Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Snímek Roman J. Israel, Esq. je dramatickým thrillerem, který se odehrává v samém srdci přetíženého soudního systému v Los Angeles. Denzel Washington v něm představuje odhodlaného a idealistického obhájce, jemuž život zcela rozvrátí série bouřlivých událostí, které jsou velkou zkouškou pro aktivismus, jenž dosud celou jeho kariéru charakterizoval. (Falcon)

(více)

Recenze (73)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dneska už se kvůli oskarovejm nominacím zfilmuje příběh každýho pitomce bojujícího nejen za práva černejch. Vlastně film, který kopíruje dnešní situaci v Hollywoodu. Za pár let si na něj ani nevzpomenete. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $22miliónovTržby USA $11,962,778Tržby Celosvetovo $13,025,860▐ Denzel Washington je iná herecká liga a tu to dokazuje, dosť povyšuje túto snímku o zádumčivom advokátovi, žijúcom takmer v ústraní. Nestratí sa tu ani Colin Farrell, ktorý dosť dobre sekunduje. V závere to má slušnú gradáciu a celkovo sa tu nájde hneď niekoľko silných momentov. /65%/ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý celovečerák Gilroye, tentokrát o poznání méně soustředěný a precizní než ten první. Velká škoda, protože Denzel si toho afro alternative idealistického právníka zmatkaře zatraceně užíval a po x rolích gangsterů a equalizerů je docela zábava sledovat ho v pro něj vcelku netypické roli koktajícího obtloustlého podivína, trpícího zcela jistě částečným autismem. Tvůrci ho ale využili spíše jako solitér, než jako vhodný nosný aspekt příběhu o dobru a zlu. Správné životní a právní ideologie, vs. nekompromisního materialismu a pokrytectví. Zobrazují oba konce jasně dané a tak to nikdy není. Vcelku krátkozraké a navíc ani ne extrémně zábavné a strhující. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bezohledných dravců, rozuměj právníků, je okolo něj nespočet. Jednou, ovšem zcela zásadně a troufale, sejde z cesty i on. Idealistický, introvertní a trochu i neohrabaný obhájce se pokouší neúspěšně adaptovat na nový svět ambicí, lží a touhy po výdělku, který mu jednoduše nemůže chutnat. Chameleon Denzel Washington střídá filosofická moudra i krátkozraká jednání, vystihl zklamaného a se svým údělem smířeného muže (mimochodem ten chlapík má osm hereckých nominací na Oscara, to není náhoda), jsou momenty, kdy mu fandíme, vzápětí však přijdou ty, kdy jeho kroky nechápeme. I film celkově je tak trochu na horské dráze a dokážu pochopit, že někomu jednoduše scházel smysl. Režisér a scénárista Dan Gilroy si mohl odpustit i kriminální dodatek, stejně jako kvapný přerod ambiciózního Colina Farrella nemusí sednout každému. Přesto je pro mě Gilroy (jeho bratrem je Tony Gilroy) i napodruhé (debutoval Slídilem) zajímavý. ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Opäť naprosto excelentný Denzel Washington.Je fajn,že si od tých svojich komerčne preferovaných Equalizerov pravidelne odskočí,aby sme nezabudli,s akým hereckým fenoménom máme stále do činenia.Pre mňa je Denzel naďalej topka medzi žijúcou hereckou elitou,a to s parádnym náskokom pred ostatnými.Veľmi milo ma prekvapil Colin Farrell a jeho výsostne kladná a veľmi sympatická rola,vôbec som to nečakala.Takže....hovorte si a píšte si čo chcete,ja opäť dojato tlieskam. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skoro celý film jsem si myslel že tohle natočil Spike Lee a jak jsem později zjistil on to byl někdo jinej. Zhruba rozumím co tím tvůrci chtěli divákovi sdělit a Denzelovo herectví je naprosto v pořádku. Dokonce se zde vyskytuje i pro jednou opět sympatický Farrell, který doufám bude podobné výkony předvádět od teďka pořád. Co mě na filmu tedy vadí? Trošku délka, trošku zvolené téma, trošku podivínská postava, málo vypjatých momentů.... od všeho trošku. 55% ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"THERE CAN'T BE FAIRNESS IF 95 PERCENT OF CASES NEVER GET HEARD. GUILT OR INNOCENCE IS BEING COMPLETELY REPLACED BY FEAR OF HAVING YOUR DAY IN COURT. WHERE PEOPLE ARE BEING FORCED TO PLEAD GUILTY UNDER THE THREAT OF OVERLY HARSH AND COERCIVE SENTENCES. IT'S A JOB FOR A LEGEND, OR SOMEONE WHO WANTS TO BE ONE." ------------ Snímka z prostredia právnikov, advokátov a súdnictva, prezentujúca problémy súvisiace s americkým trestným právom, ktorá mi niektorými dialógmi pripomenula aj famózneho Amerického gangstra. Viac, než čokoľvek iné, film považujem za slabšiu konverzačku. Napätých momentov je v ňom primálo, postavy sú načrtnuté veľmi mizivo a aj keď sa hlavnej postave film venuje prakticky celé 2 hodiny, nevieme o nej v podstate nič, poznáme akurát tak len jej motívy a vycibrený hudobný vkus. Tá napokon žije a dýcha výhradne prostredníctvom úžasného hereckého výkonu Denzela Washingtona, ktorý mimo iného vytiahol aj netradičný vizuál svojej postavy. Postava Colina Farrella bola v rámci možností scenára pomerne zaujímavá. Striedali sa chvíle postavy dobrej/zlej/dobrej/zlej a tak ďalej. Koniec trochu narýchlo zlepený, všetko sa to zomlelo príliš rýchlo. Navzdory značnej kritike dávam spokojne za tri hviezdy, film ma veľmi bavil a som rád, že som sa do neho s chuťou pustil aj napriek slabším recenziám a ohlasom vo svete. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tento nový Gilroyov film ukazuje, ako je dôležité stáť si za svojimi ideami a nepodľahnúť tlaku. Je to príbeh o tom, ako jedno nerozvážne rozhodnutie, môže niekomu nadobro zmeniť život. Z počiatku sa môže zdať, že Roman J. Israel, Esq. je trochu podivuhodný a statický, ale v závere trochu prekvapí a dostaví sa očakávané rozuzlenie. Denzel Washington, slabší dej, malebný soundtrack, no nie všetko robí zo snímky kvalitnú a záživnú prehliadku. Táto dráma točiaca sa okolo súdneho systému a ľudí, pohybujúcich sa v tomto neatraktívnom prostredí - to vo mne už toľko nadšenia nevyvoláva, zvlášť keď je to potom podané formou ako tu, teda nezáživne a nevýrazne a navyše s hlavnou postavou tak nechutnou, že skôr ako sympatie vo mne vzbudzovala opovrhovanie a naprostú odpudivosť. Čo však musím upozorniť, že to bolo rozhodne vinou Washingtonovej stupídnej afro-vedátorskej imidži. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Denzel Washington je perfektní, Colin Farrell mu zdatně sekunduje, postupně to graduje, několikrát to jde hodně na sílu.. ale není to strhující a nezabaví to po plnou délku. Je to škoda, protože Washington tu nominaci dostal zaslouženě. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(45%) Očekával jsem téměř maximum, ale ukázalo se, že je realita jiná. Mám Denzela opravdu hodně v oblibě, jeho ukecané filmy jako je FLIGHT nebo nedávný FENCES –tomu se nedá snad nic vytknout. Abych u tohoto začal klady, tak po herecké stránce tu Denzel rozhodně nezklamal. Zahrál na výbornou jako vždy. Jenže, to je asi tak vše. Ještě z úvodu mě to celkem bavilo, ale pak už jsem si začal uvědomovat, že aspekty snímku jako je děj, scénář, nápady a logika – to všechno šlo hezky stranou. Absolutně jsem nepochopil, kam měl jako film směřovat. Jako kdyby se to režisérovi vymklo z rukou. Vedle Washingtona tu hrál C.Farrell, ale ten se zde moc nepředvedl, i když byla jeho postava celkem uvěřitelná. Najde se tu i pár dobrých scén, o kterých se Denzel postaral, ale tentokrát nemůžu být jen spokojený kvůli němu. No, nepovedlo se to. Nevadí, každý den není posvícení, snad příště. PS: Howardův soundtrack mi asi tak 2-3x trochu připomněl Vyvoleného. To je jen tak pro zajímavost. ;) ()

kingik

všechny recenze uživatele

Uááááááá. To jsem takhle u téhle tv bídy zíval. Tak strašně nudné, nezáživně natočené, až jsem to regulérně prochrápal. Denzele, ty´s dopadl. Nehodnotím. Dám druhou šanci, ale je to příšerné to vydržet. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Roman J. Israel je postava, vďaka ktorej si aj tí, ktorí majú zaškatuľkovaného Washingtona ako viac menej akčného hrdinu uvedomia, že tento herec je skutočne veľmi tvárny. Totiž ihneď po pár minútach zabudnete, že ide o slávnu tvár a túto postavu budete vnímať už len ako svojrázneho právnika. Je trochu škoda, že sa z filmu stane na konci pomerne jasne podaná moralitka, pretože dej je celkom odvážne netradičný a nejasnosti ohľadom toho, kam sa celý film uberie, sa mi celkom pozdávali. Nemusí byť všetko prehľadná trojaktovka. Nominácia na Oscara pre DW absolútne zaslúžená, brutálny prepad filmu rozhodne nie, ale je iba dokladom toho, aké typy hollywoodskych filmov v súčasnosti celosvetové publikum zaujímajú a tento záujem je bohužiaľ stále viac a viac až príliš jednotvárny. 70% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Roman J. Israel, Esq." je podľa mňa dobre spracovanou, dobre natočenou drámou s uspokojivým záverom. Bol som zvedavý kam sa to posunie, postavy ma zaujímali a myslím si, že mali dobré srdce. Dokonca aj také, u ktorých som si myslel, že reálne nič zaujímavé neukážu a budú len jednoduché postavy do počtu. Ako napríklad Colin Farrell, ktorý mi najprv skutočne liezol na nervy. No postupne sa ukáže, že jeden človek, dokáže na druhých zapôsobiť. A tým sa začnú aj veci pomaly meniť a byť zaujímavejšie. Denzel Washington je pre mňa majster charizmy medzi čiernymi hercami. Pôsobí na mňa rovnako ako Tom Hanks medzi bielymi. Vždy je na neho sa radosť pozerať, má príjemný úsmev a jeho postavy majú svoje čaro, ktoré nikto iný nevie do toho dať. A v tomto filme si to užíva úplne naplno a jeho postava ma skutočne dostala. Ukazuje to aj, že s poctivosťou často ďaleko nedojdeme a nakoniec sa aj niekto ako Roman Israel bude utiekať ku kroku, ktorý neskôr sám vyhodnotí ako nesprávny. No nemohol som povedať, že by som jeho rozhodnutiu nerozumel. Ako celok ma to držalo, nenudilo ma to, malo to dobré tempo, skvelého hlavného hrdinu, dobrých vedľajších hrdinov a nemal by som problém sa k filmu vrátiť. Za pozornosť určite stojí. Už len kvôli Denzelovi. Hodnotenie: A- ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Neviem,či so hodnotenie neprepálil, ale z úcty k Washingtonovi a jeho dobrému výkonu to dám aspoň na 2 hviezdy. Denzel sa nám rozhodol, že bude v poslednom čase čoraz častejšie vystupovať ako obranca černoškých práv a tak tu máme nebetyčnú fádnosť, s ktorou sa cítite ako v inej dimenzii, čas ako by stál. Pozerám, pozerám, už som myslel, že prešla aspoň hodina a ono to bolo tak 10 minút. A to má film vyše dve hodiny. Pocitovo ale tak dva týždne. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Snímek měl premiéru na festivalu v Torontu a děj se odehrává na půdorysu přetíženého soudního systému v současném Los Angeles.Díky Washingtonovu výkonu se o děj alespoň trochu zajímáme. Washington znázorňuje odhodlaného idealistického obhájce, jehož život rozvrátí bouřlivé události. Jde o studii povahy a morální výklad v thrillerovém obalu. Scénář je celkem inteligentní, ale nemá moc co říci současnému divákovi. “ Výtečný Colin Farrell hraje ambiciózního bohatého právníka, který hlavního hrdinu u sebe zaměstná. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Utahanější soudní thriller, který nejvíce zaujme nezvyklým, ale standardně skvělým Denzelem Washingtonem, než samotným příběhem. Samotné téma není špatné, ale tvůcům se moc nedaří, přetavit ho do poutavého a zajímavého filmu. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Máme tu další právnický snímek, který však moc nenudí, naopak je celkem zajímavý. Respektive postava Romana J. Israele je zajímavá. Je to čestný muž, ale i on se nechá zlákat a udělá jednu chybu, a to ho stojí život. Na tom, že byl film dobrý, má velkou zásluhu Denzel Washington a Colin Farrell, kteří odvedli dobrou práci. Líbila se mi také Carmen Ejogo. Mrzí mě jen, že jsme se na konci nedozvěděli, jak dopadla ta žaloba, kterou na konci podával George Pierce. ()

Jellini 

všechny recenze uživatele

Škoda, že scénář nejde víc do hloubky hlavního tématu a je neustále tolik vázán na postavu Denzela Washingtona. Film mohl být klidně věcnější nebo o hodinu delší. :-) A závěrečné rozuzlení a vůbec celá linka, po které se k němu dojde, je trochu krkolomná. Nevadí to ale zas tak moc, důležité je, že se o tématu vůbec mluví. Ne náhodu připomíná Roman J. Israel, Esq. jiný film pojmenovaný taktéž po hlavní postavě, "Michael Clayton". Téma aktivismu (ale ne teho dnešního nudného a skupinově narcistního, ale čistě subjektivního a individuálního) je u bratrů Gilroyových očividně zásadní. Jeden z nejlepších filmů loňského roku (ale neviděl jsem jich moc). ()

Reklama

Reklama