovažuji za pětihvězdičkový, ba ani za čtyřhvězdičkový film. Ano, herci zde hrají skutečně na Oscara, napětí je někdy fakt drásavé a celá linka o kosmonautice a vesmíru je vážně maximálně obdivuhodná. Jenže pak je tu linka rodinná, spousta zbytečných dialogů a hlavně stále detailní, často i roztřesená kamera, která působí spíše televizním, než kino dojmem. Ano, tomuto filmu by spíše slušelo, kdyby s ním přišel Netflix, než studio distribuující filmy po kinech. Proto nedoporučuji jej vidět na velkém plátně, ale počkat si na něj až v TV, protože velké plátno je zde dle mého fakt zbytečné. Je to opět snaha táhnout na oscarovku, ale se vším negativním co k tomu patří. S patosem, zdlouhavostí a - bohužel - i častou nudou. Sám jsem během těch 141 minut několikrát usínal, což se mi nestává moc často. Palec nahoru tomu tedy nedávám, ale tři hvězdy ano, přece jen jde o kvalitní filmařské řemeslo. Alespoň v té vesmírné části. 70% ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Velmi pekny a zaujimavy zivotopisny film s vynikajucim Ryanom Goslingom. (Az mi je trosku luto, ze som ho nevidela v kine.) Neil Armstrong ako manzel, otec, clovek prezivajuci stratu a bolest a nielen astronaut...Odporucam...Zvazovala som dokonca dat 5*. ()

Rocky88 

všechny recenze uživatele

Hltal jsem každou vteřinu filmu, ač mi film nepřinesl vlastně nic nového, protože dokumentů okolo prvního přistání na Měsíc jsem viděl nepočítaně. Chazellův přístup k látce je ale trefný, takže je tahle kombinace Gravity a Interstellar strhující od začátku do konce, u scén z pohledu první osoby mi výrazně stoupal puls (odvaha všech lidí v té době nastoupit do vrzajícího vraku, v jehož předchůdcích zařvalo tolik lidí a přátel, musela být nezměrná). Nemalou pozornost dostává i linka o členech rodiny účastníků projektu Gemini. Jedno zklamání ale přece jen bylo. Čekal jsem na "Good luck, Mr. Gorsky", ale nedočkal jsem se. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Taky bych letěl na měsíc,ale na dovolenou na Kubu.Tohle je ale neskutečně dlouhej film o výcviku kosmonautů před přelomovoým letem na měsíc.Co nám to dalo,dává,a dávat bude nechám na lidech z organizací jako je NASA,ale mě to nijak významně nebavilo,snad až na ten konec.50%. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem mnohem víc. Hlavně, když to mělo potenciál být velkolepým filmem a nakonec je to jenom průměr, možná, ale fakt jenom maličký, nadprůměr. Jako nutno uznat, technicky a efekty je to opravdu úžasné, v tom ostatním to ale skřípe. Už jenom ta délka filmu dost ubližuje, i když, ona by nebyla na škodu, kdyby tu byla nějaká silnější atmosféra. Ta tady bohužel není. Místo toho se tady propojují dva příběhy - jeden je o neúspěšných vesmírných misí a ten druhý je rodinné drama, ve kterém se otec (Neil Armstrong) nedokáže smířit se smrtí dcery a upřednostňuje práci před rodinou. Dohromady ty dva odlišné příběhy nejdou a díky tomu mě to vlastně ani nebavilo. Bavit mě to začalo až v posledních 40 minutách, kdy už se konečně letí na ten Měsíc a scéna přistání je opravdu skvělá a dokonce se povedlo i ukázat, jak velkolepá událost to přistání na Měsíci muselo být. Já osobně, když vidím na obloze Měsíc, tak se na něj dívám, občas si ho vyfotím a přemýšlím, jaké by bylo se na něj jednou dostat, tudíž jsem rád, že ten můj pocit z toho tady někdo dokázal zfilmovat. Jenže když na něco takového musím čekat hodinu a čtyřicet minut, které mě nebavily, tak je něco špatně. Jo, taky jsem ve finále čekal, že si konečně uvědomí, co pro něj znamená jeho rodina, a ono to tady vlastně ani moc nevyznělo. Aspoň že se na tom Měsíci konečně smířil se smrtí dcery. Na víc jak 3* tenhle film rozhodně není. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Asi mé nejlépe hodnocené zklamání na csfd. Chazellovi žeru uplně všechno s navijákem a zbožňuju období dobívání vesmíru. Tak to u mne měl tento hybrid Správné posádky o Interstellaru docela jednoduché. Navíc to má naprosto impozantní obsazení, které tolik nectí vizuální podobu a přepálené masky, ale charakternost.  But... jsme se s filmem moc nepotkali, za srdíčko mne to rozhodně nechytlo a přes některé skvělé scény jsem se docela nudil s divným šklebem celou stopáž. A hrozně už mne rozčiloval Gosling, definitivně už ho nesnáším. Škoda... 7,5/10 ()

Lanark 

všechny recenze uživatele

Film u kterého jsem si zalitoval, že nejsem příznivce konspiračních teorií. Kdybych totiž byl, První člověk by bylo čistokrevné sci-fi, s fiktivními postavami a fiktivním příběhem. Pak bych byl výsostně nadšený a jedinou chybou by byl typický americký antropocentrismus, který by za daných okolností nevadil. Pro mne bohužel, ale přistání na měsící je historickým faktem a v tom případě mám s výběrem stěžejních scén filmu, myšlenkou, kterou scénaristé a režisér z nich vyvozují i všudypřítomným nesnesitelným antropocentrismem velký problém. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama