Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Recenze (229)

zette 

všechny recenze uživatele

Vlastne cela stopaz je zahalena do tajemstvi, ktera nijak nevygraduje a dava vice otazek nez odpovedi. Pribeh je upozadeny, ale ma dobre vykresleni hlavni postavy. Harboe podala velmi civilni herecky vykon divky v osameni. Pekna kamera. Celkove trochu zklamani, zvlast na severskou tvorbu, ale na ctyri hvezdicky to s odrenym uchem vyjde. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Seveřani tohle prostě umí. Pokud se nesnaží kopírovat hollywoodský styl, tak je z toho téměř vždy originální a atmosférický film. Navíc velmi dobře zpracovaný. Tvůrci mohli z tohoto námětu udělat velmi chutnou jednohubku, ale rozhodli se pro vydatnější mňamku a já to kvituji s povděkem. A to i když to trochu uškodilo dynamice. Někteří netrpěliví olizovači viděli hlavně příběh dvou lesbiček...ti jsou jasnou cílovkou pro zmiňované hollywoodní plytkosti. Já viděl příběh o dívce, která musela díky nepochopení svých schopností projít očistcem. Trier ani trochu netlačil na pilu a i když nebyl doslovný a pracoval s náznaky, krásně to fungovalo. Každý ať si najde svůj pohled, kde je důsledek a kde příčina, odkud ta síla přišla a proč. Žádné černobílé a laciné vyznění. Mě se líbí představa, že se jednou za čas zrodí někdo se schopnostmi dalece přesahující chápání člověka. A to samozřejmě včetně toho obdarovaného. Pak není s podivem, že někdo takový nemá potřebu řešit problémy všech lidí a konat zázraky na počkání, ale snaží se pochopit co, jak, proč...ale nakonec i on/ona, skončí u hledání lásky. ()

Sludger 

všechny recenze uživatele

Mysteriózny horor v sebe skrýva vrstvy. Vyrovnanie sa sám so sebou, sexualitou, stratou osoby a vinou, epilepsiou,  no zároveň má aj skvelú hororovú tvár (scénou s dieťaťom v lade je veľmi silná). Severský pohľad na psychologický horor v modernom šate. Rozhodne stojí za pozornosť. ()

laik_60

všechny recenze uživatele

Nemám rád témy, kde sebaláska a iné "hriechy" víťazia hoci aj za cenu otcovraždy, aj keď aký puritánsky tatko to bol . Ako lekár a znalec svojej dcéry mal vedieť čoho je schopná. Rozhodne nepovažujem označenie filmu za "romantický". Je to taká psychoidná mysteriózna hovadina. Pre mňa je film sklamaním. ()

V_erus_h 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, co jsem málem nudou nedokoukala. Táhne se to jako vyžvejkaná žvejka, která ani není tak šokující jak by asi chtěla být. Minimum mluvy mi v tomhle případě nevadilo, rádoby umělecké obrazy, které ve mně nezanechaly naprosto nic. Jedna hvězda za konec, ten se mi líbil, udělat z toho krátkometrážní film tak na 20 minut, naprosto by to stačilo, ale natáhnout to na 2 hodiny, když se tak 90 minut nestane naprosto nic, co by stálo za zmínku, to je fakt síla. ()

A.Fish 

všechny recenze uživatele

Velice nezáživný a nudný. 2 hodiny žvanění a neděje se vůbec nic...Netřeba se tu rozepisovat, vše již napsal ve svém komentu RedAK... ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Joachim Trier naservíroval divákům seversky mrazivý psychologický thriller na pomezí hororu, který zlehka šmrncnul lesbickým erotičnem. Kombinace je to vskutku šílená, ale ve výsledku docela dobře funguje. Atmosféra jako blázen mě v mžiku vtáhla do děje a já se ochotně nechala unášet i trochu děsit nepříliš uvěřitelným příběhem, jehož hlavní hrdinku v podání přesvědčivé Eili Harboe bych za kamarádku fakt mít nechtěla. (70%) ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Netradiční film ze Skandinávie.. nevim kam přesně bych to žánrově zařadil, ale určitě to mělo něco do sebe.. každopádně bylo vidět že Joachim Trier neni břídil.. ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Jako z devadesáti procent návštěvy kin jsem si nečetl, o čem film je, a že jdu na lesbický dramarománek jsem teda už vůbec nečekal.Upřímně řečeno na mě zapůsobil hlavně obrovský plakát ve Scale. První půle filmu mě moc nenadchla a táhlo se to jak býčí semeno. Formou to bylo rozlítané a nadchlo to převážně dobrou kamerou, záběry a „snové“ pasáže, které dokázaly dost vtáhnout. Druhá polovina byla až hororově lazená a divákovi nedovolila odtrhnout oči. Vyzdvihl bych hlavně scény v opeře a na rybníčku (v období zimním i letním (Jarním? Podzimním? Kdo ví?)). Konec teda na můj vkus trochu podivnej, ale budiž. Vcelku slušné ponuré dramíčko z Norských luhů a hájů až s Aronofskiho feelingem. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Thelma je dívka se nevyjasněnou sexualitou a schopností zabíjet ty, kteří se jí nepasují. Její rodiče jsou z toho k uzoufání, protože mrtvých přibývá a vysokoškolský titul pořád nikde. Z tohoto důvodu se rozhodne, že dcerušku neposednou uzavřou ve svém pokoji, aby netrávila život zbytku populace. Papánek však opomněl to, že i on může skončit na dně jezera. 46% Celosvětový příjem k 14. 11. 2018: $147,391 ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Panna Domina. Dechem druhých pohnula. Daleká síla, temná /z/vůle. V duchu noci. Chmury, můry, něžné krutosti. Peříčka chimér. Víla zapálená (mra)morem. Trhá blízké, vše živé. Milostný list o/c/hořelý černým polibkem. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Ostýchavý nadpřirozený thriller, který žádá trochu trpělivosti, aby zalezl divákovi pod kůži. Ale když nejhlubší myšlenky Thelmu odhalí, film se stane krásně nejistý a tajemný. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Taková norská Carrie - ale pomalá, nezáživná a všestranně škaredá. Zajímavý námět podaný až příliš artisticky - rozuměno prázdně. Jo, pro někoho, kdo se vyžívá v extrémně natahovaných záběrech, to bude pošušňání. Já měl veskrze neustále čas přemýšlet o jiných věcech, aniž bych o něco zásadního z děje přišel. Plus ústřední romance (kvůli které jsem to sledoval) dostala extrémně málo prostoru. Už ani nevím, že jsem tenhle film viděl. 20% ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Jedno se filmu musí uznat. Má působivé ukázky a plakáty. Po traileru jsem si říkal, že film vypadá jako kombinace artových X-menů v severském prostředí říznutým s filmy o hledání vlastní identity. Osobně jsem čekal, že film bude dost podobný filmu Raw, který měl podobný příběh a i stejné prostředí. To se naštěstí nestalo, ale přesto mě mrzí že filmu chybí jistá drásavost a explicitnost kterou Raw měl a na které stavěl. Thelma je naopak mnohem zajímavější snímek, kterému se daří jít více do hloubky a nespoléhat jen na brutalitu. Dost se staví na tajemné atmosféře, nepříjemných halucinacích a taky na nevyrovnanosti hlavní hrdinky. Je to hodně o hledání vlastní identity a taky o tom, jak nás do života může ovlivnit naše výchova, prostředí a rodiče. Film je hereckým koncertem obou hlavních hrdinek. Eili Harboe je parádní, a krásně ztvárňuje citlivost Thelmy a její nerozhodnost a strach z vlastní identity. Kaya Wilkins podává dobrý výkon a díky své jemnosti chápe, proč se do ní hlavní hrdinka zamilovala. Dost se mi líbil výkony Ellen Dorrit Petersen a Henrika Rafaelsena, ze kteréhých jsem měl nepříjemný pocit. Film má krásný vizuál, hezky pracuje s hudbou, atmosférou a vizuálním pojetím některých scén(léčba, halucinace, romantické scény), které jsou díky tomu velmi působivé. Hodně mě sedl konec, jenž se povedl a nelze mu upřít jistý cynismus. Jediné co mě nesedlo je tempo, protože se chvílemi trochu vleče a vůbec by nevadilo, kdyby byl film dravější a nekompromisnější. Thelma je zajímavý film, jenž má zajímavou myšlenku a taky provedení. ()

stitch7 

všechny recenze uživatele

Ooo, můj oblíbený subžánr: tváří se inteligentně, ale je o ničem. Dvě hodiny si dovolím stručně popsat: Okolo dívky, která se zabouchne do jiné dívky, ale vlastně o tom neví, a která má nadpřirozené schopnosti, o nichž také neví, se začnou dít podivné věci (tedy začnou blikat zářivky, protože na něco víc asi nebyl rozpočet). Během skvěle napsaných dialogů se dozvídáme Thelmy zajímavou minulost. Například, zda si spíše vaří, či kupuje hotová jídla, dokonce zjistíme i šokující detaily o tom, co konkrétně zrovna snědla (zeleninovou polévku! to jí tak budu věřit!). Škoda, že stejně ochotně mi snímek nesdělil, jak rodiče vysvětlili zmizení Thelmy mladšího brášky. Ne, ale vážně. Je to tak prázdné a roztahané, že jsem chtěl dát jednu hvězdu, přihodím ale ještě druhou, protože než se ukázalo, že jde o úplné nic, bylo mi to celkem sympatické a aspoň ty plamenné efekty byly slušné. Jinak bych pro příště doporučil, až bude tvůrce chtít lepit na sklo vlasy, ať dá pozor, aby mu to ty lidi neupatlali, vypadá to trapně. ()

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama