Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Křehká Thelma právě nastoupila na vysokou školu. I přes urputnou snahu jejích rodičů kontrolovat každý její krok poprvé zakouší nezávislost a vír studentského života. Když se však zamiluje do krásné spolužačky Anji, začnou se v jejím okolí dít nevysvětlitelné a děsivé události a Thelma s hrůzou zjišťuje, že jejich příčinou je možná ona samotná. Uhrančivý thriller o nejtemnějších lidských touhách, rodinných prokletích a zakázané lásce natočil jeden z nejtalentovanějších skandinávských tvůrců současnosti Joachim Trier. (Aerofilms)

(více)

Recenze (229)

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Nudná lesbická dráma na spôsob skvelej carrie, avšak kvality nedosahuje a jedná sa skôr o stratu času, hviezdička za výkon hlavnej herečky a scénky kde vrana nabúra do okna, a Thelma dostane záchvat. Čudujem sa že to má 70%, a že som to vôbec dopozeral. 1* ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Zbytečně se to drží na uzdě, ale asi to byl úmysl a omezené finanční prostředky s tím neměly co dělat. Dejme tomu. Jinak herecká práce i atmosféra celkem dost ucházející. 75% ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

V podstate sa tam nič neudialo, scenár by som zhrnula asi do piatich viet, ktoré tu v rámci spoileru písať nebudem. Ale dobre natočené, kedysi dávno som videla Oslo 31. augusta, aj Reprise, tie vo mne zarezonovali a doteraz mám z nich dobrý pocit. Hlavný problém bol pre mňa od začiatku kresťanská téma - keď vidím fanatických kresťanov už iba vo filme, tak sa mi aktivujú žalúdočné vredy. Ale v tomto prípade sa to nakoniec ukázalo tak, že "topiaci sa slamky chytá". ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nakoniec lepšie, ako som čakal, a neštvalo ma ani pomalé tempo, lebo som ho pri tom napätí ani nevnímal. Nóri priniesli zase kus svojej ponurej atmosféry, ale aj kus filmárskeho umenia. –––– Hlavně dávej pozor, abys nad sebou neztratila kontrolu. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá fantasy dráma o dospievajúcej dievčine, ktorá v sebe nečakane objaví zázračne schopnosti. Tie sa jej však začnú vymykať a ona sama sa rúti do priepasti šialenstva. Nóri sa nepochybne inšpirovali slávnym románom Carrie od Stephena Kinga, avšak obalili celý nápad do svojich typických prísad, vrátane chladného prostredia a depresívnej atmosféry, ktorá je u severanov snáď povinný základ. Mladičká Eili Harboe hrá viac než obstojne a dúfam že dostane ďalšie zaujímavé príležitosti. Malé výhrady mám len k pomalému tempu, ale inak sa jedná o záležitosť, ktorá mi ostala ležať v hlave ešte veľmi dlho po jej pozretí. ()

xLIGHTx 

všechny recenze uživatele

Príjemný film. Asi by som to nezaradil do sekcie horor, hoci sú tam náznaky a sem tam temné prvky, ale je to asi i vec subjektívneho posúdenia. Možno skôr mysteriózna dráma. LGBTetc. propaganda je tu prítomná, len našťastie, nie je to také samoúčelné - a možno to ani nemusí byť v tomto prípade tak propaganda (ako u niektorých napr. Netflix a iných projektov), keďže je to vlastne jeden z dôležitých spúšťačov určitých vecí v rámci deja. Celá snímka je taká celkom citlivá, jemná, nevulgárna, tak akosi milo pôsobiaca. Hoci závan erotična sa tu vyskytne, ale myslím, že je to únosné a ešte celkom v norme spracované. Dobre sa na to pozerá, teda, myslím na film ako celok. ;) K tomu dve fešné, sympatické ústredné predstaviteľky. ()

ShimonHoly 

všechny recenze uživatele

Naprosto zcestná a neurežírovaná slátanina. Neodůvodněné záběrování, které je navíc, co se týče kompozic výrazně nesoudržné. Nohy tomu krom předvídatelnosti podráží i zcela nesoudná stopáž s ochotnickými výkony některých herců. Tam, kde Personal Shopper mírně klopítal, se Thelma slepě plazí po zemi a nenachází (abych tak parafrázoval scénář tohohle filmu) "spásu". Pro festival otrlého diváka úplně ideální volba na příští rok. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Sice to není "TEN" Trier, kterej nás zásobuje neobvyklýma snímkama, nicméně tenhle jeho jmenovec ostudu rozhodně neudělal. Jedná se o výborný mystery-drama, který pojednává o konfrontaci přísné katolické výchovy a víry vůči reálným světu a všemožným pokušením, který na člověka číhají. Boj mladé dívky, která vyrůstala v určité sociální bublině, se svým vlastním tělem, mozkem, myšlenkama a přesvědčením je tady převedenej do velice zajímavé formy. Já musím říct, že se mně to fakt líbilo, ta symbolika, dvojsmysly a odkazy, s tím si tady tvůrci vyhráli až až. A zase se jaksi potvrdilo, že seveřani prostě umí... ()

Silwer 

všechny recenze uživatele

Ale jo bavilo me na to koukat.Jako drama jak devce zblble nabizenstvim prijde do normalniho sveta by cely film fungoval lepe..ty jeji schopnosti s prepalenym koncem to srazi ale i tak to byla fajn podivana ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Uznávam filmové kvality tohto snímku, Thelma má schopnosti byť oceneným snímkom, či už u kritiky alebo divákov. U diváka ale musí v prvej rade byť na rovnakej vlne, v tom prípade sa zažerie pod kožu ako severský mráz. Mňa zatiaľ len ovial vánok, z ktorého som ale napriek všetkým pochybám cítil surovosť, autentičnosť a typický sociálny pohľad, ktorý začína u Jutského poloostrova a končí za polárnym kruhom. ()

Sajuska1991 

všechny recenze uživatele

Hm .... jako nic .... ticho, dlouhé a nudné .... uplně chápu proč to má zde takové hodnocení, takové patosy to zde tak většinou mají .... Film jsem pochopila, i myšlenku, není ani co nechápat, ale bohužel to nebylo takové terno, aby to předčilo tu dlouhou nudu .... a ticho :-) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Křesťanská skandinávská mládežnice by se ráda dostala do kalhotek své spolužačce, ale z toho by mohl být na nervy bůh i rodiče...Naštěstí je naše lesba něco jako malá čarodějnice s hrůzným rodinným traumatem, takže jejím touhám nebude stát nic v cestě...Alegorická blbost,co? ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Artová Carrie. Vlastně se na to fakt dost fain koukalo, obě holčiny krásné..ale jakmile jsem se začal trochu víc hrabat v logice postav a děje, tak už to skřípalo. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Pomalá potemnělá norská artovka s jemně znepokojujícím scénářem, kde některé prvky mi připomněly letošní Lék na život, který se mi ale líbil o něco více. Určitou roli zde hrají sny, vize a nadpřirozeno. Celý snímek je spíše citlivý a atmosférický, není to thriller o strachu či lekání. Obsazené herečky hrály dobře. 65 % ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Je v zemi Barnevernetu dovoleno mířit dítěti na hlavu ostře nabitou loveckou puškou (když vás fakt hodně nasralo)? Znalosti z nás nedělají nic lepšího, než jsou ostatní. Nic naplat, chce-li jeden navodit guilty-pleasure, nikoliv jen vinu bez potěšení, jsou žánrové filmy skandinávské provenience vzácně spolehlivým zdrojem. Zde se i popkorn podává jako jinde lanýže. Nejste-li patnáctiletí a neviděli-li jste Exorcistu poprvé právě včera, musí vám dekadence škatulky horor / thriller připadat zjevná. Thelma je ale pecka, jakých se z provařené škatulky už moc nesype. Z Friedkinovy klasiky samozřejmě těží a nepůjčuje si jen tam; je tu Dotek medůzy, Kruh a další - Děti z Bullerbynu, Fucking Åmål a Antikrist a další odkazy na neomarxistickou identitní agendu :-). (Ne-ten-)Trier ale dodržuje pravidla dobrého žánrového vychování: přinést na večírek něco svého, původního, což je v tomto případě kromě prvotřídního řemeslného zpravocání originální nápad stran potíží hlavní hrdinky. Koho plně nezaměstná degustace vytříbené, úsporné, disciplované, skoro klinické formy, může mezi mrazivými scénami rozjímat nad peklem splněných přání, hranicemi a konsekvencích křesťanské lásky, bez žaludů bubnujících na střechu chaty a krve stříkající ze stopořeného ptáka. Doporučeno vysokoškolákům pro srovnání, jak mohou vypadat vysokoškolské koleje a pro fanoušky Nirvany, kteří nevědí, že Christ Novoselic dělá kariéru ve filmových rolích poněkud rozpolcených otců :-). ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Hoci je to film s prvkami nadprirodzena, stále ide v škandinávskej línii a teda je realistický a autentický. Je autentický v momente, ktorý postavy prežívajú, nehrá na efekt a nikam sa neponáhľa. Je to seversky pomalý film, kde sa aj mlčí. Viem si predstaviť, že americký film o telekinéze by bol plný efektov, akcie či jumpscarov. Hoci o telekinéze asi nemôžeme hovoriť, lebo tá (akože neexistuje) hovorí len o schopnosti hýbať vecami, nie o celkovom prispôsobení si udalostí podľa svojho želania, či schopnosti meniť druhým myšlienky - čo bol prípad Thelmy. Ten LGBT leitmotív podľa mňa nie je samoúčelný, lebo rodičia sa snažili Thelmin "dar" liečiť náboženstvom a preto homosexuálnym vzťah zapadá doThelminho obdobia vzdoru. Carrie od Kinga som len čítal (a teda nevidel), no je tu obrovský rozdiel v motivácii oboch hrdiniek - kým u Carrie divák (čitateľ) sleduje dlho očakávanú satisfakciu (lepšie povedané pomstu), Thelma si skôr ide konečne  za normálnym životom. ()

Gray Wolfman 

všechny recenze uživatele

Ano! Thelma je přesně ten tip filmu, kterej sem hledal! Spíš drama o dospívající holce, která si neví rady se svou orientací a se sny, které se mění v realitu + kvalitní hrátky s kamerou(obracené dno bazénu atd). Seveřané prostě uměj ()

MatejNosal 

všechny recenze uživatele

Nikdy som epilepsiu nezažil ale teraz som nemal od nej ďaleko a chudák ten čo išiel do kina a má ju...nejaké upozornenie na začiatku filmu mohli dat. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem si na tento severský kousek brousil zuby. A nezklamal ani v nejmenším. Jednak je E. Harboe neskutečný kus herečky a dvak si už i v tomto věku dokázala namotat celý snímek kolem prstu a stejně diváky, jako jsem já. Nadšení. Temnota, ticho, hloubka.... fakt mě film přibil do křesla a vychutnal jsem si ho do posledních minut. Na 100% mi chyběl asi jen možná více roztáhnout a pojmout závěr... možná... ()

Související novinky

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

Režisér Já, Tonya natočí remake Thelmy

27.09.2018

Režisér Craig Gillespie (Já, Tonya) byl vybrán k režii remaku norského snímku Joachima Triera z roku 2017 Thelma. Práva na film získala společnost FilmNation Entertainment, Thelma přitom skončila… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

Queer festival Mezipatra oslaví plnoletost

01.11.2017

Norská horrorová romance, lovestory dvou mužů na ovčí farmě nebo životopisný film o muži, co probudil naše sexuální fantazie... I takový bude osmnáctý ročník queer filmového festivalu Mezipatra,… (více)

Reklama

Reklama