Reklama

Reklama

Opuštěné stavební projekty

(seriál)
  • Česko Zapomenuté megastavby (více)

Série(11) / Epizody(109)

Obsahy(1)

Některé z nejúžasnějších stavebních projektů na světě dnes leží v troskách. Jak je to možné? Seznámíme vás s příběhy neobyčejných lidí, kteří je původně navrhli i těch, jejichž vynalézavost a genialita mnohým z nich nyní dává nový život. Každá z těchto mimořádných staveb vypráví silný a působivý příběh. Tato řada se zaměřuje na ty nejpozoruhodnější příklady opuštěných stavebních projektů na světě, a zkoumá, jak a proč se stavěly a také finanční a společenské důsledky jejich selhání, jakož i jejich dopady na životní prostředí. Rovněž divákům přiblíží, jak z těchto trosek vzniká něco nádherného a užitečného. Některé opuštěné stavby totiž získaly nový život. Například nacistický rekreační komplex Prora v Německu, High Line v New Yorku, USS Oriskany na Floridě a dálnice Foreshore Freeway v jihoafrickém Kapském Městě. V této poučné řadě budete svědky znovuzrození těchto staveb. (Discovery Channel)

(více)

Recenze (8)

keddy79 

všechny recenze uživatele

V podstatě pořad o světovém urbexu :-) Pěkné záběry, podání informací působí předramatizovaně. Kdo proboha vymýšlel pořád ty stejné průpovídky. V každém díle zazní, že něco podobného v životě neviděl. Ať už stavbu samotnou nebo balkonek. ()

čenda 

všechny recenze uživatele

Námět je to určitě zajímavý, kdyby se ale držel původního záměru. Ze stavebních projektů to postupně sklouzlo k opuštěným lodím na břehu vyschlého Aralského moře a podobně. A po shlédnutí cca 10 dílů mě to postupně začalo trošku nudit. Stále stejný scénář - nástin tématu, kterému se pár komentujících nejdříve hrozně diví - co, proč a jak bylo postaveno a následuje nijak objevné a vcelku očekávané vysvětlení. ()

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím přesně jak to funguje v českém dabingu, ale v původním znění jim poměrně brzy došla slovní zásoba. Často jsou popisované objekty: "middle of nowhere, ominous, sinister, strange, weird, creepy, eerie, haunted, desolate či forgotten." případně se tam stalo "something bad". Kromě omezené slovní zásoby se tam objevují různé banální fráze, z nichž "The more you look, the more you´ll see." je jedna z těch lepších. Jinak se jedná o takovou nenáročnou oddechovku se slušnými záběry na někdy zajímavé někdy vcelku obvyklé objekty. Jinak jenom poznámka pro uživatele čenda, ono to nemohlo sklouznout od stavebních projektů k něčemu jinému, jelikož se série zabývá "Abandoned Engineering" což je mnohem širší termín (klidně by to mohlo znamenat i zapomenutý motor od sekačky v zahrádkářské kolonii), než ten co byl zvolen v českém překladu. ()

artas 

všechny recenze uživatele

vyslovene neznášam keď všetko naťahujú, 10x opakujú to čo už povedali, načo chcú aby ešte aj dokumenty boli silou-mocou napínavé... ()

subic 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen několik dílů a říkal jsem si jak to udělali a proč vlastně. Zejména pak nacistické stavby nejen v Německu jsou fascinující. ()

Reklama

Reklama