Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Velká výpravná pohádka o hledání štěstí, o lásce, ale hlavně o kamarádství, které dokáže být silnější než úklady samotného pekla. Čert Matěj (M. Adamczyk) musí za trest plnit chudému mládenci Ondrovi (Z. Piškula) přání, dokud ten neřekne, že je úplně šťastný. Ale lze takového štěstí vůbec dosáhnout? Peklo má o tom své pochybnosti a zdá se, že oprávněně, však se také Matějovou bezradností ostatní čerti dobře baví. Po splnění běžných přání, kdy se Ondra konečně zahřeje, dobře se nají a oblékne, přichází vážnější komplikace. Ondra se totiž zamiluje do Rézinky, komtesky ze zámku (K. Svarinská) a ke všemu i čert Matěj najde zalíbení v kuchařce Marjánce (H. Vagnerová). Ale ani to není všechno. Do hry vstupuje proradný baron (O. Sokol), kterého pozval hrabě Hubert (J. Lábus) na námluvy a vlastně i na zásnubní hostinu a tak je jasné, že z téhle pekelné směsice nemůže vzejít nic dobrého. Zvlášť když Ondra trochu neuváženě hraběti slíbí, že do příštího rána postaví pro Rézinku zbrusu nový honosný zámek. To je na čerta, jako je Matěj, úkol nadmíru těžký, ba nesplnitelný. Ale je to pohádka, a tak se nakonec vše v dobré obrátí. Jen musí nejdřív Ondra projít poznáním, kde je moudré svoje štěstí hledat a co pokazil, třeba ve vztahu s Matějem, napravit. Ocitne se přitom na chvilku i v samotném pekle, kde se setká dokonce i s Luciferem (F. Němec) a s jeho pobočníkem Befeleem (J. Langmajer). (Česká televize)

(více)

Recenze (319)

hekla 

všechny recenze uživatele

Mě se pohádka moc líbila. Je originální, postavy se v ní mění (Zdeněk Piškula skvěle zahrál proměnu Ondry) a celkové obsazení je podařené. Myslím, že Jiří Langmajer je pro svou roli jako dělaný, stejně tak i František Němec, díky nim má peklo šmrnc. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že to o nějaké novodobé pohádce, a obzvlášť té, kterou točil Janák, napíšu, ale tahle se povedla. Dobrá zápletka, dobrá režie, dobří herci, stylové kostýmy, humor. Za mě kupodivu vážně top. ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

Pro mě za tři. Plus je výprava, kostýmy, kamera a slušní herci,mínus je jak již bývá zvykem scénář. Zhruba do dvou třetin jsem byl celkem spokojen, ale pak od chvíle zbrklého přechodu hlavního hrdiny na Temnou Stranu Síly se to najednou úplně zlomilo a zdechlo. Z princezny se stala pipka, Anakin ze s pekla vykecal a celkově závěrečná část byla strašně příběhově odfláknutá. Peklo ovšem vyrobené pěkně, to už je několikátá novější pohádka, kde se peklo fakt povedlo. Bohužel filmu chybí ta podstatná deviza - to že bych ho chtěl někdy vidět znova. ()

AgnesDee 

všechny recenze uživatele

Páni, že by konečně ČT natočila pohádku, na kterou se dá dívat, a nad kterou nelámu každou minutu hlavou? Kde jsou hlavní hrdinové sympatičtí, jejich činy jsou (až na záporáky) logické a nikomu jsem neměla chuť urvat hlavu? Sen se mi konečně splnil. ()

unrocker 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době originální hezká a nápaditá pohádka Janák se opět předvedl v plné polní... krásná výprava, moc se mi líbilo peklo fakt pěkně propracované a zapisování hříchu... kotle s lidmi, no jak v americkém filmu... fakt supr... kromě Stracha máme na pohádky naštěstí i Janáka... :)) ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Čertík a Vagnerová celkem v pohodě, princezna o ničem a Piškula.... velice rozpačitý.Čerti v pekle i na zemi taky povedený, záporák Sokol se taky dal, ale bohužel to všem kazí Piškula a sráží to do průměru. 58% ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Příjemná pohádka sice nic převratného či originálního, ale ani nic co by nudilo. Pekelná sebranka má super obsazení a taky je po čertech dobře zahrána, vtipný plamínek s hlasem Lišky je luxusní. Jinak klasická pohádka se sympatickými hrdiny a sličnými slečnami. Hodnocení: 67/100. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Popravdě se z nenápadně vypadající pohádky vyklubala velmi příjemná podívaná, které nechybí velmi vydařené vtipy, ponaučení a hlavně skvělí herci. S režií je to maličko slabší, ale kamera a střih by si zasloužili potlesk, tohle se u nás málokdy vidí . ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Ten herec v hlavní roli byl naprosto příšerný. A ten čert také nic moc. Ustavičně mi připadal toporný, kamenný, nic do toho nedával a tím kazil celý film. Mi to připadlo jako by jen četl text ze čtečky a při tom si myslel svoje. Jinak plus za kostýmy s výpravou. Celkově je to průměrná pohádka s ne moc sympatickým hlavním hrdinou. Nej zde byl asi pan Lábus. Dívat se na to dalo, ale nezanechá to žádnou stopu. Za hodinku či dvě nevíte na co jste se koukali. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z novodobých pohádek, které nejsou vyloženě k odsouzení, ale také nejde po jejich shlédnutí pouštět ohňostroj. Nicméně musím uznat, že to není průšvih. Má to nápad a hodinka a půl docela uteče. Navíc Marek Adamczyk je dobrý čert. A pokud děj po chvíli upadá, objeví se Ondřej Sokol a celé to pozvedne. Líbily se mi i triky. Tak jen ta hudba mohla být záživnější. A ještě jedna zajímavá věc. V poslední době, pokud se v pohádce objeví peklo, tak se tvůrci snaží o představu perfektně organizované instituce. Je to docela častý jev. Tak jako tak by pohádce slušelo i více humoru. I přesto si ale myslím, že by bylo lepší, kdyby se už pohádky přestaly točit dle každoročního plánu. ()

Petule3 

všechny recenze uživatele

3 a půl hvězdy. Na Piškuláčka se tak hezky kouká, krásnej kluk. Langoš výbornej, konečně zase trochu vtipná pohádka l, která si nehraje na víc, než na co má. Příběh se mi líbil a peklo zase po dlouhé době pěkně udělané. Jo, fajn pohádka. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Poklidně plynoucí pohádka s pěkným a hlavně decentním vizuálem (kostýmy), normálními herci (až na poněkud bukvojného Sokola) a hlavně smysluplným příběhem bez zbytečných odboček a vyfikundací. Ano, mohu mít výhrady, že seznámení a zaláskování obou páru šlo až moc hr (ale je to obhajitelné tím, že obě dívky už věděly, že jsou to jejich nastávající), že Vagnerová je v roli Mariánky až příliš nažhavená, že Matěj je nejprve popsán jako neschopa a tabatěrka jako nespolupracující, aby později plnili oba přání způsobem až nevídaným. Mohu si postesknout na divností toho, že čert varuje hříšníka před peklem poblikáváním zrcátkem, čímž zároveň poblikává na čerty, s nimiž nejsou, jak známo, žerty, ale to všechno a mnohé další jsou to jen drobné vady na kráse jinak povedené pohádky, která o to víc vyniká, oč jsou jiné blbější a přepálenější (pitvorně pitomá O pokladech, děsivě odpudivý Pravý rytíř, přepálený a natahováný Hodinářův učeň, atd.). Hvězdu navíc dám za to, že v tom nehraje Bohdalová a Lišku že redukovali na pitvorný hlas z tabatěrky. Tentokrát za 4, sper to anděl! ()

Hemlock 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je naprosto srovnatelná s přebalováním mimina - s hrůzou čekáte hovno jako řemen, ale nakonec je to jen úplně běžná sračka... ()

Gig 

všechny recenze uživatele

Janák odvádí standartní vyrovnanou práci v žánru pohádek. Sice moje jeho nejsimpatitější postvava vpohádkách byla Květulilinka ve Dvanácti měsíčkách, ale Sokol alias baron jde ji vstříc. Překvapil mě nešikovný čert Matěj. Zato nesympatický Ondra i princezna. Konášová je pro mě v pohádkách záruka kvaliy. Ale scénář musí být podpořen režií. A tentokrát jsem nebyl moc smutný. Spíš překvapen. Zdá se, že se Janák našel v pohádkách. Ono se to moc v žánru českých pohádek moc vymyslet nedá. Tak tu máme kombinaci Čertův švagr alias S čerty nejsou žerty a nešikovná čert v kombinaci O zlaté rybce ale v mužském balení, kdy mladík touží po víc a víc.... Dále sympatické role v čele s luciferem Františkem Něcem (I když jsem si vzpomnl na Čertovu nevěstu :)) a pan nadlesní Jirka Langmajer.... První svátek vánoční jsem se docela bavil. ()

Reklama

Reklama