Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o americkém leteckém a vesmírném programu existují tucty. I když je jasné, že je to americký film o amerických hrdinech, namísto patosu jde spíš o čirou romantizaci, která navíc v některých momentech dosahuje až mysticky snových rozměrů (Aboriginci, scéna v divadle). Spolu s těmi lidskými a humornými, perfektním obsazením či skvělým střihem, dostává pak i takováto látka úžasně filmový přesah. Těch třech hodin si v tomhle skvěle udělaném filmu ani nevšimnete. ()

packa 

všechny recenze uživatele

Dva filmy v jednom. Dva víceméně průměrné filmy v jednom. A tuny, opravdu tuny vaty! Vystříhat vatu, pokrátit vedlejší linku na Edwardsově letecké základně, více se věnovat samotnému projektu Mercury a přeobsadit nesnesitelného Quaida, mohl vzniknout (v mých očích) slušný film. Drze si dovolím ostře nesouhlasit s golfistou, Quaid se tři hodiny permanentně usmívá, celé tři hodiny si vystačí s jediným, frackovitě slizským úsměvem, to pro mě není zádné skvělé herectví. golfisto, vzpamatuj se ;-) ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Příběh takzvaných "Mercury Seven", legendární první party amerických astronautů, je sice pojatý trošku zdlouhavě (věřím, že se celá první hodina mohla značně useknout), jinak ale příjemně, se srdcem a humorně. Z velké části díky hercům - baví zejména Quiad, Harris a Glenn. THE RIGHT STUFF je pěknou chlapáckou poctou nejen zmíněné sedmičce, ale i s tím související tradici testovacích pilotů; tehdejším střelcům v boření všech vzdušných limitů. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Možná to nemuselo být až natolik romantizující a odlehčené, ale zase by to pak přišlo o tu tolik specifickou auru, díky které je ona olbřímí stopáž více než snesitelná. Každopádně pocitu, že to jsou násilně pospojované dva filmy (jeden o Yaegerovi a druhý o sedmi pionýrech vesmíru; a oba výtečné!), které spolu dohromady ne úplně štymují, jsem se nezbavil po celou dobu. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně zpracovaná sonda do prvních amerických kosmických vzletů, resp. do chlapeckého mezistátního soupeření s Rusy, do životů prvních pokusných šimpanzů - testovacích pilotů, hrdých to na sebe chlapů, riskujících své životy v zájmu techniky a touhy být v něčem první. Film nezapírá ruské prventství, je ochotný si udělat trochu legraci ze svého hrdého soupeření s rychlejšími "komouši", což ovšem musí po třech hodinách završit větou, kdo byl teda sakra tím nejlepším pilotem ve vesmíru. Tato disciplína sice nemá své diváky a jméno vítěze téměř nikdo nezná, ale možná že zvedla všem správným hochům z Ameriky seběvedomí, o což se ostatně snaží celý film, ale díkybohu krom oné poslední věty nezklouzává k nějakému nechutnému patetismu, patriotismu a jiným libůstkám, které jsou mi jinak schopny zničit zážitek z filmu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (37)

  • Ruské rakety, ktoré vidno pri štarte Gagarina a Sputniku, nie sú tie, ktorými sa naozaj štartovalo. Tieto rakety sú novšie verzie tých, ktorými sa vtedy štartovalo. (rexino)
  • Samotný Chuck Yeager na filme pracoval ako technický konzultant. (Real Tom Hardy)
  • Během natáčení scény, kdy Chuck Yeager (Sam Shepard) ztratí kontrolu nad zkušebním letadlem a katapultuje se, zemřel kaskadér Joseph Leonard Svec. Jeho helma se naplnila kouřem, ztratil vědomí a zemřel na následky pádu. Ve skutečnosti si Yeager rozbil čelní sklo helmy a popálil si obličej. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama