Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život Katji se otřese v základech, když při bombovém útoku přichází o syna a manžela. Rodina a přátelé se jí snaží být v těžkých chvílích oporou, Katja ovšem nemůže jít dál s vědomím, že vrazi její rodiny chodí beztrestně po svobodě. V hlavní roli thrilleru Fatiha Akina o pomstě a spravedlnosti exceluje Diane Kruger. (Aerofilms)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (246)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Depresivní drama o vraždě, soudu a následné pomstě. Diane Kruger si po čtyřicítce vystřihla životní roli matky, která přijde o muže i syna a po neúspěšném soudním procesu, se rozhodne vzít spravedlnost do svých rukou. Díky Diane se jedná o silný zážitek, škoda, že režijně a scénáristicky už film tolik nezaujme. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Považuju za poněkud nešťastné, že KVIFF.TV Aus dem Nichts turecko-německého režiséra Fatiha Akina propaguje jako „revenge thriller“, mohlo by to být pro určitý typ diváctva zavádějící a vyvolat nenaplnitelná žánrová očekávání. Mohu-li korigovat, tak za mě je Odnikud primárně portrétem ženy, která se svým způsobem potýká se smutkem, s náhlou, násilnou, traumatizující ztrátou (spoiler při bombovém útoku jí zemřou manžel a syn spoiler), v druhém plánu pak „studií“ nepřekročitelnosti bolesti, k jejímu překonání by mohla sice dopomoci světská spravedlnost, ale - co si budeme povídat - výkon spravedlnosti bohužel někdy klopýtá! Snímku vévodí (možná životní? doposud jsem ji nějak systematicky nesledoval, ale možná začnu) výkon Diane Kruger. A samozřejmě ano, v tom mělo pravdu ostatně už PSH, že na každého nácka platí hlavně BUM facka; co taky jiného? 75 % ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Téma rasizmu z druhého pohľadu. Smutné, keď takéto niečo dokáže človek človeku urobiť, je jedno na ktorej strane stojí. Čakal som však trocha lepšiu drámu, najmä to súdne prostredie mohlo byť lepšie a zaujímavejšie spracované. Navyše sa mi téma v mnohých smeroch zdala trochu odbitá, skratkovitá, alebo sa po probléme skĺzlo iba povrchne. Z tohto pohľadu bol výborný jedine záver, ktorý ma celkom slušne zasiahol. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Celkem divácky zajímavě zpracovaný film. Líbil se mi realisticky natočený soudní proces, který dopadl tak, jako v dnešní době většina soudů. Líbila se mi Diane Kruger, která hrála, jako by tu tragédii skutečně prožívala. I ostatní postavy. Konec je trochu méně reálný, ale na vysoké hodnocení filmu neměl vliv. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Odnikud je film neuvěřitelně přímý a dynamický. Na začátku režisér Fatih Akin zaútočí na všechny emoce, co v sobě skrýváte a pak už vám nedá vydechnout. Herecký výkon Diane Kruger je fenomenální. Tenhle film mě v kině skutečně dostal na kolena. Tak intenzivní zážitek jsem nečekal ani náhodou. Scénář je výborný, strukturovaný velmi prostě (tři pomyslné části), hned na začátku dojde k zásadnímu zvratu a hlavní hrdinka Katja se musí ze dne na den emočně vyrovnat se ztrátou svých nejbližších a dostat zodpovědné za jejich smrt před soud! Klasický příběh o pomstě a spravedlnosti, řeklo by se. Pravdou ovšem zůstává, že zde nerozhoduje ani tak závažnost událostí, o nichž film pojednává, ta je totiž nezpochybnitelná. Ve filmu Odnikud svým způsobem nezáleží ani tak na tom "o čem" vypráví, ale "jak!" Režisér buduje tíživou, napínavou atmosféru od samého úvodu. Depresivní scénu hrdinčina zármutku střídá ještě depresivnější, často mimořádně drastická (působivě nasnímaná "krvavá vana). Soudní scény jsou natočeny skvěle, závěrečná sekvence v Řecku je pak výborným zakončením. Odnikud je jak politické, tak významně sociální drama, které nechává pravdivě nahlédnout do nitra skutečných postav. Vizuálně byl film též opravdu silný (výborná kamera), stejně tak po hudební stránce. Je super, že někdo takový film natočí a co mě snad těší ještě víc, že v takové kvalitě. Odnikud navíc vyniká totální absencí sentimentu nebo moralizování, režisér téměř nic nevysvětluje, jen nás nechává v očekávání sledovat cestu své hrdinky za osobní spravedlností. Většinou v kině koukám alespoň jednou nebo dvakrát na čas. Tentokrát jsem nekoukl ani jednou. To u takového filmu prostě nejde. Odnikud je vynikající, napínavý thriller, který opravdu stojí za to vidět. 90% Jeden z nejlepších evropských filmů posledních let. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (4)

  • Ve scénách z Řecka si hned na dvou záběrech můžeme všimnout toho samého auta Škoda Octavia sedan. (vyfuk)
  • Zástupcovia Nemecka zvolili film do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2018. (MikaelSVK)
  • Film je rozdělený do 3 kapitol – „Rodina“, „Spravedlnost“ a „Moře“. Natáčení se chopil kameraman Rainer Klausmann s kamerou ARRI Alexa a v každé z kapitol se zaměřil na jiný styl. V kapitole „Rodina“ se natáčelo převážně v exteriéru mobilní verzí ARRI Alexa v režimu „Super-16“, aby scény vypadali syrověji. V kapitole „Spravedlnost“ převládaly scény v interiéru a byly použity extrémně ostré anamorfní objektivy od ARRI a natáčelo se ze stativu, nebo z kolejí. Pro kapitolu „Moře“ byly vybrány objektivy s charakterem světla „starý film“ pro změkčení slunečního světla. Domácí video (video na pláži, svatba) bylo natočeno smartphonem. (vojacekr)

Související novinky

Co chystá režisér Odnikud?

Co chystá režisér Odnikud?

25.09.2018

Držitel Zlatého glóbu za drama Odnikud v hlavní roli s Diane Kruger (Hanebný pancharti) Fatih Akin připravuje svůj další projekt. Německý režisér chystá hororový thriller The Golden Glove inspirovaný… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

DAS FILMFEST nabídne filmové hody

16.10.2017

Bláznivá špiónská komedie, thriller o pomstě a spravedlnosti, ponurá dystopie nabízející neutěšený obraz naší budoucnosti, film o slavném spisovateli Stefanu Zweigovi nebo fascinující příběh dvou… (více)

Reklama

Reklama