Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jingbirok je historicky velmi vzácným literárním důkazem, pečlivě sepsaným prominentním konfuciánským učencem a pozdějším generálem obranných vojsk, Seong-ryong Ryoo (1542 - 1607), který současným historikům dovoluje vrátit se v čase o několik století zpět a ve svých imaginárních představách prožít několik let se táhnoucí krvavý konflikt mezi obrannými vojsky tehdejší čosonské říše a invazivními jednotkami japonského císařství, které se během první velké japonské invaze v letech 1592 - 1598 pokoušely násilnou formou uzmout korejskou zemi do svých spárů. V seriálu, převážně politicky motivovaném, se lze setkat s důvěryhodným převyprávěním vybraných příběhů, v historickém měřítku zaujímajících ty nejvyšší možné příčky, které se podílely na průběhu a výsledku celého Imdžiského konfliktu. (Conspi)

(více)

Recenze (2)

Gallienus 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem viděl pouze 17 epizod a vcelku vysoká spokojenost. Herec co hraje Tojotomi Hidejošiho nemůže být snad víc přesvědčivý, má nejoblíbenější postava, popravdě tak jsem si nějak představoval, že Kampaku vypadal i choval. Je to natočené z pohledu Korejců, tak tam historickou vyváženost nehledejte, ale těžko si stěžovat, první seriál na téma Imdžinské války, co jsem měl možnost vidět... ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Výrazně výpravná série natočená k 70. výročí osvobození Koreje. Solidní herecké obsazení, nejvíce stejně vyniká Kim Kyu-Cheol jako Totojomi Hidejoši, nebo Lee Jung-Yong jako Kato Kiyomasa a také Lee Kwang-Ki jako prohnaný Koniši Yukinaga. Navzdory tradičním klišé, jako psychicky narušený král (chtěl bych jednou jako Trier rozjet menší dogma a Korejcům zakázat některé postupy:)), intrikují rádci, dvorští zrádci atd. mě seriál velmi bavil. Snaha zobrazit všechny tři strany konfliktu je rozhodně sympatická (byť jsem fandil Japoncům), snaha přiblížit problémy doby se tvůrcům povedla. Navíc mají díly velmi sympatickou délku do 50 minut, bitvy a kostýmy stojí za to, přes pomalejší začátek tempo nabere obrátky. Jenže po prvním roce války série ztrácí tempo, zbytečně mnoho intrikování a prostojů, rád bych dal za čtyři, ale už jsem viděl povedenější historické série. Velmi mě to mrzí zejména kvůli té epičnosti, kterou seriál disponuje, ale co se dá dělat, sebelepší bitvy, výprava, nemohou zachránit scénář, který dost stojí na místě menší polovinu série. ()

Reklama

Zajímavosti (1)

  • Seriáloví tvůrci pracovali převážně s historicky podloženými reáliemi - doloženými pamětmi a ověřenými informacemi - sepsanými v bájné pamětihodné knize 'The Jingbirok: A Memoir of Imjin War' ('징비록: 임진왜란 피로 쓴 교훈'), jejímž autorem je prominentní korejský historik a bystrý konfuciánský učenec Seong-ryong Ryoo, který v ní zaznamenal velkou část průběhu válečného konfliktu mezi obrannými korejskými vojsky a invazivní armádou japonského císařství, tzv. Imdžinského konfliktu (1592 - 1598). Seong-ryong byl dokonce v době první velké japonské invaze na korejské území jmenován velitelem obranných vojsk tehdejších čosonských armádních jednotek, a to v letech 1592 až 1598. Knižní originál byl v roce 1969 na sto třicátém druhém místě zapsán na seznam korejských historických pokladů. Stejným tématem se v rámci rozsáhlé historické serializace, oslavující korejskou historii, v roce 1985 zabýval již uznávaný jihokorejský televizní režisér Byeong-hoon Lee. (Conspi)

Reklama

Reklama