Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Recenze (229)

pepo 

všechny recenze uživatele

Nadhera. Mozno trochu pomala ale takisto velmi posobiva festivalovka. Neviem preco, ale trochu mi to pripomenulo Polanskeho kusky. Nadprirodzeno, skumanie sexuality, neustale podprahove napatie, niekolko mrazivych scen a uzasne zahrana hlavna hrdinka. 9/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna nechá málokoho na pochybách, že nepůjde o běžné rodinné drama. Krajina ponořená do sněhu, otec, děvčátko v červeném oblečení, laň, puška. Thelma je Carrie. Tedy, není zcela Carrie, ale určité podobnosti se najdou. Thelma ovládá jisté síly. I když se nejedná přímo o telekinezi, zvláštní psychické schopnosti tu jsou. Rodinné zázemí je podobné jako u Carrie - přísná výchova ve jménu Boha, jako by Thelma úpěla pod knutou Ďábla. Jak dívka pátrá po tom, co se sní děje, odkrývá divákovi svoji minulost, ve které je nejedno tajemství. Psychologické mysteriózní drama je seversky pomalé, avšak nenudí. Jako rudá nit se vine celým příběhem podivný neklid, temné mrazení, kdy čekáte, jak se vše najednou zhroutí nebo exploduje. Snové scény mají zvláštní kouzlo, zejména ty s vodou. Symbolika barev, smysl pro detail, ptáci. Samozřejmě vše dopadne špatně, což je fajn. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré – stylisticky i tematicky. Umělecká verze X-Men Origins (i v prvních X-Men Briana Singera je čitelně zakomponován motiv coming outu, i když méně explicitně). Zároveň zajímavá fúze „čarodějnického hororu“ a serióznějšího dramatu – celé v rámci fantastické poetiky, kdy je od začátku až do konce udržena dvojznačnost výkladu a perspektiv (čarodějnice svádí nevinnou dívku vs. ďábel skrze nevinnou dívku pokouší hrdinku s neuvědomělými paranormálními schopnostmi). Snad jen ten symbolický had je zde poněkud zbytečně nadužíván. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Povětšinou mě to bavilo, natočené a zahrané to je dobře, jen konec nějak vyšuměl a s ním i otázka o čem to celé mělo být. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Na snímku sa naozaj dobre pozerá a takmer 2 hodiny mi ubehli naozaj rýchlo, ale ani na druhý deň po zhliadnutí sa akosi nemôžem stotožniť s nadprirodzenou stránkou filmu. Mám pocit, že v tomto bode nebola Thelma vôbec dokončená a otvorený záver ma dvakrát nepotešil. Slabšie 4*. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Niečo pre skalných priaznivcov severskej kinematografie. S niečím tak zvláštnym, ponurým, dramaticky hlbokým no zároveň i s emotívne precíteným filmom plnom krehkej symboliky a zvláštnej obrazovej metafory môže prísť naozaj len severská produkcia. Zo začiatku osobná dráma hlavnej hrdinky s dôrazom na pocity duševnej prázdnoty a samoty a nakoniec temný thriller, dokonca s nádychom psychologického hororu. A to všetko spolu v jednom hrnci funguje priam bravúrne. Na škodu môže byť iba ak tak príliš pomalé tempo, hlavne zo začiatku, chce to čas prispôsobiť sa tejto krehkej nádhere. Joachim Trier opäť raz zabodoval, silný nadpriemer. 85/100 ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná artová libovka, která mě hodně bavila - a od jistého momentu, kdy mi došlo, o co tam jde - nakonec i nadchla. Ten film je skvělý v tom, jak si dává na čas s tím, než vyloží svoje karty - a ke konci jsem už napětím skoro nedýchal. Eili Harboe v titulní roli je naprosto fantastická, a výsledný dojem z filmu ještě vylepšila možnost vidět po projekci režiséra a poslechnout si ho, jak o svém filmu mluví - Joachim Trier je obrovský sympaťák a potvrdil mi, že ten film je mimořádně promyšlený, postavený na skvělých inspiračních zdrojích, a určený chytrým divákům, kteří dokáží docenit jeho delikátní kvality. Ten nejlepší způsob, jak si ho užít, je nic o něm dopředu nevědět, a prostě na něj jít do kina a dívat se s očima otevřenýma - těch 116 minut uteče jako nic. Aerofilms opět nezklamali a potvrdili v mých očích, že jsou dlouhodobě nejlepším českým distributorem, který kupuje samé zajímavé a divácky obohacující filmy, a za to jim patří můj nekončící dík. UPDATE 21.3.2021 - Když jsem to teď viděl po pár letech znovu v telce, musím říct, že už mě to tak nebralo. Holt kino je kino a to velké plátno prostě dělá svoje. Navíc už jsem od začátku věděl, o co tam jde, takže už se ani nekonal ten wow efekt jako poprvé. Přesto ale musím říct, že mě to pořád bavilo, a jsem rád, že to ČT Art odvysílal v původním znění s titulky. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film měl, dle mého, určitě na víc. Krásná forma (obal) a skoro prázdný vnitřek, který od určitých scén nelze brát moc vážně. Pro mě povrchní, určeno spíše pro teenagery, možná festivalové teenagery, nicméně vše na mě působilo rozmělněně. Příběh má sice povedené retrospektivní vyprávění (dovětky), celkově ovšem nemá příliš pevnou strukturu, která by mě více vtáhla do rozpolceného nitra Thelmy, děvčete satanovo, jež si plní každé přání. Zažívá své vyhnání z ráje, nechybí had, hříšné myšlenky i peklo plné plamenů. [Filmový klub Citadela - Litvínov]. ()

kingik odpad!

všechny recenze uživatele

Není Trier jako Trier aneb v Norsku otevřeli první sexshop pro křesťany. Jablko z Ráje tam sice nemají, ale hada-pokušitele seženete v pohodě. Mladá a (překvapivě depilovaná) křesťansky založená slečna Thelma má záchvaty, podobné epileptickým, z toho, že své kamarádce nemůže vyhovět v sexuální oblasti. Podobenství hada a ptáka má psychickou inklinaci k mužskému pohlavnímu orgánu. Pořádné nadpřirození by tedy vyřešilo její nadpřirozené výjevy. S tím ale zásadně nesouhlasí režisér a dvě únavné hodiny hledá, jak by diváka oslnil. Co ho vedlo k natočení této nebetyčné píčoviny, je celkem zjevné: a) viděl Carrie, b) miluje filmy Darrena Aronofskyho, c) psychicky se na něm podepsaly nedělní bohoslužby. To von Trier by naservíroval přinejmenším explicitní cestu do dívčího klínu, Joachim servíruje modlitby, snůšku paranesmyslů a nudu. A ke vší škodě tlumí sexappeal hlavní herečky, neb Eili Harboe je materiál, se kterým se dá pracovat. Takže tenhle norský výjev pomateného tvůrce a obdivovatele biblických dějin můžete s klidem vynechat. O horor se to sotva otře, na psychologický film je to nepůsobivé. Solidně nasnímané a herečka v hlavní roli se snaží. Víc nic. Ke všemu protivně náboženské. 2/10 ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Miminko u ledu vysvětlit nesvedu." Ale jinak je poselství filmu čiré jak voda jezera Bjørsjøen. Tíha malého coming outu, sténajícího pod velkou hromadou mysteriózna a fantasy rekvizit. Pozor, dále narazíte na SPOILERY a všudypřítomné hady (zřejmě prchající z křesťanského Ráje). PRŮHLEDNÉ OKÉNKO: [][] Hororové jinotaje a co znamenají. A) Hořící hlava taťky na člunu = samovznícení mozku rigorózního křesťana  (oxidantem je teplá dcera). B) Had v ústech při lesbických fantaziích = pochyby. Orál klukům by podle taťky byl v cajku? C) Vyzvracený ptáček = pokus být hetero. Dtto. D) Uzdravení mámy na vozíku = emancipace. Coming out dcery ji osvobodil z ochrnutí pod despotickým manželem. E) Mizení lidí = jen Thelminy představy. Únik z reality a z problému „zakázané“ lásky. [][] Správné odpovědi... je třeba hledat, ideálně v sobě. Poznámka: Copak Carrie (zmiňovaná často), nebo Muréna (JitkaCardová), Thelma je hlavně příbuzná obávaného kluka z It's a Good Life z Twilight Zone (zmiňuju jen já). Bohužel, miminko pod ledem průhledné nebylo, s interpretací váhám. Thelma coby 6letá holčička, ale již zmítaná pochybami o své sexualitě? A proto „zmizíkující“ brášku? Ale no tak... ! Jen tři kousky ledu tají v teplé dlani. Škoda. Pětihvězdičkový lov s přesouváním namířené pušky ze srnky na dceru, to byl parádní a nečekaně drsný úvod. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Metafyzická šupa, ktorá mi rozsekala emocie jak drevo na podkur do pece! Krásne bobulky v hlavnej úlohe, podmanivá muzička, jemne prchavé halucinácie, dusivé mysteriozno s výborným strihom a bombasticky detailnou kamerou... Ty koňo, z tohoto filmu sa budem ešte pekne dlho spamätávať! Subjektívnych 99%. P.S. Eili Harboe s vínom v ruke to neuveriteľne seklo. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Príliš som si pred filmom o deji neštudoval a opäť som dobre urobil. Nečakal som totiž až tak mysteriózny príbeh, navyše otvorený viacerým interpretáciám, z ktorých v podstate každá má svoje opodstatnenie. Symboly, metafory, najmä o tom je Thelma a ešte aj o tom, že si pri jej sledovaní fanúšikovia hororu spomenú na viaceré inšpiračné diela. Možno ale práve v tom môže tkvieť nejednoznačnosť prijatia filmu, že sa niekomu bude javiť jednoducho len ako súhrn viacerých motívov využitých už v minulosti. Nakoniec je celý dej najlepšie brať ako metaforu a nie doslovne, Trier mohol síce nadprirodzenú, až béčkovú báchorku poňať kľudne viac "hororovo", ale osobne mi jeho pomalý, plíživý prístup perfektne sadol, film mi utiekol aj pri svojom pomalom tempe ako voda. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Vůbec se neztotožňuji se zařazením filmu mezi horory. Pro tvrdé chlapy a neohrožené dívky může být toto zařazení matoucí. Zhruba polovinu stopáže diváci sledují lesbickou romantiku, kdy zkušenější dívka tmavšího odstínu nahání křehkou dívenku pevných puritánských zásad způsobených silnou křesťanskou vírou. Také mě podobným způsobem nahání něžné pohlaví, tak přesně vím, jak se slečna cítila. Jináč jsem si u tohoto snímku uvědomil, že shledávám lesbickou romantiku neobyčejně sexy. Dokonce je to snad i více sexy, než romantika klasická heterosexuální. Zkrátka pohled na dvě slečny oddávající se nemravnostem je příjemnější, než koukat pouze na jednu. K technické stránce si netroufám mít větší výtky, ale příběh bohužel shledávám jakýmsi pseudo intelektuálním blábolem a uměle nafouknutou bublinou. Celou dobu na mě působil dojmem, že se působivým vizuálem snaží maskovat nedostatečně kvalitní obsah. A když tak koukám kolem, jak se tu dokonce i někteří moji oblíbenci a oblíbenkyně ohání maximálním hodnocením, tak to tvůrcům kdekdo skutečně zbaštil. Nejsem velkým fanouškem mixování takřka nemixovatelných žánrů. Buď bych měl natočit romantickou slaďárnu o lesbách, nebo se pokoušet o mysteriózní thriller o osamělosti. Takhle dohromady mi to závratně nechutnalo. Ne, že by takové mixování nebylo možné, jen se toho musí ujmout šikovnější tvůrce. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Mňo... Když přistoupíte na metaforičnost příběhu, jak to očividně učinila má žena, tak vám Thelma může připadat svou filosofičností (až) zajímavá - tedy něco ve smyslu "be careful what you wish for". Pokud Thelmu uchopíte jako primitiv jako já, tedy bez "Hmm, tohle je zřejmá paralela na támhleto, tato scéna s největší pravděpodobností odkazuje na tuhlecto", tak vás Thelma zdrtí svou banálností. A ano, každý z nás si někdy hluboko uvnitř přeje, aby se ta která osoba propadla do země; nepotřebujeme však Thelmu k tomu, aby nám sdělila, že to ve finále nemyslíme vážně a že kdyby se něco takového nakonec stalo, že bychom toho litovali... 60% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Pitcho, silně věřící lesba poprvé okusí život. A co jako ?  Sem tam dostane záchvat a pochčije se, sem tam problikne lampa, zafouká větřík. Nuda. Jdu si spravit náladu na PHUB. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Je to přesně takové, jaké jsem čekal. Temné, ponuré a křehké zároveň. Brilantní thriller, kterému vévodí Eli Harbor, ze které, jsem nějak nemohl spustit oči. Předu nadšením a jméno Joachima Triera postupuji k bližšímu, filmovému přezkumu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Takto si predstavujem spracovaný film. "Thelma" je podľa mňa absolútne fantastický film. V prvom rade za to môže vynikajúca voľba herečky do hlavnej úlohy, skvelá hudba a nádherne artové zábery, ktoré tomu dodávajú tú skvelú atmosféru. Je pravda, že niektoré sú už v traileri, no keď ich človek uvidí v kontexte, vypália ešte lepšie a dodajú tomu tú správnu iskru. Máme tu vynikajúcu hlavnú hrdinku so schopnosťou, ktorá je podľa mňa dosť originálna a veľmi dobre sa s ňou vedeli tvorcovia pohrať. Je to kreatívne a skvele spracované. Vizuálne ako som povedal, je podľa mňa film strhujúci a pozerá sa na neho skvele. Možno v prvej polhodinke by som chcel vidieť viac momentiek, ktoré by ma dostali do príbehu, no viac sa sústredíme na rozkvitajúcu love story, ktorá celkom funguje, no nie je podľa mňa hlavným ťahúňom filmu a trošku ho môže v tých častiach spomaľovať. Ellen Dorrit Petersen je vynikajúca ako matka Thelmy a neustále som premýšľal čo sa odohráva v jej hlave, lebo som mal pocit, že mama voči dcére pociťovala skutočnú potláčanú nenávisť, ktorá v nej bublala niekoľko rokov. Jej otec v podaní Henrika Rafaelsena je dobrý, no nemám pocit, že by sme sa o ňom dozvedeli dosť na to, aby sme vedeli porozumieť jeho motiváciám. Niečo sa nám vysvetlí, no osobne by som išiel v jeho postave viac do detailu. A potom je tu Kaya Wilkins ako Anje. A je vynikajúca. Všetky časti, ktoré majú Thelma a Anje spolu sú prirodzené, sexy a naozaj sa na ne dobre pozerá. Okrem toho musím povedať, že cigaretová scénka je skutočne sexy a creepy súčasne. Treba vidieť. Mohol by som aj viaceré scénky rozoberať a dokonca si myslím, že aj príbeh a záver filmu, by mohol byť témou na dlhšiu diskusiu. Ale do toho tu nepôjdem. Jediné čo ešte dodám je, že ak máte možnosť vidieť tento film v kine, využite túto príležitosť a pozrite si ho. Neoľutujete. Hodnotenie: A- ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Thelma je taková Carrie pro 21. století (což rozhodně funguje lépe, než jakýkoli remake). Film se nesnaží diváka děsit, spíš být nepříjemně znepokojivý. Od diváka sice vyžaduje naladit se na jeho tempo, ale není to nic obtížného. Trochu ze slabšího soudku mi přišla jen ta zvířecí symbolika, ať už šlo o hady nebo ptáčka, ale jinak je to výborně vystavěný psychologický horor. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý príbeh, ktorý až do konca nemá žiadnu chybičku, a to isté platí aj o hereckom výkone šikovnej Eili. Tajomný, ponurý, postupne sa odhaľujúci ... a výborne natočený. Vizuál a hudba nádhera. Joachim ma opätovne nesklamal. ()

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama