Reklama

Reklama

Já, Heath Ledger

  • Česko Jmenuji se Heath Ledger (festivalový název) (více)

Obsahy(1)

Jeho srdce bylo plné lásky, jeho herecké umění strhující. Heath Ledger byl jedním z výjimečných zjevů světové kinematografie. Jako mnoho nesmírně talentovaných a zbožňovaných herců, zemřel i on předčasně, ve věku nedožitých 29 let. Narodil se roku 1979 v Austrálii a v menších rolích ve filmu či televizi se objevoval už od svých třinácti. Světového věhlasu dosáhl v roce 1999 hlavní rolí ve snímku Deset důvodů, proč tě nenávidím. Kritika charismatického herce chválila a díky vřelému diváckému přijetí se stal Ledger velmi žádaným. Nechtěl se však nechat zaškatulkovat do určitého typu, proto si role pečlivě vybíral a stál pouze o náročné či riskantní projekty. Jeho filmografie není příliš dlouhá, ale každý jeho výkon se nesmazatelně zapsal do dějin filmu i do srdcí diváků. Zazářil v titulech jako Patriot, Příběh rytíře, Ples příšer, Zkrocená hora, Kletba bratří Grimmů či Temný rytíř. Zemřel během natáčení se svým oblíbeným režisérem Terrym Gilliamem. V dokumentu na něj vzpomíná rodina a nejbližší přátelé z dětství. Velmi cennou součást filmu tvoří domácí videa, která si všestranný umělec natáčel prakticky neustále. (Česká televize)

(více)

Recenze (69)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

52. KVIFF - První návštěva letošního filmového festivalu ve Varech a hned taková viditelná citová ždímačka. Na druhou stranu oceňuji, že se někdo s odstupem času do takového dokumentu vůbec pustil. Pravda...je z 99,9 procent oslavný a jednostranný, ale na jeho obranu musím říct, že i tak řekne plno zajímavých informací ze světa Hollywoodu, o kterých bych se za jiných okolností jen tak nedozvěděl. Heatha Ledgera jsem měl už od mala moc rád. Ve videopůjčovně jsem ho poprvé potkal díky VHSce k filmu Deset důvodů, proč tě nenávidím, kde představoval postavu hezounka, kterých v té době v Hollywoodu byla celá řada. I přesto jsem ale tenhle film měl a mám hodně rád nejen pro jeho postavu. Nicméně mě fascinovalo, jak se přes Patriota a především Příběh rytíře (který mám osobně hodně rád) dostal až k postavě Jokera, která byla herecky naprosto brilantní. Oceňuji v dokumentu i řadu informací, o kterých jsem vůbec netušil. Heathovy začátky, jeho australský dům v Hollywoodu, jeho nadšení pro hudbu a natáčení videoklipů. Celkově vzato má pro mě tenhle dokument silnou vypovídající hodnotu, která mi přidala celou řadu zajímavých informací a opět dokázala, jak jsou herci ve skutečnosti úplně jiní, než se prezentují ve svých rolí. Skoro mi to Heathovo převtělení do různých postav přijde jako určitá forma paktu s ďáblem. Klobouk dolů na kluka z australské buše, který se všechno učil a naučil sám. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $336,668▐ určite som čakal od tohto dokumentu trošku viac, z jednej strany je pekné že sa tu sleduje ako tvoril svoje domáce videá a hudobné klipy ale je škoda, že nebolo viac priblížené o jeho filmovej tvorbe, nejaké rozhovory s ním, príhody, mohlo to byť pútavejšie podané, niektoré úseky sú príliš zdĺhavé a málo výrečné /55%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál, který se neustále po celou dobu filmu zpřítomňuje. Výsledek totiž je jen standardní dokument mapující lineárně Ledgerovu kariéru, kterou komentují mluvící hlavy. Ponechme stranou, že výběr, potažmo dostupnost promlouvajících lidí vyvolává dojem nedořečenosti či absence nějakého protipohledu. Hlavní úskalí spočívá v tom, že propagace filmu vyzdvihovala přístup ke stovkám hodin záznamů, které si herec pořizoval na příruční kamery. Jenže těm je navzdory názvu věnován pouze zlomek stopáže. Těžko říci, jestli v reálu bylo z čeho vybírat, ale malá sólo etuda, kde si Ledger sehrává scénku paranoidního odchodu z hotelového pokoje, představuje zářný záblesk bezprostřední kreativity, který je ale jinak utopen v okecávání Ledgerova talentu druhými lidmi. Už jenom proto, jaké byl Ledger byl tvůrčí dynamo a jak měl nakročeno k velkým věcem před i za kamerou by si zasloužil lepší poctu než jen běžný dojímavý nekrolog. Nabízela by se třeba širší glosa, která by jeho talent poměřovala s jinými - ostatně jedním z mimoděk nejsilnějších momentů, které ale dokument nikterak nezužitkoval, je opět Ledgerův vlastní záznam, když cestou do USA za kariérou čte spisy Bruce Leeho, jiného předčasně zesnulého multitalentu. Paradoxně tak nakonec hlavním přínosem neadekvátně nazvaného dokumentu zůstává pouze to, že rozmělňuje mýtus kolem Ledgerova úmrtí ve vztahu s rolí Jokera. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Ročně umírá tolik lidí, umělců, potažmo dokonce herců...a dokument se nám snaží vnutit, že Heath byl prostě jiný. O to bolestivější to je, že toho mohl tolik dokázat. Pro člověka, kterého Ledgerovy filmy provázely od mala, bylo touhle pokoukání takřka povinnost a ačkoliv bych na konci čekal ještě nějaké tíživější poselství, u historky s klavírem jsem se skoro složil. Celkově výborně sestříhané, zrežírované, čekal jsem větší budgetovku a spíše nadšení než talent, co se této látky týče, ale to mi bylo díky bohu vyvráceno...9/10 🎶 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Heath, Heath, Heath.. ano, je to zbytečně ubrečené a až nezdravě oslavné, ale pro jeho mnohoznačný pohled, zajímavou barvu hlasu, oddanost ke svěřené látce, pečlivý výběr rolí a samotný perfekcionismus při jejich ztvárnění tvůrcům dokážu leccos odpustit. V Hollywoodu byl zjevem, který mohl dokázat velké věci. Avízo na plánovaný vstup na režisérskou židli ostatně slušně navnadilo. Chyběl mi nicméně hlubší ponor do jeho komplikované duše (a temná svým způsobem být částečně musela), vadilo mi vyhýbání se důležitým tématům (a nemuselo mít hned skandalizující aspekt) i absence drsné romance od protinožců Candy (ač Heathovy australské filmy tvůrci přehlíželi obecně). Soukromý videoarchiv fajn, opakování ukázek z filmů nikoliv. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Prakticky standardní medailonek, na němž jsou zdaleka nejzajímavější ty části, jež se věnují Heathu Ledgerovi coby nadanému experimentálnímu filmaři a režisérovi videoklipů, což je profese, s níž si ho lidé obvykle nespojují. Většina dokumentu přesto sestává především z ukázek z různých filmů, ze záběrů z natáčení a z rozhovorů s jinými tvůrci, Heathovými kamarády a členy rodiny, kteří se slzami v očích vzpomínají na to, jak byl super. Je zřejmé, o jak velký herecký talent svět přišel, leč tento film rozhodně nepřináší nic moc nového, funguje jen jako nostalgická vzpomínka a neveselá témata raději rovnou přeskakuje. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument pomníkového typu, který toho divákovi o Heathovi nakonec neřekne tolik, kolik by mohl. Můžeme při jeho sledování na talentovaného mladíka zavzpomínat, ale vyšší ambice tvůrci zřejmě neměli. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

I když je zde vážně citelný záměr tvůrců rozbrečet nás ať to stojí co to stojí, na mě osobně však I Am Heath Ledger působil jako zajímavě zpracované ohlédnutí za jedním mimořádným a talentovaným životem. Snímek zaujme jak svým neotřelým zpracováním, tak i náhledem do osobního videoarchivu Heatha Ledgera či záběry z natáčení některých jeho filmů. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že je H. Ledger dosti přeceňovanou figurou. Jako herec má na kontě asi tři opravdu skvělé výkony, ke kterým se dopracoval až v závěru dosti krátké kariéry - ale z druhé strany, to se týká i Jamese Deana. Tenhle dokument jde ovšem dobrým směrem v tom ohledu, že víc než hereckou brilanci vyzdvihuje to, jaký byl Ledger člověk. A vychází z toho jako sympatickej chlap, kterej měl spoustu různých zájmů a talentů a taky přemíru energie. I formálně jde o zajímavej film: mluvící hlavy se střídají s autentickými záběry (které převážně pořizoval osobně Ledger) - a sám herec promluví za celou stopáž jen párkrát a vždycky mimo záběr. Celkově to vytváří silnou mozaiku, která nesklouzává (snad až na patetický závěr) k uctívání. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že zemřel tak mladý. Byl to talentovaný herec a osobnost. Tento dokument mě ale zklamal. Takřka nic podstatného jsem se nedozvěděla. Jen jedna malá zmínka o "démonech v těle" na konci filmu. Lidé z jeho okolí o něm neřekli skoro nic, jen se snažili z něho udělat modlu. Sice se říká O mrtvých jen dobře, ale nic se nemá přehánět. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není zajímavý proto, že je o životě Heatha Ledgera, protože ten je tu až moc adorován, skoro jako kdyby neměl žádnou chybu, ale je zajímavý proto, že přináší portrét nesmírně kreativního člověka, což jsem - přiznám se - do této doby ani netušil. Ukázky z jeho tvorby a domácích kamer jsou největším plusem tohoto filmu. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Dnes je tomu 14 let od smrti Heatha, a tak jsem si na jeho počest opět pustila tento dokument, ve kterém je Heathův život popisován jeho nejbližšími. Jeho rodina a přátelé ho líčí  jen v tom nejlepším světle, což se může na první dobrou zdát na dokument neobjektivní, ale je to přesně to, co chci vidět. Ani bych nechtěla slyšet o téhle legendě, jakou Heath je, nic negativního. Dokument je plný střihů z jeho filmů, co mě ale na dokumentu baví nejvíc jsou domácí záběry a výpovědi přátel o jeho životě mimo kamery, což mě přesvědčilo už při prvním shlédnutí tohoto dokumentu, jakým výjimečným člověkem Heath byl. Mám teď náladu na to pustit si všechny jeho filmy a asi to udělám. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Pokud jste k Heathovi a jeho filmům měli pozitivní vztah a jeho nečekané úmrtí vás opravdu zamrzelo, dokument se vám nemůže nelíbit. Ano, lze namítnout, že divák nemá šanci se dozvědět téměř nic o Heathově "temné stránce". Mluvící hlavy v podobě přátel a rodiny pouze velebí hercův talent, rozchod s Michelle Williams, podle mého názoru zásadní zlom v jeho životě, se okomentuje dvěma větami, a tak dále. Na druhou stranu máte možnost s pomocí mnoha archivních záběrů zjistit, že Heath byl skutečně všestranně nadaný (mimo jiné režisérské ambice) a můžeme se jen domýšlet, jakých dalších úspěchů mohl dosáhnout. ()

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Žel jen typická oslavná salva komentářů na jistě skvělého herce a zřejmě i fajn týpka, který měl po Jokerovi neskutečně našlápnuto. Ale chyběl nějaký protipól, hlubší vhled. Kde se vzala ta posedlost kamerou? A co ta nespavost, jak ji vypěstoval? ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

52. KVIFF - První film, který jsem letos viděla na festivalu a jsem ráda, že se mi hned tak líbil. Vybrala jsem si ho záměrně, jelikož je to téma, které mám ráda a Heath Ledger byl obrovsky talentovaný herec, kterého byla velká škoda. Mohli jsme se dozvědět něco z jeho dětství, o jeho začátcích, o jeho dalších talentech, problémech a snech. Zasmála jsem se i jsem si poplakala. Jeden z nejlepších filmů, které jsem na letošním festivalu viděla. ()

applause 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku říkám, že toto byl pro mě nejlepší životopis, jaký jsem kdy viděla, tak si zaslouží být na mé titulní straně. Byl opravdu hodně přínosný. Ne jak Životopisy: Heath Ledger, které se zabývaly jen jeho osobním životem. Ale tento dokument byl o tom, jaký doopravdy byl. Myslela jsem, že toho o něm vím hodně. Ale věděli jste, že jeho největší zálibou bylo focení? Jeho vášní byly šachy. A že vedl malé nahrávací hudební studio " The masses"? Ale hlavně než hercem, režisérem, bratrem, byl hlavně umělcem. Co dovedl s fotkami a kamerou, nad tím zůstává rozum stát. To stejně i nad jeho hereckým talentem. I když hrál třeba jen nevýrazné vedlejší role, světlo svítilo převážně na něj. Když hrál nějakou postavu, dovedl se přetransformovat a stát se jí, že jste mu to prostě věřili a to se mi na něm líbilo nejvíce. Myslím si, že ve světe filmu to je hodně přínosné .Ani mě nepřekvapilo, jaký člověk byl, to jsem dávno už věděla. Spíš jsem nevěděla, jak to všechno zvládal. Bohužel to, se mu stalo osudným... Vždycky jsem ho nějak chápala, ale tenhle dokument mi ještě více otevřel oči. Takže za něj děkuji. ()

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2017] Perfektně zvládnuté dokumentaristické řemeslo, které prezentuje osobu Heatha Ledgera a jeho životní herecký postup. Nečekejte nic objevného, jelikož převážnou většinu dokumentu se jedná o mluvící hlavy Heathovi rodiny nebo přátel. Ať už z dětství nebo posléze z hereckého života. Jde především o přiblížení Heatha jako osobnosti, sice mírně přikrášlené, ale jde o zajímavý pohled do soukromí velice nadějného herce, který odešel příliš brzy. Krátce po roli, která mu zajistila téměř nesmrtelnost. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Chronologicky zoradený kaleidoskop veľmi stručných momentiek z Ledgerovej kariéry a súkromného života, z ktorého si človek odnesie len, že to bol pohodový a talentovaný človek, ktorý zomrel príliš mladý. Mohlo sa ísť viac do hĺbky. Dokument sa vyhýba akejkoľvek negativite či komplikovanejším emóciám, ktoré by vytvorili komplexnejší obraz. Takto len lightová sentimentálna limonádka. ()

Reklama

Reklama