Reklama

Reklama

Krotká

  • Francie Une femme douce (více)
Trailer 2
Drama / Mysteriózní
Francie / Nizozemsko / Německo / Lotyšsko / Rusko / Ukrajina, 2017, 143 min

Obsahy(1)

Jednoho dne se ruské ženě, která žije v zapadlé vesničce, vrátí balíček, jejž poslala svému uvězněnému manželovi. Vystrašená a plná obav se vydává na pitoreskní cestu do odlehlé části země, kde stojí vězení, které je pro mnohé spíš nedobytnou pevností. Čeká jí byrokratická absurdita, věrolomné charaktery ze společenské spodiny, ústrky, násilí i poznání, že žalář nekončí zdmi a ostnatými dráty, ale pokračuje daleko za jejich hranice. (Film Europe)

(více)

Recenze (17)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Loznicova filmařina působí zastarale, navzdory precizně zrežírované mizanscéně a úsporné Mutuově kameře. Stejně zastarale ale působí i metaforické pozadí Krotké, které je výtahem z klasické ruské literatury, k němuž autor nepřidává nic naléhavě současného. Jeho drastické ruské vězení tak stojí na chatrných základech. V Mém štěstí si vedl podstatně méně didakticky a s podstatně působivějším výsledkem. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Kafkoidní svět s napůl šílenými otupělými lidmi předvádí zoufalé zmrzačelé duše. Silná depka. 1)  Hlavní postava je prototypem prostého Rusa, resp. Rusky, zmítané podivnými okolnostmi a poměry, které nemůže ovlivnit a které vlastně ani nechápe. Ani divákovi zběhlém v sovětské i postsovětské iracionalitě není snadné dobrat se toho, o co jde. Z pohledu sofistikované kulturní Evropy ženino chování postrádá logiku, ale co my víme o kafkovském světě kdesi na Sibiři?_____ 2)  Detailní scény ze života stejně jako způsob uvažování běžných Rusů se podařilo vystihnout dokonale. Jistěže tak neuvažují všichni, ale obávám se, že většina víceméně ano._____ 3)  Hlavní část filmu byla natočena v pevnosti Daugavpils v Lotyšsku._____ 4)  Konec filmu, myslím, neuhodnete._____ 5)  53letý scenárista a režisér Bělorus Sergej Loznica vyrůstal a studoval v Kyjevě, kde ve 23 letech promoval na Kyjevském polytechnickém institutu jako matematik. Čtyři roky pak pracoval v Institutu kybernetiky a současně jako tlumočník z japonštiny. Poté nastoupil na Gerasimovův institut kinematografie, který o šest let úspěšně zakončil. V roce 2001 pak emigroval do Německa. Je především tvůrce dokumentárních snímků a je to vidět (v dobrém) i na jeho filmové tvorbě._____ 6)  Poznámka ke komentátorovi Daddkovi (hodnotil odpad): Nevím, jak moc znáš Rusy, zvláště ty z nižších vrstev, o nichž je tento film. Ze své vlastní zkušenosti mohu prohlásit, že to, jak film prezentuje jejich uvažování, je autentické a přesné. Ano, takhle oni přemýšleli už za Sovětského svazu a nemám žádný důvod domnívat se, že se to nyní nějak změnilo. Rovněž detaily přesně sedí - zejména chování lidí navzájem (pošta, příjemce balíčků ve vězení). Ano, je to propaganda, ale není lživá._____ 7)  Dostojevského jsem ve filmu nějak nenašel, možná proto, že ho málo znám. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Tak hza prve reziser je Bielorus, s ruskymi realiami to ma fakt pramalo spolocne. Divaka dost odradi minutaz, a strasne malo sa tam deje - len ze zenska riesi byrokraticku masineriu, vierolomne charaktery a ustrky a nasilie : 50 % ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Asi chápu, co chtěl Sergej Loznica tímto filmem říct. Nicméně způsob vyjádření, k jakému se uchýlil, je pro mě těžko skousnutelný. (45%) ()

Daddko odpad!

všechny recenze uživatele

Tak toto je riadny ПИЗДЕЦ... блядь. Hollywood mal v obľube produkovať anti German filmy (napr. Smrtonostná pasca kde US patrioti likvidujú nemeckých modrookých, blond teroristov Hans Gruber & Co), teraz sa to otáča na anti Ruské filmy. Loznica je Bielorus, študoval v Kieve a je to ukrajinský režisér žijúci dlhodobo v Nemecku.V Rusku sa neukázal od roku 2014.Kde to tak asi natáčal v roku 2017? Žeby na Ukrajine? Na filme sa podielalo 5 krajín anti Ruskej ligy. Nie je mi jasné ako sa podieľalo samotné Rusko, asi len druhotriednymi hercam, šéfkou castingu a pod. Nebyť toho že film je v ruštine a autá majú ruské ŠPZ sedel by úplne na film o Ukrajinských pomeroch, možno ešte horších. Krym je Ruský, na juhovýchode Ukrajiny je Novorusko, UA druhý najchudobnejší štát v Európe, cesta do EU a NATO v nekonečne, za ropu a plyn treba platiť svetové ceny a kradnúť sa už nedá, tak si treba aspoň takto kopnúť. Nič kladné, degenerovaní ľudia, alkoholici, prostitútky, korupcia atď. Na konci asi aj Loznicovi hrablo v bedne a preradil na halicinácie v hlave hlavnej hrdinky. A s Dostojevskeho dielom to nemá nič spoločné, asi len vylepšenie image pre Európske anti Ruské publikum.Spájať meno Dostojevského s týmto odpadom je nechutné. ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Road movie skrz mordyrske historky mesta, kde je vezeni ohraniceno ostnatym dratem, protoze na zbytek mesta uz nevyzbyl. Zejmena sceny z neziskovky jsou mrazive. Loznica rezirovat umi a film ma opet velmi precizni rytmus. Skoda jen zaverecne zastarale a zbytecne popisne alegorie, mohl to byt opravdu skvost. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

Je to působivé a nechápu pobouření některých komentujících zde, totalitní režimy vytvářejí stejné podhoubí, ve kterém se dějí podobné věci kdekoliv na světě. Povídku Dostojevského jsem nečetla, ale předpokládám, že její děj věrně vystihla nedostižná slovenská verze Něžné, a tak nechápu, k čemu se Loznica odvolává. ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Moderná verzia Dostojevského predlohy zasadená do ruského prostredia, ktoré autor zobrazuje mrazivo realistickým spôsobom, ktorý človeka len utvrdí v tom, že z Ruska ozaj nič dobré okrem vodky asi nemôže prísť. Každopádne ale natočené nudným a príliš pre diváka neatraktívnym spôsobom s maximálne prehnanou minutážou. 40 % ()

surprise 

všechny recenze uživatele

Po Leviatanovi další neblahý obrázek ze současného Ruska a to i se závěrečnou snovou alegorií, která svým matoucím výkladem dává pochopit zmatek jaký panuje v hlavách Rusů. Film je natočen drsně strhujícím způsobem s niterným dramatem chudé, bezbranné a nevinné ženy. ()

kaliakra 

všechny recenze uživatele

Skvelý, pravdivý a práve preto veľmi bolestný metaforický film o tom, čo je to povestná "široká ruská duša" zobrazuje Rusko ako zakliatu totalitnú krajinu, kde ľudský život nemá cenu a ľudské práva - ale ani česť, spravodlivosť a dôstojnosť - neexistujú ani nikdy neexistovali. Kto má v ruke zbraň, môže všetko. Humanitárne organizácie tretieho sektora sú "fašisti". Bezuzdné násilie a nemožnosť dovolať sa spravodlivosti sú tu normou. Rezignovaní obyvatelia nemajú inú možnosť, len sa otupovať alkoholom. Pravdaže, fanatickým putinofilom neotvorí oči žiadny film. My ostatní by sme mali robiť všetko pre to, aby nás veľký ruský medveď už nikdy viac neobjal vo svojom mocnom objatí... ()

Reklama

Reklama