Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Recenze (190)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že rusové mají v oblibě kosmonautický filmy, protože krom tohoto byl ve stejným rice ještě uveden film Vremja pěrvych, který se povedl o třídu více. Na Saljutu mně nejvíc vadila ta vražedná kombinace kopírování rukopisu Míši Baye a televizní lacinosti. Vůbec nechápu, proč rusové nezůstali svý, protože jejich filmařská síla je v geniálním obrazovým provedení s syrovějšího způsobu vyprávění. Já to vidím na ušmudlaný tři hvězdy, za některé kvalitně natočený scény, ale nezaručuju, že to v budoucnu o jednu hvězdu nesnížím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet RUR 400miliónov ($7miliónov)Tržby Celosvetovo $13,511,000▐ Máme tu Ruskú odpoveď na Gravitáciu. V celku zručne natočenú vesmírnu drámu o záchrane doničenej družice, ktorá by mohla spadnúť do zaludnených miest. Technicky na úrovni a užijeme si tu pár dobre vypätých scén. /60%/ ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ruská odpověď na Americkou Gravitaci. Rusové rozhodně nejsou na tom vůbec špatně. Z technického hlediska jsou na tom výborně, herecky také slušné a objeví se zde i pár vypjatých scén. Na vyšší hodnocení mi však něco chybělo. Solidních 65% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Da, takiji serjozniji geroji pojechali v kosmos. Mám ty ruské kosmické filmy celkem rád, Gagarin i Vremja pěrchych se mi líbili poměrně hodně. Bohužel v tomto případě se tvůrci spíš než do vesmíru vypravili do holyvůdu, a to do té jeho horší části. Nedivím se Džanibekovovi a Savynichovovi, že se od filmu distancovali. Ona ta samotná záchranné operace byla sama o sobě kus řemesla a odvahy a nebylo třeba ji vyšperkovávat postupy ze science-fiction. Být to úplná fikce, prosím, ale vylepšování reality v zájmu "dramatičnosti" nemám zkrátka rád. Ne že by film byl špatný jako takový, napětí je vystavené v některých scénách výborně, zejména při připojení či při scéně katarze "takhle spravujeme ruské kosmické stanice" (ano, i Armageddon se připomene). Kupodivu i ten rodinný melodram je mi ve slovanském podání nějak bližší a přirozenější než od hochů a dívek zpoza velké louže, ale proč si přidávat tam, kde to absolutně není nutné. Pro mou zálibu v kosmonautice nemůžu dát míň než tři kousky, ale v jiném žánru bych byl přísnější. P. S. Takhle to bylo doopravdy: https://www.youtube.com/watch?v=8EPbJRsN1Zk ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

“Salyut 7”, bola poslednou orbitálnou stanicou, ktorá bola v roku 1982 vypustená na obežnú drahú. Celkovo ju navštívilo viac ako 20 kozmonautov. Potom ako ju v júni 1985, opustila jedna z posledných posádok, bola jej drahá letu nečakane narušená. Po prechode atmosférou, tak hrozil nekontrolovateľný voľný pád na zem. V čase studenej vojny medzi “SSSR” a “USA”, daná katastrofa neprichádzala v úvahu. Dvojčlenná Ruská posádke kozmonautov, Vladimír Dzhanibekov a Viktor Savinykh tak boli opätovne vyslaný do vesmíru, aby prevzali kontrolu nad “Salyut 7”. Toto je príbeh, ktorý zachytáva samotný dramatický priebeh udalostí. Skutočne, po vizuálnej stránke, z trojice ruských filmov o “kosme”, je tento najvydarenejší. Z pohladu príbehu disponuje každý jeden z nich silnými aj slabými stránkami. Podľa mňa sú skoro všetky na jedno kopyto. Čiže viac než solídne spracované, pozornosti jednoznačne hodné! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Další z typických produktů moderní ruské blockbusterové kinematografie, kterou charakterizuje ambicióznost v oblasti technického zpracování, nostalgická idealizace sovětské minulosti a kontraproduktivní snaha být hollywoodštější než Hollywood - ta se negativně projevuje jednak v potlačování kulturních prvků, které by ruským filmům dodaly nějaký jasně rozpoznatelný "ruský" charakter a jednak v přepálené (melo)dramatičnosti, která nesedí ke zpracovávané látce. Právě příliš přehnaný tlak na emoce a velkolepost ze Saljutu-7 trčí obzvláště očividným a nepříjemným způsobem. Namísto toho, aby film z inspirace reálnými událostmi těžil ku svému prospěchu, působí nakonec daleko méně uvěřitelně a více vyfantazírovaně než kompletně smyšlená Gravitace, která byla očividně jeho největší stylistickou inspirací. Ještě více si Šipenko a jeho tým ublížili pokusy dodat filmu pseudo-hluboký, "duchovní" rozměr skrze několik výjevů, které mají blíž spíše k lacinému pulpu. Smutně nekritický pohled na Sovětský svaz se pak projevuje zejména ve stylizaci mizanscény - SSSR 80. let ve filmu vypadá jako docela moderní země s vysokou životní úrovní a mladší diváci, kterým nic neřeknou ikonické artefakty jako je medvěd Míša z moskevské olympiády roku 1980, podle mě musí mít docela problém s určením, v které době se vůbec příběh odehrává. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Na zemi by som toho chrobáka rozmačkol, tu je mi ho ľúto..." Rusi ukázali, že naozaj vedia držať krok i s tou najkvalitnejšou US produkciou. Ruská odpoveď na film Gravitácia sa vydarila, nemám veľmi čo kritizovať, snáď len ten často spomínaný americký záver, ktorý vadí väčšine užívateľov. Dobrá scéna s napojením Sojuzu, požiar, pitie vodky a pobaví letiaca hra z našich detských komunistických čias-" No počkaj". S malými úpravami to mohol byť kult. 80%. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

To je legrační! Tam, kde má skvěle vygradovaná Gravitace ty zdaleka nejvypjatější finální scény se Shenzhou, mrtě akčního napětí a tuny parádních digitálních efektů, tam má Saljut-7... mlácení kladivem do ocelový trubky? To chce odvahu. Zbývá nám tak jen sice dost utahané, ale pořád koukatelné vesmírné drama s několika napínavějšími momenty. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Zatraceně dobře natočené vesmírné Inferno! Tolik špatných rozhodnutí při tak výsostně citlivém problému bolí... ()

Aky 

všechny recenze uživatele

S velkou skepsí jsem k tomu přistupoval, ale nakonec opravdu moc pěkné. Kupodivu se podařilo skloubit americký thriller s ruskou pozvolností a zadumaností. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Technicky naprosto srovnatelné s hollywoodskou produkcí, jen zbavené tuhého nátěru patosu, výborně gradované akční scény a závěr, ehm, jak to jen slušně říci, no takový hollywoodský včetně toho ukrutně blbého potlesku. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Ďalší z napínavých príbehov z kozmického priestoru. Zaujímavé, že sa filmy americkej a ruskej produkcie začínajú podobať, a to nielen technickým stvárnením, ale aj mentalitou účinkujúcich. Jedna i druhá superveľmoc majú potrebu riešiť si svoje komplexy, zvýrazňovať svoje úspechy a robiť to tak, aby to príliš neklalo oči. Lebo pátos, vlastenectvo i hrdinstvo koncových pracovníkov a jemná kritika aparátčikov sú v týchto filmoch neodmysliteľné.Film bol pozerateľný, len tá nedisciplinovanosť a ľahkovážnosť kozmonautov mi nekonvenovala s ich statusom. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

I rusové mají svůj kvazi interstellar, respektive dneska spíš First man (2018), akorát to není tak suchý. Realistický pohled na věc jedné orbitální stanice a problémů vesmírných rozměrů. Scénka se sklenicí u balkonu - k nezaplacení. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Američania vedia do toho vložiť viac toho hrdinstva, pátosu a emócií. Tu sa to priam hodilo, no okrem záverečných 15 minút mi to prišlo dosť také suché až únavné. Určite však lepšie než taká Gravitácia, film má svoju úroveň aj bez pompéznosti a veľkej glorifikácie. A Rusi si svoje povestné kladivo presadili aj vo vesmíre. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ruská varianta na sci-fi filmy obstála na výbornú. Peripetie sovietskej družice Салют-7 ( Saljut-7 ), ktorá stratila spojenie s ústredím a hrozilo, že nekontrolovateľne padne na Zem. To sa pochopiteľne nemohlo stať, a dôvody neboli v prvom rade ohrozenie ľudí, ale politický boj s američanmi o nadvládu vesmíru... Ruská kinematografia ide v posledných rokoch míľovými krokmi dopredu a tento film je toho dôkazom. Triky, družica, otvorený vesmír... technicky dokonalé a potešil aj samotný príbeh, ktorý má v sebe humor, vypäté scény aj dramatickosť počas celého filmu. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Hodně, hodně dobré! To, že Rusové točí kvalitní snímky, je možná pro někoho překvapení, ale já už je sleduju pár let a jejich filmy jsou naprosto srovnatelné s těmi hollywoodskými. Tentokrát nám naservírovali vesmírné dobrodružství o vesmírné stanici Saljut 7. Příběh, efekty, herecké výkony i hudba jsou na skvělé úrovni. Je to také dost emotivní, opravdu se to povedlo. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Nějak mě to neuchvatilo, neříkám ze filmy na tenhle způsob jsou zlé ale mě tady ten dramatický vesmírný příběh prostě za srdce nevzal. I když je snaha aby byl smutný a příběh co nejlíp natočený mě za srdce nechytl. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Už ten fakt, že Rusové změnili (zfiktivnili) jména všech zúčastněných kosmonautů (a kosmonautky), dává jasně najevo, že tohle je fikce a nic než fikce, i když inspirovaná skutečnou událostí. Pro zajímavost jeden z oněch dvou přeživších vesmírných gerojů sám osobně nedávno prohlásil, že pravda ve filmu je tak 60%, zbytek je prý Hollywood... tedy Mosfilm. Já bych si nesměle tipnul, že ten poměr bude spíš opačný. Ale popravdě je mi to putna, protože tohle se Rusům fakt povedlo a já kvůli lepému vizuálnu prominu třeba i ten místy přepálený patos. Jen ta moje 60 palcová bedna byla na takovýhle velkofilm poněkud malá, tohle by chtělo pořádný plátno a nejlíp ve 3D. Mimo hlavní děj jsem si dobře užíval i některé jemné detaily (kosmonaut pařící kdysi slavnou ruskou digihru s vlkem a zajícem, olympijský medvěd coby neoficiální indikátor stavu beztíže), ale nejvíc mě dostalo finále. Když dva molodci mašlovali na orbitu kladivem do trubky ("Davaj! Ješčjo raz! Davaj!"), když pak naskočila elektřtina a spustila Alla Pugačova, když si ti dva borci zasalutovali s posádkou nepřátelského (tehdy ještě) Challengeru, když se dole na Zemi v sovětském kosmickém středisku všichni šťastně objímali a když k závěrečným titulkům procítěně pěl můj milovaný Voloďa Vysockij, zažíval jsem kvalitní diváckej organismus. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky si Saljut v ničem nezadá s hollywoodskou produkcí, což je vlastně u ruských filmů z poslední doby zcela běžný jev. K hercům nemám nejmenší námitky a Vdovičenkov mě baví už od dob Brigády. Když dojde na vypjaté chvíle ve vesmíru, je se na co dívat a líbilo se mi, že vzdor dobovému zasazení je příběh prost nějaké výraznější propagandy. Nicméně toho kosmického blbnutí tu bylo na můj vkus až moc. Ze začátku mě to bavilo, ale pak to bylo až na některé momenty monotónní. To platí i o dění na Zemi resp. v letové centrále. Místy zábavné, ale poté jsem měl stejný problém jako s tím nahoře. Nicméně i tak se jedná o hodně solidní počin a i když to byli Sověti, držel jsem klukům palce. A to se počítá. 65% ()

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama