Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poručík Web Smith (Wesley Snipes), styčný důstojník policejního komisařství v Los Angeles, je povolán, aby vyšetřil vraždu mladé ženy v zasedací síni správní rady jedné japonské společnosti. Tajemným telefonátem naváže kontakt s podivnou přízračnou postavou - s detektivem Johnem Connorem (Sean Connery), o němž se říká, že je pod vlivem Japonců. Web zjišťuje, že Connor je člověk s velkou mocí. Společně pak vytvoří sehraný tým, který bude prověřen až na pokraj svých možností. Čím více pronikají do záhady tajemné vraždy, tím více pronikají jejich krvavá tajemství do nich samých. Každý úder srdce je přibližuje k novému světu a osudové zhoubě. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

tron 

všechny recenze uživatele

Je to ako Crichtonova kniha: žiadny zrak, ale solídne remeslo áno. Literárna predloha sa síce stala bestsellerom, ale bola obviňovaná z toho, že jej autor je príliš protijaponský. Filmári si to uvedomili a tak je príbeh na niektorých miestach upravený, čo síce bije do očí (na konci sa neprekvapivo ukáže, že najväčšou slizkou sviňou bol beloch) a je to možno nechcene smiešny ústupok, ale nemôžem povedať, že by mi to vadilo. Skôr ma rušilo pár trápnych komických vsuviek (jakuza v gete, golfový vozík) a akčná sekvencia na konci. Tvorcovia zrejme dospeli k záveru, že dvojhodinová kriminálka musí obsahovať akciu a tak jednu umiestnili na koniec. Čo síce nedáva zmysel, ale aspoň je sranda: 63-ročný Connery hádže Japoncov o stenu a Wesley Snipes to dal na Brucea Lee. Hoc kombinácia Connery/Snipes môže na prvý pohľad pôsobiť kuriózne, v skutočnosti sa k sebe prekvapivo hodia. Žiaľ, Snipesova rola oproti knihe rapídne zhlúpla a tu je to skôr nevycválaný kretén,  fakt škoda. Napriek tomu, že aj zvyšok kastingu je nabúchaný (Keitel, Buscemi, Mako, Wise, Carrere, Shaw, von Bargen, Tagawa), nikto nemá príležitosť podať strhujúci výkon. Divákov snímka síce neoslnila, ale meno Crichton v 9O. rokoch lákalo davy a hviezdny kasting a atraktívna japonsko-americká zápletka so sexuálnym motívom urobili svoje: inak dosť matná a miestami divná snímka s rozpočtom 35 miliónov dolárov na celom svete zarobila fajnových 107. Natáčanie sa každopádne nieslo v napätom duchu, rovnako tak post-produkcia, čo v tých dobách bolo typické pre filmy, v ktorých Connery nielen hral, ale ich aj produkoval. Nečudo, že režisér Kaufman si po Vychádzajúcom slnku najbližších 7 (!) rokov neškrtol. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Wesley Snipes jako policajt, který vyšetřuje vraždu mladé dívky v komunitě japonských byznysmanů. Jako odborný poradce přes asijskou kulturu je přizván Sean Connery a do poloviny to vypadá jako zajímavá originální temná kriminálka s kulturním pronikání do tajů mysteriózní japonské kultury a pak se z toho stane spíš podprůměrná americká akční taškařice. ()

Reklama

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Povedená conneryho(byl i producentem) detektivka z netradičního prostředí, s velice dobře budovaným napětím a atmosférou. Knižní předlohu jsem nečetl, tudíž nemohu srovnávat. Doby, kdy Snipes ještě točil kvalitní filmy a Connery vůbec točil, jsou bohužel zřejmě nenávratně pryč. O to více si pak můžete Vycházející slunce vychutnat. Zvlášť když výtečné ústřední duo doplňuje skvěle úlisný Harvey Keitel, či v takřka cameo roličce Steve Buscemi. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tady nehrát ti herci, co tu hráli, a nerežírovat to Kaufman, byla by to nuda na n-tou, jako kdyby točili Grishamovku. Takhle to má aspoň nějakou šťávu, i když ukecanou, na akci dojde až ke konci. Japonci mi z toho vypadli jako pokrytečtí hajzlíci, co říkají něco jiného, než myslí, a děsně se diví, když někdo bere vážně, co říkají, a nepřemýšlí, že to mohli myslet jinak. Jestli je to tak, ani se nedivím tomu množství rituálních sebevražd v té kultuře, protože se tam žije v permanentním klamu, a když se někdo dozví skutečnou pravdu, musí to být jak výbuch papiňáku. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Pro Rising Sun mám značnou slabost. Yakuza; Kodo (jejich znak se dokonce objevil nad vchodem do sídla japonské korporace) bušící do taiko, jako by byly srdcem Vycházejícího slunce; noblesní Connery; Wesley Snipes, na něhož se dobře kouká; Ray Wise v roli padoucha (už zase); trocha intrik; snaha o přiblížení japonské kultury a moc milý happy end (tak tohle je romantika?... každý má prostě nějaké zranitelné místo). Vážně pěkná a chytrá záležitost. Láskyplných 3,5* (s odřenýma ušima). ()

Galerie (35)

Zajímavosti (13)

  • Červený supersport Eddieho Sakamury (Cary-Hiroyuki Tagawa) je Vector W8. Jde o automobil americké produkce s osmiválcovým biturbo motorem s obsahem šest litrů a výkonem 650 koní. Dosahoval maximální rychlosti 354 km/h. Vyrobeno jich bylo pouze 17. Ve své době se nové prodávali za 448 000 amerických dolarů, v roce 2013 se jejich cena pohybovala od 389 000 do 1,4 amerických dolarů v závislosti na jejich stavu. (Saur.us)
  • Identita vraha bola oproti knižnej predlohe zmenená na základe rozhodnutia režiséra. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Zemřel autor Jurského parku

Zemřel autor Jurského parku

05.11.2008

Je tomu tak – rok 2008 je mimořádně „bohatý“ na pády hvězd z filmového nebe. Ledger, Heston, Newman, Minghella... a teď Michael Crichton. Ten se proslavil hlavně jako bestsellerový spisovatel, ale… (více)

Reklama

Reklama