Reklama

Reklama

Král železa a smíchu Franta Kocourek

(TV film)
Česko, 2017, 52 min

Režie:

Jiří Vondrák

Hrají:

Franta Kocourek (a.z.), Miroslav Donutil (vypravěč), Rudolf Kovanda (a.z.), Bolek Polívka (vypravěč)

Obsahy(1)

Silný a poetický příběh představitele brněnské bohémy... Známý brněnský silák Franta Kocourek byl osobnost vskutku renesanční: nejenže dokázal přetrhnout balíček karet, překousnout pětikorunu, ze železné tyče vytvarovat kolibříka či nechat se přejet autem, ale skládal též básničky, hrál v divadle, zpíval a tančil ve folklorním souboru. Měl stovky přátel, kteří nezapomněli ani po jeho nenadálé a předčasné smrti. Franta Kocourek patřil do brněnské bohémy 60. – 90. let. Jako člen Divadla Na provázku účinkoval v mnoha legendárních představeních (Commedia del arte aj.), jako silák potom v mnoha filmech (Balada pro banditu aj.). Proslulá byla jeho přátelská povaha i mnohdy absurdní historky, jichž býval iniciátorem a na jejichž základě si část diváků dodnes myslí, že jde o fiktivní postavu z vyprávění herce Miroslava Donutila, který nám osobnost Franty Kocourka v dokumentu představuje. Miroslava Donutila pojilo s Frantou Kocourkem pracovní a soukromé kamarádství, společně byli aktéry mnohých happeningů. Kulantní mluvou v podobě argotu hantecu je zde představena osobnost siláka a baviče davů, který si v období své slávy podmanil takřka celou Evropu... Příběh Franty Kocourka zároveň poukazuje na popularizaci tohoto argotu zvaného hantec, který představuje lokální variantu češtiny používané v hovorové mluvě v Brně. Tato specifická mluva vznikla během několika staletí smíšením hanáckých nářečí češtiny s němčinou brněnských Němců a historickým středoevropským argotem, zejména vídeňským. Vliv také měly jidiš, romština a italština. V 19. století a na začátku 20. století byl hantec běžně používán nižšími společenskými třídami. Dnes není původní forma hantecu běžná, ale velké množství jednotlivých výrazů je v lokální mluvě obecně používáno. Původ slova hantec je možno hledat ve výrazu hantýrka. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dokument o někom, koho jsem neznal a který dnešní genereaci už asi nic neřekne ani z dokumentů a repríz představení. A jelikož mají lidé už Donutila plné zuby, nebudou je bavit ani jeho historky, kde se občas zmínka o Kocourkovi objevuje. Rozhodně to ale byla zajímavá osobnost! * * * ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Už jsem Brňákem dlouho na to, abych neznal reálie okolo Franty Kocourka. Tímto to tedy napravuji. Kromě profláklých a notoricky přehrávaných historek Donutilových jsem dosud neměl čest. Čest jeho památce. Unikátní záběry třeba s Bolkem. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Hrozně milý dokument o slavném Brňákovi, kterého jsem poznal před mnoha lety díky vyprávění Miroslava Donutila, který i tentokrát příjemným komentářem provází tímto filmem ()

GameboyNES 

všechny recenze uživatele

Inu co dodat Franta je, byl a bude legenda, škoda že takový dobří lidé odcházejí tak brzo a po čem hovno se tu drží do 100. let. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nevím tedy, jak někdo přišel na to, že Donutila mají lidé plné zuby, ale já dávám maximum. Dokument je totiž unikátní nejen hlasem vypravěče právě Miroslava D., protože Frantu Kocourka velmi dobře znal, ale také spousty archivními materiály. Především těmi zvukovými. Obrazových filmů, i těch soukromých a amatérských vidíme také dost. A pak vyprávění slavného herce, který hlasem provází, mám strašně rád. Uslyšíme tak několik historek, které se neoposlouchají. Konečně máme ucelený dokument o člověku, který se proslavil po své smrti díky Miroslavu Donutilovi a mnoho jsem ho neznal, přiznávám. ()

Vlkodlak13 

všechny recenze uživatele

Je to moc pěkný dokument o brněnském silákovi, který by měli vidět i ti, kteří v Brně nežijí, protože takových lidí jako byl on, se moc nevidí. I když su brňák, tak o Frantovi jsem se až z tohoto dokumentu dozvěděl nejvíc informací. Možná proto, že nikdo z mého okolí to až tak neřešil a mí vrstevníci (25) dnes nevědí ani co je to hantec.. Jinak to většinou bylo jen něco málo z nějakých článků a později, když jsem narazil na "dvojdílný" pořad z 95' "Pořád se něco děje", tak tam jsem se o něm dozvěděl víc. I v tomto dokumentu bylo použito Donutilovo vyprávění právě z toho "Pořád se něco děje", jen byly i ty dané scénky taky zkrácené o vtipné momenty, což je škoda. I když to vyprávění z 95' znám, tak si ho rád občas pustím a vždy mě dokáže pobavit. Taky zde byly použité i pěkné staré záběry Brna, prolnuté fotografiemi a záběry z vystoupení Franty Kocourka. Jsem rád, že tu byl zmíněný i Rudy Kovanda, protože ten ve Frantově životě hrál taky velkou roli. Vyprávění Bolka Polívky a Miroslava Donutila bylo pěkné. ----- Co víc dodat.. Tento dokument opravdu doporučuji shlédnout, je vážně pěkně udělaný. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že se tedy o Frantovi dozvím víc. Přesto cenný historický dokument, a to díky archivním záběrům Brna a samozřejmě i Kocourka a brněnské bohémy. A Donutil přidává pár zábavných historek. 75%. ()

Reklama

Reklama