Reklama

Reklama

Je rok 1985. Saljut 7 je sovětská orbitální stanice, která obíhá Zemi v bezpilotním režimu. Náhle však přestane reagovat na signály pozemního řízení. Pád této stanice, pýchy sovětské vědy a vesmírného průmyslu, by nejenom poškodil obraz země, ale také způsobil tragédii, stejně jako ztráty na životech. Na stanici proto musí být vysláni astronauti, aby zjistili, co způsobilo poruchu a zabránili katastrofě. Nikomu se však dosud ještě nepodařilo spojit s neovladatelným objektem ve vesmíru. Dodnes se jedná o technicky nejsložitější misi v historii vesmírné navigace. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (190)

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý kosmonautický film. Vizuál super, ale samotný film sice má zajímavý příběh, ale nijak převratný a je hodně propagandistický. Musím uznat, že části, kdy jsou kosmonauti ve stavu beztíže byly natočeny super, ale celá struktura filmu je taková fádní, kam se to hrabe na tady zmińovanou sci-fi Gravitace, a už vůbec se to nemůže měřit s Prvním člověkem nebo Interstellarem...70% ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Bomba! Rusáci zabodovali! Dlouho jsem někomu ve filmu tak nefandil jako těmhle dvěma kosmickejm gerojum a mlátil s ovladačem do vzduchu jako oni s tím kladivem, takže mě ten konec tentokrát ani nevadil. Každý to tu srovnává s Gravitací, takže jo...trikově možná Gravitace o něco lepší, ale jen o chloupek, zato dějově, emočně tohle o ten chloupek zase lepší, přikovalo mě to k obrazovce a napětí se dalo často krájet, ale taky se člověk pobavil u ikonické hry osmdesátek nebo originálního popíjení vodky. Super kosmické dobrodrůžo a jdu hledat jak to bylo doopravdy. ()

Reklama

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem narazil na "novější" ruský film, který normálně funguje. Zatím jsem se trefoval jen na samé zmatené kočkopsy s roztěkanou dramaturgií. Saljut-7 nejen, že má hlavu a patu (aby ne, když je podle skutečných událostí), ale dokonce je to místy i dost napínavé, držel jsem klukům palce. Vizuál výborný, v dnešní době plné digitálních bordelů je balzámem pro oko, sledovat reálně působící triky. Jen tak dál. ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Co se člověk doví nových věcí, tomu bych fakticky doposud nevěřil. Ani jsem o této události nevěděl, samozřejmě film byl trochu nafouklý s velikým množstvím upravených věcí, ale ta podstata zůstává stejná. Nečekal bych, že by se Rusové někdy pustili do filmů s vesmírnou tématikou, holt jsem k tomu zachovával menší skepticismus, ale to se vyvrátilo již po prvních minutách. Za přijatelný rozpočet zde filmaři vytěžili z minima maximum, po stránce vizuální se nedá nic moc vylepšovat, zde všechno šlape jak správné švýcarské hodinky. Místy je až obdivuhodné, s jakou bravurou se autoři poprali s tímto námětem, protože film taktéž nabídne slušnou atmosféru doplněnou dunivou hudbou, pár momentů mi uvízne v hlavě na hodně dlouho. Po stránce herecké to taktéž překvapuje. Někdy mě trochu naštvalo chování hlavních hrdinů, pár kroků mi přišlo zbytečných a v daný moment prostě zbrklých, ale pak jsem si uvědomil, že si jeden krok za druhým mohu krásně v pohodě promyslet z pohodlí své židle a oni museli rozhodovat na orbitě. Pak je mi jasné, že chvilkami nervozita mohla hrát určitou roli. Na plný počet to není, ale v rámci tohoto žánru to nedělá žádnou ostudu, ba naopak to pár hollywoodských "fláků" rozsekává na plné čáře. Za mě dávám 82 % ()

desade 

všechny recenze uživatele

Film ako taký Ok. Len by som mu nedal podtitul "podľa skutočnej udalosti", čo kritizovali aj samotní kozmonauti. Niektoré podstatné fakty tam chýbali a iné fakty (čo je horšie), ktoré boli prezentované ako skutočné, boli vymyslené. Ako zásadnú chybu považujem nedostatok odvahy priznať, že za "pagibnutie" Saljutu 7 mohla chyba obsluhy pozemného letového strediska. Pri správnom postupe v reakcii na prevádzkovú závadu mohol korabl v pohode s menšími obmedzeniami fungovať do príletu nasledujúcej posádky, ktorá by vymenila chybný ovládací panel (bol už dokonca pripravený na lodi). Ale... Ruskij čelavek bol potrestaný vždy aj za chyby, za ktoré nemohol a tento strach ho nutkal robiť neštandardné kroky, veď možno to bude dobré (Vot davaj, éto búdet charašó). A presne takto buchol aj Černobyľ. Vôbec nechcem spochybniť hrdinstvo kozmonautov. Dokonca si myslím, že komunizmus v spojení s "ruskou dušou" má vytváranie hrdinov priamo v génoch, inak by tak dlho neprežil. Spochybňujem len hranie sa na realitu a tendenčnosť. Pozrel som si aj ruský dokument, ktorý uviedla Rossija 1 a ten sa mi zdal ešte tendenčnejší. Ale s tým sa ráta, no filmári si mohli dovoliť viac. Takže film ako taký Ok, dokonca slušný nadpriemer, ale len ak ho vnímam ako sci-fi. Podobné to bolo aj pri "Vremia pjervych", takže poučenie z krízového vývoja nenastalo. Škoda. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (21)

  • Posádka musela v rámci prověřování všech rozvodů i systémů, u nichž hrozilo, že jsou poškozeny vlhkostí, zkontrolovat kolem tisíce elektronických bloků a tři a půl tuny kabelů. K Saljutu se pak 19. září 1985 připojila loď Sojuz T-14 a Džanibekov se o pár dní později vrátil na Zemi. Savinych přistál o měsíc později. [Zdroj: epochalnisvet.cz] (klukluka)
  • Keď sa podarí odraziť kryt čidla a vesmírna loď sa znovu oživí a zapne sa prúd po lodi, sa začne rozliehať skladba "Arlekino" od vtedy najpopulárnejšej speváčky Sovietskeho zväzu Alli Pugačovovéj. Pri záverečných scénach a záverečných titulkoch zaznela skladba "Korabli" od Vladimira Vysockého, najpopulárnejšieho speváka Sovietskeho zväzu. (Raccoon.city)
  • Keď si kozmonauti zmerali svoju telesnú teplotu a uložili teplomery do lekárničky, môžeme si všimnúť knihu od Viktora Savinycha „Saljut-7, denníky z mŕtvej stanice“, ktorá bola vydaná v roku 2017, schovanú za lekárničkou. (Dajman)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Reklama

Reklama