Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

Ceberus 

všechny recenze uživatele

"Voláte na ministerstvo? - Ne, chci zrušit večeři s manželkou... spojte mě s ministerstvem." Jak říká mnoho ostatních, vypadá to jako přímá ruská odpověď na americkou Gravitaci. Některým se nelíbí, že jde o zhollywoodizovanou produkci někam směrem k Armageddonu, ale mně - fanouškovi velkorozpočtových amerických blockbusterů - to rozhodně nevadí, právě naopak. Stejně tak mě neuráží, že film je pouze inspirován skutečnými událostmi a dost je tam navymýšleno. Holt to není dokument, je to hraný film, takže cajk - to už bych si pak mohl stěžovat, že Hanebný pancharti nejsou historicky přesní. :-P Kromě toho, mně to až tak bayovské nepřišlo, nejblíž to imho nakonec má k Apollu 13. Jinak stejně jako u Gravitace i tady stojí za zmínku hudba. Sečteno a podtrženo, solidní tři a půl hvězdy. A chcete-li něco ještě o chloupek lepšího z ruské tvorby, pak nevynechejte Čas dobyvatelů, překvapivě ze stejného roku. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Bavilo mě to, ale pak jsem si o tom něco přečetl... V dějepisu bych tím možná raději nikoho neomračoval (viz Zajímavosti k filmu). Hlavně mi nejde do hlavy ta závěrečná scéna s americkým raketoplánem. Ta je na hranici parodie a celý to shazuje o třídu níž. Jinak z filmu se to nedozvíte, ale to teplý oblečení, co mu vnutila manželka, se jim nakonec zatraceně hodilo. ()

Reklama

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Mierne nadhodnotím, chcelo by to možno "len" veľmi veľmi silné tri hviezdy, ale nakoľko sú ruské filmy stále prehliadané, tak im pomôžem aspoň takto. Málokto si uvedomuje, že čo sa týka technickej kvality, tak Rusi už dávno dobehli konkurenciu (Attraction 1, 2, Guardians, Koma, Blackout, Sputnik a to sú len filmy z posledného obdobia, v poslednom desaťročí ich bola hromada, len väčšinou technická stránka trestuhodne utiekla obsahovej ...) a čo sa týka príbehovej stránky, tak je to stále tak trochu exotický rukopis, ktorý u ostatných krajín človek nenájde. Ja som sa bavil. Technicky fakt topka, nádherné vesmírne scenérie a pohľady, Ruská mentalita úplne inde ako všade vo svete a to je na tom práve to dobré. Napriek tomu, že technicky USA kopírujú, ostatným sú stále svoji, takže sa vždy jedná o viacmenej príjemné osvieženie. Jasné, nie je to Apollo 13, ale popravde na Apollo 13 sa pre mňa osobne nechytá ani Prvý človek na Mesiaci, pretože to kedysi dávno nastavilo laťku podobne vysoko ako vo vojenskom žánri Vojak Ryan. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Ruská kinematografie už nejednou překvapila a trvá to i nadále. Jejich snímek ´Saljut-7´ se může s přehledem svojí kvalitou zařadit mezi ty hollywoodské. Svým zaměřením, atmosférou a dramatizací vlastně velice silně konkuruje právě hollywoodskému snímku ´Gravitace´. Je tu jen jeden jediný rozdíl. Děj ´Gravitace´ je smyšlený, Rusové sáhli po skutečné události. No, alespoň to tvrdí. Hollywoodem se však inspirovali velice striktně a tak zlí jazykové mohou mluvit dokonce i o vykrádání. Vesmírné scény na začátku dějství skutečně po technické stránce a atmosférou připomínají zmiňovaný snímek ´Gravitace´. Máme tu třeba i citovou scénu z řídícího vesmírného centra loučení manželky s astronautem. No jasně, ´Armageddon´ a loučení dcery s otcem. A když jsme v tom řídícím centru a události v něm, co snímek ´Apollo 13´? A takto by se dalo pokračovat dál. Příběh se odehrává za studené války a tak se podle toho odvíjí dramatizace. O to více překvapí konec, který se právě na tu dobu stává nepochopitelným. Týká se to samozřejmě americké posádky v raketoplánu a vzájemné reakce obou stran. Nebo je vtom myšlenka, že jsme jen lidi a v těžké situaci by jsme si měli všichni pomáhat? Tak či onak, po delší době tu máme ruský vesmírný snímek velice povedený, který rozhodně stojící za úvahu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Z těch tří ruských vesmírných filmů mi Saljut-7 nakonec sedl asi nejvíc. On ani jeden není špatný, ale Gagarin je plný patosu a Spacewalker mě většinu času spíš nudil a taky tu byl patos, i když to celé mělo skvělý vizuál. Sice nevím, jak moc to tady odpovídá realitě, ale jinak Saljut-7 šlapal přesně tak, jak měl. Je to napínavé a atmosférické, některé scény vizuál to má skvělý, patetických scén je tady nejmíň ze všech těch tří filmů a namísto toho to dokáže působit spíš realisticky. O postavách jsme sice mohli vědět víc, ale na potřeby toho, čím ten film je, to vystačilo. Jen bych teda někdy vyměnil hudbu a konec je divně utnutý, ale jinak už snad ani nemám co vyčítat. Své mínusy to rozhodně má, ale jinak je to povedený film. 4* ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Na scéne sa herci pohybovali pomocou špeciálnych káblov. Aby pochopili, ako sa v stave beztiaže telo správa, museli tento stav pocítiť. V špeciálnom výcviku boli preto herci umiestnení do lietadla Iľjušin Il-76, ktoré sa desaťkrát vznieslo do výšky niekoľko tisíc metrov a prudko kleslo parabolou, pričom sa na 26 sekúnd objavil stav beztiaže. (Arsenal83)
  • Do filmu bola pridaná zápletka o požiari na palube Sojuzu T-13 a možnom návrate len so Savinychom (Pavel Derevyanko) na palube. V skutočnosti k ničomu takémuto nedošlo, lebo posádka si dala veľký pozor na to, aby sa všetka voda vyparila pred zapnutím akýchkoľvek elektrických systémov. (Raccoon.city)
  • Po Sojuze T-13 boli na Saľute-7 ešte dve posádky. 17.9.1985 posádky lode Sojuz T-14 Vladimir Vasiutin, Alexandr Volkov, Georgij Grečko a 5.5.1986 Sojuz T-15 Leonid Kizim a Vladimir Soloviov. (Raccoon.city)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama