Reklama

Reklama

Hladová řeka

(amatérský film)
Krátkometrážní / Horor / Mysteriózní
Česko, 2017, 9 min

Obsahy(1)

Anita (Nikola Minářová) se spolu s majitelem půjčovny loděk Tomem (Tomáš Mann) vydává hledat svou sestru, která zmizela v mrtvém přehradním rameni. Odlehlá část vodní nádrže je proslulá podivnými tragédiemi... (choze)

Recenze (24)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Což o to, Nikola Minářová má dobrý v podstatě všechno. :-) Jen ten Tomáš Mann jaksi ztloustl a stoprocentně na mě působila jen hudba a občasný nezbytný humor. Napětí jsem nenašel, pro mě nespočívá v tom, že během plavby na loďce po Priglu jedna postava druhé vypráví o všech těch neštěstích a pak se objeví bubáci. Závěrečná katastrofa je jako pointa relativně fajn, jen je škoda, že z ní nebylo nic vidět (ale chápu, peníze nejsou). ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Niekedy sa tie dva svety pretnú. A potom prídu oni.“ Hladová řeka ma zaujala na prvý pohľad, nakoniec to ale až také dobré bohužiaľ nebolo. Mám rád zlovestné, hororové atmosféry a výpravy na temné miesta, s ktorými sú spojené samé škaredé veci a to až do takej miery, že dané miesta medzi miestnymi obyvateľmi skultovneli a hovoria si o nich strašidelné historky. Toto Choze použil už v urban legend Casa Carnivora, ale tentoraz to obohatil o splav pochmúrnej rieky á la Vyslobodenie resp. Apokalypsa. Čo je dobre, pretože milujem horory z prírody. Podarilo sa mu vytvoriť vydarené, rozľahlé miesto, na ktoré je lepšie neplávať. Viem, že to je klišé a ono to v podstate samozrejme aj JE klišé. No dôležitejšie je to, ako viete alebo neviete s klišé pracovať. Ak neviete, tak neviete, ale Choze v Hladové řeke vie a výsledkom je fakt veľmi zlovestná atmosféra. S technickou stránkou je to už však podstatne horšie (hudba občas prehlušuje dialógy a zaobišiel by som sa aj bez nevydarených masiek a kostýmov zla). Takisto vysvetlenie záhady ma neuspokojilo, asi to radšej malo zostať bez vysvetlenia (ale predposledná scéna vyzerá úžasne). Takže po dobrom rozjazde príde slabší, ale akceptovateľný stred a dosť strašný koniec. Ale Nikola Minářová má dobré nohy. ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Za tento mrzký hororový kraťas by se musela stydět i stará Blažková. Chápu, že režisér postrádá jakýkoliv hororový talent a absolutně netuší, jakým způsobem budovat atmosféru, ale copak se na výslednou verzi svého pahororu před jeho neuváženým vpuštěním do virtuálního prostoru ani jednou nepodíval? Hladová řeka měla být založena do šuplíku a promítána výhradně pro pobavení rodiny či přátel. Po všech směrech amatérská a místy až nechtěně parodická podívaná. Interakce postav připomíná rozhovor hluchého s němým. Vše pochopitelně vychází z ostudných hereckých výkonů a triviálních dialogů. Jakožto zdejší hororový expert se snažím přistupovat k tvorbě českých tvůrců o poznání tolerantněji a nad jejich povětšinou marnými pokusy občas přimhouřím své odborné oko, ale tady musím v každém případě udělit nekompromisní odpad. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Mladé dievča sa spolu s lodníkom vyberie na pátraciu plavbu po stratenej sestre. Najväčším problémom je to, že miesto, na ktorom sa stratila, je známe nepríjemnými udalosťami. - Velmi slabo spracovaný horor, ktorý by za normálnych okolností dostal velmi nízke hodnotenie. Ale je tu jeden detail, ktorý treba brať do úvahy. A to je ten, že ide o amatérsky snímok. Väčšina ludí si všíma len negatíva. Ale mne sa napríklad viacero vecí páčilo. Hudba je spracovaná kvalitne, prostredie je pútavé, kameraman sa pekne pohral a sníma z rôznych uhlov a ani režijne mi to neprišlo úplne márne. Ale to je asi spôsobené tým, že už som v amatérskej sfére videl absolútne extrémy. Oproti predchádzajúcim projektom slabšie, ale stále oceňujem snahu a raz sa do Brna na premietanie dostavím. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hudba je bohovská, Tomáš Mann zas frajer ako vždy, príbeh síce originalitu nepobral, ale je dostatočne zábavný aj zaujímavý (historky z minulosti), no prevedenie je evolučne pozadu za hocičím, na čom choze participoval či už režijne alebo scenáristicky. Technické prevedenie je na amatérskej úrovni (zlý zvuk, nevydarený pokus o retro atmosféru znížením jasu, kostrbatý strih) a podobne scenár je snažne neobrúsený a vyžadoval by si zásadný redraft (zhustenie viacerých scén do replík, prekopanie štruktúry a prepísanie konca a väčšiny dialógov). Ak som "To není moja sestra!" dal kvôli neoriginalite dve hviezdy, tu nemôžem dať viac ako jednu. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Mám rád horory, který maj nápad a i přes osekanej budget a možnosti na to jdou takříkajíc od lesa- tady doslova od lesa :-) Choze prostě umí a nezklamal ani tentokrát, hlavní hrdinka možná trošku dřívko, ale... zase má pěkný nohy! :-) Naopak týpek, ten plantážník!, výbornej. Navíc Brněnská přehrada je prostě fajn, a když už se někde utopit, tak jedině tam. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, podle některých zdejších ohlasů a docela nízkému hodnocení, jsem očekával spíše velký průser, ale nakonec se z toho vyklubal normální průměrný krátkometrážní kousek. Nějak bych tvůrce nehanil. Bylo příjemné se podívat na pěkné prostředí, kde se natáčelo a ani vyprávění historie tohoto místa nebylo špatné. Navíc kameraman odvedl celkem slušnou práci a ani ten zvukový doprovod mi vyloženě nelezl na nervy. Slabší to bylo opravdu jen s kvalitou hereckých výkonů. 50% ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

S Chozem je to těžké. Nejdřív jsem byl rád, že kromě točení filmů a psaní scénářů začal psát i normální prózu, protože píše dobře. Jenže pak mi zase začali chybět jeho filmy. Když jsem se doslechl, že točí nový říční horror, zaradoval jsem se. A protože vím, že má rád podivná monstra (zabijáckými nafukovacími panami počínaje, neméně vražedným pytlem s odpadky nekonče), začal jsem se mu vemlouvat, aby mě obsadil jako velké hnusné chlupaté monstrum. Což nevyšlo, protože nepozná kvalitu. Ale alespoň je film. Choze rád zkouší a experimentuje, což se mi hodně líbí. Nápad točit na vodě je fajn, stejně jako konečný výsledek tohoto nápadu. Kamera je fajn. Zápletka je fajn, retrovzpomínková sekvence až typicky Blažkovská, tohle mi k němu perfektně sedí. Problém nastává v závěru, který je obrovským polenem hozeným pod nohy filmu. Předposlední scéna vynoření v "jiném" světě by ještě šla, ale ta poslední je prostě špatná, jak co do provedení, tak i do pointy a vyvrcholení příběhu. Hodně se mi líbila hudba, v začátku až příjemně carpenterovská, jen by nemusela občas přehlušovat mluvené slovo. A když už jsme u toho, slova by se taky mohla více trefovat hercům do pusy. Ale jo, atmosféra tu je, dokonce příjemně houstne (nebýt toho závěru). Příjemný (relativní, samozřejmě) letní horror. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Jediné ci mě zaujalo bylo vyprávění co vše má řeka za sebou, hlavni herečka hrozná, hudba taky to se nedalo pomalu poslouchat určitě místo pěkné dobře se vybralo aspoň tohle, ale zbytek špatný viz dva borci na skále nevím koho to napadlo ale snaha se cení . ()

evilmind 

všechny recenze uživatele

IMHO by to fungovalo lépe úplně bez těch dvou postav s papírovým pytlikem na hlavě - tj. vystřihnout všechny tři scény, kde jsou vidět. Pointa by pak byla, když se vynoří v té "alternativní" řece, a můžou následovat titulky. Protože ta příliš polopatická mysterioznost působí rušivě, a přitom není strašidelná, ani nepřináší nic jiného navíc... ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jakože.... Věřím, že na papíře to vypadalo dobře (pominu li trošku z prstu vycucanou mythologii) a kdyby to na papíře zůstalo, např. v komiksové formě, mohlo to fungovat, ale filmový formát je prostě zrádný. Zvýšený jas celého snímku je rušivý. Herci jsou slabí (a vůbec jim nepomáhá nešikovný postsynchron jejich replik). Zvuk je neucelený. Kamera střídá hezké a křečovité záběry. Střih neumí (nebo už to více nešlo) ty horší záběry schovat. Režie je tak "vtipná", že se nebojí jednu ze dvou postav uvést pohledem na tlustý zadek vykukující z kalhot.... Prostě amatéřina nejhrubšího zrna.. Svým způsobem by to mohlo být sympatické (zvláště když dojde na téměř lovecraftovské záběry na úplném konci filmu), ale prostě se na to nekouká hezky. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Ono sa to ťažko hodnotí, nesympatický hlas Anity však iritoval, že nevedelo plávať ani jedno dieťa z 33 na výlete uveriť ťažko a aby náckovia na most dali všetky autá naraz.Snahu a hudbu však dokážem oceniť. ()

TheDon 

všechny recenze uživatele

Svěží kraťásek přichází jak jinak než ze štatlu. Je to fajn, atmoška solidní a vody myslím že dostatečně. Abych pravdu řekl, chtěl jsem hned z rozjezdu na diskuzi zdrbat pana tvůrce, co s tím zvukem vymýšlel, že mu tam imrvére štěká čokl. Ale všechno zpět, čekoval jsem nějaký videa na jůtůbu a automatický spouštění je prostě mor. Co se týče kástu, možná bych volil trošku jinou představitelku hlavní role, protože otrošku míň ochotnickej výkon, uvěřitelnější a byli bysme zase trochu jinde. Zrzek samozřejmě bezchybně démonickej. Tam není o čem mluvit. A abych se vyňadřil teda už ke všem třem....za mě jen zrzek. Zbytek bych asi vyměnil. Asi určitě. Koneckonců mi to furt vychází na slušnou čtverečku. Nejen proto, že je z Brna, ale za nápad, ochotu do toho jít a natočit. 75% P.s.: kdybys chtěl do příštího filmu nějakýho dvoumetrovýho killera, dej vědět :) ()

DodkaS 

všechny recenze uživatele

Z vody mám prirodzený rešpekt, takže už len to vo mne naháňalo hrôzu :) Veľmi oceňujem nádhernú prírodu, skvelých hercov (výkrik slečny Nikoly bol mocný) a samozrejme amatérsku tvorbu a to vo všeobecnosti. Ešte by som povedala, že len tak ďalej, ste šikovníj. Stávam sa vašou fanúšičkou :) ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Nápad s riekou a mytológiou okolo sa mi páčil, ale to spracovanie je fakt... otrasné. Asi najhoršie v chozeho portfóliu. Prekvapilo ma to tým viac, že z minulých režisérových počinov viem, že vie točiť aj robiť atmosféru. Tu je to technicky až neuveriteľne odfláknuté, takže je film miestami fakt utrpenie pozerať/počúvať. Hudba ok, ale príliš nahlas, dialógy miestami nepočuť, divný jas, nesediace postsynchróny, tie dve mátohy mohli byť tiež radšej vystrihnuté. Úplne posledná scéna mi tam nejako nepasovala. Malo to skončiť vynorením sa v "alter dimenzii". Herci znesiteľní, dialógy mohli byť prirodzenejšie. Ako komiks či poviedka by to vypálilo určite lepšie. ()

Pajkenzi 

všechny recenze uživatele

Nevím co mám k tomuhle napsat asi jen to, že v některých minutách to bylo až trapný, ona se chovala hrozně a co se týče hudby tak se nebudu ani vyjadřovat... ()

misstake 

všechny recenze uživatele

Kraťas odvolávající se zřejmě k Chozeho oblíbencům Argentovi nebo Fulcimu. Včetně hereckých výkonů neherců, které byly fajn a hudby, ze které jsem byl nadšen. Konec mi evokoval The Beyond a líbili se mi zde kritizovaní zakuklenci. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

"Mám z tohohle místa husinu". To já měl spíš husinu z těch příšerných pazvuků, které asi měly navodit horrorovou atmosféru. Zajímavý nápad, ale to provedení je prostě dost fádní, od herců,až po kýčovité záběry na tajemné postavy na břehu. ()

Reklama

Reklama