Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vánoční posedlost pohádkami (a nejsem sám) mi připadne už dost patologická a tak jsem letos neviděl téměř žádnou. A tahle je prostě veskrze průměrná, má vše potřebné a zároveň nic, co by vás vyloženě upoutalo. Určité přehrávání je u Janáka (bohužel) tradicí, příběh je kompilátem, jak by taky ne, Lucie Konášová se trochu inspiruje i sama sebou. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Naprosto nezáživný nudný dílo. Absolutně nevýrazný hlavní postavy, nulová přítomnost humoru, potlačený ženský prvek a celý to na mně působilo značně homosexuálně, čert aby to vzal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nadšení ze skutečnosti, že Česká televize pro Vánoce 2017 připravila další tvůrčí pohádku, srazil příběh, který toho s pohádkou nic moc společného neměl.Zdeněk Piškula tady je jak Commander Ken z pánského balení Barbíny a tak to tu naštěstí zachraňuje Marek Adamczyk v roli čerta, který je pohádkově alespoň uvěřitelný. Jenže co mu je to platné, když pohádce chybí pohádkovost...a co víc, chybí ji nějaký zábavnější příběh, který by bavil, a u kterého bych nedoufal v co nejrychlejší závěr. Po technické stránce jakžtakž ok, ale překvapení se bohužel nekoná. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc, co se dá od pohádky ČT očekávat - neurážlivá rutina, na které pracují tvůrci, jejichž potenciál je zásadně větší, ale protože jsou v tom šíleném žánrovém vězení, se jen plácají v klišé a stereotypech. Rozhodně ale lepší než Anděl páně 2 a Přání k mání - filmařsky vytříbenější, smysluplnější. 55 % ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

ČT si odškrtla jednu povinnou vánoční pohádku. Není to taková katastrofa jako loni, ale šampaňské bych nebouchal, leda něco lacinějšího. Zpětně ještě doceňuji včerejšího druhého Anděla Páně, který jako film přece jen obstojí i sám o sobě, ne jen jako výplň svátečního večera. V Nejlepším příteli lze nalézt několik poměrně podařených či sympatických jednotlivostí, jako celek to však stále trpí stejnými chybami jako drtivá většina pohádkové porevoluční produkce. Pochválit můžu celkem sympatického Marka Adamczyka coby čerta Matěje (to jeho pekelné jméno jsem zapomněl), Kristína Svarinská je docela pohledná a dokonce i Hanka Vagnerová, když není nucena do role drsné policistky, je jako ženská celkem snesitelná. Chválím taktéž výtvarně celkem zajímavé peklo (i když inspirace peklem ze S čerty nejsou žerty je nepřehlédnutelná) a i Langmajer jako pokušitel nebyl špatný. Zbytek byl ale místy trochu peklo, ne to pohádkové, ale kvalitativní. Piškulův nehrdina mi lezl na nervy, opět až příliš mnoho tlačení na humor za každou cenu, afektovaná mluva (na jazyk, volbu slov a intonaci si u nových českých pohádek stěžuju vlastně permanentně), postavy jsou jako obvykle povětšinou spíš karikatury a hlavně je to prakticky bez děje, úvod, zápletka, vyvrcholení, rozuzlení, to dnešním filmařům skoro nic neříká. Včera jsem nadělil hvězdy tři, dneska lakotně zůstanu na dvou. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nadlesní Langmajer si nalepil Wolverinovy rosomácké vousy, StarDance mazlík Piškula úspěšně plní funkci naivního hlupáka, Adamczyk nevadí (což někdy stačí), dámy jsou pasovány do role prostého vdavekchtivého křoví, šišlavá tabatěrka představuje pekelné véčko od Motoroly, Lábusův chamtivý obličej děsí barvou mandrilí prdele, do toho přiteplený baron Sokol a peklo, které chvílemi připomíná Auschwitz zahlcený byrokracií (na vánoční pohádku celkem odvážná vize). Samotný název a tápavý přístup ústředního dua ke svým ženským protějškům pak jako by naznačoval, že teplo není jen v pekle.. Pokus kráčet ve šlépějích Bočanových čertů nelze přehlédnout a je na místě ocenit, že si Janák odpustil pro sebe typické pubertální vyvádění, nicméně humor je často lámán přes koleno a schází tomu nenucená pohádková poetika a charisma (nejen postav). Se skřípěním zubů dávám tři hvězdy, protože v současném českém pohádkovém baroku musí člověku stačit málo (třeba, že se tam nestřílí z těžkého kulometu).. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Vezměme známé motivy a pokusme se vytvořit originální příběh. Je velmi pravděpodobné, že se to nepovede, ale ani tak se nemusí jednat o filmovou katastrofu, taky to tedy nemusí být nic skvělého. Sympatický čert je konfrontován s naivním chlapcem, sympatickým, pokud byl tím naivním chlapcem, velmi rychle však na nervy lezoucím. Pak se v příběhu objeví kuchařka Marjánka, až na první výstup na odstřel, a komtesa Terezka, která to za ženy zachraňuje. Proti tomu je opět nepůvodní ale zábavné peklo, které má svět jako reality show. V porovnání s loňskými pohádkami by skvost bylo prakticky cokoliv, posuzováno samo o sobě jen průměr. Třeba se to příště podaří lépe a třeba příště bude Piškula nejen roztomile valit oči ale i hrát. edit 31. 5. 2018, v porovnání s Čertovinami, tedy s čertovskou pohádkou s níž je Nejlepší přítel vrstevníkem, je přítel přeci jen slabší. A protože tam to není na to hvězdu přidat, logicky tady hvězdu ubírám. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Není to špatná pohádka. Člověk se popravdě několikrát i zasměje. Nicméně mě překvapivě nebavil Piškula, místy jsem se nudil, a princezna patřila mezi ty slabší. Celkově se na to dalo dívat a úplně se nebráním dalšímu shlédnutí, protože své kouzlo to mělo. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

A je to tady, Karel Janák natočil pohádku, na kterou se dá jakžtakž dívat. Je to takový malý vánoční zázrak. Kdyby se postava Hany Vagnerové nechovala tak potrhle a kdybychom si více užili skvělého byrokratického pekla, bylo by to ještě o chlup lepší. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Příjemná čertovská pohádka, kde z čertů kraluje kvartet -řazeno abecedně- Marek Adamczyk, Jiří Langmajer, František Němec a Václav Vydra nejmladší. Každý z nich hraje jiný typ čerta - čertovské ucho, pekelný pokušitel, vrchní Lucifer a čert byrokrat, a co je důležité hraji to dobře. Speciálně když v pekle sleduji reality show Pošli pekelného jelimana na Zem. Některé lidské postavy, taky nehrají špatně a občas i sirotci. A nakonec Matalenefolusius je u čerta dobré jméno. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Na pohádky mě moc neužije, zároveň tato nemá vůbec špatný příběh, výpravu, hudbu Aleše Březiny, místy sice nudnější plus nesympaticka hlavna herecka osobnost ( Piškula), přesto naprůměr (70%) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ze všech Janákových pohádek na České televizi zatím nejlepší. Pořád si nemyslím, že by šlo o bombu která by posunula české pohádky na další level a která by si zasloužila své místo každé vánoce ale po stránce dekorací, herecké a trikové mnohem lepší než předchozí Janákovy pohádky. Opatrný palec nahoru! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Někdy a to ještě ne vždy zachraňuje výprava a herci jinak nudný filmový příběh. Lucie Konášová si se scénářem moc hlavu nelámala a pohádka nepohádka podle toho taky vypadá nevypadá. Na tradiční českou pohádku tam byla i totální absence humoru i když přiznávám, že u Vydrova ,,jéžišmarjá! '' jsem se zasmál. Co ale oceňuji bylo pěkně zpracované peklo a vůbec ten výběr čertů byl super od samotného krále pekel Němce po Langoše, kterému ten trojhranný klobouk i pekelnický mundůr slušel. Adamczyk se alepoň snažil trochu hrát, strašný byl Piškula a utvrdil mne v přesvědčení, že by se někteří takzvaní herci měli věnovat raději něčemu jinému... Kdo docela bavil byl Sokol, podvodný hrabě mu byl jakoby šit na míru :-). Dávám tedy za 3 plamínky z tabatěrky, ale je to vážně na hraně... * * * ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Snesitelné až na pár výjimek - Piškula sekeru v ruce držel poprvé až při natáčení, protože ji drží jak prase kost. Alespoň věděl, že dřevo se štípá tou ostřejší stranou, což oceňuji. Holky jsou nadržené na vdávání a první setkání toho hlavního dua představuje definici "lásky na první pohled", k níž se váže svatba po cca 6 hodinách známosti. A když Piškula, mlátíc hlavou o trám plká cosi o lásce s výrazem zfetovaného Amorka, chtělo se mi vrátit štědrovečerní cukroví ze žaludku zpátky na tác horní cestou. Sokola s Lábusem tak nějak nemá cenu komentovat, nechci z nich dostat kožní vyrážku. Taky těžko zkousávám, že peklo je cca 10 m pod zemí a při vývratu stromu do něj teče voda. Víte, pohádky vždy byly velice inteligentní žánr, který obsahoval hlubokou moudrost a vysokou teologii, dnešní pohádky jsou imbecilní, infantilní a inkontinentní. Proto jsou filmové počiny tak špatné. Ta tam je moudrost, ta tam je silný příběh. A to, že čertům chčije a chčije na hlavu, mi vtipné prostě nepřijde. Vnitřek už byl vykreslen o něco lépe a za mě nejsvětlejším bodem byl příjemně pokušitelský Langmajer. Jenže Karla Heřmánka - obávám se - už žádný filmový čert nikdy netrumfne, určitě ne Troškovy upištený hovada. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Celkem rád si tuhle, skoro ve všech směrech, povedenou pohádku zařadím někam na vrchol toho, co jsou současní tvůrci schopni natočit. Co rok to pohádka, nicméně jak rychle přišly, tak zase zmizely. U Přítele by tomu mohlo být jinak. Ač jsme tyto postavy mohli vidět už v několika jiných provedení, jistá originalita se zde nezapře. Peklo skvělé, úvodní scéna se sedlákem a jeho ženou dokonce výborná. Základy kvalit vidím v precizním prostředí a velmi slušném herectví, jehož vrcholem je bezpochyby Langmajer a jeho zcela profesionálně podchycená postava, nicméně mě bavilo i klasické, dobrácké čertí trdlo, v jehož představiteli vidím velký herecký talent a dokonce mne nepohoršoval ani Lábus a jeho zparchantělé hrabátko. Humor povedený, nenucený, stejně tak morální odkaz pohádky či, dnes již nejspíše nutné, přizpůsobení se době, tedy moderní pojetí. Je vidět, že kdy se skutečně chce, tak to jde. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nesympatické obsazení (koukat na Piškulu mě vyloženě bolí) a nudný děj vykradený ze všeho možného a zahlcený nezbytnými klišé, to vše je důvodem, proč mě to veskrze minulo a brzo se to vykouří z hlavy, což je jedině dobře. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Držel jsem se hesla - pyj je tvůj nejlepší přítel. A stal se pohádkový zázrak! Lidi, podruhé v dějinách kinematografie můj čertovský nástroj nereagoval na přítomnost ženského prvku. Neragoval na Svarinskou s Vagnerovou. První případ bez reakce byl "U pokladny stál". Když si vzpomenu na tu lomcovanou u Wonder Woman, kdy i z nábytku slezl lak, je to v podstatě vítězství člověka nad pekelnou hmotou. Jsem nadšen. Díky, Karle Janáku, zbavil jsi mě toho "clavinského" prokletí. Musím tedy náležitě ocenit tvé dílo. Nuže, můj Piškula přežil ten nápor ve zdraví. Ovšem čekat od pohádky cosi v intencích inovace, to nelze. Řekněte mně, co ještě v pohádkách nebylo k vidění, že. Pohádka je mrtvý útvar, ale peklo může posloužit i neposlušným nástrojům. A Lucie Konášová za svoje scénáře k "růžovým pizdám" do pekla nepatří. Nyní může s čerty laškovně žertovat. A nejen to, Janák přidal kvalitní vizuál a (téměř) filmový rozměr. A můj rozměr? Skočím pro pravítko, moment...uff...je to dobré i po vyzdravení - bez 25 cm je to rovných 30 cm. Pohádka zapadne kvůli svému názvu, nemá "cooltovní" rozměr. 8/10 ()

Reklama

Reklama