Reklama

Reklama

Hlavními hrdiny svérázné roadmovie jsou dva staří páni, kteří cestují napříč Slovenskem, aby poznali pravdu o vlastní minulosti.  Během cesty se dostávají do bizarních situací, potkávají rozmanité lidi a postupně si skládají mozaikovitý obraz světa, který se navenek mění, ale v hloubce ukrývá nevyřešené konflikty. Díky poznání života toho druhého, začínají chápat vlastní činy a přehodnocují i svou identitu. (Bioscop)

(více)

Recenze (135)

zette 

všechny recenze uživatele

Diky nametu jsem se na film tesil, bohuzel celkem zbytecne. Slaba atmosfera, bez pohybu, nuda. Zaver ve Vidni je taky takove vyumelkovane tlaceni na pilu. Pak mi byla strasne nesympaticka postava Jiriho Menzela. Zklamani na miste... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dávnejšie som nevidel niečo z domáceho košiara a tak táto koprodukčná ovečka celkom prekvapila. Odkaz filmu je prvoplánový a preto záver snáď nikoho neprekvapí. Zaujal ale hlavne road movie elementami, ktoré výborne sadli aj vzhľadom na krásnu scenériu severného Slovenska. V prvej polovici občas milé, občas trápnejšie komično, v tej druhej polovici atmosféra zvážnie a príbeh sa tendečne začne vŕtať v dávno zabudnutých vojenských krutostiach. Trochu mi vadilo, že väčšina filmu bola s titulkami kvôli nemčine. Že sa nemčina v titulkoch objavila aj na archívnych videách, bolo už ale smiešne. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Určitě zajímavý námět, který si zcela jistě zasloužil trochu nápaditější zpracování nebo alespoň údernější dialogy. Po herecké stránce nemám prakticky co vytknout, záběry na slovenskou krajinu jsou celkem fajn, hudební doprovod adekvátní tématu, ale to nic nemění na skutečnosti, že jsem se touhle vzpomínkovou road movie víceméně pronudila až k nepříliš uspokojivému konci. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mám rád příběhy o smíření je jich jako šafránu...Velké překvapení, radost sledovat,samozřejmě k přihlédnutí k vážnosti tématu....Krásná hudba... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Válečné historky jsou plné křivd a když se někdo rozhodne v té historii porýpat, musí počítat s překvapením. Tenhle film rozkrývá dva příběhy starých pánů, kteří se ne úplně náhodou potkali a cestují po Slovensku, jeden hledá minulost zabitých rodičů, druhý zase minulost jejich vraha. To story není vůbec černobílé, je natočené dobře, i když jistý patos tu přeci jen teče. Oba pánové hrají výborně a bez viny nakonec nezůstává nikdo. Takže OK. 80% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Dva starší muži, "antisemitská svině" a "sionistický nadčlověk", jak se v úvodu hlavní protagonisté tohoto hořkého snímku titulují, nemohou být na první pohled (ať už svým životním osudem, současným stylem života i temperamentem) většími protiklady. Přesto je něco spojuje. "Oba jsme svým způsobem přišli o rodiče," konstatuje trpce syn gestapáka. Možná o tom někdo může pochybovat, ale přesto na myšlence, že "syn vraha to nemá snazší než syn oběti," něco je. Mě aspoň ve chvíli kdy toto zaznívá, se ten film začal dost líbit a už mě to do konce nepustilo. Škoda, že první část tohoto roadmovie je taková nemastná neslaná. Jízda autem se dvěma "stopařkami", návštěva lázní, krádež dokladů, setkání s krasavicí během večera stráveného v restauraci a vlastně skoro všechny "kulisy", v nichž se tento film odehrává, nestojí moc za nic. Přesto ta samotná výpověď snímku o konfrontaci s vlastní rodinnou historií i historií vlastního (slovenského) národa za 2. světové války, jakož i samotný závěr filmu, kdy onen syn gestapáka nechává svého na lůžko upoutaného otce, aby si poslech výpověď jedné ze svědkyň masakru jedné židovské rodiny, jsou dostatečně silné, abych mohl nakonec ty 4 hvězdičky tomuto filmu přeci jen udělit. Zvláště když můj celkový dojem z tohoto filmu byl umocněn poslechem poměrně silné (melancholicky silné) hudby Vladimíra Godara. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Slovensko, krajina, kde každá mladšia žena letí po starších mužoch, krajina, kde každý rozumie po nemecky, ale hovoriť po nemecky už nevie. Jo vlastne to je zlé tvrdenie, niekto sem-tam nemecky nerozumie, ale len keď sa to hodí. Vlastne, niekto rozumie nemecky svojej kamarátke pár sekúnd po tom, čo sa jej spýtala, o čom hovorí po nemecky ten postarší pán, ktorého by mimochodom veľmi rada vyšukala. No nie je nám tu nádherne ? Dlho som nevidel tak nevyrovnaný film. Vlastne, keď sa zamýšľam, neviem za čo som mu chcel dať pôvodne tri hviezdy. Myšlienok má tlmočník hneď niekoľko, a možno práve to je kameňom úrazu. Akosi nedokážu spoločne koexistovať. Nie že by to nebolo možné všeobecne, ono sa to stáva nemožným konkrétne tu. Vlastne, prečo sa to volá tlmočník ? Ono, on je tam úplne navyše. Celá jeho podstata je strašne plochá. Opodstatnene sa vyskytuje len prvých pár minút, ako zámienka príchodu na Slovensko. Ach jo... Mohol by som tu takto premýšlať ešte hodne dlho, no na nič by som zrejme neprišiel. Pretože čo si môžete z tohoto filmu odniesť je miš-maš rôznych motívov pozliepaných do niečoho čo vôbec nefunguje, neobohacuje ani nepodnecuje. A aby toho nebolo málo, okrem maximálne otravného hudobného motívu, ktorý sa nijak nemení, negraduje a celý film tak vyznieva ešte viac sivo ako by vyznieval bez neho. A aby toho nebolo málo, svoje miesto tu dostala aj mne maximálne nesympatická Evelyn a (WTF) Run,Run,Run od Celeste Buckingham. 2* Za potenciál a lokácie... ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Poutavý film o tom, kterak se překladatel spřáhnul se synem důstojníka gestepa, aby ulovil mladistvou ženu kdesi ve slovenském hotelu. Zatímco Peter Simonischek dokazuje, že herec je bravurní, Jiří Menzel dokazuje, že místo hereckého placu by měl raději sedět na režisérské stoličce. 64 % ()

Idego 

všechny recenze uživatele

V začátku tupá roadmovie o protivným dědkovi, co jede na výlet s bonvivánským hovadem. Dominují cringe scény mlsného pokukování po ceckaých masérkách a "humor". Později to nasadí vážnější tvář, ale ani tak žádnou katarzi nečekejte. Tlumočník si rýpl do otázky dědičné viny, slovenských gardistů a arizace židovských majetků. Jakkoliv je fajn vědět, že i dneska při tom pod tíhou kognitivní disonance mnozí začnou vidět stejně rudě jako když se u nás řekne "brněnský pochod smrti", témata to nejsou originální a zpracovat je po tisící prvé jinak než tisíckrát předtím je těžké. Navíc rýpl je opravdu to správné slovo, jelikož mluvit o zpracování by byla nadsázka. Scény s nějakým morálním přesahem a hloubkou se dají spočítat na prstech jedné ruky a zbytek filmu je vata. Děj je nudný a předvídatelný, klišé střídá klišé. A – se vší úctou k Vladimíru Godárovi – poslouchat nonstop pořád dokola při každém záběru na auto jednu a tu samou ukňouranou melodii lezlo na nervy. Do toho Menzel mluví příšernou němčinou a příšernou slovenštinou; těžko říct, co drásá uši víc. Proč bylo při hledání náhrady za zesnulého Herze pro obsazení hlavní role důležitějším kritériem vybrat jiného uznávaného režiséra než někoho, kdo ovládá rodný jazyk postavy, nepochopím. ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Ústřední dvojice to hraje moc dobře. Ale jinak to ničím nepřekvapí a nenadchne. Snad jen scéna se staříkem ve sterobinci, který vzpomíná jak mu Židů bylo skoro líto, je velmi silná. Z úcty k Menzelovi je třeba vidět... ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Keď sa obstarožný Žid ( ktorý neviem akým zázrakom držal po kope ) a syn SSmana vydajú na roadtrip po Slovensku, mohla by to byť celkom slušná podívaná. To by sme ale nesmeli byť na Slovensku a nesmel by to točiť rutinér, ktorého jediný kariérny posun je použitie drona. Strašne na vážno poňaté, útoky na emócie, žiadne odľahčenie, rozoberanie sračiek a mrte hluchých miest. To isté ako Masaryk. 80% filmu v nemčine, 10% v angličtine a 10% v slovenčine, preto bez tituliek do toho ani nechodte. Film nepotešil, ale čakali sme niečo iné? Ja pri due Šulík - Menzel isto nie. 2 z 5 ()

Dado 

všechny recenze uživatele

Tlmočník nie je zlým filmom. Od počinu, ktorý dokázal ovládnuť odovzdávanie filmových cien (hoci "iba" tých slovenských), som ale predsa len čakal viac. Na road movie je to veľmi fádne a ako sonda do životov dvoch ľudí, ktorých rodičia stáli na opačných brehoch rieky a ich činy, respektíve osudy, následne ovplyvnili aj samotné deti, zase príliš plytké. Predovšetkým postava samotného tlmočníka je vytlačená do úzadia potomkom nacistického dôstojníka a narozdiel od svojho protipólu neprejde takmer žiadnym vývojom. To je však z istého uhla pohľadu aj výhodou filmu - Peter Simonischek podáva vynikajúci herecký výkon, zatiaľ čo Menzel svoje repliky v oboch jazykov len mechanicky a navyše s hrozným prízvukom odrapkáva. Každopádne, pri súčasných náladách v našej spoločnosti by príbehov zaoberajúcich sa dôsledkami zvrátenej ideológie, ktorá stála za rozpútaním najväčšieho vojnového konfliktu minulého storočia, malo byť vyrozprávaných čo najviac. Snáď sa to však Petrovi Bebjakovi už čoskoro podarí o niečo lepšie. (60%) ()

Timak 

všechny recenze uživatele

Strašně těžce se mi to hodnotí. Jeví se to jako komedie, v popisku je napsáno komedie, ale ve skutečnosti to vůbec není komické (vtipné momenty tam jsou, ale to téma není komické). Menzel hraje dobře, stejně tak Peter, ale jediné, co si z toho vezmu, je zamyšlení, jestli opravdu syn oběti je na tom podobně, jako syn vraha. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Zelená kniha po slovensku. Koukat na slovenské filmy je vlastně radost. Už jenom kvůli tomu, že vlastně je to kýč, ale vlastně je to i originální. Jde jednoduše o to, že film nemá nic extra nového, je to klasický příběh, který jsme v podobných, ne-li skoro stejných provedení už mnohokrát viděli. Jenže na české a slovenské poměry jde o něco úplně nového. Nikdy ještě nikdy neudělal takovýto film nebo chcete-li "pseudo-remake. Na místní poměry jde o něco skoro až nového a něco, co zde nebylo. To vše jde v ruku v ruce s docela super příběhem a dobrou zápletkou, která dává smysl a hezky to jde dohromady. Sice postupem času už jde spíše o takové házení ze strany na stranu v ničem a něčem, ale pořád si to dokáže zachovat dobrý styl a atmosféru. Koukat na slovenskou krajinu spojenou také se slovenskou historií je sprostě super. Je mi to jasné. V rámci obecnosti nejde o nic dokonalého. Ale v rámci českého a slovenského filmu jde v celku o dost. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zdalo by sa, že road-movie dvojice dôchodcov po slovenských stopách fašistických zločinov bude nudná záležitosť. Ale z väčšej časti nie je vďaka dobrému scenáru, kvalitnej réžii a netradičnej hlavnej úlohe. To zaujímavé nie sú ani tak humorné vsuvky s mladými dievčatami, ale skôr to ostatné, menej nápadné. Teda jednoduché rozhovory dvoch starcov a presah minulých udalostí do súčasnosti cez chlapca z Luhanska. Tento film je potrebný hlavne preto, „aby sme vedeli“. A nielen my, ale aj budúce generácie. –––– Otec nebol žiadny fašista. Bol to čestný človek. Neurobil nič, za čo by sa musel hanbiť. Naháňal len zlodejov, vrahov a Židov. –––– Myslel som, že je to pracovná cesta, a vy z toho robíte dovolenku. –––– Prečo sem vodíte takýchto ľudí? – Pretože o tom nič nevie. –––– Myslíte, že syn vraha je na tom lepšie ako syn obete? ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Pomalé filmové road-movie, ktoré navodí atmosféru, kde sa človek zamýšľa nad mnohými neľahkými osudmi ľudí. Hodne ponuré, šedé, civilné.. Ak si chcete znížiť náladu, nech sa páči. Za mňa slabšie ***. Aj preto, aby ľudia neopakovali chyby z minulosti a poučili sa. Nenávisť a zloba nás nikde neposunú. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Nekonecny film, ktery plyne tak pomalu, ze jsem asi 4x ztratil pozornost a nakonec dokoukal pouze s pretacenim. Tohle mi nesedlo. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Film má zopár múch (bezduché ženské postavy sú už klišé filmov so starším osadenstvom), o tom niet pochýb, ale je aktuálny a potrebný ako posypová soľ pri poľadovici. Som rád, že sa táto téma otvára konečne aj vo filme a palec hore celému štábu, ktorý sa na jeho príprave podieľal. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Možno až prekvapujúco kvalitný snímok, ktorý dominuje hlavne kvôli hercom . Duo Menzel - Simonischek funguje skvelo, so začiatku na forme Jekkyll a Hyde, postupne si k sebe hľadajú cestu, až ku konečnému ,,posolstvu,, , kde dávnejšiu históriu, ktorá je tenkým ľadom a citlivým tématom vnímame realistickejšími očami, kde nič nie je čierne ani biele. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Šulík má za to, že jsou podobné filmy stále potřeba. Dokonce snad prý ještě víc, než kdykoliv v minulosti, protože máme tendenci zapomínat a zpochybňovat (holocaust). Já si to nemyslím. Podobných filmů vznikly stovky a možná tisíce a diváci už jsou z nich podle mě unavení. Řečeno bylo téměř vše. Tlumočník obsahoval myšlenky, momenty a úhly pohledu, s nimiž jsem se ve filmech tohoto typu ještě nesetkal. Navíc byl dokonale režijně zvládnutý, dobře tady zahrál i zdánlivě totálně senilní dědeček, o hlavních představitelích vůbec nemluvím. Tyhle kvality mu nemůžu upřít. Současně je mi možná trochu líto, že se pan Šulík s podobnou erudicí a nasazením nezabýval jiným tématem. Zasloužil by si, aby lidé jeho práci věnovali větší pozornost. To by ale nesměl točit nízkorozpočtové road movie o putování dvou starců za nepříjemnou pravdou z dávné minulosti. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Startuje BEST FILM FEST

Startuje BEST FILM FEST

11.07.2018

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádají od 12. do 18. července BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2018. Kina v době léta potěší… (více)

Reklama

Reklama