Reklama

Reklama

Atlantida, 2003

(studentský film)
  • Slovensko Atlantída, 2003 (více)
Krátkometrážní / Drama
Slovensko / Česko / Ukrajina / Polsko, 2017, 30 min

Obsahy(1)

Mladý ukrajinský pár plánuje útěk do Německa. Píše se rok 2003 a ještě čtyři roky zbývají, než se Slovensko stane součástí schengenského prostoru. Slovensko-ukrajinská hranice patří pašerákům a obchodníkům s bílým masem a Martin s Denisijou zatím netuší, jaké nástrahy na ně čekají. Mají jen jeden druhého, ale oba jsou pro splnění svého snu ochotni obětovat mnoho. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (9)

Jufonka 

všechny recenze uživatele

Super! Dost mě to rozsekalo. Těžko napsat delší komentář, abych nespoilerovala, každopádně jsem tenhle studentskej film vidětla na KVIFF 2017 a posledních 5 minut filmu mě překvapilo, šokovalo a hlavně dost zarmoutilo. Obě dvě postavy mi na začátku byly sympatický a dost jsem jim fandila, protože vzhledem k historii ČR, resp ČSSR, nebyl až takovej problém se s nimi ztotožnit. Film doporučuju, rozhodně to nebude ztracenejch 30 minut, naopak. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

FAMUFEST 2017. Trvalý pobyt v NDR si otrlý ukrajinský migrant může zařídit i prefíkaným způsobem. Stačí z Užgorodu propašovat do Maďarska iritující ukňučenou krávu a směnit ji na černém trhu za spolkový pas. Marfuša si príma do sytosti zašuká a Ivan si může ve Warnemünde otevřít prosperující „pracovní agenturu“ … Výborný, scénáristicky, režijně, herecky i dramaturgicky skvěle zvládnutý zábavný a napínavý kraťas, po kterém vskutku plesám, že nám to FAMU nevyrábí jen excentrické ufony a sebestředné artové hnědopichy. Popičofka, Mišo! Dúfam, že ti čoskoro dáky ten ujo bez fajčenia vysmerfuje love na celovečerák! ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Znepokojivá štúdia hĺbky odhodlania urobiť pre život v geograficky lepšom priestore doslova čokoľvek. V žánrovo čistom príbehu ukrajinského mileneckého páru, snažiaceho sa prebiť cez rozličné hranice až do vytúženej Nemeckej spolkovej republiky. Poznámka: Na záver úryvok z textu piesne Atlantída Mira Žbirku: "a milenci sú si v tej hĺbke ďaľekí, s rukou sa míňa vlas". ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Scenáristka Linda Aronsonová hovorí o krátkych filmoch ako o vhodných prostriedkoch pre prezentáciu prvého dejstva. A takto vnímam aj Blaškov film. Ten končí v istom zaujímavom momente. Vlastne hneď v dvoch, pre každého protagonistu absolútne odlišných a otvára sa tu množstvo fabulácií, ako by ich osudy mohli ďalej pokračovať. Ak by sa Blaško rozhodol z Atlantídy urobiť nakoniec celovečerák o tom, čo bolo ďalej, nebol by som vôbec proti. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Mladý pár na útěku na Západ, což tady znamená v první řadě Slovensko. Znepokojivý film s mrazivým koncem. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Heavy shit. Líbilo se mi postupný poodhalování toho, o co vlastně jde, zakrysení i poslední beznadějnej pokus to zvrátit. Halé, jestli za tohle nejdeš do pekla, tak už fakt nevim. #kviff (80%) ()

st3f0o 

všechny recenze uživatele

Síce som ten hepyend tušil už po pár minútach, no aj tak som zostal v napätí až do konca. Výborný kraťas. ()

Související novinky

Více peněz pro české talenty

Více peněz pro české talenty

29.08.2018

Státní fond kinematografie znovu podpořil mladé nadějné filmaře a rozdělil několik různých částek pro debuty, případně druhá díla vycházejících domácích talentů. Prvním z nich je např. Michal Blaško,… (více)

Famufest otevře brány do pekla

Famufest otevře brány do pekla

13.11.2017

Film o vyrůstání ve vietnamské komunitě, cesta dvou ukrajinských uprchlíků za svobodou nebo experimentální pohled na socialistickou architekturu, to vše a dalších více než 120 filmů nabídne 34.… (více)

Reklama

Reklama